Ga direct naar inhoud

RS-virus

Het RS-virus (Respiratoir Syncytieel Virus) is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. Het gaat om een luchtweginfectie die bij jonge baby's koorts en benauwdheid kan veroorzaken. Dit ontstaat door een ontsteking van de kleine luchtwegen of een longontsteking.

Bijna alle kinderen krijgen in het eerste levensjaar een infectie met dit virus. Het virus komt met name voor in de winter.

Besmetting via neus, ogen of mond

Bijna alle jonge kinderen krijgen het RS-virus, maar niet iedereen heeft klachten. Het RS-virus bevindt zich in de neus en keel en wordt overgedragen via druppeltjes die vrijkomen tijdens hoesten, niezen of praten. Ook volwassenen kunnen het RS-virus bij zich dragen, maar dit komt minder vaak voor. De meeste mensen krijgen het RS-virus in hun kinderjaren.

Symptomen van een RS-virusinfectie

De meest voorkomende klachten zijn neusverkoudheid en hoesten. Een eerste infectie op baby- en peuterleeftijd kan ernstig verlopen en gepaard gaan met koorts, benauwdheid door ontsteking van de kleine luchtwegen of longontsteking. Daarnaast kan het oorontsteking bij kinderen veroorzaken. Bij een volgende infectie zijn de symptomen meestal mild, maar griepachtige klachten komen ook voor.

Meer informatie

Ga voor meer informatie over het RS-virus en antwoorden op veelgestelde vragen naar de website van het RIVM.

Direct naar