Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
  • Home
  • Mijn SKB
  • SKBaby
  • Print
  • contact

Verwisseling van en bij patiënten

Wie in het ziekenhuis ligt, krijgt met veel zorgverleners te maken. Om te zorgen dat de juiste behandeling bij de juiste patiënt gebeurt, controleren we bij iedere stap in het zorgproces de naam en geboortedatum en indien nodig  worden ook de ingreep, welke zijde en eventuele allergieën gecheckt. De informatie wordt altijd geverifieerd met hetgeen op papier of in de computer staat.

Paulien Köchl is recoveryverpleegkundige. Ze legt uit waarom deze controle zo belangrijk is. Tijdens het zorgproces, denk bijvoorbeeld aan een operatie, krijgen patiënten met veel verschillende zorgverleners te maken. De patiënt gaat van de verpleegafdeling naar de holding, de voorbereidingsafdeling voor de OK, vervolgens wordt hij geopereerd en na de operatie gaat de patiënt via de recovery weer naar de afdeling. Op iedere afdeling zijn andere zorgverleners. Ieder van hen moet weten dat hij de juiste patiënt voor zich heeft en dat de informatie ook goed wordt vastgelegd. Het blijven controleren en vragen houdt ons scherp en het voorkomt fouten verwisselingen en vergissingen.”
 
Joke Maatman werkt op de MBT (medisch beeldvormende technieken). Zij weet als geen ander hoe belangrijk het ook op deze afdeling is, om patiënten naar hun naam en geboortedatum te vragen. “Daar beginnen we al mee als de patiënt zich meldt aan de balie. Als we de patiënt ophalen voor onderzoek, vragen we opnieuw naar de gegevens. Onze afdeling werkt volledig digitaal, de gegevens die de patiënt noemt, controleren we met de gegevens in onze computer. Zo houden we de kans op fouten zo klein mogelijk.
 
Mocht het dan toch ergens (bijna) misgaan, dan wordt hier altijd melding van gedaan. Zo bestaat er een voortdurend proces waarin we kijken of we nog iets kunnen verbeteren.

‹ Terug

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services