Afval scheiden binnen het SKB
10 juli 2024
Gepubliceerd op: 10 juli 2024Het is zo ver: wij gaan SKB-breed afval scheiden. Vanaf 9 juli staan er in ons ziekenhuis en de buitenpoliklinieken in Eibergen en Ruurlo afvalbakken waarin afval gescheiden weggegooid kan worden. Een mooie stap voor het SKB naar meer circulair werken en minder afval. Op dit moment scheiden we 24% van al ons restafval. In 2030 moeten en willen we minimaal 50% van ons restafval scheiden.
Nieuwe afvalbakken door heel het SKB
In openbare ruimtes waar bezoekers komen, zoals het restaurant, de centrale hal en gangen en sommige wachtkamers en pantry’s komen nieuwe afvalbakken te staan. Hierin kan afval gescheiden weggegooid worden. Ook achter de schermen voor patiënten komen er door het hele ziekenhuis afvalbakken te staan waar afval gescheiden weggegooid kan worden. Bijvoorbeeld koffiekamers, personeelsruimten en kantoorgangen.
Mooie eerste stap
“Op deze manier SKB-breed afval gescheiden inzamelen is een mooie stap”, vertelt duurzaamheidscoördinator Jan-Willem Berends. “Papier en karton deden we al heel lang en specifiek ziekenhuisafval scheiden deden we natuurlijk ook. Nu starten we met SKB-breed afval scheiden waarbij we afval scheiden net als thuis. De volgende stap is op afdelingen kijken wat er nodig is om nog meer afval en materiaal gescheiden in te zamelen. In ziekenhuizen worden zo veel verschillende materialen gebruikt dat daar iets extra’s voor nodig is. In de operatiekamers hebben we deze stap al gezet en dat loopt heel goed. Ik ben er van overtuigd dat we in de rest van het ziekenhuis ook mooie verdere stappen zetten. Want de wens en de bereidheid van onze collega’s om af te scheiden is heel groot. Uit onderzoek blijkt dat op deze manier ziekenhuis-breed afval inzamelen kan leiden tot wel 50% minder restafval. Dat is ook ons doel."
Voor een duurzamere toekomst
Door SKB breed afval te scheiden zetten we weer een belangrijke stap voor een duurzamere toekomst. Vorig jaar sloten wij ons aan bij de Green Deal 3.0 onder het motto ‘samen werken aan duurzame zorg’. Zo gaan we de komende jaren ons gebouw verduurzamen, waarmee we onze CO2-uitstoot verlagen. We werken aan verminderen van milieubelasting door medicijnen. Ook het toewerken naar circulaire zorg is een belangrijk doel: hergebruik van materialen en verminderen van het gebruik van (nieuwe) grondstoffen. Ons afval beter scheiden is een belangrijke stap om hier aan bij te dragen.