Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
  • Home
  • Mijn SKB
  • SKBaby
  • Print
  • contact

Patiënten kunnen snel terecht voor een nucleair geneeskundig onderzoek

Patiënten kunnen snel terecht voor een nucleair geneeskundig onderzoek

Patiënten kunnen op de afdeling nucleaire geneeskunde snel terecht voor onderzoeken zoals een botscan of een schildklierscan. “Dat komt omdat we een eigen laboratorium hebben. Hier bereiden we de injecties voor de onderzoeken zelf voor. Een groot voordeel ten opzichte van veel andere ziekenhuizen. Want hierdoor kunnen we snel handelen”, aldus nucleair geneeskundigen Ben Bulten en Wouter van der Bruggen.

“Komt een patiënt ’s ochtends bij een specialist, dan kan het zo zijn dat hij direct door kan voor een scan en dat hij ’s middags de uitslag van het scanonderzoek al weet. Natuurlijk houden we daarbij rekening met de wens van de patiënt en de mogelijkheden binnen de planning.” Om scans te kunnen doen, krijgen patiënten een injectie met een radioactieve stof. Na een wachttijd die varieert van twintig minuten tot twee uur, kan het onderzoek starten. “Na het onderzoek maken we een beoordelingsverslag voor de specialist dat we vervolgens in een gezamenlijk overleg bespreken.”

Hoe gaat een onderzoek in z’n werk?
Bij nucleaire geneeskunde denken mensen vaak al snel aan kanker. Maar daarnaast zijn er ook veel andere onderzoeken waarvoor mensen, meestal na verwijzing van een specialist, terecht kunnen bij de nucleair geneeskundigen. Hoe gaat dat in z’n werk? “Met radioactieve stoffen kunnen we diverse afwijkingen en stofwisselingsprocessen zichtbaar maken. Bepaalde delen van het lichaam of organen nemen de stof die geïnjecteerd is op en geven meer straling af. Dit bekijken we met een speciale camera en dit wordt weer omgezet in beelden”, leggen de nucleair geneeskundigen uit. “Hierdoor krijgen we belangrijke informatie over een aandoening of klacht.”

Opsporen van de oorzaak
Verschillende specialisten maken gebruik van het nucleair geneeskundig onderzoek, zoals de internist, orthopeed, reumatoloog, cardioloog of chirurg. “Zo maken we bijvoorbeeld een botscan bij artrose, pijnlijke gewrichten of een ontsteking van de gewrichten”, licht Ben toe. “Maar het kan ook gaan om kleine breukjes in voeten, handen of pols die moeilijk op een röntgenfoto te zien zijn. Of een prothese die los zit of geïnfecteerd is. Het grote verschil met een röntgenfoto is dat we bij een botscan zien hoe de botcellen zich gedragen.” Datzelfde geldt voor schildklierklachten. Dat kunnen algemene klachten zijn zoals zweetaanvallen, onrust, vermoeidheid, afvallen of diarree. Wouter: “Op een echo van de schildklier kan het heel goed zijn dat de schildklier er normaal uitziet. Via nucleair geneeskundig onderzoek kijken we naar hoe de schildklier werkt. En dan kan het zijn dat de schildklier heel actief is of juist niet en dat dit de oorzaak van de klachten is. Die informatie is heel belangrijk voor een goede behandeling.”‹ Terug

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services