Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
  • Home
  • Mijn SKB
  • SKBaby
  • Print
  • contact

Hevig menstrueel bloedverlies: vaak goed iets aan te doen

Hevig menstrueel bloedverlies: vaak goed iets aan te doen

Eén op de vijf vrouwen kampt met hevig menstrueel bloedverlies. Dat kan veel ongemak geven in het dagelijks leven en soms tot ijzergebrek leiden. Toch blijven veel vrouwen er mee rondlopen. “Dat is jammer, want vaak is er goed iets aan te doen”, zegt gynaecoloog Els van Doorn.

Hevig bloedverlies komt voor bij menstruerende vrouwen in alle leeftijdsgroepen: van tieners tot vrouwen die in de overgang zijn. De groep waarin dit het meest voorkomt, zijn vrouwen tussen 25 en 44 jaar. Het bloedverlies kan verschillende vormen aannemen, weet Els van Doorn. “Het kan gaan om periodes van bijvoorbeeld zeven tot tien dagen waarin vrouwen een grote hoeveelheid bloed en/of stolsels verliezen. Dat kan soms extreem zijn. Dan moet een vrouw bijvoorbeeld ieder uur haar maandverband verwisselen en daar ‘s nachts vaak voor het bed uit. Ik ken verhalen uit de spreekkamer van vrouwen die tijdens hun menstruatie de deur niet uit durven. Ook zijn er vrouwen die de hele maand door bloedverlies hebben.”

Achterliggende oorzaak
Meestal is er een onderliggende oorzaak op te sporen. Veelvoorkomende oorzaken van hevig bloedverlies bevinden zich in de baarmoederholte. Dat zijn onder meer poliepen, vleesbomen en dikker baarmoederslijmvlies. Ook placentaresten na een zwangerschap kunnen de oorzaak zijn. “Deze problemen zijn doorgaans operatief te verhelpen”, zegt Els van Doorn. “Soms kan dat poliklinisch, soms moet het op de OK. De betreffende operatieve ingrepen zijn grotendeels minimaal invasief. Dus een ‘kijkoperatie’ via de baarmoederhals in de baarmoederholte, zonder een grote operatiesnede in de buik.” Gaat het om dik baarmoederslijmvlies, dan kan dit worden behandeld met bijvoorbeeld een hormoonspiraal, hormonale therapie of het kan worden weggebrand. Deze laatste behandeling adviseren wij niet bij vrouwen die nog een kinderwens hebben”, merkt Els van Doorn op.

Weefsel in orde
Blijkt het baarmoederweefsel bij onderzoek in orde te zijn en worden geen verdere afwijkingen gevonden, dan resteren diverse behandelmogelijkheden. “Een eerste keuze hierin kan zijn om het probleem hormonaal te behandelen, bijvoorbeeld met de anticonceptiepil of een hormoonspiraaltje.” Als alle hiervoor genoemde behandelmogelijkheden geen oplossing bieden, resteert in het uiterste geval verwijdering van de baarmoeder. “Dit is een operatie die we sinds begin 2017 ook minimaal invasief doen in het SKB. Tijdens de kijkoperatie wordt de baarmoeder met behulp van kleine, smalle instrumenten losgemaakt en meestal via de vagina verwijderd. Afhankelijk van de leeftijd van de patiënte blijven de eierstokken behouden. Zodat een vrouw niet ineens in de overgang komt.”‹ Terug

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services