Ga direct naar inhoud

Melanoom

Dermatologie: route 2.4
Telefoonnummer: 0543 54 42 75

Een melanoom is een vorm van huidkanker. Huidkanker komt in Nederland vaak voor, zowel bij mannen als vrouwen. De meest voorkomende huidkankersoorten zijn het basaalcelcarcinoom, het plaveiselcelcarcinoom en het melanoom. Risicofactoren voor het krijgen van huidkanker zijn:

  • overmatige blootstelling aan de zon
  • het gebruik van de zonnebank
  • zonverbranding (op kinderleeftijd)
  • erfelijke aanleg


In het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) kunt u terecht voor onderzoek en behandeling van huidkanker. In het SKB zijn vier dermatologen werkzaam.

Een melanoom is een vorm van huidkanker die ontstaat uit de pigmentcellen van de huid (de melanocyten). Deze pigmentcellen zitten overal in de huid. In deze cellen wordt een bruin pigment aangemaakt, dat de kleur geeft aan de huid. Dit pigment beschermt de huid tegen de schadelijke effecten van zonlicht. De pigmentcellen zijn gelijkmatig verdeeld over de gehele huid. In moedervlekken liggen heel veel van deze pigmentcellen in een kluitje bij elkaar.

Er is sprake van een melanoom als een groep pigmentcellen is veranderd in kankercellen. Omdat de pigmentcellen overal voorkomen, kan een melanoom ook overal in de huid ontstaan. Soms ontstaat een melanoom in een bestaande moedervlek.

Klachten en symptomen
Melanomen kunnen op alle plekken van het lichaam voorkomen. Bij vrouwen komt deze vorm van kanker vaker voor op de benen; bij mannen op de romp. Een melanoom kan ontstaan uit een goedaardige of onrustige moedervlek of in een ’gave’ huid. Een melanoom is meestal groter dan een gewone moedervlek. Er zijn een aantal grote verschillen:

  • Een melanoom heeft een andere vorm dan een moedervlek.
  • Pigment is vaak onregelmatig. Naast bruin en zwart kunnen de kleuren rood, paars, blauw, grijs, wit of een combinatie van kleuren voorkomen.
  • Sommige melanomen maken zelfs geen pigment, waardoor er een licht of roze-rood gezwel ontstaat.
  • Soms geeft een melanoom geen klachten. Als een melanoom wel klachten geeft kan het gezwel jeuken of kunnen er bloedingen of wondjes ontstaan in het gezwel.


Onderzoek en behandeling
Het melanoom is een agressief groeiende huidkanker waarbij er een kans bestaat op uitzaaiing. Bij verdenking van een melanoom is het daarom belangrijk om snel te behandelen. In het SKB wordt er in dat geval met spoed een afspraak gemaakt bij de dermatoloog. U kunt dezelfde week nog terecht.

In het SKB volgt u een vast traject. Dat noemen we het Zorgpad Melanoom. Het zorgpad melanoom bestaat uit een serie van afspraken over het onderzoek naar en de behandeling van het melanoom. 

Contact
Heeft u vragen? Aarzel dan niet om deze te stellen. U kunt hiervoor dagelijks contact opnemen met de polikliniek Dermatologie via 0543 54 41 36.

Deelname aan wetenschappelijk onderzoek
Het SKB neemt deel aan landelijke en Europese onderzoeken, waarvoor u in aanmerking zou kunnen komen. De specialist zal dit met u bespreken indien dit op u van toepassing is.

Interessante websites

Direct naar