Ga direct naar inhoud

‘Dankzij nieuwe medicijnen krijg ik weer lucht’

Ingrid heeft een ernstige vorm van astma

Gepubliceerd op: 18 maart 2024

Holteontstekingen, benauwdheid en poliepen in de neus; allemaal klachten die een tijd lang invloed hadden op het leven van Ingrid Vuijk - Guis uit Winterswijk. In het ziekenhuis bleek dat ze een ernstige vorm van astma heeft. Een inhalator hielp niet voldoende en ze kon steeds minder. Maar sinds ze nieuwe medicijnen gebruikt, heeft ze naar eigen zeggen haar leven weer terug.

“Een paar jaar geleden kreeg ik het erg benauwd. We waren op dat moment aan het verbouwen, dus ik dacht eerst dat het misschien door het stof kwam. Maar mijn klachten werden steeds erger. Op een gegeven moment moest ik ’s nachts in de tuin gaan staan omdat ik geen lucht meer kreeg. Ook had ik continu holteontstekingen en poliepen in mijn neus. De kno-arts had die poliepen al een paar keer weggehaald, maar ze kwamen steeds weer terug. Hij wilde me doorsturen naar het AMC in Amsterdam, maar bedacht toen dat het weleens met mijn longen te maken zou kunnen hebben. Dus verwees hij me door naar de longarts in het SKB. Na een paar onderzoeken was het duidelijk: ik had een ernstige vorm van astma, genaamd eosinofiele astma.” 

‘Ik moest ’s nachts in de tuin gaan staan omdat ik geen lucht meer kreeg’ 

In de familie

Eosinofielen zijn een bepaald soort witte bloedcellen. Een te grote hoeveelheid eosinofielen kan zorgen voor een ontsteking of zwelling van de luchtwegen. Ook de poliepen in Ingrids neus werden hierdoor veroorzaakt. “Astma komt wel voor in mijn familie, twee van mijn kinderen hebben het. En ik denk dat mijn moeder het ook had, want zij was ook vaak kortademig”, vertelt Ingrid. “Toch had ik niet verwacht dat ik het op deze leeftijd nog zou krijgen. Ik heb als kind nooit last van benauwdheid gehad en heb ook nooit gerookt.” 

Meer lucht

Ingrid kreeg een inhalator met ontstekingsremmers en luchtwegverwijders, maar die hielpen niet voldoende. “Ik had de ene luchtwegontsteking na de andere en kon geen trap meer op zonder naar lucht te moeten happen. Ook werken lukte niet meer goed. Ik heb een eigen juridisch adviesbureau en ik moest steeds meer zaken aan collega’s overdragen. In die tijd vond ik veel rust in mijn hobby schilderen”, vertelt ze. Ze bleek in aanmerking te komen voor behandeling met zogenaamde biologicals. Dit zijn medicijnen die gemaakt zijn van natuurlijke eiwitten. Ze remmen bij astma een deel van het ontstekingsproces. Twee weken nadat ze de biologicals voor het eerst had gebruikt, kreeg Ingrid weer meer lucht. 

‘In de tijd dat ik me zo slecht voelde, vond ik veel rust in mijn hobby schilderen’ 

In elke tas een inhalator

Sindsdien spuit ze elke twee weken het medicijn zelf in. “Dit medicijn heeft me echt mijn leven teruggegeven, ik kan alles weer”, vertelt Ingrid lachend. “Ik let er wel op dat ik me niet te veel inspan, want dan kan ik het benauwd krijgen. Ook als ik bij een afspraak met vriendinnen hard moet lachen, krijg ik het soms benauwd. Maar als ik dan een pufje uit mijn inhalator neem, gaat het al snel beter. Ik raak wel in paniek als ik geen inhalator bij me heb, dus heb ik er eentje in elke tas. Daarnaast ben ik gestart met sporten, om in conditie te blijven. Ik ben geen sportschooltype, maar ik doe trouw elke dag een HITT-training via YouTube. Als ik het een tijdje niet doe, merk ik meteen dat ik minder uithoudingsvermogen heb. Dat is voor mij voldoende motivatie om het sporten vol te houden.”

In goede handen

Ingrid gaat regelmatig op controle in het SKB, bij verpleegkundig specialist Sibylla Bos of longarts dokter Kelder. “Ik vind het fijn dat ze me goed in de gaten houden”, vertelt ze. “Ze geven uitleg over de medicijnen en doen regelmatig een longfunctietest, om te kijken of de biologicals zorgen voor verbetering. Ik kan ze rechtstreeks mailen als ik tussendoor vragen heb. Ik krijg dan altijd snel antwoord, heel fijn. Als ik nu een keer een luchtweginfectie heb, hoef ik niet eerst naar de huisarts maar kan ik rechtstreeks naar de longafdeling in het ziekenhuis. Een geruststellend idee, want daar ben ik in goede handen”, besluit Ingrid.

Verpleegkundig specialist Sibylla bos

Sibylla Bos is de verpleegkundig specialist van Ingrid. Zij vertelt: “Astma is een chronische ontsteking van de kleine luchtwegen van de longen. Veel patiënten hebben baat bij een inhalator met ontstekingsremmers en luchtwegverwijders. In het geval van Ingrid gaat het om ernstige astma, dat is astma die lastig onder controle te krijgen is. Ongeveer 4% alle astmapatiënten heeft ernstige astma. Zij komen, net als Ingrid, in aanmerking voor behandeling met biologicals. Verder is het voor astmapatiënten belangrijk om prikkels zoals allergenen en rook te mijden en een goede conditie op te bouwen. Patiënten komen regelmatig bij ons op controle. We doen minimaal twee keer per jaar een longfunctietest. Ook controleren we of de patiënt de inhalator op de juiste manier gebruikt, want dit gaat ongemerkt vaak mis. Daarnaast nemen we een vragenlijst af, om te bekijken of de klachten nog voldoende onder controle zijn. Deze vragenlijst willen we binnenkort via een app afnemen. De app geeft ook tips over wat je aan bepaalde klachten kan doen. Zo krijgen patiënten meer inzicht in en meer controle over hun ziekte. En patiënten bij wie de astma stabiel is, hoeven dan minder vaak naar het ziekenhuis te komen.”

Direct naar