Ga direct naar inhoud

Osteoporose

Wat is osteoporose?

Botontkalking, ook wel osteoporose genoemd, is het gevolg van verlies van massa en structuur van het bot. Hierdoor worden botten broos. 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 7 mannen boven de 60 jaar heeft osteoporose.

Verschijnselen

Broze botten breken makkelijker en ook kunnen de wervels inzakken waardoor de patiënt kleiner en krommer wordt. Dit kan leiden tot pijnklachten, balansproblemen en soms zelfs tot problemen met de interne organen (zoals longen) vanwege minder ruimte in de borstkast. Vaak wordt de diagnose pas gesteld na het breken van een pols of heup, of na een wervelinzakking/fractuur.

De diagnose wordt gesteld met een DEXA-scan, deze meet de botdichtheid. Als reeds een spontane wervelfractuur op een röntgenfoto te zien is, is zo’n scan niet meer nodig voor het stellen van de diagnose.

De behandeling bestaat uit medicijnen (bisfosfonaten), calcium en vitamine D suppletie, en zo nodig fysiotherapie en pijnbestrijding bij fracturen.

Preventie

Voor een goede botopbouw is voldoende calcium in de voeding, vitamine D via zonlicht en gewichtsbelastende activiteit nodig. De botopbouw vindt vooral plaats in de jeugd, maar ook daarna zijn deze zaken van belang om de botten sterk te houden.

Veel ouderen hebben osteoporose, vaak zonder dat zij dit weten. Onderzoek hiernaar is vooral van belang bij mensen met een verhoogd valrisico en zodoende een grotere kans op fracturen. Het SKB beschikt over een valpoli waar bij patiënten met een verhoogd valrisico diagnostiek plaats vindt naar de oorzaken van dit verhoogde risico. Daarnaast wordt ook naar risicofactoren voor osteoporose gekeken en zo nodig een behandeling gestart.

Een deel van de informatie op deze webpagina is gebaseerd op de volgende bron: www.nvkg.nl

Direct naar