Onze specialisten
HofstraJ.H. HofstraCardiologie
KleijneVideo PortretM.A.W.J. KleijneCardioloog
NienhuisVideo PortretM.B. NienhuisCardioloog
SijbringP. SijbringCardioloog
van der LeeC. van der LeeCardioloog
Vorige Volgende
Polikliniek
Verpleegafdeling
Aandoening & behandeling
Inhoud
Patiëntfolders
Adresgegevens

Bezoekadres:
Beatrixpark 1
7101 BN Winterswijk

Postadres:
Postbus 9005
7100 GG Winterswijk

Telefoon: 0543 54 44 44

Thuis in de Achterhoek

SKB en huisartsen werken samen aan hartfalen

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk (SKB) heeft samen met een aantal huisartsen in de Oost Achterhoek het initiatief genomen om de zorg voor hartfalenpatiënten dichter bij huis te brengen. Een stabiele patiënt met chronisch hartfalen kan in de nabij toekomst namelijk door zijn of haar eigen huisarts en praktijkondersteuner  begeleid worden.

Toename van patiënten met hartfalen
Volgens de Nederlandse Hartstichting lijden er op dit moment ongeveer 200.000 Nederlanders aan hartfalen. Deze toename heeft vooral te maken met het feit dat mensen steeds ouder worden en het hart daardoor op den duur “slijtage” gaat vertonen. “Steeds vaker lukt het om een bepaalde mate van stabiliteit te bereiken waardoor patiënten niet meer steeds voor controle naar het ziekenhuis hoeven komen, maar door de eigen huisarts en de praktijkverpleegkundige begeleid kunnen worden.” aldus verpleegkundig specialist Adelheid Kolkman, hartfalenverpleegkundige van het SKB.  Ze vervolgt: ”Om dit te bereiken is goede afstemming tussen medisch specialisten en huisartsen noodzakelijk. Bijvoorbeeld over hoe de begeleiding plaats dient te vinden, hoe vaak een patiënt gecontroleerd moet worden en over het inschakelen van de medisch specialist (cardioloog) of verpleegkundig specialist bij terugval of complicaties.

Er vindt vier keer per jaar controle plaats door de huisarts en de praktijkondersteuner. Indien nodig kan de patiënt heel snel weer terug worden verwezen naar de cardioloog en de hartfalenpoli. Dit is binnen een week mogelijk.

Meer huisartsenpraktijken

Inmiddels zijn er op basis van een proefproject samenwerkingsafspraken gemaakt met vijf huisartsenpraktijken. De eerste hartfalenpatiënten zijn inmiddels terugverwezen naar de huisarts. Wanneer de proef succesvol blijkt, is het de bedoeling de samenwerking uit te breiden naar meerdere huisartsenpraktijken.


‹ Terug
Thuis in de Achterhoek