Ga direct naar inhoud

Hartrevalidatie (fysiotherapie)


De fysiotherapeuten met aandachtsgebied hartrevalidatie in het SKB zijn:

  • Elles Bongers (BIG 89063448504)
  • Werner Eijsink (BIG 99033538204)
  • Karlijn Groot Kormelink (BIG 29917530804)
  • Anne van de Zande (BIG 89920029604)
  • Tiemen Onstein (BIG 19926337104)


Zij werken nauw samen met een gespecialiseerd team bestaande uit een cardioloog, coördinator, fysiotherapeut, psycholoog en diëtiste. Zij werken volgens de Richtlijn van de Nederlandse Hartstichting.

Hartrevalidatie
U komt in aanmerking voor hartrevalidatie na een hartinfarct, een hartoperatie, een dotterbehandeling of het inbrengen van een inwendige defibrillator. Samen met u wordt een revalidatieprogramma 'op maat' opgesteld.

Ligt u opgenomen op de afdeling Cardiologie (route 4.1), dan komt de fysiotherapeut met u lopen, zo mogelijk traplopen en fietsen op de hometrainer.

FIT module
Het kan zijn dat u, eenmaal thuisgekomen, nog onzeker bent over wat u wel of niet kunt of mag doen. Mogelijk is uw conditie vermindert. De fysiotherapeut geeft u advies over activiteiten thuis en in welk tempo. Speciaal hiervoor is de FIT module ontwikkeld.

Dit is een trainingsprogramma van vijf weken. In een groep van ongeveer acht personen komt u twee keer per week trainen.

Onder leiding van twee gespecialiseerde fysiotherapeuten werkt u in een veilige omgeving aan uw herstel. Regelmatig worden bloeddruk en hartfrequentie gemeten. Zijn er problemen, dan is er overleg met uw cardioloog. We trainen het algehele uithoudingsvermogen, de kracht (fitnessapparatuur), vaardigheden worden geoefend en er worden sport- en spelactiviteiten gedaan. Ook maakt u tijdens de training kennis met ontspanningsoefeningen.

Is groepstherapie om wat voor reden niet geschikt voor u, dan is een individueel traject ook mogelijk.

Doel van de training

  • Optimaliseren van het inspanningsvermogen
  • Leren omgaan met lichamelijke beperkingen
  • Leren kennen van de eigen grenzen
  • Onderhouden of ontwikkelen van een lichamelijk actieve leefstijl    
  • Overwinnen van angst voor bewegen

Samen met u bespreken we welke activiteiten of sport u na de revalidatie zou kunnen gaan doen. Voorop staat het plezier in bewegen!

Informatiemodule
De fysiotherapeut geeft ook voorlichting in één van de drie informatiebijeenkomsten voor u en uw partner. Het belang van bewegen en de mogelijkheden om dit te blijven doen na afloop van de FIT module worden hier behandeld.

Ontspanningsmodule
Na of voorafgaand aan een hartprobleem kunt u last hebben van spanning (stress). Mogelijke klachten kunnen zijn:

Slecht slapen, vermoeidheid, pijn in de spieren, gespannen en/of benauwd gevoel, drukt in het hoofd, moeite met concentreren, hartkloppingen of hoge bloeddruk. Ook kan het zijn dat het resultaat van de training achterblijft. Heeft u een of meerdere van deze klachten? Dan kunt u de ontspanningscursus volgen.

Eén uur per week, gedurende zes aaneengesloten weken, volgt u de training in een groep van ongeveer zeven personen. U maakt kennis met adem-ontspanningsoefeningen volgens de methode van Dixhoorn. De oefeningen zijn in een makkelijke uitgangshouding en praktisch goed toe te passen in het dagelijks leven.

Direct naar