Ga direct naar inhoud

“'Hopelijk kan ik gauw weer voetballen!', hoor ik hem nog zeggen”

Poliverpleegkundige Urologie Jolanda Spanjaard vertelt over die ene patiënt Nick

Gepubliceerd op: 30 juni 2021

Jolanda Spanjaard is naast poliverpleegkundige Urologie ook casemanager urologische Oncologie. Ze vormt samen met haar collega’s Annet Hesselink, Elske Penterman en Brigit Elsinga een team. “Dagelijks zijn we nauw betrokken bij patiënten die de diagnose kanker hebben. De meeste patiënten hebben blaaskanker, nierkanker, prostaatkanker of teelbalkanker.” Jolanda vertelt over haar werk als casemanager en over die ene patiënt: Nick Wassink.

Patiënten die te horen krijgen dat ze kanker hebben, krijgen veel voor de kiezen. Jolanda en haar collega’s begeleiden deze patiënten tijdens het behandeltraject. “Wij zitten bij de uitslag gesprekken. Dit zijn niet de goed-, maar de slechtnieuws gesprekken. Patiënten en hun naasten krijgen dan veel te verwerken in korte tijd en wij zijn er om hen te steunen”, vertelt Jolanda. Na het slechtnieuws gesprek neemt ze de patiënt mee om het nieuws te laten bezinken, vragen te beantwoorden en te praten over het behandeltraject. “Er zijn veel behandelingsmogelijkheden. Wij helpen om een keuze te maken. De patiënt beslist, maar wij kunnen wel adviezen geven.” 

De diagnose kanker roept veel emoties en gevoelens op. Patiënten krijgen bij de casemanagers de ruimte om daarover te praten. ”Wij zijn een laagdrempelig aanspreekpunt. Ze kunnen ons bij twijfels en vragen altijd bellen, zelfs voor de kleinste dingen. Het geeft voldoening dat wij iets kunnen betekenen voor deze patiënten.”

Nick’s reis

Ook Nick (22 jaar) is één van de patiënten die in september 2020 te horen kreeg dat hij teelbalkanker heeft. “Nick’s reis begon hier in het SKB. Ik zie hem nog zo zitten met een mitella om zijn arm, want hij had een blessure. Hij zat samen met zijn vader in de wachtkamer. Ik hoorde Nick zeggen: ‘Hopelijk kan ik gauw weer voetballen’. Dat moment zal ik nooit vergeten.” Een halfuur later kreeg Nick slecht nieuws. Er was iets verdachts gezien op de echo. Waarschijnlijk was het teelbalkanker. Verdere onderzoeken bevestigden dit: Nick had teelbalkanker met uitzaaiingen.

Taboe

Nick werd verder behandeld in een ander ziekenhuis. Jolanda en haar collega’s belden hem regelmatig om te vragen hoe het ging. “Ik heb heel veel bewondering voor Nick. Het is niet niks wat hij heeft meegemaakt. Hij schrijft er erg mooie verhalen over op zijn Facebookpagina ‘Nick’s reis naar genezing’. Hij is daarmee ook een grote steun voor jongens met teelbalkanker en andere kankerpatiënten.” Er heerst volgens Jolanda nog altijd een taboe op het praten over teelbalkanker. “Jongens praten daar niet graag over”, zegt ze. Jolanda benadrukt dat niet alleen Nick haar is bijgebleven, maar jongens met teelbalkanker in het algemeen. “Deze jongens krijgen veel te verduren op jonge leeftijd. Ze moeten ineens nadenken over dingen waar ze nog nooit over nagedacht hebben, bijvoorbeeld hun kinderwens. Het is fijn dat wij deze jongens kunnen steunen tijdens hun behandeltraject.” 

Het boek: ‘Nick’s reis naar genezing’

Nick Wassink, 22 jaar, kreeg in september 2020 de diagnose teelbalkanker. Veel mensen vroegen aan hem hoe het met hem ging. Daarom startte hij een Facebookpagina ‘Nick’s reis naar genezing’. Op deze manier kunnen mensen zijn ‘reis’ volgen. Hij kreeg hier zoveel positieve reacties op, dat Nick besloot een boek te schrijven. Het boek ‘Nick’s reis naar genezing’ komt naar verwachting eind 2021 uit.

Direct naar