A A A

Veelgestelde vragen over het coronavirus

Hieronder staan enkele veelgestelde vragen en antwoorden. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met de polikliniek waar u onder behandeling bent of met het algemene nummer 0543 - 54 44 44.

Heeft u een algemene vraag over het coronavirus? Kijk dan op de website van het RIVM. Daar is alle relevante en actuele informatie over het coronavirus te vinden. Het RIVM is het landelijke coördinatiepunt voor alle zaken rondom het coronavirus. Daarnaast is er een landelijk informatienummer 0800-1351.

Wilt u het actuele reisadvies weten van een land waar u de afgelopen 10 dagen bent geweest? Bekijk de website van Nederland Wereldwijd.

Veelgestelde vragen over het coronavirus

Vermoeden van een besmetting
add

Wat moet ik doen als ik denk dat ik besmet ben met het coronavirus?

Heeft u binnenkort een afspraak bij het ziekenhuis, maar heeft u klachten zoals hoesten of koorts? Neem dan contact op met de polikliniek. Gaat uw afspraak door na overleg met de poli? Dan meld u zich bij binnenkomst bij de Gastenservice voor een mondneusmasker. Bent u bezoeker of begeleider en heeft u klachten? Dan mag u het ziekenhuis niet betreden. Wat kunt u nog meer doen:

 • Sinds 1 juni kan iedereen zich laten testen bij de GGD. Voor het maken van een afspraak neemt u contact op met het landelijke nummer van de GGD via 0800 – 1202 (7 dagen per week bereikbaar van 8.00 uur tot 20.00 uur). Blijf thuis en zoek geen drukke plekken op tot dat uw uitslag van de GGD bekend is.
 • Heeft u koorts, moet u hoesten of heeft u andere klachten en twijfelt u of uw afspraak in ons ziekenhuis kan doorgaan? Neem telefonisch contact op met de polikliniek.
 • Bent u erg benauwd, heeft u hoge koorts, maakt u zich zorgen of heeft u klachten en behoort u tot een risicogroep? Bel dan direct uw huisarts.
 • Heeft u andere gezondheidsklachten? Maak dan eerst een afspraak met uw (huis)arts. Wacht niet te lang. Het is belangrijk dat u op tijd naar de (huis)arts gaat.
 • Bel bij levensbedreigende spoed altijd 112.


Wat moet ik doen als ik in de afgelopen 10 dagen in een land of gebied ben geweest waarvan het reisadvies tijdens mijn verblijf code oranje of rood was?

Neem dan telefonisch contact op met de polikliniek of afdeling. De secretaresse bespreekt met u of uw afspraak kan doorgaan, zal worden uitgesteld of telefonisch of via beeldbellen kan plaatsvinden. Bent u bezoeker of begeleider? Dan mag u het ziekenhuis niet betreden. Bekijk hier de actuele reisadviezen per land.

 

Afspraken in het ziekenhuis
add

Gaat u binnenkort naar het ziekenhuis? Doe dan eerst de digitale coronacheck.

Ik kom dagelijks of meerdere keren per week naar het ziekenhuis. Moet ik de coronacheck elke keer invullen?

Ja, wij vragen iedereen die naar het ziekenhuis komt de coronacheck in te vullen. Ook als u vaker komt. De situatie kan namelijk op een andere dag anders zijn. Dit doen wij om een veilige omgeving te bieden aan onze patiënten én onze medewerkers. Wij vragen een paar minuten van uw tijd voor het invullen. Heeft u dit thuis gedaan? Dan kunt u snel doorlopen en hoeft u niet of nauwelijks te wachten bij de ingang.

Ik heb een afspraak in het ziekenhuis, maar ik (of mijn begeleider) heb klachten. Wat moet ik doen?

Vermoedt u dat u besmet bent met het coronavirus? Neem telefonisch contact op met de polikliniek om te overleggen of uw afspraak kan doorgaan. Daarnaast kunt u zich laten testen bij de GGD. Als uw begeleider klachten heeft, mag hij of zij niet komen.

Gaat mijn afspraak door?

Spoedzorg, semi-spoedzorg en oncologische behandelingen gaan zoals altijd door. Ook dagbehandelingen gaan door, zoals oogoperaties. Daarnaast blijven afspraken op de polikliniek ook zo veel mogelijk doorgaan. Als een afspraak helaas toch niet kan doorgaan, dan nemen wij contact met u op. U hoeft niet zelf te bellen of uw afspraak te annuleren.

U ontvangt bij uw afspraakbevestiging een informatiebrief met maatregelen die het SKB treft om het risico op verspreiding van het coronavirus te verlagen. Daarnaast ontvangt u een papieren vragenlijst om in te vullen. De vragenlijst kunt u ook online invullen via de digitale coronacheck. Wij vragen u om de vragenlijst binnen 24 uur voor uw afspraak of bezoek aan het ziekenhuis in te vullen en het advies van de vragenlijst goed door te lezen en mee te nemen naar het ziekenhuis. Als dat nodig is, wordt u gevraagd het advies te tonen.

Vermoedt u dat u besmet bent met het coronavirus? Neem telefonisch contact op met de polikliniek om te overleggen of uw afspraak kan doorgaan. Daarnaast kunt u zich laten testen bij de GGD. Als uw begeleider klachten heeft, mag hij of zij niet komen. Als u in de afgelopen 10 dagen in een land of gebied bent geweest waarvan het reisadvies tijdens uw verblijf code oranje of rood was, vragen wij u ook om contact op te nemen met de polikliniek.

Ik moet geopereerd worden. Wanneer hoor ik of mijn operatie door gaat?

Zoals op dinsdag 22 december door de overheid is aangekondigd, schalen ziekenhuizen in heel Nederland operaties af. Ook wij zijn genoodzaakt om een aantal operaties te verplaatsen naar een later moment. Het gaat om operaties die planbaar zijn en/of operaties waarvan het niet noodzakelijk is deze binnen zes weken uit te voeren. We nemen persoonlijk contact op met patiënten waarvan een operatie wordt uitgesteld. U hoeft dus niet zelf te bellen of contact met ons op te nemen.

U ontvangt bij uw afspraakbevestiging een informatiebrief met maatregelen die het SKB treft om het risico op verspreiding van het coronavirus te verlagen. Daarnaast ontvangt u een papieren vragenlijst om in te vullen. De vragenlijst kunt u ook online invullen via de digitale coronacheck. Wij vragen u om de vragenlijst binnen 24 uur voor uw afspraak of bezoek aan het ziekenhuis in te vullen en de ingevulde vragenlijst en uitslag mee te nemen naar het ziekenhuis.

Vermoedt u dat u besmet bent met het coronavirus of bent u in de afgelopen 10 dagen in een land of gebied geweest waarvan het reisadvies tijdens uw verblijf code oranje of rood was en twijfelt u of uw afspraak kan doorgaan? Neem telefonisch contact op met de polikliniek om te overleggen of uw afspraak kan doorgaan. Daarnaast kunt u zich laten testen bij de GGD. Als uw begeleider klachten heeft, mag hij of zij niet komen.

Mijn kind wordt binnenkort geopereerd. Hoe kan ik mijn kind voorbereiden?

Als uw kind binnenkort wordt geopereerd en opgenomen in ons ziekenhuis, worden jullie eerst uitgenodigd voor het spreekuur van de anesthesist. Normaal gesproken gaat u daarna samen met uw kind naar de medisch pedagogisch zorgverlener (mpz) en een verpleegkundige van de kinder- en jongerenafdeling. U krijgt hier informatie over de operatie of behandeling, de opname en het verloop daarna. Dit heet een preoperatief spreekuur. Vanwege het coronavirus kan het preoperatief spreekuur niet doorgaan.

Bij het spreekuur gebruikt de verpleegkundige of medisch pedagogisch zorgverlener een fotoalbum. Dit fotoalbum staat op onze website zodat u uw kind alsnog kunt voorbereiden op de operatie en het verblijf. De verpleegkundige en medisch pedagogisch zorgverlener bereiden uw kind op de dag van de operatie natuurlijk ook voor op de operatie. Ze laten materialen zien die tijdens de operatie worden gebruikt en u en uw kind kunnen vragen stellen.

Ik wil mijn afspraak in het ziekenhuis verzetten. Wat moet ik doen?

Neemt u dan contact op met de polikliniek om uw afspraak te verzetten.

Hoeveel personen mag ik meenemen bij mijn afspraak in het ziekenhuis?

Wij vragen u om alleen naar uw afspraak in het ziekenhuis te komen en geen begeleider mee te nemen. Als u echt een begeleider nodig heeft, is dat wel toegestaan. U mag dan maximaal 1 begeleider meenemen als hij of zij geen klachten heeft.

Op bezoek in het ziekenhuis
add

Komt u binnenkort op bezoek in het ziekenhuis? Doe dan binnen 24 uur voor uw bezoek de digitale coronacheck.

Vermoedt u dat u dat u besmet bent met het coronavirus of bent u in de afgelopen 10 dagen in een land of gebied geweest waarvan het reisadvies tijdens uw verblijf code oranje of rood was en wilt u op bezoek? Dan mag u helaas niet naar het ziekenhuis komen.

Mag ik op bezoek komen in het ziekenhuis bij een patiënt zonder (verdenking van) corona?

Patiënten mogen maximaal één bezoeker per dag ontvangen. Het is niet mogelijk om met twee of meer bezoekers te komen. Overleg voordat u op bezoek komt met de patiënt of de contactpersoon van de patiënt of het bezoek en tijdstip uitkomt. Houd tijdens uw bezoek altijd 1,5 meter afstand, ook in het bezoekersrestaurant en in de hal en gangen van het SKB. Zo zorgen we er samen voor dat het niet te druk wordt en we afstand kunnen houden. Op deze regel gelden een aantal uitzonderingen:

 • Kinderen jonger dan 18 jaar mogen met een volwassene mee op bezoek. Per bezoek mag er één kind mee.
 • Bij bezoek aan de verpleegafdeling Kindergeneeskunde geldt:Naast de ouders mag er nog één bezoeker per keer op bezoek komen.
 • Broertjes en zusjes zijn welkom vanaf de opnamedag. Als het hele gezin tegelijk komt, mogen er op dat moment geen andere bezoekers aanwezig zijn.
 • Early bird fotografen zijn welkom.


Mag ik op bezoek bij een patiënt met (een verdenking van) corona?

Patiënten met (een verdenking van) corona mogen maximaal één bezoeker per dag ontvangen. Het is niet mogelijk om met twee of meer bezoekers te komen. Overlegt u van tevoren met de patiënt of contactpersoon van de patiënt of het bezoek en tijdstip uitkomt. Op deze regel gelden drie uitzonderingen:

 • Op de kraamafdeling, verloskamers en verpleegafdeling Gynaecologie: bij (kraam)vrouwen) met (verderking van) corona zijn de partner én één bezoeker per dag welkom. Bij (kraam)vrouwen met corona die één nacht of langer moeten blijven, mogen de eigen kinderen één keer per dag onder begeleiding van de partner op bezoek komen.
 • Op de verpleegafdeling Kindergeneeskunde: bij kinderen met (verdenking van) corona mogen beide ouders op bezoek komen. Eén ouder kan blijven slapen. Ouders krijgen een chirurgisch mondneusmasker bij binnenkomst. Eenmaal in de kamer (isolatie), kan de ouder ervoor kiezen om het masker af te zetten. Buiten de kamer heeft de ouder het masker op.
 • Terminale patiënten met corona mogen maximaal vijf bezoekers ontvangen. Niet meer dan drie bezoekers mogen tegelijk naar binnen. De eerste contactpersoon van de patiënt bepaalt welke vijf mensen dit zijn.


Wanneer mag ik niet naar het ziekenhuis komen voor bezoek?

Komt u binnenkort op bezoek in het ziekenhuis? Doe dan binnen 24 uur voor uw bezoek de digitale coronacheck om te kijken of u mag komen. Heeft u klachten of bent u in de afgelopen 14 dagen in een land of gebied geweest waarvan het reisadvies tijdens uw verblijf code oranje of rood was? Dan mag u helaas niet naar het ziekenhuis komen.

Kan ik gebruik maken van het bezoekersrestaurant?

Het bezoekersrestaurant is geopend als afhaalservice. Dit betekent dat er wel eten en drinken besteld kan worden, maar dit niet in het restaurant genuttigd kan worden. De zitplaatsen in het bezoekersrestaurant zijn niet beschikbaar en de extra zitplaatsen in de centrale hal zijn ingericht als extra wachtruimte voor patiënten met een afspraak bij de polikliniek. Het bezoekersrestaurant is van maandag tot en met vrijdag open van 8.00 tot 19.00 uur en in het weekend van 11.30 tot 18.00 uur. We vragen u vriendelijk om de consumptie op te eten of drinken in uw auto of buiten het ziekenhuisterrein.

Uw eigen gezondheid
add

Ik ben onder behandeling bij het SKB en maak me zorgen over mijn gezondheid in relatie tot het coronavirus. Wat moet ik doen?

Maakt u zich zorgen over uw medische situatie? Stel dan uw vraag aan uw behandelend arts of bel met de polikliniek waar u onder behandeling bent.

Wat kan ik zelf doen om besmetting te voorkomen?

Neem de maatregelen van de overheid serieus en volg deze op. Zo helpt u samen met iedereen mee om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Het is belangrijk deze tips op te volgen:

 • Houd 1,5 meter afstand
 • Was uw handen goed en regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
 • Gebruik papieren wegwerp zakdoekjes
 • Schud geen handen
 • Verlaat na uw afspraak direct het ziekenhuis
 • Vermijd zoveel mogelijk contact met zieke mensen
 • Beperk sociale contacten zoveel mogelijk
 • Raadpleeg het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken en volg deze op


Wat daadwerkelijk besmetting met het virus voorkomt is zorgen dat er geen virus in de mond, neus of  het oogslijmvlies komt. Dat wordt voorkomen door heel regelmatig de handen te wassen met water en zeep en het gezicht niet aan te raken als de handen niet schoon zijn. 

Bloedprikken
add

Mag ik komen voor bloedafname?

Doe de digitale coronacheck. Blijkt uit de uitslag dat u mag komen, dan volgt u de adviezen die gegeven worden en maakt u een afspraak voor bloedafname via het telefoonnummer 0543 - 54 42 56.

Ik heb een afspraak om thuis bloed te laten prikken. Kan dat doorgaan?

Bent u verkouden of heeft u andere klachten? Neem dan contact op met de trombosedienst via 0543 - 54 41 11 voor overleg. U wordt één werkdag voor het thuisprikken voor laboratoriumonderzoeken gebeld door een medewerker van het SKB om te vragen naar eventuele klachten. Voor trombosedienstpatiënten geldt dat u altijd contact opneemt met de trombosedienst als u klachten heeft.

Ik moet bloed laten prikken. Welke bloedafname-locaties zijn nog geopend?

Vanwege het coronavirus zijn de prikposten die gevestigd zijn in de woonzorgcentra gesloten sinds dinsdag 17 maart 2020. De sluiting duurt tot nader order. Op de pagina over Bloedprikken vindt u een overzicht van de (tijdelijk vervangende) prikposten die momenteel geopend zijn en welke gesloten zijn.

Overige coronamaatregelen in het ziekenhuis
add

Moet ik een mondneuskapje dragen?

Ja. Alle patiënten, begeleiders en bezoekers vanaf 13 jaar zijn verplicht een mondneuskapje te dragen. Deze draagt u tijdens uw gehele bezoek, tot u het ziekenhuis of de buitenpolikliniek in Eibergen heeft verlaten. U moet zelf een mondneuskapje meenemen. Als u geen mondneuskapje draagt, krijgt u een niet medisch mondneusmasker of mondneuskapje type II van de Gastenservice in Winterswijk of bij de balie in Eibergen. Als u vanwege een medische reden (zoals een longaandoening) geen mondneuskapje kunt dragen, hebben we daar begrip voor. We gaan ervan uit dat iedereen die wel een mondneuskapje kan dragen, daarin zijn/haar verantwoordelijkheid neemt. 

Het SKB kan de huisregel instellen dat het in alle openbare ruimtes en gangen binnen het ziekenhuis verplicht is om een mondneuskapje te dragen. Vanwege de beperkte ruimte in het ziekenhuis en het verminderen van het risico op een besmetting met corona, heeft het SKB besloten dat het dragen van een mondneuskapje verplicht is. Wij volgen hiermee het dringende advies van de overheid om een mondneusmasker te dragen in openbare ruimtes.

Mag ik in plaats van een mondneuskapje een face shield/spatscherm dragen?

Nee, face shields zijn open aan de zijkanten of bovenkant en bieden daardoor onvoldoende bescherming. We vragen u daarom geen face shield te gebruiken, maar een gewoon mondneuskapje. 

Waarom worden algemene gebruiksoppervlakken (zoals rolstoelen en knopjes van koffieautomaten, pinautomaten, liften en de slagbomen) niet continu gereinigd?

Het continu reinigen van bijvoorbeeld rolstoelen of knopjes van liften of koffieautomaten is niet nodig. De kans dat het virus via oppervlakken wordt overgedragen is niet groot. Wat daadwerkelijk besmetting met het virus voorkomt, is zorgen dat er geen virus in de mond, neus of het oogslijmvlies komt. Dat wordt voorkomen door heel regelmatig de handen te wassen met water en zeep en het gezicht niet aan te raken als de handen niet schoon zijn. U kunt uw handen wassen bij elk toilet.

Waar moeten patiënten die bij de huisartsenpost zijn geweest hun medicijnen ophalen?

Bent u bij de huisartsenpost geweest en moet u uw medicijnen ophalen bij de Beatrix apotheek? Dit kan bij de nachtingang van de Beatrixapotheek. Loopt u daarvoor buitenom het ziekenhuis richting de hoofdingang. Aan de rechterzijde net voor de hoofdingang vindt u de nachtingang van de apotheek. 

Mogen medewerkers patiënten en begeleiders nog een hand geven?

Nee. Wij geven geen handen meer aan patiënten, bezoekers, leveranciers, collega’s etc. Wij volgen hiermee het landelijk beleid op.

Wat doet het ziekenhuis om verspreiding te voorkomen?

Wij zijn goed voorbereid als er iemand met (een verdenking op) het coronavirus in het ziekenhuis wordt opgenomen. Zodra een patiënt met (een verdenking op) het coronavirus in het ziekenhuis komt, gaat het speciale protocol in werking en wordt de patiënt met isolatiemaatregelen opgenomen. Dit houdt in dat hij of zij op een speciale éénpersoonskamer komt te liggen en medewerkers extra beschermende kleding dragen. Medewerkers weten goed wat er van hen wordt verwacht. Een patiënt met klachten waarvan de afspraak bij de polikliniek doorgaat, dient zich te melden bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Daar krijgt hij of zij een mondneusmasker die tijdens het hele verblijf in het ziekenhuis gedragen moet worden.

Wanneer wordt een patiënt in het ziekenhuis getest op het coronavirus?

Als een patiënt verdacht wordt van het coronavirus, wordt dit altijd gemeld bij de (dienstdoende) arts-microbioloog. In overleg wordt bekeken of de patiënt wel of niet getest wordt op het coronavirus.

Wij vragen iedereen die naar het ziekenhuis komt om binnen 24 uur voor het bezoek de digitale coronacheck in te vullen. Met deze coronacheck wordt inzichtelijk welke eventuele klachten u heeft en welke (extra) maatregelen nodig zijn voor uw afspraak in het ziekenhuis. Lees het advies goed door en neem het mee naar het ziekenhuis. Als dat nodig is, wordt u gevraagd het advies te tonen.

Als u klachten heeft of in de afgelopen 10 dagen in een land of gebied bent geweest waarvan het reisadvies tijdens uw verblijf code oranje of rood was, maar vooraf geen contact met de polikliniek krijgt, kunt u alsnog naar uw afspraak komen. U krijgt dan bij de Gastenservice een mondneusmasker. Dit masker draagt u zolang u in het ziekenhuis verblijft. Als u geen klachten heeft, kunt u doorlopen.

Gaan informatiebijeenkomsten door?

Bijeenkomsten die een onderdeel zijn van de behandeling en belangrijk voor de continuïteit van de zorg kunnen doorgaan, zolang iedereen zich aan de maatregelen kan houden. Dit zijn bijvoorbeeld informatiebijeenkomsten in het kader van revalidatie of ter voorbereiding op een operatie. Alle andere bijeenkomsten in het ziekenhuis, zoals 'SKB legt uit', worden tot nader order geannuleerd. Twijfelt u of een bijeenkomst doorgaat, informeer dan bij de organisator van de bijeenkomst.

Help ons zorgen
add

Natuurlijk laat u zich testen als u coronaklachten heeft. Maar wat kunt u nog meer doen om de zorg te helpen? De medewerkers in de zorg vragen uw hulp. Uw huisarts, de ambulancedienst, het ziekenhuis, de thuiszorg en de verpleeghuizen hebben u nodig. De druk op de zorg is groot. Lees hier wat u zelf kunt doen om de zorg te helpen.

Direct naar
Goed, veilig & gastvrij