A A A

PRP behandeling

Injecties met lichaamseigen plaatjesrijk bloedplasma

Slijtage of kraakbeenverlies door ouderdom of door sportletsels komt vaak voor, met name in het kniegewricht. Typische klachten zijn ochtend- en startstijfheid, pijn bij belasten en soms ook zwelling van het gewricht. In veel gevallen is de patiënt nog te jong om te worden geopereerd, zijn de klachten nog niet ernstig genoeg of is de slijtage nog te gering. In de periode vóór een eventuele operatie zijn er verschillende behandelopties om de klachten te verminderen. Bijvoorbeeld door spierversterkende oefeningen, afvallen of het dragen van zooltjes en braces. Ook pijnstillende injecties kunnen de klachten verminderen.

Een injectietherapie die sinds enkele jaren wordt toegepast is de ACP-therapie (autoloog geconditioneerd plasma), om de pijnklachten te verminderen en de functie van o.a. het kniegewricht te verbeteren. ACP is een vorm van Plaatjes Rijk Plasma (PRP). Hierbij wordt lichaamseigen plaatjesrijk bloedplasma geïnjecteerd in het kniegewricht.

PRP behandeling

Meestal vinden er drie injecties plaats met, bij voorkeur, een (tot twee) weken tussen de injecties. De behandeling wordt poliklinisch uitgevoerd. Met een speciaal ontwikkelde injectiespuit wordt een kleine hoeveelheid bloed (15 ml) uit een ader in de arm afgenomen. Daarna wordt het bloedplasma gescheiden door middel van een ’centrifugeertechniek’. Het bloedplasma bestaat volledig uit (actieve) lichaamseigen cellen in een geconcentreerde vorm. Dit wordt vervolgens (bij dezelfde persoon) in het beschadigde gewricht geïnjecteerd. De geïnjecteerde bloedplaatjes bevatten groeifactoren die de artrose of het kraakbeenverlies tot rust brengen, de pijn helpen verminderen en de functionaliteit verbeteren. Doordat de injectie alleen lichaamseigen cellen bevat, is er doorgaans geen sprake van bijwerkingen of complicaties.

Na de behandeling mag u gelijk weer lopen, maar u mag uw knie de eerste 48 uur na de injectie niet te zwaar belasten. Na twee dagen kunt u de dagelijkse activiteiten geleidelijk weer hervatten.

Het resultaat van een PRP behandeling

Een PRP-behandeling zorgt bij lichte gradaties van artrose voor een vermindering van pijn en klachten en tegelijkertijd voor een functieverbetering. Hierdoor kunt u langer lichamelijk actief blijven. Doorgaans worden de pijnklachten binnen twee tot vier maanden minder en verbetert de functie. Hoe lang dit effect aanhoudt verschilt per persoon. Soms nemen de klachten weer toe in het verloop van de tijd. U kunt dan opnieuw kiezen voor een PRP behandeling.

Direct naar
Goed, veilig & gastvrij