Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
  • Home
  • Mijn SKB
  • SKBaby
  • Print
  • contact

Nieuwe Centrale Sterilisatie Afdeling

één van de modernste van Nederland

Nieuwe Centrale Sterilisatie Afdeling

Onze Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) is onlangs vernieuwd. Op een CSA worden instrumenten, die gebruikt worden bij operaties en kleine ingrepen, gereinigd en gesteriliseerd. “Gebruiksvriendelijk, ergonomisch, efficiënt, milieuvriendelijk en duurzaam waren van belang voor het ontwerp van de afdeling. Mede dankzij de inzet van alle betrokkenen mag het resultaat er zijn; een toekomstbestendige, prettige werkomgeving. Eén van de modernste CSA’s van het land”, aldus Jacques Henkelman, hoofd CSA en OK.

Van begin af aan is een aantal medewerkers betrokken bij het bouwproject. “Zij weten vanuit hun ervaring als geen ander waar je op moet letten”, aldus Henkelman. Het was een breed samengestelde werkgroep met daarin medewerkers van de CSA, de functieafdeling, deskundigen steriele materialen en hulpmiddelen, de huishoudelijke dienst, vanuit techniek en ziekenhuishygiëne. “Kortom; we hadden van alle kanten ondersteuning en konden daardoor heel goed aangeven wat nodig is voor een efficiënte en fijne werkplek.”

Unieke werkwijze 
De nieuwe CSA is gebouwd op de plek waar voorheen de apotheek zat en grenst direct aan de operatiekamer verbonden met een luchtbrug. Daglicht was een grote wens van alle betrokkenen en dat is terug te zien. Van alle kanten komt daglicht binnen via ramen en een lichtkoepel. “Uniek is dat er één ruimte is voor het reinigen van de instrumenten voor kijkoperaties en darmonderzoek en andere operatie-instrumenten. Alle instrumenten komen binnen op een centraal punt; daar worden ze gereinigd en gaan dan ieder een eigen weg. Deze werkwijze heeft veel voordelen. Het is efficiënt en dus kostenbesparend. Operatie-instrumenten volgen na de reiniging route A en de kijkoperatie-instrumenten route B. Het idee is zo simpel dat je je afvraagt waarom we dat niet eerder hebben gedaan”, vraagt Henkelman zich hardop af. “Maar het is uniek. Zo bijzonder dat andere ziekenhuizen hier naartoe komen om te zien hoe het werkt.”

Efficiënt en duurzaam 
Henkelman onderstreept nog maar eens het belang van een goede en efficiënt ingerichte CSA: “We hebben nu gezamenlijk één plek, waardoor dingen makkelijker worden. Er wordt nu samengewerkt in één ruimte; medewerkers kunnen elkaar helpen, inspringen als dat nodig is en kennis en ervaring delen. We werken nu op één afdeling en gebruiken één koffiekamer en één kleedkamer. We hebben gekozen voor hoogwaardige apparatuur die sneller werkt, dus zijn de instrumenten sneller ter beschikking. Als eerste ziekenhuis in Nederland werken we met een hoog concentraat desinfectiemiddel. Daar hebben we veel minder van nodig en dat is minder belastend voor het milieu. Last but not least; de medewerkers zijn zo enthousiast dat ze de eigen afdeling hebben kunnen bouwen, dat ze met plezier werken en dat werkt ook thuis door.”

Het proces 
Tot slot, hoe ziet het proces van de CSA eruit? Op de CSA wordt herbruikbaar instrumentarium gereinigd, ge¬desinfecteerd en gesteriliseerd.

  • De gebruikte instrumenten worden eerst met een machine voorgereinigd.
  • Vervolgens worden de instrumenten opengezet of uit elkaar gehaald voor de ultrasone reiniging; met een hoge geluidstrilling wordt het hele fijne vuil losgetrild. Dan gaan de instrumenten in de desinfectiemachine.
  • Nadat de instrumenten zijn gemonteerd, worden ze gecontroleerd op functie en of ze brandschoon zijn. Vervolgens worden er sets van gemaakt.
  • De verpakte sets gaan in de autoclaaf, een apparaat waar ze met behulp van stoom worden gesteriliseerd.
  • Alle onderdelen in het proces worden digitaal vastgelegd. Dit gebeurt ook na het verlaten van de CSA en bij gebruik tijdens een operatie. Zo is altijd na te gaan welke instrumenten bij de patiënt zijn gebruikt.


Foto: “Na de Spoedeisende Hulp, de OK (operatiekamer) en IC (Intensive Care) is nu ook de CSA eigentijds en klaar voor de
toekomst”, aldus Jacques Henkelman, hoofd CSA en OK. Foto door: Gerard Muhlradt fotografie.‹ Terug

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services