Ga direct naar inhoud

Longembolie

Een longembolie is een afsluiting van een longslagader door een bloedpropje. Hierdoor kan een gedeelte van de long niet voldoende van bloed worden voorzien, waardoor longklachten kunnen ontstaan. In Nederland komt deze aandoening voor bij 2 op de 1000 inwoners.

De meest voorkomende oorzaak van longemboliën is trombose. Trombose is een aandoening waarbij bloedstolsels worden gevormd in de bloedvaten. Een deel van zo’n bloedstolsel kan losraken en komt via de bloedstroom in de longslagaders terecht.

De meest voorkomende klacht is pijn op de borst, vaak meegaand met de ademhaling. Kortademigheid en versnelde ademhaling zijn ook veelvoorkomende klachten. Soms wordt er bloed opgehoest. Als er sprake is van longembolieën dan wordt zo snel mogelijk gestart met Heparine (bloedverdunner), meestal zijn dit injecties onder de huid. Gelijktijdig wordt gestart met bloedverdunnertabletten (bijvoorbeeld Sintrom of Marcoumar). Heparine injecties worden meestal gedurende 7 dagen gegeven, totdat de patiënt goed is ingesteld op Sintrom of Marcoumar. De totale behandeling duurt ongeveer 6 maanden, waarbij regelmatige controle door de trombosedienst plaats zal vinden.

Voor meer informatie kunt u de volgende site bezoeken: www.hartstichting.nl

Direct naar