Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
  • Home
  • Mijn SKB
  • SKBaby
  • Print
  • contact

Lymfeklierkanker, hodgkin

Lymfeklierkanker is een verzamelnaam voor verschillende soorten kanker van het lymfestelsel. Deze vorm van kanker ontstaat door onregelmatige groei van lymfekliercellen. Omdat lymfeklieren verspreid zitten door het hele lichaam, kan de ziekte op meerdere plekken in het lichaam ontstaan en uitbreiden. Buiten het lymfestelsel kan de ziekte ook voorkomen in verschillende organen zoals bijvoorbeeld de milt, de lever, het beenmerg of andere organen. Er zijn twee vormen van lymfeklierkanker: het Non Hodgkin Lymfoom (NHL) en het Hodgkin Lymfoom.

Hodgkin
Hodgkin-lymfoon is een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. In Nederland krijgen ongeveer 450 mensen per jaar deze diagnose. De ziekte komt relatief vaak voor bij mensen tussen de 20 en 35 jaar en boven de 50 jaar. Bij mannen komt de ziekte iets vaker voor dan bij vrouwen. Bij het Hodgkin-lymfoom is er sprake van een afwijking van een specifieke lymfekliercel. Deze cel werd in 1832 ontdekt is door de Engelse arts Thomas Hodgkin.

Deelname aan wetenschappelijk onderzoek
Ihet SKB wordt deelgenomen aan landelijke en Europese onderzoeken, HOVON en EORTC studies, waarvoor u in aanmerking zou kunnen komen. De specialist zal dit met u bespreken indien dit op u van toepassing is. Voor meer informatie: www.EORTC.org

Lees meer over:

 

Specialismen

‹ Terug

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services