Ga direct naar inhoud

"We geven soms mensen weer een sociaal leven terug. Daar doen we het voor!"

Kennismaken met de continentieverpleegkundigen

Gepubliceerd op: 02 mei 2023

Nancy, Angelique en Annet werken als continentieverpleegkundigen in het SKB. “Wij helpen volwassenen die problemen hebben met plassen of poepen. Bijvoorbeeld als iemand niet goed meer kan plassen of poepen. Of juist spontaan urine of ontlasting verliest. Dat is heel belastend, daar kan iedereen zich iets bij indenken.”

Geen dag is hetzelfde

“Mensen komen bij ons via een doorverwijzing. Vaak van de uroloog, chirurg, gynaecoloog, Maag-, Darm-, Leverarts of een verpleegkundig specialist. Als iemand bij ons komt, kijken we eerst naar een aantal basisdingen. Wat eet en drinkt iemand zoal? Hoe zit iemand op de wc? Van alles. Dit alles kan van invloed zijn. Soms kunnen we al helpen door het geven van leefstijladviezen of het aanreiken van een paar eenvoudige hulpmiddelen. Maar vaak is er meer nodig. De vragen en problemen waarmee patiënten bij ons komen zijn heel wisselend. Dat maakt ook dat geen dag hetzelfde is.”

Meer dan continentiemateriaal

“Mensen denken wel eens dat wij alleen maar adviseren over continentiemateriaal. Dat is echt te kort door de bocht, wij doen zoveel meer dan dat. Als continentieverpleegkundigen mogen wij een aantal onderzoeken zelfstandig uitvoeren, zoals een urodynamisch onderzoek. Dat is een onderzoek naar de functie van de blaas. Ook kunnen mensen bij ons terecht voor bepaalde behandelingen, zoals een PTNS behandeling voor een overactieve blaas. En wat we ook vaak doen is het aanleren van handelingen om de blaas of darm te kunnen legen. Naast onze reguliere spreekuren op de polikliniek Urologie, is er ook een speciaal spreekuur voor vrouwen, het bekkenbodemspreekuur. Daarin werken we nauw samen met de gynaecoloog, uroloog en bekkenbodemfysiotherapeut. ”

Spannend

“Patiënten vinden een onderzoek of behandeling bij ons vaak spannend. Ze zien er tegenop. En dat snappen we heel goed. Je voelt je heel kwetsbaar. We kletsen wat en houden het luchtig waar dat kan. We voelen meestal wel aan hoe we iemand op z’n gemak kunnen stellen. Achteraf valt het mensen gelukkig vaak mee.”

"We voelen meestal wel aan hoe we iemand op z’n gemak kunnen stellen"

Sociaal leven terug

“Wat ons werk zo mooi maakt, is dat we er soms voor zorgen dat iemand weer een sociaal leven kan leiden. Dat iemand bijvoorbeeld weer op visite durft bij iemand met een stoffen bank of een avondje naar de bios durft. Daar doen we het voor! Soms durven mensen echt de deur niet meer uit vanwege problemen met urine of ontlasting. Dat is toch vreselijk? En dat wij dan iets voor diegene kunnen betekenen, doet ons heel goed.” 

Contact met thuiszorg en collega’s

“Naast het contact met patiënten, worden we ook regelmatig gebeld door de thuiszorg met vragen over continentieproblemen. Ze vragen dan bijvoorbeeld advies bij een verstopte katheter. Ook de verpleegafdelingen binnen het SKB kunnen altijd contact met ons opnemen als er vragen zijn. In het ziekenhuis wordt natuurlijk veel gebruik gemaakt van katheters en absorberende materialen.” 

Fijn team

“We hebben een fijn team, de lijnen onderling zijn kort. Eigenlijk zien wij elkaar niet heel vaak. Allemaal werken we parttime en we hebben het zo geregeld dat er bijna altijd één van ons aanwezig is. Voor patiënten, collega’s en de thuiszorg zijn wij, of de urologieverpleegkundigen, dus elke werkdag bereikbaar. Ondanks dat we elkaar niet heel vaak zien tijdens ons werk, hebben we natuurlijk wel regelmatig overleg samen. En we kunnen altijd op elkaar terugvallen!”

Direct naar