Ga direct naar inhoud

Darmkanker

Polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten: route 4.2
Telefoonnummer: 0543 - 54 42 26

Er zijn twee vormen van darmkanker: dunne darmkanker en dikke darmkanker. Dunne darmkanker komt weinig voor. Elk jaar wordt de diagnose bij ongeveer 150 mensen in Nederland gesteld, iets vaker bij mannen dan bij vrouwen. Dunne darmkanker is meestal goed te behandelen.

Dikke darmkanker ontstaat vrijwel altijd uit een poliep in de dikke darm. Poliepen in de dikke darm komen vrij veel voor bij mensen ouder dan 50 jaar. De meeste poliepen zijn goedaardig en blijven dat ook. Sommige poliepen kunnen na een tijd uitgroeien tot een kwaadaardige tumor. De meeste tumoren ontstaan in het laatste deel van de dikke darm.

Klachten en symptomen
Hoe vroeger darmkanker wordt vastgesteld, hoe groter de kans is op volledige genezing. Het is daarom belangrijk om bij klachten altijd naar uw huisarts te gaan. Hij kan u verwijzen naar het ziekenhuis. De volgende klachten en symptomen kunnen wijzen op darmkanker:

  • Een blijvende verandering van de ontlasting in regelmaat of samenstelling
  • Bloed en/of slijm bij de ontlasting
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Bloedarmoede
  • Aanhoudende pijn, krampen of een opgeblazen gevoel in de buik
  • Een loze aandrang of het gevoel dat de darm niet volledig wordt geleegd na de stoelgang.
  • Vermoeidheid


Onderzoek en behandeling

In Nederland wordt een landelijk bevolkingsonderzoek darmkanker uitgevoerd. Alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Meedoen aan het bevolkingsonderzoek is gratis en vrijwillig. U beslist zelf of u meedoet.

In het Overzicht aandoening, onderzoek en behandeling vindt u welke onderzoeken en behandelingen u bij de behandeling van darmkanker kunt krijgen. Als uw huisarts het nodig vindt of als de uitslag van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker hier reden voor is, krijgt u een doorverwijzing naar het ziekenhuis.

Ziekenhuisopname
In het SKB kunt u twee trajecten volgen. Welk traject voor u het beste geschikt is, bespreekt de medisch specialist met u. Voor beide trajecten is de opnameduur een indicatie.

Kort traject
Het korte traject heet ’Fast track’. Dit is een goede keuze als uw conditie en thuissituatie dit toelaten. In het korte traject bent u voor de operatie en revalidatie ongeveer vijf tot zeven dagen in het ziekenhuis opgenomen. Thuis herstelt u verder. Tijdens de operatie wordt het zieke deel van de dikke darm verwijderd en wordt een nieuwe verbinding tussen de darmdelen gemaakt. Als dat nodig is wordt er (tijdelijk) een stoma aangelegd.

Regulier traject
Bij het reguliere traject is de behandeling hetzelfde als bij het ’korte traject’, maar het verschil zit in de opnameduur. In het algemeen bent u zeven tot tien dagen in het ziekenhuis opgenomen.

Interessante websites
www.mlds.nl: Maag Lever Darm Stichting.
www.spks.nl: Stichting voor patiënten met kanker aan het spijsverteringskanaal.
www.stomavereniging.nl: Nederlandse Stomavereniging.
www.lynch-polyposis.nl: Stichting Lynch Polyposis.

Direct naar