Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
  • Home
  • Mijn SKB
  • SKBaby
  • Print
  • contact

Handboek babytaal helpt je baby te begrijpen

Handboek babytaal helpt je baby te begrijpen

Voor ouders die met hun pasgeboren baby in het SKB verblijven, hebben enkele verpleegkundigen een handboek babytaal gemaakt. Het is een prettig hulpmiddel om je baby te leren begrijpen en weten wat te doen bij bepaalde signalen die de baby geeft. Ontwikkelingsgerichte zorg is hierin een kernbegrip.

Het boek is gemaakt door verpleegkundigen Sharon Koning, Maria Raanhuis en Lotte Kroeze. Het zijn eigenlijk twee handboeken: een handboek voor premature (te vroeg geboren) baby’s en een handboek voor de zogeheten à terme baby’s (die na een normale zwangerschapsduur geboren zijn).

Baby’s kunnen natuurlijk niet praten, maar ze kunnen wel met hun lichaamstaal aangeven hoe ze zich voelen en waar ze behoefte aan hebben. “Als je er oog voor hebt, kun je veel informatie halen uit bijvoorbeeld gezichtsuitdrukking, houding, bewegingen en huidskleur”, vertellen de verpleegkundigen. De foto’s in het boek illustreren deze voorbeelden. “In het boek leggen we ook uit hoe je als ouder je baby kunt troosten en het ongemak kunt weghalen.”

Ontwikkelingsgerichte zorg
Als het gaat om pasgeboren kinderen is ontwikkelingsgerichte zorg een belangrijk begrip. Daarom hebben artsen en verpleegkundigen in de zorg rond baby’s daar veel aandacht voor. “Het is oorspronkelijk ontwikkeld voor premature baby’s, maar inmiddels passen we het toe op alle baby’s. Een belangrijk aandachtspunt binnen ontwikkelingsgerichte zorg is hechting tussen het kind en de ouders. De ouders worden dan ook zoveel mogelijk betrokken. Ook voldoende rust en het minimaliseren van prikkels is belangrijk. Teveel prikkels kunnen een pasgeborene onrustig maken en kan de ontwikkeling van de hersenen verstoren.”

Het handboek babytaal is ontstaan vanuit een idee van de werkgroep ontwikkelingsgerichte zorg van het SKB. Ouders krijgen het boek niet mee, maar het ligt op verschillende plekken in het SKB ter inzage. En het wordt gebruikt om ouders instructie te geven. Verder is het de bedoeling dat het boek straks ook in de verloskundige praktijken in de regio komt te liggen.

Foto: Verpleegkundige Lotte Kroeze geeft met behulp van het handboek uitleg aan Katja Saalmink, die kort daarvoor bevallen is van haar zoon Wess.
Foto door: Gerard Muhlradt fotografie‹ Terug

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services