• Home
  • Print
  • contact
  • Blog
  • Zorgverlenerslogin
Goed, veilig en gastvrij

Borstkanker

Afwijkingen in de borst (“mamma” = Latijnse naam voor borst) komen vaak voor, met name bij vrouwen. Het kan bijvoorbeeld gaan om pijnklachten, vocht uit de tepel of een voelbare zwelling. De meest voorkomende verandering in de borst is een knobbeltje. Dit is een verdikking die anders aanvoelt dan de hobbeligheid die normaal te voelen kan zijn. In de meeste gevallen doet het knobbeltje geen pijn. Naast een knobbeltje in de borst kunnen zich ook andere afwijkingen voordoen, zoals pijnlijk verdikt klierweefsel, een strengetje naast de tepel, deukjes of kuiltjes in de huid of veranderingen aan de tepel. Voor meer informatie over afwijkingen in de borst kunt u kijken op www.borstkanker.nl.
 
Goedaardige tumoren en afwijkingen
Er zijn verschillende goedaardige tumoren en afwijkingen:

  • De bindweefselknobbel (fibroadenoom) ontstaat door overdadige groei in het bindweefsel en tast gezonde cellen niet aan.
  • Ook de vetweefselknobbel (lipoom) laat gezonde cellen met rust. Het is eengoedaardige afwijking die ontstaat vanuit het vetweefsel in de borst.
  • Een cyste is een andere veelvoorkomende goedaardige aandoening. Een cyste iseen met vocht gevulde holte. Een cyste kan ontstaan door verstopping van eenuitvoergangetje van de melkklier.
  • Mastopathie is een verzamelnaam voor goedaardige aandoeningen in hetklierweefsel van de borsten. Het kan voorkomen in één borst of in beide borsten.Mastopathie geeft vaak pijnklachten. Veel vrouwen hebben er vooral voor demenstruatie last van.

Kwaadaardige tumoren
Bij een kwaadaardige tumor dringen de tumorcellen de omringende weefsels binnen en tasten deze ook aan. Ook kunnen cellen van een kwaadaardige tumor zich door het lichaam verspreiden. Op deze manier ontstaan op andere plaatsen in het lichaam uitzaaiingen (metastasen). Alleen wanneer er sprake is van een kwaadaardige tumor spreken we van kanker. Als de borstkankercellen nog niet ingegroeid zijn in het omliggende borstweefsel, waarin zich bloed- en lymfevaatjes bevinden spreken we van ‘voorlopercellen’ of een ‘voorstadium’ van borstkanker. Vaak zijn hierbij verkalkingen op het mammogram aanwezig en dit voorstadium wordt dan ook vaak ontdekt bij het bevolkingsonderzoek.

Deel deze pagina op:

Google+

‹ Terug

RSS icon Actueel
24 nov 2017

Opening polikliniek Oogheelkunde SKB

Onder grote belangstelling opende de burgemeester van Winterswijk, Joris Bengevoord, op donderdag 16 november jl. de geheel vernieuwde polikliniek Oogheelkunde van het Streekziekenhuis Koningin Beatri..


07 nov 2017

Regionale functie voor opvang anorexiapatiënten

Sinds oktober 2017 vervult de kinderafdeling van Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk, onderdeel van Santiz ziekenhuizen, een regionale functie bij de eerste opvang en begeleiding van jong..


Blog icon Blog
SKB beste ziekenhuis volgens Elsevier 2017
30-11-2017

SKB beste ziekenhuis volgens Elsevier 2017

Santiz, locatie Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB), is vandaag door weekblad Elsevier uitgeroepen tot het beste ziekenhuis in Nederland. De locatie Slingeland Ziekenhuis scoort ook goed met een plek in de kopgroep...

Het nieuwe patiëntenmagazine is uit!
03-11-2017

Het nieuwe patiëntenmagazine is uit!

De vierde editie van het magazine, ‘Welkom in ons ziekenhuis’, ligt sinds donderdag 2 november op de verpleegafdelingen en in de wachtkamers van de poliklinieken. In deze editie leest u o.a. over de afdeling...

Streekziekenhuis Koningin Beatrix en Slingeland Ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
ontwikkeling en realisatie: HPU internet services