• Home
  • Mijn SKB
  • SKBaby
  • Print
  • contact

Prostaatkanker

Urologie, route 1.2
Telefoonnummer 0543 54 46 30

Prostaatkanker is een ziekte die voornamelijk voorkomt bij oudere mannen. Toch wordt prostaatkanker ook steeds vaker op jongere leeftijd – vanaf ongeveer 40 jaar – vastgesteld. Bij prostaatkanker groeien kwaadaardige cellen in de prostaat en het ontstaat in de klierbuisjes van de prostaat. Daardoor verandert de structuur van de klierbuisjes.

Klachten en symptomen
Prostaatkanker groeit meestal langzaam. Soms leidt een groeiende prostaat tot afwijkingen, maar niet al deze afwijkingen zijn merkbaar of veroorzaken klachten. Klachten en symptomen bij prostaatkanker kunnen zijn:

  • Een vergrote prostaat: de prostaat is normaal gesproken ongeveer zo groot als een walnoot. Bij de meeste mannen wordt de prostaat na hun dertigste langzaam groter. Sommige mannen krijgen hierdoor klachten, zoals problemen met plassen. 
  • Pijn in de botten: als prostaatkanker is uitgezaaid naar de botten kan dit klachten geven, zoals rugpijn.

Onderzoek en behandeling
In het Overzicht aandoening, onderzoek en behandeling vindt u welke onderzoeken en behandelingen u bij de behandeling van prostaatkanker kunt krijgen. In veel gevallen is prostaatkanker goed te behandelen, zeker als de ziekte beperkt is gebleven tot de prostaat. De behandeling van prostaatkanker hangt af van het stadium van de ziekte.

Als er een vermoeden bestaat dat u prostaatkanker heeft, wordt u vlot geholpen. Het eerste polikliniekbezoek vindt binnen vijf werkdagen plaats. Bij het eerste polikliniekbezoek worden onderzoeken en berekeningen gedaan en afhankelijk van de uitslagen wordt besloten welke vervolgonderzoeken ingezet worden.

Interessante websites
www.prostaatkankerstichting.nl: Prostaatkankerstichting.
www.allesoverurologie.nl/aandoeningen/prostaat-kanker: informatie over prostaatkanker.

 

 
Specialismen

‹ Terug

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services