Ga direct naar inhoud

Bevallen in het SKB

Ben je zwanger en ga je misschien binnenkort bevallen in ons ziekenhuis? In onze virtuele tour kun je 'rondwandelen' op onze Kraamafdeling en een verloskamer bekijken. Zo weet je straks precies waar je terechtkomt! 

Voor overige digitale voorlichtingen en rondleidingen kun je terecht op de website van het VSV Oost Achterhoek (Verloskundig Samenwerkingsverband).

Als je overdag komt dan kun je je melden via de hoofdingang bij de afdeling zelf. ’s Avonds na 21.00 uur en ’s nachts kun je je melden bij de afdeling Spoedeisende Hulp (nachtingang), route 5.2.

Begeleiding bevalling door de gynaecoloog (klinische bevalling)

Is de bevalling onder begeleiding van een gynaecoloog? Bel dan 0543 - 54 41 85 voor het aanmelden van je bevalling. Je krijgt dan een verloskundige van de afdeling aan de lijn. Dit geldt ook als jouw vliezen zijn gebroken of wanneer je bloedverlies heeft. Heb je een andere vraag? Bel dan tijdens openingstijden naar de polikliniek. Het telefoonnummer van de polikliniek Gynaecologie is 0543 - 54 46 50.

Poliklinisch bevallen in het SKB

Als er geen medische reden is voor bevallen in het ziekenhuis, kun je toch onder begeleiding van je eigen verloskundige bij ons bevallen. Neem in dat geval contact op met je eigen verloskundige als je denkt dat de bevalling begint. De verloskundige neemt contact op met de afdeling. Wanneer je op de afdeling komt, staat er een verpleegkundige voor je klaar. De verloskundige belt een kraamverzorgende die ook naar het ziekenhuis zal komen. Zij begeleiden jouw bevalling. Als alles goed gaat, kun je enkele uren na de bevalling samen met de kraamverzorgende weer naar huis.

De eerste weeën

Als je vermoed dat de weeën zijn begonnen, neem je eerst contact op met je eigen verloskundige of de verloskundige van het ziekenhuis. Volg de telefonische instructies op. Als je overdag komt, kun je je melden bij de hoofdingang van de afdeling (6.1). 's Avonds na 21.00 uur en 's nachts kun je je melden bij de Spoedeisende Hulp (nachtingang), route 5.2. Bij de hoofdingang staan rolstoelen klaar. Denk hiervoor aan een muntje (20 cent, 1 euro of winkelwagenmuntje). Volg daarna route 6.1 naar de verlosafdeling. De afdeling gaat ’s avonds en ’s nachts (21.00 - 7.00 uur) op slot. Je  kunt dan aanbellen.

Meenemen

 • Geldig identificatiebewijs (ID-kaart, paspoort, rijbewijs)
 • Comfortabele kleding en toiletspullen voor jezelf en je partner
 • Voldoende babykleding, rompertjes en minimaal drie mutsjes
 • Maxi-Cosi. Test vooraf of deze werkt en hoe deze in de auto bevestigd moet worden
 • Bevalplan
 • Wil je foto’s maken? Neem dan ook de fotocamera mee


De kraamsuite

De Vrouw-kindeenheid van het SKB heeft zes kraamsuites. Hier worden aanstaande moeders opgenomen, vinden de bevallingen plaats en na de bevalling blijven moeder en kind in de kraamsuite. Het hele zorgproces vindt zoveel mogelijk plaats in dezelfde kamer, de zogenoemde rooming-in.

Iedere kraamsuite heeft een huiselijke sfeer met de noodzakelijke voorzieningen. Bijvoorbeeld een badje en een weegschaal, maar ook een reanimatiekast voor de pasgeborene, zodat er bij calamiteiten adequaat gehandeld kan worden. Voor de (aanstaande) moeder is er een comfortabel bed om in te bevallen en te slapen, een TV, relaxstoel, en een koelkast.

Je partner kan overnachten op de kamer waar jij en jullie baby verblijven. Dit is alleen mogelijk als je op een eenpersoonskamer ligt. Je partner mag op de dag van de bevalling gratis mee-eten. De daaropvolgende dagen kan je partner tegen een vergoeding maaltijden bestellen in overleg met de zorgassistente. Als je partner blijft slapen, krijgt hij of zij gratis ontbijt aangeboden. In de suite kun je gebruik maken van je mobiele telefoon. Er is een Wi-Fi netwerk aanwezig.

Samenwerking tussen kraam- en kinderverpleegkundigen

Uniek in het SKB is de samenwerking tussen kraam- en kinderverpleegkundigen. We proberen de zorg voor de moeder en pasgeborene zoveel mogelijk in dezelfde ruimte te laten plaatsvinden, om het hechtingsproces zo min mogelijk te verstoren. Dit vraagt om een intensieve samenwerking tussen kraam- en kinderverpleegkundigen. In overleg met de kinderarts is het bij ons mogelijk om samen met je baby op een kamer te verblijven. Moeder en kind kunnen in een ruimte worden verpleegd in de volgende situaties:

 • Als de baby na 35 weken zwangerschap zonder complicaties wordt geboren
 • Als de baby een lage bloedsuiker heeft zonder complicaties
 • Als de baby onder de fototherapielamp moet ten gevolge van geelzien
 • Als de baby een (mogelijke) infectie heeft die stabiel is
 • Als de baby een te lage temperatuur heeft, waarbij geen sprake is van een infectie


Als de baby te ziek is om bij de moeder te liggen gaat hij/zij over naar de neonatologie. De kinderarts maakt onderscheid in perinatologie (laag compleze zorg) en neonatologie (complexe zorg).

Direct naar