A A A

Totale heupprothese

Het plaatsen van een heupprothese (een nieuwe heup) is een effectieve behandeling voor mensen met een versleten heup, dijbeenhalsbreuk of een verstoorde doorbloeding van de heupkop. Bij lichte slijtage aan de heup is een operatie vaak niet nodig. Behandeling door de fysiotherapeut is dan meestal voldoende. 

Een goede voorbereiding voor deze operatie is erg belangrijk. Alle informatie krijgt u tijdens het bezoek aan de polikliniek mee naar huis. Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix organiseren daarnaast regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten over het plaatsen van een heupprothese.

Heupprothese

Een totale heupprothese is een kunstgewricht dat de kop en de kom van de heup vervangt. Het bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een metalen pen, met een kogelvormig uiteinde. Dit deel komt op de plaats van de versleten heupkop. De heupkom wordt vervangen door een deel dat precies om de metalen kop past. 

Er zijn twee typen heupprotheses. Deze verschillen in de manier waarop ze worden vastgemaakt aan het bot. Het is onder andere afhankelijk van uw leeftijd en conditie welk type prothese het meest geschikt is.

  • Bij een gecementeerde prothese wordt de prothese met botcement in het bot verankerd. Een voordeel van deze prothese is dat de heup na de operatie meteen volledig kan worden belast.
  • Bij een ongecementeerde prothese wordt een ingroeiprothese gebruikt. Deze prothese is gemaakt van titanium en kunststof. Het voordeel van deze prothese is dat het stevig in het bot kan vastgroeien.


De operatie

Het vervangen van het heupgewricht door een heupprothese is een veelvoorkomende operatie. Tijdens een operatie vervangt de orthopedisch chirurg het aangetaste heupgewricht door een kunstgewricht (een prothese). Om bij het heupgewricht te kunnen komen maakt hij een snee aan de zijkant van het bovenbeen. Vervolgens maakt de orthopedisch chirurg het gewrichtskapsel open om de heupkop uit de kom te halen. Vervolgens wordt de kom schoongemaakt. 

In de heupkom wordt een kom geplaatst. Daarna wordt in het bovenbeen een metalen pen geplaatst waarop een kop is vastgemaakt die precies in de kom past. Het gehele heupgewricht wordt dus vervangen door een kop en kom die precies in elkaar passen.Als de kop in de kom is gezet, worden de gewrichtsbanden, de spieren en de huid weer op hun oorspronkelijke plaats gelegd en gehecht. 

Herstel na de operatie

Had u een dijbeenhalsbreuk, dan kunt u erop rekenen dat u uw heup na de revalidatie- en herstelperiode weer kunt gebruiken zoals voor de breuk. In totaal duurt de herstelperiode ongeveer een jaar. 

Had u last van slijtage in uw heup, dan zal de pijn in uw heup direct na de operatie al sterk verminderen. Soms is uw heup de eerste maanden nog een beetje gevoelig door de operatie. Deze veranderingen in gevoel hebben invloed op uw manier van lopen. Uw spieren hebben tijd nodig om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Na een jaar is meer dan 90% van de patiënten tevreden over het resultaat.

De levensduur van een heupprothese

De levensduur van een heupprothese is onder andere afhankelijk van uw activiteiten: hoe actiever u bent, hoe korter de prothese meegaat. Zware lichamelijke inspanning en sporten kunnen de levensduur beperken. Vraag hierover advies aan uw orthopedisch chirurg.

Bij normaal gebruik, kan een heupprothese ongeveer 10 tot 15 jaar meegaan. Vanwege deze beperkte levensduur, wordt de operatie bij mensen jonger dan 60 jaar zo lang mogelijk uitgesteld.

De kunstheup is eventueel te vervangen. Hiervoor is een grotere operatie nodig. Slijtage van de prothese komt nauwelijks voor. De levensduur van de prothese wordt in het algemeen beperkt doordat één van de onderdelen los gaat zitten. Soms gebeurt dit na tien of vijftien jaar, soms helemaal niet. U moet daarom uw leven lang elk jaar of om de twee jaar op controle komen. Een belangrijk onderdeel van deze controle is een röntgenfoto van de heup.

Ziekenhuischeck

De website www.ziekenhuischeck.nl geeft de kwaliteit en behandelresultaten voor heupslijtage weer van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. U kunt de resultaten ook vergelijken met andere ziekenhuizen.

Direct naar
Goed, veilig & gastvrij