Ga direct naar inhoud

Vitamine B12-tekort

Wat is een vitamine B12-tekort?

Vitamine B12 (of cobalamine) is een vitamine die voorkomt in melkproducten, vlees, vis en eieren. Opname in het lichaam geschiedt in het laatste deel van de dunne darm. Dit kan alleen als de cobalamine gebonden is aan de stof ’instrinsic factor’,  die aanwezig is in maagzuur.

Vitamine B12 is noodzakelijk voor DNA-synthese van cellen. Een tekort geeft problemen met de sneldelende cellen in het lichaam. Dit leidt tot, onder andere, bloedarmoede, moeheid, diarree, pijnlijke tong en zenuwaandoeningen. Ook kan de gecombineerde strengziekte ontstaan, waarbij een doof, tintelend gevoel in handen en voeten, evenwichts- en/of coördinatiestoornissen en loopproblemen voorkomen.

Oorzaak

Een vitamine B12-tekort kan ontstaan bij een veganistisch dieet, na een operatie aan het laatste deel van de dunne darm, of bij een dunne darmziekte. Ook kan het ontstaan na een maagoperatie of bij auto-immuun gastritis waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt tegen de "intrinsic factor".

Bij ouderen kan de productie van maagzuur afnemen. Dit leidt, zeker in combinatie met slechtere voeding, tot een hogere frequentie van vitamine B12-tekort bij ouderen.

Behandeling

Bij het algemeen geriatrisch onderzoek zal, zeker als sprake is van bloedarmoede en/of neurologische stoornissen, altijd het vitamine B12-gehalte in het bloed bepaald worden. Als sprake is van een tekort, wordt suppletie, meestal in de vorm van intramusculaire injecties (injecties in de spier), voorgeschreven.

Een deel van de informatie op deze webpagina is gebaseerd op de volgende bron: www.nvkg.nl

Direct naar