• Home
  • Print
  • contact
  • Blog
  • Zorgverlenerslogin
Goed, veilig en gastvrij

Borstkanker

Afwijkingen in de borst (“mamma” = Latijnse naam voor borst) komen vaak voor, met name bij vrouwen. Het kan bijvoorbeeld gaan om pijnklachten, vocht uit de tepel of een voelbare zwelling. De meest voorkomende verandering in de borst is een knobbeltje. Dit is een verdikking die anders aanvoelt dan de hobbeligheid die normaal te voelen kan zijn. In de meeste gevallen doet het knobbeltje geen pijn. Naast een knobbeltje in de borst kunnen zich ook andere afwijkingen voordoen, zoals pijnlijk verdikt klierweefsel, een strengetje naast de tepel, deukjes of kuiltjes in de huid of veranderingen aan de tepel. Voor meer informatie over afwijkingen in de borst kunt u kijken op www.borstkanker.nl.
 
Goedaardige tumoren en afwijkingen
Er zijn verschillende goedaardige tumoren en afwijkingen:

  • De bindweefselknobbel (fibroadenoom) ontstaat door overdadige groei in het bindweefsel en tast gezonde cellen niet aan.
  • Ook de vetweefselknobbel (lipoom) laat gezonde cellen met rust. Het is eengoedaardige afwijking die ontstaat vanuit het vetweefsel in de borst.
  • Een cyste is een andere veelvoorkomende goedaardige aandoening. Een cyste iseen met vocht gevulde holte. Een cyste kan ontstaan door verstopping van eenuitvoergangetje van de melkklier.
  • Mastopathie is een verzamelnaam voor goedaardige aandoeningen in hetklierweefsel van de borsten. Het kan voorkomen in één borst of in beide borsten.Mastopathie geeft vaak pijnklachten. Veel vrouwen hebben er vooral voor demenstruatie last van.

Kwaadaardige tumoren
Bij een kwaadaardige tumor dringen de tumorcellen de omringende weefsels binnen en tasten deze ook aan. Ook kunnen cellen van een kwaadaardige tumor zich door het lichaam verspreiden. Op deze manier ontstaan op andere plaatsen in het lichaam uitzaaiingen (metastasen). Alleen wanneer er sprake is van een kwaadaardige tumor spreken we van kanker. Als de borstkankercellen nog niet ingegroeid zijn in het omliggende borstweefsel, waarin zich bloed- en lymfevaatjes bevinden spreken we van ‘voorlopercellen’ of een ‘voorstadium’ van borstkanker. Vaak zijn hierbij verkalkingen op het mammogram aanwezig en dit voorstadium wordt dan ook vaak ontdekt bij het bevolkingsonderzoek.

Deel deze pagina op:

Google+

‹ Terug

RSS icon Actueel
20 okt 2017

Symposium Duik in je buik

Op donderdag 26 oktober organiseren de ketenpartners van het netwerk Wondzorg het symposium Duik in je buik. De belangstelling voor het symposium is enorm. Daarom bieden we iedereen die geïnteres..


11 okt 2017

SKB, Seniorvriendelijk ziekenhuis

Voor de tweede keer heeft ons ziekenhuis het keurmerk Seniorvriendelijk ziekenhuis ontvangen. Wij zijn trots op onze medewerkers en vrijwilligers. Iedere dag staan zij klaar om de best mogelijk zorg e..


Blog icon Blog
SKB legt uit: Oogaandoeningen
20-10-2017

SKB legt uit: Oogaandoeningen

Donderdag 16 november organiseert Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk wederom een informatieavond onder de noemer ‘SKB legt uit’. Deze keer is het onderwerp...

Even voorstellen: de LOL-stagiaires in het SKB
19-10-2017

Even voorstellen: de LOL-stagiaires in het SKB

Stipt om 09.00 uur donderdagochtend staan Damla, Ömer, Lopke en Ibrahim klaar om de handen uit de mouwen te steken. Samen met hun begeleidster Caroline zorgen zij ervoor dat de openbare ruimtes van het SKB er...

Streekziekenhuis Koningin Beatrix en Slingeland Ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
ontwikkeling en realisatie: HPU internet services
Privacy  |  Disclaimer  |  Sitemap