• Home
  • Mijn SKB
  • SKBaby
  • Print
  • contact

Wereld Niet Roken Dag

Vandaag, 31 mei, is het Wereld Niet Roken Dag. In 1987 werd deze dag in het leven geroepen door de World Health Organization om meer aandacht te vragen voor de gevaren van roken. Rookt u nog? En heeft u ook meerdere ‘redenen’ om te blijven roken of hoort u zichzelf wel eens iets zeggen in de trant van: ‘Ik kan zo stoppen met roken dus het is gewoon een kwestie van wilskracht?’ Zo zijn er een heleboel redenen, die geen echte reden blijken te zijn.

Drogredenen
Veel mensen denken dat roken een vrije keuze is, maar meer dan 80% van de rokers begint voor zijn 18e levensjaar en binnen vier weken is een kind verslaafd. Nicotine is enorm verslavend en op elke straathoek te koop. Daarom kunt u ook niet zomaar stoppen met roken, want met wilskracht alleen komt niet iedereen er. Niet alleen door het verslavingselement, maar ook omdat het erfelijk bepaald is hoe makkelijk u kunt stoppen met roken. Dit blijkt uit studies tussen rokende tweelingen. Nicotineverslaving heeft dus niet alleen met wilskracht te maken.

‘’Mijn opa is 90 jaar geworden en hij rookte twee pakjes per dag’’ is een veelgehoorde reden om door te blijven roken, maar dat is wel erg kort door de bocht. Als er tien kikkers over de snelweg lopen, wordt de overkant altijd wel door één gehaald. Maar feit is, dat meer dan de helft van de rokers aan roken overlijdt. ’Ja, maar ik moet toch ergens aan dood gaan?’ is een argument dat ook vaak wordt aangedragen. Voor tabaksverslaving geldt, als u niet begint mist u niets, maar bent u eenmaal begonnen dan kunt u nauwelijks nog stoppen. Het klopt dat u ergens aan dood moet gaan, maar waarom 7 - 18 jaar eerder? 20 tot 30 procent van alle kanker wordt veroorzaakt door roken en elk jaar sterven er circa 19.000 mensen als gevolg van roken.

Veel mensen denken ook dat hun stress afneemt door te roken, maar een sigaret heft alleen het nicotinetekort op, niet het stressgevoel. Dit tekort ontstaat al vanaf een half uur na het doven van een sigaret. Het blijkt ook dat rokers meer stress ervaren dan niet-rokers en vaker depressief en angstig zijn. Maar zeg nu zelf, als uw kind stress heeft vanwege een toets of wedstrijd, dan geeft u hem of haar toch ook geen sigaret? Als u stopt met roken kunt u een paar dagen last hebben van ontwenningsverschijnselen, zoals een zenuwachtig gevoel, maar eigenlijk vertelt uw lichaam u dan dat u goed bezig bent.

Tips om te stoppen
Als u wilt stoppen is het aan te raden om de redenen op een rij te zetten en de situaties waarin u het liefst rookt in kaart te brengen. Op deze manier kunt u vooraf al een oplossing bedenken hoe u met deze situatie om wilt gaan. Als u bijvoorbeeld altijd een sigaret opsteekt na het eten kunt u nu vooraf bedenken dat u voortaan fruit gaat eten na het eten. Door een stopdag te bepalen en door uw omgeving te vertellen dat u gaat stoppen, maakt dat het stoppen gemakkelijker. Het is ook aan te raden om alles op te ruimen wat u aan roken herinnert, bijvoorbeeld uw aanstekers. Verander uw eet- en drinkgewoonten, zorg voor voldoende lichamelijke ontspanning en beloon uzelf met het geld dat u bespaart. Mocht u een terugval hebben, geef dan de moed niet op en ga na in welke situatie dat gebeurde en probeer te bedenken met welk ander (alternatief) gedrag u voortaan kunt reageren.

Lukt het u niet op eigen kracht? Bij de 'Stoppen met roken poli' van het SKB kunt u onder deskundige begeleiding stoppen met roken. In een persoonlijk gesprek overlegt een gespecialiseerd verpleegkundige met u wat voor u de meest geschikte manier is om te stoppen met roken. Ook worden de motivatie, redenen en verwachtingen besproken. Wilt u een afspraak maken bij de 'Stoppen met roken poli'? Dan kunt u bellen naar de polikliniek Longgeneeskunde, 0543 54 45 10. U heeft hiervoor geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

Geïnteresseerd in meer mythes over tabaksverslaving? Kan dan op wandadekanter.nl

 

 

 ‹ Terug

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services