Ga direct naar inhoud

Oedeemtherapie

Wanneer er een verstoord evenwicht is tussen de aan- en afvoer van vocht, kan er een abnormale ophoping van vocht in het lichaamsweefsel ontstaan: oedeem. De klachten die kunnen ontstaan bij oedeem zijn:

  • zwelling
  • een vermoeid en zwaar gevoel in de betreffende ledematen
  • pijn
  • beperkingen in de bewegingen en/of beperkingen in het dagelijks functioneren
  • huidafwijkingen en infecties.


Enkele veelvoorkomende vormen van oedeem zijn

  • Primair lymfoedeem (door aangeboren afwijking aan lymfevaten)
  • Secundair lymfoedeem (bijvoorbeeld bij lymfklierverwijdering na een operatie i.v.m. kanker)
  • Veneus oedeem (bijvoorbeeld door trombose, een operatie aan bloedvaten, of andere operaties)
  • Lipoedeem (oedeem door overmatige vetafzetting)


De fysiotherapeuten van het SKB kunnen u voor deze vormen van oedeem behandelen. De behandeling gebeurt door een fysiotherapeut die hiervoor speciaal is opgeleid. Binnen het SKB is fysiotherapeut Werner Eijsink (BIG 99033538204) gespecialiseerd in oedeemtherapie.

Manuele lymfdrainage

Een specifieke massagetechniek die er op gericht is de transportcapaciteit van het lymfesysteem te verhogen en goedwerkende lymfegebieden te activeren.

Ambulante compressietherapie

Door middel van het aanleggen van bandages wordt van buitenaf een continue druk aangebracht, die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd wanneer er nog geen stabiele vochthuishouding in het lichaamsweefsel is. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten.

Apparatieve compressietherapie

Lymfapress

Lymftaping

Met behulp van speciale tape die er op gericht is de transportcapaciteit van het lymfesysteem te verhogen en goedwerkende lymfegebieden te activeren. Tevens in te zetten als littekenbehandeling.

Oefentherapie

Een belangrijke component van de vochtafvoer is de "spierpomp". Tijdens het aanspannen van de spieren worden de vaten en lymfebanen even dicht gedrukt en worden het bloed en de lymfe omhoog gestuwd. Klepjes in de vaten en lymfebanen voorkomen dat het vocht terug stroomt. Er zijn algemene oefeningen en specifieke oefeningen voor arm- of beenoedeem. Eventueel uitgevoerd in een uitgebreider trainingsprogramma.

Voorlichting met betrekking tot zelfmanagement en leefstijl

Wanneer u deze klacht(en) opmerkt kunt u contact opnemen met uw specialist, mammacare verpleegkundige, gespecialiseerde fysiotherapeut of huisarts.

Direct naar