Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
 • Home
 • Mijn SKB
 • SKBaby
 • Print
 • contact

Onderzoek prostaatkanker

Niet iedere patiënt heeft dezelfde voorgeschiedenis en klachten. Om die reden wordt voor iedere patiënt een individueel onderzoekstraject afgesproken. De arts of verpleegkundige bespreekt met u welke onderzoeken nodig zijn om de juiste diagnose te kunnen stellen. Dit kunnen verschillende onderzoeken zijn.

 • Bloedonderzoek bij prostaatkanker (PSA-bepaling)
  Als er een vermoeden is dat u prostaatkanker heeft, laat uw huisarts meestal eerst uw bloed onderzoeken. In dit onderzoek wordt de hoeveelheid PSA gemeten. PSA staat voor Prostaat Specifiek Antigeen. Dit is een eiwit dat alleen in de prostaat wordt gemaakt.

  Normaal gesproken komt PSA in kleine hoeveelheden (0 - 4) voor in uw bloed. Een verhoogde hoeveelheid PSA kán een aanwijzing zijn voor prostaatkanker. Het kan ook iets zeggen over de uitgebreidheid van een tumor en de mogelijkheid van uitzaaiingen. Maar ook bij goedaardige aandoeningen zoals een ontsteking of een prostaatvergroting kan de PSA-waarde verhoogd zijn.

  Als de PSA waarde hoger is dan 4, verwijst de huisarts u vaak door naar de uroloog. De uroloog zal u uitgebreid onderzoeken en meestal ook de PSA-waarde opnieuw laten meten.

 • Echografie via de anus
  Om de omgeving van de prostaat zichtbaar te maken, wordt een echografie via de anus gemaakt. Een echografie is een onderzoek dat met geluidsgolven inwendige organen zichtbaar maakt. De uitslag van de echografie krijgt u meteen te horen. Meer informatie vindt u in de folder 'echografie van de prostaat'.  

 • Punctie van de prostaat (prostaatbiopsie)
  Bij een punctie worden er stukjes weefsel van de prostaat weggenomen met behulp van een dunne holle naald. Dit wordt ook wel een biopsie genoemd. Dit gebeurt tijdens een echografie. De punctie wordt door sommige mannen als pijnlijk ervaren. Anderen geven aan dat het onaangenaam voelt in het prostaatgebied. Na afloop is het aan te raden om in de wachtruimte nog even wat te drinken. Daarna kunt u naar huis gaan. Het onderzoek duurt ongeveer twintig minuten. Meer informatie vindt u in de folder 'biopsie van de prostaat'.

 • Cystoscopie
  Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van uw plasbuis en uw blaas. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met een cystoscoop: een dunne holle buis of flexibele dunne slang die aangesloten is op een lichtbron. Via een lens op het uiteinde van de cystoscoop kan de arts door een kijker in de plasbuis en de blaas kijken. Meer informatie vindt u in de folder 'cystoscopie'.

 • Botscan (skeletscinitigrafie)
  Een botscan is een onderzoek dat eventuele uitzaaiingen in de botten zichtbaar maakt. Een botscan wordt ook wel een skeletscintigrafie genoemd. Dit onderzoek wordt alleen gedaan als de uroloog vermoedt dat u uitzaaiingen in uw botten heeft.

 • CT-scan
  CT betekent Computer Tomografie. Dit is een beeldvormend onderzoek waarbij met röntgenstraling doorsnede beelden van het lichaam worden gemaakt. Dit onderzoek duurt ongeveer vijf minuten.

 • PET-scan
  PET betekent Positron Emissie Tomografie. Dit is een onderzoek waarbij verschillende radioactieve stoffen (zogenaamde tracers) en een speciale scanner worden gebruikt. Voor dit onderzoek wordt u zonodig door de uroloog verwezen naar een specialistisch centrum.

 • Lymfeklieren verwijderen uit de onderbuik
  Dit onderzoek is nodig om vast te kunnen stellen of u uitzaaiingen heeft in de lymfeklieren. Tijdens een operatie verwijdert de arts de lymfeklieren uit uw onderbuik. De patholoog onderzoekt daarna de verwijderde lymfeklieren om te beoordelen of er uitzaaiingen zijn.

‹ Terug

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services