Ga direct naar inhoud

GEM team van start op spoedeisende hulp voor ouderen met een kwetsbare gezondheid

4 december 2023

Gepubliceerd op: 04 december 2023
Foto van het GEM team

Op de foto: SEH-arts, SEH-verpleegkundigen, Specialist Ouderen Geneeskunde, Geriater, Transferverpleegkundige, Verpleegkundig Specialist en Apotheekassistente. Op de foto ontbreekt de wijkverpleegkundige.

Voor veel patiënten is een bezoek aan de Spoedeisende Hulp (SEH) een ingrijpende gebeurtenis. Voor oudere patiënten kan dit nog extra gevolgen hebben, bijvoorbeeld een opname die voorkomen had kunnen worden. We willen ouderen met een kwetsbare gezondheid zo goed mogelijk begeleiden tijdens hun verblijf op de SEH, maar ook tijdens een opname in ons ziekenhuis en als ze weer naar huis gaan. Vandaag starten we daarom met een GEM (Geriatric Emergency Medicine) team op de SEH voor oudere patiënten vanaf 70 jaar. 

GEM team

Het GEM team is een geriatrisch spoedteam dat zich inzet om de zorg voor ouderen met een kwetsbare gezondheid op de SEH te optimaliseren. Dit kan leiden tot een kortere ligduur in het ziekenhuis, minder bezoeken aan de SEH en minder opnames waarvoor geen ziekenhuisindicatie is (juiste zorg op de juiste plek).

Alle patiënten van 70 jaar en ouder die zich op de SEH melden, worden onderzocht op kwetsbaarheid middels de APOP-screener (Acute Presenterende Oudere Patiënt). Als er sprake is van kwetsbaarheid, brengt het GEM-team de oudere patiënt snel en goed in kaart. Alle relevante lichamelijke, psychische, functionele en sociale problemen worden daar in meegenomen, net zoals de behandelvoorkeuren van de patiënt. Dit onderzoek loopt parallel aan de beoordeling van de hoofdbehandelaar/SEH-arts en zorgt niet voor verlengde opnameduur op de SEH.

Het GEM team bestaat uit een klinisch geriater, verpleegkundig specialist geriatrie en een geriatrieverpleegkundige. Het team wordt ondersteund door een SEH-verpleegkundige en een transferverpleegkundige. Ook is een apothekersassistent die de medicatie controleert. Als er geen indicatie is voor een ziekenhuisopname, is er laagdrempelig overleg mogelijk met een specialist ouderengeneeskunde en wijkverpleegkundige.

Direct naar