Ga direct naar inhoud

MRI-scan

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Dit is een methode om door middel van magnetische velden foto´s te maken van het inwendige van de mens. Het is een onschadelijke en pijnloze techniek om delen van het lichaam in beeld te brengen. 

Het MRI-apparaat bestaat uit een tunnel, waarin een zeer sterk magneetveld aanwezig is, en een onderzoekstafel. Tijdens het onderzoek ligt u op de onderzoekstafel en wordt het te onderzoeken lichaamsdeel in het midden van de tunnel geschoven. Om goede afbeeldingen te krijgen wordt er om het te scannen lichaamsdeel een zogenaamde ’spoel’ geplaatst. Met deze spoel wordt het MRI beeld gemaakt. De tunnel is aan beide kanten open en het onderzoek is pijnloos.

Tijdens het scannen hoort u harde kloppende geluiden. Dit kan vervelend voor u zijn. U krijgt van de laborant gehoorbescherming, dit dempt het geluid een beetje. Als u dat wilt, kunt naar de radio luisteren. U kunt ook zelf een muziek CD meenemen. Ook krijgt u een knijpballetje in uw hand. Als u hierin knijpt krijgt u contact met de laborant. Er is in de tunnel een microfoon en een luidspreker aanwezig. De laboranten bedienen het MRI-apparaat vanuit een ruimte naast de onderzoekskamer en houden u voortdurend in de gaten.

Tijdens het scannen wordt een serie opnamen gemaakt. Elke opname is een dwarsdoorsnede van het te onderzoeken lichaamsdeel met een dikte van enkele millimeters. Hierbij worden vooral de weke delen (bijv. spieren, zenuwen, kraakbeen, enz.) goed afgebeeld. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek goed stil ligt. Na afloop beoordelen de laborant en/of de radioloog of het onderzoek voldoende informatie heeft opgeleverd. Het komt voor dat er opnieuw opnamen gemaakt moeten worden met contrastvloeistof. Als dit nodig is krijgt u een injectie in de arm met contrastvloeistof. 

Voor meer informatie over echografie verwijzen wij u graag naar de folder ‘MRI algemeen’.

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts.

Direct naar