Ga direct naar inhoud

“Ik kan weer de dingen doen die ik graag wil doen”

Na vijf protheses kreeg Rob vorig jaar ook een nieuwe schouder

Gepubliceerd op: 15 maart 2022

Rob Diks uit Borculo is niet het type om stil te zitten. “Ik zeg altijd: als ik geraniums heb, staan ze buiten en van hanggeraniums houd ik niet.” Met zijn bijna 70 jaar gaat hij er nog dagelijks op uit. Als vrijwilliger bij de speeltuin of met zijn Jack Russel Moppie. Hij laat zich niet weerhouden door zijn medische problemen. Door de jaren heen kreeg Rob maar liefst zes protheses: voor beide knieën, beide heupen én beide schouders. Een jaar geleden kreeg hij zijn laatste prothese in de linkerschouder.  

Alles kostte veel inspanning

Zijn eerste prothese kreeg Rob in 2008: een nieuwe knie. ”Ik had al op jonge leeftijd artrose en last van slijtage in mijn gewrichten. Daardoor had ik veel pijn. Twee jaar later volgde mijn andere knie en sindsdien is dokter Berg mijn vaste behandelaar.” In maart 2021 kreeg Rob zijn laatste prothese in zijn linkerschouder. “Ik sliep heel slecht, had in die tijd veel pijn en kon mijn arm niet goed bewegen. Daardoor kon ik veel minder. We hebben een grote tuin en alles wat ik deed, kostte veel inspanning. Het zweet brak me uit. Dingen als een haag knippen, daar moest ik echt niet aan denken.” De keuze voor een schouderprothese was daarom snel gemaakt.

Bijzonder moment

“Voor deze laatste operatie heb ik één nacht in het ziekenhuis gelegen. Dat was voor mij op een bijzonder moment, midden in coronatijd. Ook had ik in een korte periode twee broers en een zus verloren en ik kon van alle drie geen afscheid nemen. De operatie was vlak na het overlijden van mijn broer. Ik luchtte mijn hart bij de verpleegkundigen op de operatiekamer en ze reageerden toen echt fijn. Sowieso heb ik de sfeer rondom de operatie en de begeleiding in het ziekenhuis als heel prettig ervaren.” 

“Wacht niet te lang als een prothese nodig is, het kan namelijk ook anders.”

 

Twaalf kilo afgevallen

Gezond en fit blijven vindt Rob belangrijk. Hij is dagelijks veel in beweging en let goed op zijn gewicht. ”Op een gegeven moment realiseerde ik me dat een goede conditie belangrijk is om goed te herstellen. Ik ben toen twaalf kilo afvallen. Dat hielp ook bij het herstel na mijn operaties. Dokter Berg vertelde mij vooraf dat ik wel rekening moest houden dat ik mijn arm niet meer helemaal omhoog zou kunnen doen na de operatie. Bij mij is het herstel uitzonderlijk goed gegaan. Ik kan bijna alles weer met mijn armen. De heg knip ik nu weer zelf en ik heb zelfs de bijkeuken geschilderd het afgelopen jaar. En op wat spierpijn in de ochtend na, heb ik geen pijn meer.” 

Ik kan weer wat ik wil

Rob is blij met zijn de protheses. “Tegen mensen die er tegen aan hikken zeg ik: wacht er niet te lang mee als het nodig is, het kan namelijk ook anders. Je hoeft niet met dit soort klachten rond te blijven lopen. Door de protheses kan ik de dingen weer doen die ik graag wil.” Rob verveelt zich geen dag. Naast het werk voor de speeltuin en het onderhouden van zijn eigen tuin is hij beheerder van het wijkgebouw. “Ook ga ik elke dag naar mijn Welsh pony’s die in een weitje in de buurt staan: extra voer geven in deze wintertijd en natuurlijk mest scheppen. Ik heb daar een bankje gemaakt en kan enorm genieten van hoe de twee jonge hengsten met elkaar spelen. Ik verlang nu weer naar het voorjaar, dan is de natuur op z’n mooist.”

Rob Diks

Robert Berg gaf Rob Diks zijn zesde prothese

Orthopedisch chirurg Robert Berg behandelt Rob Diks en gaf hem vijf van zijn zes protheses. “Dat is uniek en zien we niet vaak”, zegt Robert. Rob heeft een anatomische prothese gekregen. “Dan boots je de anatomie van de schouder na. We vervangen dan de kop en de kom van de schouder in z’n geheel. We hebben hiervoor gekozen, omdat de spieren en pezen van meneer Diks goed zijn.

Othopedisch chirurg Robert Berg

Veel mensen die een schouderprothese krijgen zijn wat ouder en vaak zijn de spieren en pezen minder goed. In dat geval plaatsen we een omgekeerde prothese: we draaien dan de kop en de kom om.” De nazorg na de operatie is in beide gevallen hetzelfde. Meestal blijven patiënten twee nachten in het ziekenhuis. Daarna herstellen ze thuis verder met behulp van fysiotherapie. “Weer zonder pijn kunnen bewegen is voor de meeste mensen het belangrijkst. We behalen daar mooie resultaten mee en meneer Diks is daar een goed voorbeeld van. Samen met onze collega’s van het Slingeland Ziekenhuis vormen we een regiovakgroep. Per jaar ontvangen zo’n 80 tot 90 patiënten in de Achterhoek voor een schouderprothese waarvan we ongeveer de helft in het SKB opereren.”

Direct naar