A A A

Verloskunde

Algemene informatie
Patiëntenfolders

Bevallen in het SKB add

Wilt je je aanmelden voor de bevalling? Bel dan met telefoonnummer 0543 - 54 41 85. Je krijgt dan een verpleegkundige aan de lijn die je verder zal helpen. Klik op onderstaande links voor meer informatie over:


Let op: vanwege het coronavirus gelden er mogelijk aangepaste maatregelen. Ga voor de actuele informatie naar de pagina over het cornonavirus.

SKBaby add

Soms is het noodzakelijk dat uw baby na de geboorte in het ziekenhuis moet blijven of wordt opgenomen. Natuurlijk zult u zelf veel in het ziekenhuis zijn voor de verzorging van en bezoek aan uw kind. Daarnaast kunt u met behulp van SKBaby thuis naar uw kind te kijken. Op deze manier proberen wij uw bezorgdheid weg te nemen en de band tussen u en uw kind te versterken. Een ander voordeel is dat ook familie en vrienden kunnen inloggen en meekijken.

Hoe werkt het?

De unit neonatologie heeft de beschikking over vier webcams voor acht bedjes. Hiermee kunnen beelden van twee bedden via één camera worden verzonden, maar niet tegelijkertijd. Ondanks het gezamenlijke gebruik van een camera kunnen de beelden van uw kind echter alleen door u worden bekeken. Als u inlogt terwijl een andere ouder via dezelfde camera kijkt, dan moet u maximaal drie minuten wachten. Daarna kunt u naar uw kind kijken.

Via skbaby.skbwinterswijk.nl/login, linkt u direct door naar SKBaby. Op deze pagina vult u de inlognaam en wachtwoord in dat u van de afdeling heeft gekregen en kunt u naar uw kindje kijken. In principe kunt u op elke PC inloggen, mits er een internetaansluiting is.

Afspraak maken add

Wilt u een afspraak maken op de op de polikliniek Gynaecologie / Verloskunde of heeft u een vraag? U kunt na een verwijzing van uw huisarts of andere specialist telefonisch contact opnemen via 0543 54 46 50.

Spreekuur buitenpoli Eibergen

Iedere dinsdagochtend is er spreekuur in Eibergen. U kunt via het secretariaat Gynaecologie een afspraak maken voor de buitenpoli in Eibergen.

Verloskundig Centrum Achterhoek EVA add

In het ziekenhuis op de afdeling Verloskunde bevindt zich het Verloskundig Centrum Achterhoek EVA. Bekijk de website van Verloskundig Centrum Achterhoek EVA voor meer informatie.

Voorlichtingsavonden add

In samenwerking met het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) Oost-Achterhoek worden verschillende voorlichtingsavonden georganiseerd over de onderwerpen zwangerschap en bevallen in het SKB.  Via de website van het Verloskundig Centrum Achterhoek kunt u de agenda bekijken en zich aanmelden voor de voorlichtingsavonden. De voorlichting over borstvoeding is op dit moment (najaar 2020) online te volgen. Aanmelden daarvoor kan ook via de website van het Verloskundig Centrum Achterhoek.

Vanwege het coronavirus kunnen de voorlichtingsavonden tot nader order niet doorgaan. Op de website van het VSV Oost-Achterhoek vindt u digitale voorlichtingen en rondleidingen. 

Meer informatie add

Bevallen in het SKB add

Ben je zwanger en ga je misschien binnenkort bevallen in ons ziekenhuis? In deze video geeft Anneloes een rondleiding naar en door de kraamsuites. Zo weet je straks precies waar je terechtkomt! Voor overige digitale voorlichtingen en rondleidingen kun je terecht op de website van het VSV Oost Achterhoek (Verloskundig Samenwerkingsverband).

Als je overdag komt dan kun je je melden via de hoofdingang bij de afdeling zelf. ’s Avonds na 21.00 uur en ’s nachts kun je je melden bij de afdeling Spoedeisende Hulp (nachtingang), route 5.2.

Corona

Tijdens de coronacrisis gelden andere regels om verspreiding van het virus tegen te gaan. Bekijk hiervoor onze pagina over het coronavirus. Heb je na het lezen van de informatie nog vragen? Dan kun je altijd contact opnemen met je eigen verloskundige of gynaecoloog.

Begeleiding bevalling door de gynaecoloog (klinische bevalling)

Is de bevalling onder begeleiding van een gynaecoloog? Neem dan  contact op met de afdeling als je denkt dat de bevalling begint. Het telefoonnummer is 0543 - 54 41 85. Je krijgt dan een verloskundige van de afdeling aan de lijn. Zij beantwoordt jouw vragen, geeft advies en/of maakt een afspraak. Dit geldt ook als jouw vliezen zijn gebroken of wanneer je bloedverlies heeft.

Poliklinisch bevallen in het SKB

Als er geen medische reden is voor bevallen in het ziekenhuis, kun je toch onder begeleiding van je eigen verloskundige bij ons bevallen. Neem in dat geval contact op met je eigen verloskundige als je denkt dat de bevalling begint. De verloskundige neemt contact op met de afdeling. Wanneer je op de afdeling komt, staat er een verpleegkundige voor je klaar. De verloskundige belt een kraamverzorgende die ook naar het ziekenhuis zal komen. Zij begeleiden jouw bevalling. Als alles goed gaat, kun je enkele uren na de bevalling samen met de kraamverzorgende weer naar huis.

De eerste weeën

Als je vermoed dat de weeën zijn begonnen, neem je eerst contact op met je eigen verloskundige of de verloskundige van het ziekenhuis. Volg de telefonische instructies op. Als je overdag komt, kun je je melden bij de hoofdingang van de afdeling (6.1). 's Avonds na 21.00 uur en 's nachts kun je je melden bij de Spoedeisende Hulp (nachtingang), route 5.2. Bij de hoofdingang staan rolstoelen klaar. Denk hiervoor aan een muntje (20 cent, 1 euro of winkelwagenmuntje). Volg daarna route 6.1 naar de verlosafdeling. De afdeling gaat ’s avonds en ’s nachts (21.00u - 7.00u) op slot. Je  kunt dan aanbellen.

Meenemen

 • Geldig identificatiebewijs (ID-kaart, paspoort, rijbewijs)
 • Comfortabele kleding en toiletspullen voor jezelf en je partner
 • Voldoende babykleding, rompertjes en minimaal drie mutsjes
 • Maxi-Cosi. Test vooraf of deze werkt en hoe deze in de auto bevestigd moet worden
 • Bevalplan
 • Wil je foto’s maken? Neem dan ook de fotocamera mee


De kraamsuite

De Vrouw-kindeenheid van het SKB heeft zes kraamsuites. Hier worden aanstaande moeders opgenomen, vinden de bevallingen plaats en na de bevalling blijven moeder en kind in de kraamsuite. Het hele zorgproces vindt zoveel mogelijk plaats in dezelfde kamer, de zogenoemde rooming-in.

Iedere kraamsuite heeft een huiselijke sfeer met de noodzakelijke voorzieningen. Bijvoorbeeld een badje en een weegschaal, maar ook een reanimatiekast voor de pasgeborene, zodat er bij calamiteiten adequaat gehandeld kan worden. Voor de (aanstaande) moeder is er een comfortabel bed om in te bevallen en te slapen, een TV, relaxstoel, en een koelkast.

Je partner kan overnachten op de kamer waar jij en jullie baby verblijven. Dit is alleen mogelijk als je op een eenpersoonskamer ligt. Je partner mag op de dag van de bevalling gratis mee-eten. De daaropvolgende dagen kan je partner tegen een vergoeding maaltijden bestellen in overleg met de zorgassistente. Als je partner blijft slapen, krijgt hij of zij gratis ontbijt aangeboden. In de suite kun je gebruik maken van je mobiele telefoon. Er is een Wi-Fi netwerk aanwezig.

Samenwerking tussen kraam- en kinderverpleegkundigen

Uniek in het SKB is de samenwerking tussen kraam- en kinderverpleegkundigen. We proberen de zorg voor de moeder en pasgeborene zoveel mogelijk in dezelfde ruimte te laten plaatsvinden, om het hechtingsproces zo min mogelijk te verstoren. Dit vraagt om een intensieve samenwerking tussen kraam- en kinderverpleegkundigen. In overleg met de kinderarts is het bij ons mogelijk om samen met je baby op een kamer te verblijven. Moeder en kind kunnen in een ruimte worden verpleegd in de volgende situaties:

 • Als de baby na 35 weken zwangerschap zonder complicaties wordt geboren
 • Als de baby een lage bloedsuiker heeft zonder complicaties
 • Als de baby onder de fototherapielamp moet ten gevolge van geelzien
 • Als de baby een (mogelijke) infectie heeft die stabiel is
 • Als de baby een te lage temperatuur heeft, waarbij geen sprake is van een infectie


Als de baby te ziek is om bij de moeder te liggen gaat hij/zij over naar de neonatologie. De kinderarts maakt onderscheid in perinatologie (laag compleze zorg) en neonatologie (complexe zorg).

Praktische informatie
Route: 4.7
0543 54 46 50
Direct naar
Goed, veilig & gastvrij