Ga direct naar inhoud

“Het viel erg mee en de oogarts vertelde precies wat hij ging doen”

Bram ziet weer scherp na zijn staaroperatie

Gepubliceerd op: 10 juni 2022

Veel mensen die een bril dragen krijgen hiervoor eens per twee jaar een vergoeding van de zorgverzekeraar. Zo ook Bram Troost (71 jaar) uit Winterswijk. Dit jaar kon hij weer aanspraak maken op een vergoeding, dus hij ging naar de opticien voor een nieuwe bril. “Mijn rechteroog was redelijk, maar toen deze werd afgedekt zag ik met mijn linkeroog bijna niks. Daar had de opticien geen glazen voor.” De opticien vermoedde staar en via de huisarts kwam Bram bij de oogarts in het SKB. 

Steeds slechter zicht
Bram merkte al een tijd dat hij wat slechter zag. “Ik ben lid van de schietvereniging en op de schietbaan moest ik steeds het papiertje weer terughalen om te zien of ik in de roos had geschoten. Dat is een afstand van 9 meter.” Ondanks zijn leeftijd werkt Bram nog steeds met veel plezier twee dagen per week in het metaalbedrijf van zijn schoonzoon. “Ik zaag stukken metaal op maat. Dat is millimeterwerk, dus dat luistert heel nauw, maar ik kon mijn rolmaat niet altijd goed aflezen. Bij de opticien zag ik ook een beetje een waas. Dat was me nog niet eerder opgevallen.” Een paar weken na zijn afspraak bij de opticien zat Bram al bij de oogarts. Hij deed onderzoek en constateerde inderdaad staar.

“Mijn zicht was al langer niet scherp en ik zag een beetje een waas.”

Staaroperatie
Bij staar wordt de lens van het oog langzaam troebeler, waardoor het zicht steeds slechter wordt. “Twee jaar geleden ben ik ook bij de oogarts geweest, maar toen was mijn zicht nog goed genoeg. Nu adviseerde de oogarts toch een staaroperatie, waarbij eerst mijn linkeroog werd geopereerd en daarna mijn rechteroog. Dat was nodig, omdat het verschil tussen beide ogen anders te groot zou zijn.” Tijdens een staaroperatie vervangt de oogarts de lens voor een kunstlens, zodat het zicht weer beter wordt.

Op zijn gemak
Op de dag van de operatie was Bram ruim van tevoren in het ziekenhuis. “Ik vond het wel spannend, daarom was ik ruim op tijd. Ik heb eerst in de hal van het ziekenhuis een krant gelezen. Toen het tijd was, ben ik door de gastenservice naar de juiste plek gebracht. Daar werd ik echt op mijn gemak gesteld.” Vóór de staaroperatie wordt de pupil verwijd door middel van oogdruppels. “De mevrouw die mij hierbij hielp was heel vriendelijk en nam alle tijd. Daardoor waren mijn zenuwen al snel weg.” De staaroperatie is Bram erg meegevallen. “De oogarts vertelde tijdens de operatie steeds wat hij ging doen. Mijn oog werd verdoofd en via een klein sneetje werd mijn lens verwijderd. Daarna kwam de nieuwe lens erin. Toen het klaar was, mocht ik weer naar huis. Ik woon dicht bij het ziekenhuis dus ik was op de fiets gekomen, maar op de terugweg ben ik rustig met de fiets aan de hand naar huis gewandeld.”

Scherp zicht
De dag na de operatie mocht Bram het verband van zijn oog halen. “Ik kon meteen weer goed zien.” Zijn vrouw helpt hem met de oogdruppels die hij nog een aantal weken moet gebruiken. “We werken heel goed samen, we verspillen niets”, zegt hij lachend. “Een week na de operatie belde de optometrist van het SKB om te horen hoe het met mij ging.” Drie weken na de staaroperatie aan zijn linkeroog, volgt zijn rechteroog. “Daarna duurt het een paar weken voor mijn ogen zich hebben aangepast aan de nieuwe sterkte. Dan ga ik terug naar de optometrist voor controle en een oogmeting, zodat ze kunnen bepalen of een bril nog nodig is.” Bram kijkt met een goed gevoel terug op de zorg in het SKB. “Ik kon snel terecht, de begeleiding is goed en iedereen is erg vriendelijk.”

Scheren zonder bril en nóg beter schieten
Hoewel het rechteroog van Bram nog niet is geopereerd, merkt hij nu al verbetering in het dagelijks leven. “Vóór de operatie had ik mijn bril nodig bij het scheren, anders kon ik het niet goed zien. Nu lukt dat al heel goed zonder bril. Straks, na de tweede operatie, hoop ik dat ik op de schietbaan de gaatjes in het papier ook op 9 meter weer goed kan zien. Misschien word ik dan nóg beter”, zegt hij lachend.

“Ik kon snel terecht, de begeleiding is goed en iedereen is erg vriendelijk.”

Christiaan Wesselink is de oogarts van Bram
Oogarts Christiaan Wesselink opereerde beide ogen van Bram Troost aan staar. “Goed kunnen zien is meer dan alleen letters ontcijferen. Het gaat bijvoorbeeld ook om het zien van contrast en kleuren. Als dat minder wordt door staar, kan dat ook een reden zijn voor een operatie.” Bij een staaroperatie wordt de vertroebelde lens van het oog vervangen voor een kunststof lens. “Er bestaan verschillende soorten kunstlenzen, zoals standaard lenzen voor goed zicht dichtbij of veraf, multifocale lenzen en lenzen met een cilinder. In het SKB kunnen we alle typen lenzen plaatsen.” 

Een staaroperatie is een relatief kleine ingreep en duurt ongeveer 20 minuten. Via een klein sneetje van twee millimeter vervangt de oogarts met zeer nauwkeurige apparatuur de natuurlijke lens voor een kunstlens. “Achteraf geven de meeste mensen aan dat het erg meeviel, maar vooraf zijn ze toch vaak gespannen. Dat is begrijpelijk, want goed kunnen zien is erg belangrijk en een oogoperatie is precisiewerk. Na de operatie zien patiënten vaak direct een verbetering. Het herstel duurt een week. Na een aantal weken heeft het oog zich helemaal aangepast aan de nieuwe lens. De nieuwe lens hoeft daarna nooit meer vervangen te worden.”

Oogarts Christiaan Wesselink
Direct naar