Ga direct naar inhoud

Aanvullende behandeling en begeleiding

Reumapatiënten kunnen voor een aanvullende behandeling ook terecht bij andere medisch specialisten.  Bijvoorbeeld een orthopedisch chirurg, dermatoloog of plastisch chirurg. Daarnaast zijn er ondersteunende zorgverleners die behandeling en begeleiding bieden. 

Ergotherapie

Als u moeite heeft met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, dan kunt u terecht bij de ergotherapeut. De ergotherapeut leert u om op een andere manier met de beperkingen om te gaan. Doordat u uw gewrichten zo min mogelijk overbelast, neemt de pijn af. De ergotherapeut adviseert ook over hulpmiddelen, zoals een spalk of een  brace.

Fysiotherapie

Een fysiotherapeut behandelt klachten aan onder andere spieren, pezen, botten, gewrichten en zenuwen. Behandelingen bij reuma bestaan vooral uit oefentherapie, voorlichting en begeleiding. Een oefenprogramma helpt de pijn te verminderen, spieren te versterken en de conditie te verbeteren. De fysiotherapeut adviseert ook over verantwoord bewegen en sporten.

Podotherapie

Als gevolg van reuma kunt u klachten krijgen aan uw voeten. Hiervoor kunt u terecht bij de podotherapeut. De podotherapeut behandelt voetklachten en klachten die zijn ontstaan door een afwijkende stand van de voeten. De behandeling bestaat bijvoorbeeld uit advies over de juiste schoenen, zolen, ortheses, nagelbeugels en voetverzorging.

Verpleegkundig reumaconsulent

Reuma leidt soms tot beperkingen in uw dagelijks leven. De verpleegkundig reumaconsulent kan u begeleiden bij praktische vragen of sociale of emotionele problemen. De verpleegkundig reumaconsulent werkt nauw samen met de reumatoloog en andere (zorg)professionals, zoals de huisarts, ergotherapeut, fysiotherapeut, thuiszorg, gemeente en patiëntenorganisaties.

De reumatoloog kan u doorverwijzen naar de verpleegkundig reumaconsulent. De secretaresse op de polikliniek Reumatologie maakt dan een afspraak voor u.

Hulpmiddelen

Er zijn verschillende hulpmiddelen voor reumapatiënten. Bijvoorbeeld hulpmiddelen die u helpen bij:

  • activiteiten in en om het huis
  • werken en studeren
  • koken, eten en drinken
  • het uitvoeren van hobby's
  • persoonlijke verzorging
  • vervoer
  • communicatie


Welk hulpmiddel het beste aansluit bij uw behoefte, is afhankelijk van het doel en uw mogelijkheden. Meer informatie over hulpmiddelen vindt u op www.hulpmiddelenwijzer.nl.  

Direct naar