Steeds meer zaken rondom uw zorg zelf regelen
Ontwikkelingen
Gepubliceerd op: 22 april 2025U kunt zelf steeds meer (digitaal) regelen vanuit huis. Denk aan de aangifte van uw inkomstenbelasting, internet bankieren of het plaatsen van een bestelling in een webshop. Ook in ons ziekenhuis krijgt u steeds meer mogelijkheden om zaken rondom uw zorg zelf te regelen, bijvoorbeeld via MijnSKB. We spraken hierover met verpleegkundig specialisten Anoek Forkink en Renata Gierkink: “Het wordt vaak snel gezien als afstand, maar het biedt juist mogelijkheden om dichterbij de patiënt te komen”
Digitalisering, een term die niet bij iedereen altijd direct positieve reacties oproept. Toch is het nodig, omdat tijden veranderen. Ook in de zorg. Zo groeit de vraag naar zorg, stijgen de kosten en blijft het aantal zorgmedewerkers gelijk. Digitalisering wordt dan ingezet als hulpmiddel om bepaalde werkzaamheden beter in te richten. Zo kunnen we meer tijd en aandacht geven aan goede én persoonlijke zorg. Ook in ons ziekenhuis krijgt u steeds meer mogelijkheden om zaken rondom uw zorg zelf digitaal te regelen. En voor bepaalde zorg of afspraken kunt u zelfs thuisblijven. Renata en Anoek: “Wij merken steeds vaker dat patiënten ons via een digitale weg benaderen. Ze sturen bijvoorbeeld een e-consult, dit is een soort e-mail, via MijnSKB. Langzaam komt hier steeds meer vraag naar. Het contact tussen de patiënt en de zorgverlener wordt makkelijker. De afstand wordt eigenlijk kleiner en we zijn dichterbij de patiënt.”
Meer eigen regie voor patiënten
Niet alleen het contact is makkelijker en sneller door deze digitale ontwikkelingen, maar patiënten kunnen ook steeds meer zelf. Zo kunnen ze in MijnSKB onder andere zelf persoonlijke gegevens controleren en aanpassen, toestemming geven voor het delen van medische gegevens en digitale communicatie, én een vragenlijst invullen of een folder lezen. Ook kunnen patiënten binnenkort digitaal een afspraakbevestiging ontvangen en zelf een afspraak inplannen via MijnSKB. “Op deze manier motiveren en stimuleren we patiënten om zelf zaken te regelen. Dus zelf waar het kan, thuis als het kan én digitaal als het kan. Voor de meeste van onze patiënten zijn deze digitale ontwikkelingen fijn. En voor de patiënten waarbij het niet lukt, doen we het samen. We blijven altijd het persoonlijke ziekenhuis dat zijn patiënten kent, met persoonlijk contact en betrokken medewerkers. Patiënten blijven altijd welkom en we helpen ze graag”, vertellen Renata en Anoek.
Persoonlijke zorg
Niet alleen voor patiënten biedt digitalisering voordelen, maar ook voor zorgverleners. “Doordat sommige zaken digitaal door patiënten zelf worden geregeld, kunnen wij meer tijd en aandacht geven aan persoonlijke, goede zorg. Het komt dus ten goede van de zorg voor de patiënt. Ondanks dat nieuwe ontwikkelingen vaak wennen en spannend zijn, zowel voor de patiënt als voor ons, merken we wel dat patiënten er ook aan toe zijn. Zo vragen patiënten wel eens: ‘Doen jullie dat nog per post? Kan je dat niet gewoon even toesturen per mail?’. Daar gaat dus de komende tijd verandering in komen. Maar wel op de patiënt afgestemd. Er blijft altijd een vangnet voor mensen die het lastig vinden. Daar houden we echt rekening mee”, sluiten Anoek en Renata af.