A A A

Sneller naar huis met nieuwe knie of heup

Gepubliceerd op: 11 juni 2020

Patiënten die in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix een knie- of heupprothese krijgen, gaan na 1 of 2 dagen ziekenhuis alweer naar huis. Een nieuw revalidatieprotocol maakt dit mogelijk. Zo snel mogelijk weer normaal bewegen is heel belangrijk voor een voorspoedig herstel na een knie- of heupoperatie. Het  nieuwe begeleidingstraject rondom de operatie is hier op afgestemd, waardoor iemand sneller op de been is en snel weer naar huis kan.

 

Het uitgangspunt voor het nieuwe revalidatieproject was om de patiënt  na een knie- of heupoperatie zo snel mogelijk weer op de been te krijgen. Dat begint voor de operatie en bij de voorlichting. In de nieuwe aanpak worden kleinere groepen gevormd en is er meer ruimte voor individueel patiëntcontact en advies op maat. Een patiënt vertelt: “Bij de voorlichting wordt gekeken of een rollator of krukken beter bij je past. Hier kun je dan voor de operatie al mee oefenen. Ik had bijvoorbeeld te oude doppen onder mijn krukken en moest deze vervangen anders glijd ik uit met lopen. Het was fijn dat ik dit van te voren al wist.” Daarnaast wordt voor de operatie ook bekeken wat er verder nodig is rondom de ingreep. Is er bijvoorbeeld thuiszorg nodig? Dan nemen zij vooraf contact op met een patiënt om samen te bekijken wat nodig is.

Beweging stimuleren
Ook de rol van de verpleegkundige is veranderd in de nieuwe aanpak. De focus ligt op het zo snel mogelijk mobiliseren van patiënten na een operatie. Verpleegkundige Veronie Karnebeek vertelt: “In het ziekenhuis liggen associëren mensen nog altijd met ziek zijn en niet veel mogen doen. Maar als je een nieuwe knie of heup krijgt, ben je niet ziek. Het is juist belangrijk dat je zo snel mogelijk weer normaal beweegt. Vanuit deze gedachte benaderen we onze patiënten. We kijken vooral hoe we dit mogelijk kunnen maken. Is de patiënt nog wat misselijk of heeft hij pijn? Dan geven we daar passende medicatie voor zodat bewegen mogelijk is. De fysiotherapeut geeft uitleg over oefeningen en houding, en als verpleegkundigen zorgen wij er voor dat patiënten zo veel mogelijk bewegen. Door dit actief te doen met patiënten zijn er gemiddeld 2 – 3 dagen minder ziekenhuis opname nodig en kan iemand verder herstellen in de eigen omgeving.”


Vanuit diverse disciplines
Het aangepaste begeleidingstraject is tot stand gekomen door samenwerking met diverse disciplines binnen en buiten het ziekenhuis. Zo zijn fysiotherapeuten, de apotheek, transferverpleegkundigen, specialist(en), thuiszorgorganisaties en het verpleegkundig team betrokken. Door de korte lijnen en betrokkenheid kan er snel in het zorgproces met elkaar overlegd worden als dat nodig is. Dit draagt bij aan een voorspoedig herstel na een operatie. 


Ervaringen van een patiënten
Meneer Schonewille uit Winterswijk heeft in  juni een nieuwe knie gekregen. Hij lag met twee gezellige dames op de kamer die ook dezelfde ochtend een nieuwe knie kregen. “Ik ben als tweede geopereerd en zat drie uur na mijn operatie alweer op de stoel naast het bed. Dit was erg fijn. Ook heb ik vrij snel geoefend met lopen en met traplopen.” Hij zag eerst wat op tegen de ruggenprik, maar dit viel hem heel erg mee. Hij voelde zich prima en mocht de volgende dag om twee uur alweer naar huis om verder te herstellen. “Mijn grootste wens is dat ik ooit weer samen met mijn zoontje op de BMX kan fietsen, maar eerst ga ik het rustig aan doen.”

Mevrouw Kwakkel uit Borculo was één van de gezellige dames die bij meneer Schonewille op de kamer lag. Zij heeft ook een nieuwe knie gekregen en mocht aan het einde van de dag alweer oefenen met de fysiotherapeut. De volgende dag mocht ze aan het einde van de middag naar huis. Ze vertelt: “Eerst heb ik met de rollator geoefend en de volgende dag al met krukken. Het was best snel en soms wat pijnlijk. Ik hoop dat ik weer lekker kan wandelen en fietsen zonder hulpmiddelen. Ik heb  al een (elektrische) fiets met lage instap aangeschaft zodat ik makkelijk kan opstappen.”

Jacoline van der Laak – Sanders uit Gelselaar was de andere gezellige dame die bij mevrouw Kwakkel en meneer Schonewille op de kamer lag. Ook zij heeft een nieuwe knie gekregen. Ze vertelt: “Ik had gekozen voor een ruggenprik en was tot 18:30 uur nog helemaal verdoofd. Om 19:30uur heb ik toen voor het eerst weer gelopen. Het is verbluffend hoe snel dit kan, maar het was nog wel wat pijnlijk.” Om toch te oefenen met lopen kreeg Jacoline wat extra pijnstilling van de verpleegkundige. Jacoline vertelt: “Door deze nieuwe benadering heb je zo kort mogelijk de status van een patiënt. Het is een snelkookpan van oefenen waardoor je weer zelfredzaam bent. Ik hoop dat ik straks mijn leven weer kan oppakken zoals het was. Dan hoef ik niet meer vooraf te bedenken hoe ik het vol ga houden. Ik  werk in het onderwijs en wil ik dolgraag weer 5 dagen in de week lesgeven. Ook houd ik erg van tuinieren en fok ik kippen. Het zou fijn zijn als ik dit straks allemaal weer zonder pijn en moeite kan doen.”

sneller-naar-huis-met-nieuwe-knie-of-heup.jpg
Direct naar
Goed, veilig & gastvrij