Ga direct naar inhoud

Borstkanker

Mammacare polikliniek (Chirurgie): route 4.6

Mamma is de Latijnse naam voor borst. Afwijkingen in de borst komen regelmatig voor, met name bij vrouwen. Dit kunnen verschillende afwijkingen zijn die niet altijd kwaadaardig zijn. Borstkanker komt ook voor bij mannen.

Goedaardige tumoren en afwijkingen
Er zijn verschillende goedaardige tumoren en afwijkingen:

  • Bindweefselknobbel: ontstaat door overdadige groei in het bindweefsel en tast gezonde cellen niet aan.
  • Cyste: een met vocht gevulde holte en kan ontstaan door verstopping van een uitvoergangetje van de melkklier. Het is een goedaardige aandoening die veel voorkomt. De holtes in de borst kunnen soms enkele centimeters groot zijn en ontstaan vrij plotseling. Ze kunnen ook weer spontaan in grootte afnemen.
  • Mastopathie: een goedaardige aandoening van het borstklierweefsel. Het is een verzameling van klachten die in verschillende combinaties kunnen voorkomen. Het klierweefsel in de borst kan reageren op wisselingen in de hormoonspiegels, bijvoorbeeld bij menstruatie. Daardoor krijgen veel vrouwen last van pijnlijke borsten en/of borsten die gespannen aanvoelen.
  •  Vetweefselknobbel: een goedaardige afwijking die ontstaat vanuit het vetweefsel in de borst.

Kwaadaardige tumoren
Bij een kwaadaardige tumor dringen de tumorcellen de omringende weefsels binnen en tasten deze aan. Daarnaast kunnen cellen van een kwaadaardige tumor zich verspreiden door het lichaam, waardoor op andere plekken in het lichaam uitzaaiingen ontstaan.

Alleen als er sprake is van een kwaadaardige tumor spreken we van kanker. Als de borstkankercellen nog niet ’ingegroeid’ zijn in het omliggende borstweefsel waarin zich de bloed- en lymfevaatjes bevinden, spreken we van ’voorlopercellen’ of een ’voorstadium’ van borstkanker. Vaak zijn hierbij verkalkingen op het mammogram aanwezig. Het voorstadium wordt vaak ontdekt bij het bevolkingsonderzoek.

Klachten en symptomen
Klachten en symptomen van borstkanker kunnen zijn:

  • Pijn in de borst op een plek waar ook het klierweefsel anders aanvoelt
  • Voelbare zwelling of verdikking, ook wel een knobbeltje.
  • Pijnlijk verdikt klierweefsel
  • Verdikt strengetje naast de tepel
  • Deukjes of kuiltjes in de huid
  • Veranderingen aan de tepel, zoals roodheid, schilfertjes of een soort eczeem.
  • Tepel die sinds kort naar binnen trekt
  • Vocht uit de tepel: waterig, melkachtig, soms ook wat bloederig


Onderzoek en behandeling

In het Overzicht aandoening, onderzoek en behandeling vindt u welke onderzoeken en behandelingen u bij de behandeling van borstkanker kunt krijgen. Als uw huisarts het nodig vindt of als de uitslag van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker hier reden voor is, krijgt u een doorverwijzing naar het ziekenhuis voor een afspraak op de Mammapoli. Gelukkig is niet elke afwijking kwaadaardig.

Om u zo kort mogelijk in onzekerheid te laten, proberen we de diagnose zo snel mogelijk te stellen. Alle noodzakelijke onderzoeken worden in het algemeen op één dag uitgevoerd. Dit noemen we mammasneldiagnostiek. Naast de verschillende soorten behandelingen is de volgorde van behandelingen belangrijk. Voor iedere patiënt wordt een individueel behandelplan opgesteld.

Groepsvoorlichting
Het SKB organiseert groepsvoorlichting voor patiënten die aan het begin van hun behandeling staan of dit al achter de rug hebben. Tijdens de voorlichting wordt ingegaan op onderwerpen als vermoeidheid, balans in energie en veranderingen op emotioneel en sociaal gebied. Meer informatie vindt u op onze website of bij de mammacareverpleegkundige.

Videovoorlichting
Op de website van de Borstkankervereniging Nederland vindt u video's met extra informatie over onderzoeken naar en de behandeling van borstkanker. 

Interessante websites
www.borstkanker.nl: Borstkankervereniging Nederland. Eén keer per maand is er een inloopspreekuur voor lotgenoten. Bekijk de agenda voor meer informatie.
www.de-amazones.nl: onderdeel van Borstkankervereniging Nederland, voor jonge vrouwen die borstkanker hebben (gehad).
www.mammarosa.nl: informatie over borstkanker voor anderstalige en laaggeletterde vrouwen. De informatie is in meerdere talen beschikbaar, zowel geschreven als gesproken.
www.mannenmetborstkanker.nl: informatie voor mannen met borstkanker.
www.pinkribbon.nl: onderdeel van KWF Kankerbestreiding. Zet zich in voor borstkanker.
www.lookgoodfeelbetter.nl: het SKB organiseert samen met de stichting Look Good Feel Better workshops in uiterlijke verzorging voor patiënten met kanker.

Direct naar