Ga direct naar inhoud

“Mijn middenrif is zo dun dat de arts mijn long kon zien zitten”

Pieter vertelt over zijn middenrifverlamming

Gepubliceerd op: 20 april 2023

Wakker worden na een operatie aan je schouder en horen dat er óók een pees is verwijderd en een pijnblokkade is toegepast. Het overkwam Pieter Schram (55 jaar) uit Eemnes. Tijdens zijn schouderoperatie in een gespecialiseerde kliniek raakte vermoedelijk een zenuw beschadigd. De naald waarmee de pijnblokkade werd toegepast, veroorzaakte waarschijnlijk een middenrifverlamming. De wachtlijst voor een operatie is lang, maar dankzij de samenwerking tussen het Middenrif Centrum en het SKB, werd hij ruim een jaar sneller geopereerd. Pieter vertelt zijn verhaal.

Erg kortademig en een lange wachtlijst

Na de pijnblokkade in zijn schouder kreeg Pieter ernstige kortademigheid. “Ik heb een fysiek beroep waarbij ik veel moet lopen en zwaar tillen, maar ik werd zo kortademig dat zelfs traplopen niet meer ging. De longarts in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort adviseerde om het eerst aan te kijken om te zien of mijn lichaam dit zelf zou herstellen.” Een jaar na de schouderoperatie werd een middenrifverlamming vastgesteld en Pieter werd verwezen naar Pim Welvaart, middenrifchirurg in het Meander. “De wachttijd voor een operatie in het Meander is erg lang en was door corona verder opgelopen tot minimaal twee jaar. Dr. Welvaart wilde patiënten graag sneller opereren en daarom zocht hij naar andere mogelijkheden.” In de tussentijd kon Pieter alleen maar afwachten tot hij aan de beurt was. 

“Dankzij deze samenwerking kon ik ruim een jaar sneller terecht”  

Van het Meander naar het SKB

Een jaar later ontving Pieter van dr. Welvaart het bericht dat hij zijn eigen Middenrif Centrum had opgericht. Hiermee was hij een samenwerking aangegaan met het SKB, waar hij extra middenrifoperaties kan uitvoeren. “Ik werd steeds kortademiger en door pijn aan mijn andere schouder, werd mijn werk vaak teveel. Bovendien was ik thuis hard nodig. Mijn vrouw heeft MS en onze zoon heeft door twee auto-ongelukken een functionele neurologische stoornis met complicaties. Ik wilde dus zo snel mogelijk geopereerd worden.” Dankzij de samenwerking tussen het Middenrif Centrum en het SKB, kon Pieter een jaar sneller worden geopereerd. “Ik had niet eerder van het SKB gehoord, maar al moest ik naar Parijs, dan was ik nog gegaan.”

“Ik had niet eerder van het SKB gehoord, maar al moest ik naar Parijs, dan was ik nog gegaan.”

Kennismaking met het SKB

“Ik ben onder de indruk van het SKB. Het is groter dan ik had verwacht en na de lange reis liep alles als een geoliede machine. Ik voelde me gezien en gehoord. Vanwege mijn niet-aangeboren hersenletsel (NAH) door een fietsongeluk en vastgestelde ADHD, heb ik al veel ervaring met de zorg. Ik ben uiterst positief over de behandeling in het SKB, gewoon super! Ik kwam al met een glimlach het parkeerterrein op, want de slagboom stond open. Ik grapte tegen mijn vrouw ‘dat scheelt ons mooi geld’. Achteraf bleek het parkeertarief maar 1 euro per dag!” Pieters vrouw kon tijdens zijn opname overnachten in een Bed & Breakfast vlakbij het ziekenhuis. “Vanwege haar handicap was dat een geruststelling. De gastvrije eigenaresse heeft vanwege onze situatie alles in orde gemaakt, ondanks dat ze gesloten was. Ze is toevallig ook nog vrijwilliger in het SKB."

Kijkoperatie

“Op de dag van de operatie was ik niet echt gespannen, maar het is natuurlijk niet niks. Gelukkig waren er lieve verpleegkundigen die me op mijn gemak stelden.” Pieters operatie verliep goed. Dr. Welvaart heeft een unieke operatietechniek ontwikkeld, waarbij hij met een kijkoperatie via de buik, het middenrif kan herstellen. Dit is minder ingrijpend dan het alternatief, waarbij de borstkas wordt geopend. Toch blijft het een zware operatie. Het hart, de longen en de organen in de buik worden verplaatst en dat is belastend voor het lichaam. “Dr. Welvaart vertelde dat mijn middenrif zo dun is, dat hij vanuit de buik door mijn middenrif heen kon kijken en mijn linkerlong zag zitten.”

Volgende dag naar huis

Pijn en misselijkheid na de operatie komen vaak voor. “Ik ben beroepsmilitair geweest, maar ook opgevoed met de mentaliteit van ‘niet piepen en gewoon doorgaan’. Op de uitslaapkamer hield ik me eerst groot, maar ik gaf al snel toe aan de pijn en kreeg ik pijnstilling. Toen ik een slang uit mijn borstkas zag steken besefte ik dat dit niet zomaar een operatie was.” Op de verpleegafdeling werd de pijn erger en kreeg Pieter meer pijnstilling. “Ik werd misselijk en moest overgeven, maar daarna ging het beter. Nadat ik wat had geslapen, ging het de goede kant op. Ik lag op de kamer met twee mannen die dezelfde operatie hadden ondergaan. We kletsten en maakten grappen en vermaakten ons prima, waardoor we de pijn even vergaten. De volgende dag kon ik al naar huis.”

“Ik heb mijn lijf weer terug”

Twee weken later gaat het goed met Pieter. “Ik heb mijn lijf weer terug en de kortademigheid is weg. Met hersenletsel en ADHD moet ik leren leven. Ik ben 55 jaar en het voelt nog steeds alsof ik alles ben kwijtgeraakt, maar dankzij dr. Welvaart en het SKB zijn de klachten door de middenrifverlamming weg. Binnenkort word ik geopereerd aan mijn andere schouder, in dezelfde kliniek als de eerste keer. Ondanks alles heb ik daar alle vertrouwen in, want ze hebben mij daar ook goed geholpen. De pijnblokkade laten we dit keer wel achterwege.”

Middenrifchirurg Pim Welvaart

“Het middenrif is een gespierde wand tussen de buik- en borstholte. Het speelt een belangrijke rol bij de ademhaling en houdt de organen op de juiste plek. Als het middenrif verlamd raakt, neemt de spiermassa af. Een verlamd middenrif kun je vergelijken met een bolstaand laken dat tegen de organen in de borstholte drukt, zoals de longen en het hart. Deze raken in de knel, met ernstige benauwdheid tot gevolg. Tijdens een kijkoperatie via de buik herstel ik het middenrif. Dit luistert heel nauw. Als het te strak is kan het scheuren, maar als het te slap is blijven de klachten bestaan. Een kijkoperatie is minder ingrijpend. Patiënten hebben na de operatie drie kleine sneetjes in de buik en gaan de volgende dag weer naar huis. Pieters middenrif blijft wel erg kwetsbaar, dus hij moet de rest van zijn leven opletten bij fysieke inspanning.

De samenwerking met het SKB bewijst dat een streekziekenhuis ook een landelijke functie kan vervullen in gespecialiseerde zorg die relatief weinig voorkomt. Het SKB stelt de operatiekamer en een toegewijd team beschikbaar, zodat ik de operaties kan uitvoeren. Het ziekenhuis ademt gastvrijheid en kwaliteit. Ik voelde me er direct thuis. Samen laten we zien dat dit een geweldige manier is om met hoge kwaliteit en patiëntveiligheid de wachtlijst terug te dringen.”

Direct naar