• Home
  • Print
  • contact
  • Blog
  • Zorgverlenerslogin
Goed, veilig en gastvrij

Begeleiding van patiënten met COPD gaat na een opname thuis door

COPD is een ongeneeslijke ziekte waarbij de longen steeds verder achteruit gaan. “Mensen met COPD kunnen soms zo benauwd zijn dat ze opgenomen worden in het ziekenhuis. Als de behandeling thuis wordt voortgezet met behulp van zuurstof of een vernevelaar is dat heel ingrijpend. Wij vinden het belangrijk dat mensen ook na een opname in de thuissituatie goed begeleid worden”, aldus Sibylla Bos, verpleegkundig specialist en Joke Wieggers, (transmuraal) longverpleegkundige bij Sensire.

Zowel Sibylla als Joke zitten wekelijks in het multidisciplinair overleg waar patiënten worden besproken door de longarts, fysiotherapeut, diëtiste en eventueel andere specialisten. “Op die manier proberen we een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de patiënt die gebaat is bij een goed afgestemde zorg en hopen we eventuele vervolgopnames te voorkomen.”

Vertrouwde omgeving
Joke is in dienst van thuiszorgorganisatie Sensire. “Vaak loop ik tijdens de ziekenhuisopname al even binnen bij patiënten waarvan bekend is dat ze ook thuis gebruik gaan maken van zuurstof of een vernevelaar. Vervolgens bezoek ik de patiënt binnen twee weken thuis.” Joke begeleidt de ingebruikname en geeft advies over het gebruik van en omgang met de apparatuur. “Bovendien bespreek ik samen met de patiënt en de mantelzorger de wensen en mogelijkheden. Soms zijn mensen nog heel actief en dan biedt een draagbaar systeem mogelijkheden om bezigheden buitenshuis voort te zetten. In hun vertrouwde omgeving beantwoord ik vragen rondom medicijngebruik. Ik heb oog voor voeding en beweging en ik geef praktische tips over bijvoorbeeld een invalidenparkeerkaart of fietsen met ondersteuning.”

Stabiele factor
“De ene patiënt heeft wat meer moeite met fysieke problemen en een ander met het inleveren van gezondheid als gevolg van een chronische ziekte”, aldus Sibylla. “Mensen vinden het prettig om terug te kunnen vallen op een stabiele factor. Bovendien legt Joke haar bevindingen vast in ons ziekenhuissysteem en koppelt ze de gegevens door naar de huisarts. Zo weten we steeds van elkaar wat er speelt en kunnen we de zorg zo optimaal mogelijk afstemmen, zodat er echt sprake is van zorg op maat. Zelf leren omgaan met gevolgen van je ziekte is een heel belangrijk onderdeel. Wij bieden de mensen zoveel mogelijk handvatten. De begeleiding is overigens een onderdeel van de basiszorg, er zijn geen kosten voor de patiënt.”

In onderstaande bijlage is het artikel in ons patiëntenmagazine te lezen.


Bijlagen downloadenDeel deze pagina op:

Google+

‹ Terug

RSS icon Actueel
24 nov 2017

Opening polikliniek Oogheelkunde SKB

Onder grote belangstelling opende de burgemeester van Winterswijk, Joris Bengevoord, op donderdag 16 november jl. de geheel vernieuwde polikliniek Oogheelkunde van het Streekziekenhuis Koningin Beatri..


07 nov 2017

Regionale functie voor opvang anorexiapatiënten

Sinds oktober 2017 vervult de kinderafdeling van Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk, onderdeel van Santiz ziekenhuizen, een regionale functie bij de eerste opvang en begeleiding van jong..


Blog icon Blog
SKB beste ziekenhuis volgens Elsevier 2017
30-11-2017

SKB beste ziekenhuis volgens Elsevier 2017

Santiz, locatie Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB), is vandaag door weekblad Elsevier uitgeroepen tot het beste ziekenhuis in Nederland. De locatie Slingeland Ziekenhuis scoort ook goed met een plek in de kopgroep...

Het nieuwe patiëntenmagazine is uit!
03-11-2017

Het nieuwe patiëntenmagazine is uit!

De vierde editie van het magazine, ‘Welkom in ons ziekenhuis’, ligt sinds donderdag 2 november op de verpleegafdelingen en in de wachtkamers van de poliklinieken. In deze editie leest u o.a. over de afdeling...

Streekziekenhuis Koningin Beatrix en Slingeland Ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
ontwikkeling en realisatie: HPU internet services