Ga direct naar inhoud

Dankzij comfortabel slaapje na een onderzoek of kleine behandeling weer snel naar huis

"Patiënten kunnen vaak na ongeveer twee uur al naar huis"

Gepubliceerd op: 04 juli 2023

Bij bepaalde pijnlijke onderzoeken of kleine behandelingen worden patiënten in slaap gebracht. Denk aan een onderzoek van de longen, maag of darmen waarbij met een flexibele slang naar binnen wordt gekeken. Bij sedatie wordt een patiënt in slaap gebracht maar blijft hij zelfstandig ademen, in tegenstelling tot een algehele narcose. Daardoor zijn patiënten soms maar twee uur in het ziekenhuis en mogen ze daarna snel naar huis. Sinds november 2022 wordt deze manier van in slaap brengen ook toegepast bij gynaecologische patiënten.

Sedatie

Sedatie betekent het verlagen van het bewustzijn tot een bepaald niveau, waar patiënten zich slaperig en comfortabel voelen. Dit gebeurt door het geven van slaapmedicatie, vaak in combinatie met pijnstillende middelen. De diepte van slaap verschilt van slaperigheid tot een diepe slaap. Dit is afhankelijk van hoe gevoelig de patiënt is, de keuze van medicatie, de manier van toedienen en de eventuele combinatie met andere medicijnen. Sedatie zorgt ervoor dat patiënten snel wakker zijn na een onderzoek of behandeling en gauw naar huis mogen.

Gynaecologie

“Afgelopen november startten we met sedatieprogramma’s op onze poliklinische behandelkamers voor gynaecologische patiënten”, vertelt Lotte van Dijk, gynaecoloog. “Sedatie kan goed ingezet worden bij bijvoorbeeld een kijkoperatie in de baarmoeder of andere kleine onderzoeken en operaties. Patiënten melden zich direct bij de poliklinische behandelkamer, voeren een opnamegesprek met de verpleegkundige en krijgen vervolgens in de behandelkamer sedatie toegediend. Na de ingreep blijven zij nog kort in een ruimte om bij te komen, waarna ze weer snel naar huis kunnen.” 

Binnen twee uur naar huis

Normen Hemmink, physician assistant anesthesie: “Sedatie is een mooie ontwikkeling. Eerder werden patiënten bij bepaalde onderzoeken en kleine behandelingen onder algehele narcose gebracht en de hele dag opgenomen. Bij sedatie is de duur van de opname een stuk korter. Zo kunnen patiënten vaak na ongeveer twee uur al naar huis. Patiënten zijn erg blij, want of het nu om een kleine of grote operatie gaat: het is spannend. Dat zij niet meer een hele dag opgenomen worden, maar weer gauw naar huis mogen, haalt een stuk spanning weg. Het enige waar patiënten rekening mee moeten houden, is dat ze bij vertrek uit het ziekenhuis niet direct mogen autorijden. Er moet dus wel begeleiding mee.”

Verschil sedatie en narcose

De officiële naam van sedatie is Procedurele Sedatie en Analgesie (PSA) en wordt toegediend door sedationisten. Het SKB heeft drie sedationisten, waaronder Normen Hemmink. Het grote verschil met een algehele narcose is dat patiënten slapen, maar zelfstandig ademen. Bij narcose is het bewustzijn zo verlaagd dat ademhaling en reflexen, zoals het slikreflex, onderdrukt zijn en controle van ademhaling en luchtwegen noodzakelijk zijn. Er wordt dan een beademingsbuis ingebracht. Bij sedatie is dit niet nodig. 

Direct naar