Ga direct naar inhoud

Alzheimer dementie

Wat is Alzheimer Dementie?

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Deze ziekte is vernoemd naar de arts en onderzoeker Alois Alzheimer. De ziekte van Alzheimer is een progressieve hersenaandoening, waarbij geleidelijk aan steeds meer hersencellen verloren gaan. De oorzaak hiervan is nog niet duidelijk. De ziekte begint vaak tussen het 70ste en 80ste levensjaar, maar kan ook veel vroeger of later beginnen.

Verschijnselen

Het verloop en de verschijnselen verschillen per persoon, maar meestal ziet het verloop van de ziekte er als volgt uit:

  • De ziekte begint met stoornissen van het korte termijngeheugen; zaken van het hier en nu onthouden wordt moeilijker.
  • Later ontstaan problemen met het organiseren en plannen van taken, er kunnen karakter- en stemmingsveranderingen optreden, en ook het handelen raakt verstoord.
  • Geleidelijk aan wordt de patiënt toenemend afhankelijk van hulp en zorg van anderen.
  • Vaak ontstaan in een later stadium ook psychotische verschijnselen, gedragsstoornissen en lichamelijke klachten.


Er is nog geen genezing mogelijk van de ziekte van Alzheimer.  De juiste begeleiding, zorg en soms medicatie kunnen helpen om een deel van de verschijnselen te verminderen en de kwaliteit van leven van de patiënt en diens omgeving te verbeteren. De klinisch geriater is één van de specialisten die werkzaam is op het terrein van de dementie, en dus van de ziekte van Alzheimer. Via de poli wordt de aard en oorzaak van cognitieve problemen onderzocht. Daarbij is ook aandacht voor eventuele lichamelijke klachten, psychiatrische stoornissen en gedragsstoornissen.

Indien noodzakelijk en gewenst, zal de klinisch geriater u na het stellen van de diagnose ter controle zien en verder begeleiden. Dit doet zij om te evalueren of er sprake is van bijwerkingen van medicijnen, of andere medische bijzonderheden.

Een deel van de informatie op deze webpagina is gebaseerd op de volgende bron: www.nvkg.nl.

Direct naar