Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
  • Home
  • Mijn SKB
  • SKBaby
  • Print
  • contact

Herken een beroerte of TIA

Herken een beroerte of TIA

Een scheve mond, verlamde arm of onduidelijke spraak? Ook al duurt het maar even, het is van groot belang dat u in dat geval meteen de huisarts of 112 belt. Want hoe eerder de behandeling start, hoe beter de prognose.

“Helaas hebben veel mensen nog de neiging af te wachten voordat zij de huisarts raadplegen of 112 bellen”, zegt neuroloog Rob Smits. “Dit met de gedachte dat de klachten vanzelf weggaan. Maar het is juist belangrijk om meteen alarm te slaan.”

Bij een beroerte (ook wel CVA genoemd) gaat er iets mis in de hersenen. Er ontstaat een zuurstoftekort door stagnatie van de bloedtoevoer. “Bij de acute behandeling kijken we naar de hersenen én de bloedvaten. Zien we op de CT-scan geen hersenbloeding en is de bloeddruk acceptabel? Dan kunnen we een bepaalde groep mensen meteen behandelen met een infuus met sterke bloedverdunners.”

Betere prognose
Hoe eerder de behandeling start, hoe beter de prognose. Behandeling bin­nen drie à vier uur na de eerste klachten geeft een betere kans op herstel en het verkleint het risico op blijvende schade. “Bij een verstopping in één van de belangrijke voorste hersenvaten is zo’n behandeling niet altijd voldoende”, legt Rob Smits uit. “Soms moet een bloedpropje weggehaald worden. Voor die aanvullende behandeling heeft het SKB een intensieve samenwerking met het Medisch Spectrum Twente in Enschede.” Daarnaast is er een goede samenwerking met de vaatchirurgen van het Slingeland Ziekenhuis.

Beroerte of TIA
Het allerbelangrijkste bij een beroerte blijft: herken de signalen van een beroer­te en neem ze serieus. Bij een TIA kunnen er dezelfde verschijnselen zijn, maar verdwijnen deze na enige tijd. Een TIA kan een voorteken zijn van een beroer­te, zelfs als de uitval maar enkele seconden duurt. Bel dan direct de huisarts.

Na verwijzing naar het ziekenhuis bij een TIA wordt u onderzocht of u risico loopt op nieuwe problemen. Gekeken wordt naar onder meer bloeddruk, cholesterol, de bloedvaten, suikerziekte en leefstijl. Worden risico’s ontdekt die de kans op een beroerte of TIA vergroten? Dan overleggen we samen met u wat de mogelijkheden zijn om deze kans te verkleinen.‹ Terug

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services