Ga direct naar inhoud

PET/CT-scan

PET staat voor Positron Emissie Tomografie. Een PET/CT-scan wordt bij een groot aantal veel voorkomende kankersoorten ingezet. Denk aan longkanker, darmkanker, borstkanker, prostaatkanker en lymfeklierkanker. Door de combinatie van de PET scan en de CT scan, kunnen zowel de aard als de plek van de afwijking zeer nauwkeurig worden bepaald. De scan wordt ook gebruikt voor het opsporen van infecties en ontstekingen. De ontwikkelingen en toepassingen van de PET/CT-scan gaan snel. Daarom is de verwachting dat de PET/CT de komende jaren voor steeds meer onderzoeken en behandeltrajecten ingezet kan worden.

PET/CT-scan in SKB of Rijnstate in Arnhem

Een PETCT-scan wordt uitgevoerd in het SKB of voor enkele speciale onderzoeken in het Rijnstate in Arnhem. Als er voor u een PET/CT-scan is aangevraagd zal het ziekenhuis waar het onderzoek wordt uitgevoerd contact met u opnemen om de afspraak te maken en de informatie over het onderzoek geven.

Het onderzoek (FDG-PET/CT)

Eerst wordt er een infuus geprikt en uw bloedsuikergehalte wordt gemeten. Via het infuus wordt een licht radioactieve stof toegediend. Vanaf dat moment ligt u een half uur tot een uur stil zonder te praten, zodat de stof goed in het lichaam wordt opgenomen. Wanneer die tijd is verstreken komt de laborant bij u en verwijdert het infuus. U mag dan weer bewegen en praten. Daarna wordt de PET/CT gemaakt. Dit duurt ongeveer 30 minuten. De PET- en CT-camera bevinden zich in twee aparte ringen, waar u liggend op een tafel doorheen schuift. Een speciale PET-camera kan de straling van de licht radioactieve stof opvangen. Dit wordt omgezet naar beelden van uw organen of lichaamsdelen.

Uitslag

De nucleair geneeskundige beoordeelt de gemaakt foto’s en stuurt de uitslag naar uw behandelend arts. De uitslag van de van de PET/CT krijgt u tijdens de afspraak met uw behandelend arts.

Beeldverhaal - PET/CT-scan

Een PET/CT-scan is een nucleair onderzoek, dat wordt uitgevoerd met een kleine hoeveelheid radioactieve vloeistof en een speciale camera. Door een combinatie van de PET-scan en de CT-scan wordt zowel de stofwisseling als de bouw van het lichaamsdeel in beeld gebracht. Dit onderzoek wordt vaak gedaan bij mensen met kanker of ontsteikingen in bijvoorbeeld een orgaan of spieren.

Saskia komt vandaag naar het SKB voor een PET/CT-scan. Bekijk hier de Hotroom, Voorbereidingsruimte/Relaxstoel en PET/CT-scan met uitleg per onderdeel (download pdf).

Direct naar