Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
 • Home
 • Mijn SKB
 • SKBaby
 • Print
 • contact

Nieuws


Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Geplaatst op: 16-09-2020

Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Iedere twee maanden wisselen de exposities in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Tot zaterdag 7 november 2020 exposeren Tanya Kraan, Theo Gemmink, Yvonne Verheijen en Anouk de Groot hun werk in de centrale gang, poligangen en vitrines.

 
 

Lees verder...

Mijn SKB tijdelijk niet beschikbaar

Geplaatst op: 17-09-2020

Mijn SKB tijdelijk niet beschikbaar

In verband met onderhoudswerkzaamheden is Mijn SKB tijdelijk niet beschikbaar. We laten u zo snel mogelijk weten wanneer u weer kunt inloggen in Mijn SKB. Onze excuses voor de overlast.

 
 
 
 

Lees verder...

Wij zoeken nieuwe leden (m/v) voor de Cliëntenraad

Geplaatst op: 11-09-2020

Wat doet de Cliëntenraad?

De Cliëntenraad is op basis van de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (WMCZ 2018) door de zorgaanbieder ingesteld en behartigt de gemeenschappelijke belangen van de cliënten in het verzorgingsgebied van het SKB. De Cliëntenraad is wettelijk bevoegd om zowel gevraagd als ongevraagd advies uit te brengen aan de raad van bestuur over de kwaliteit van zorg, veiligheid, privacy en overige cliënt gerelateerde zaken. Met de invoering van de WMCZ 2018 heeft de Cliëntenraad op onderdelen instemmingsrecht. De Cliëntenraad bestaat uit minimaal vijf en maximaal zeven leden en vergadert eenmaal per maand. Daarnaast hebben leden portefeuilles en zijn vertegenwoordigd in diverse werk-/overleggroepen. De portefeuilles bestaan uit de volgende onderdelen: (1) kwaliteit van zorg, (2) innovatie van zorg, (3) dienstverlening, (4) communicatie en (5) langere termijnstrategie, beleid en financiën. Leden van de Cliëntenraad zijn niet beroepsmatig bij de ziekenhuizen betrokken. Het lidmaatschap is op vrijwillige (doch niet vrijblijvende) basis. Tijdsindicatie voor de werkzaamheden is ca. 10-16 uur per maand. De Cliëntenraad streeft naar streeft naar evenredige vertegenwoordiging (m/v, leeftijd etc.).

Wat verwachten wij van jou?

 • Je beschikt over professionele en/of ervaringsdeskundigheid in de ziekenhuiszorg
 • Je kunt vanuit het algemeen patiënten perspectief zaken inschatten en behartigen
 • Je bent in staat beleidsstukken te lezen en een mening te vormen
 • Je kunt omgaan met vertrouwelijke informatie
 • Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden
 • Je bent in staat om in teamverband te werken
 • Je kunt naast de reguliere vergaderingen ook incidenteel overdag beschikbaar zijn
 • Je bent bekend met het SKB en woonachtig in het verzorgingsgebied (Borculo, Ruurlo, Eibergen, Neede, Groenlo, Winterswijk, Aalten, Lichtenvoorde en Dinxperlo)

 
Wat biedt het jou?

 • De mogelijkheid om ontwikkelingen in het SKB van nabij te volgen
 • De mogelijkheid om hierop invloed uit te oefenen met als streven het verbeteren van de positie van de cliënten
 • Je maakt deel uit van een voortvarend team waarin zorg gerelateerde maatschappelijk interessante onderwerpen worden behandeld
 • Je ontvangt een (beperkte) vacatievergoeding


Wil je meer informatie over de functie?

Bel of mail dan met het Bestuurssecretariaat SKB, bereikbaar via bestuurssecretariaat@skbwinterswijk.nl of via 0543-544407.

Solliciteren

Ben je enthousiast geworden? Stuur je brief en cv dan voor 28 september 2020 per mail naar bestuurssecretariaat@skbwinterswijk.nl  of per post naar het Streekziekenhuis Koningin Beatri, ovv vacature Cliëntenraad, Postbus 9005, 7001 GG Winterswijk, ter attentie van het Bestuurssecretariaat. De sollicitatiegesprekken vinden plaats in week 41. Als onderdeel van de procedure moet een positieve Verklaring omtrent Gedrag (VOG) overlegd worden.

Samen voor goede zorg in de Achterhoek

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) is een gastvrij en betrokken ziekenhuis. Wij zijn een grote werkgever in de regio Achterhoek. Bijna 1.100 medewerkers en 80 medisch specialisten werken in ons ziekenhuis in de directe zorg en ondersteunende afdelingen. Dagelijks worden moderne diagnostiek en behandelmethoden gecombineerd met aandacht voor de patiënt. Wij vinden goede zorg belangrijk en werken er elke dag aan om dit te verbeteren. Naast onze medewerkers en medisch specialisten zet een groot aantal vrijwilligers zich dag in dag uit met veel enthousiasme in voor onze patiënten en bezoekers.

 
 

Lees verder...

Vorming eigen Cliëntenraad SKB gestart

Geplaatst op: 02-09-2020

Vorming eigen Cliëntenraad SKB gestart

In september start het SKB met de werving van kandidaten voor een eigen cliëntenraad voor het SKB. Daarover hebben de Vereniging Belangenbehartiging Cliënten SKB en de voorzitter Raad van Bestuur van Santiz afspraken gemaakt. Streefdatum voor de start van een eigen cliëntenraad is 1 november 2020.

Er is een werkgroep gevormd die de vorming van een eigen cliëntenraad op zich neemt. De bestuursleden van de Vereniging Belangenbehartiging Cliënten SKB zijn door de Raad van Bestuur aangesteld als leden van deze werkgroep van het SKB. Deze werkgroep overlegt regelmatig met de voorzitter van de Raad van Bestuur.

Op korte termijn zal gestart worden met de werving van kandidaten voor de nieuwe Cliëntenraad SKB. Deze leden worden gezocht in het verzorgingsgebied van het SKB; Borculo, Ruurlo, Eibergen, Neede, Groenlo, Winterswijk, Aalten, Lichtenvoorde en Dinxperlo. De vacatures verschijnen in regionale media en op de website van het SKB: www.skbwinterswijk.nl. Daarnaast kunnen geïnteresseerden de profielschets voor kandidaten opvragen bij de Vereniging Belangenbehartiging Cliënten SKB via bestuur@clientenskb.nl of het SKB via bestuurssecretariaat@skbwinterswijk.nl. Het SKB hoopt dat er veel interesse is om een functie in de nieuwe cliëntenraad te vervullen.

Tot de datum van instelling van de cliëntenraad voor het SKB krijgt de werkgroep alle rechten van de Cliëntenraad, zoals deze omschreven staan in de wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018. Bij instelling van de Cliëntenraad krijgt deze ook weer alle rechten.

 
 

Lees verder...

Corona controlepunt hoofdingang stopt per 29 augustus

Geplaatst op: 27-08-2020

Vanaf zaterdag 29 augustus stopt het SKB met het controlepunt voor patiënten, begeleiders en bezoekers bij de hoofdingang. U wordt nog steeds gevraagd om binnen 24 uur voor de komst naar het ziekenhuis de digitale coronacheck in te vullen. Met deze digitale vragenlijst letten wij extra op gezondheidsklachten die kunnen wijzen op het coronavirus of als iemand in de afgelopen 10 dagen in een land of gebied is geweest dat op het moment van verblijf code oranje of rood had. Na het invullen van de digitale coronacheck volgt een advies met eventuele (extra) maatregelen die nodig zijn voor de komst naar het ziekenhuis, zoals het dragen van een mondneusmasker. Lees het advies goed door en neem het mee naar het ziekenhuis. 

Voor begeleiders en bezoekers geldt nog steeds: heeft u klachten die kunnen wijzen op corona of bent u in de afgelopen 10 dagen in een land of gebied geweest dat op het moment van uw verblijf code oranje of rood had, dan mag u helaas niet naar het ziekenhuis komen.

Klik hier voor de coronacheck


E-mailadres en mobiel nummer registreren

Als u uw e-mailadres en/of mobiele nummer registreert in Mijn SKB, kunnen wij u voor uw afspraak een herinnering sturen. Zo herinneren wij u eraan om binnen 24 uur voor uw komst de digitale coronacheck in te vullen en rekening te houden met een aantal maatregelen die belangrijk zijn voor uw bezoek aan het SKB. Staan uw e-mailadres en/of mobiele nummer al geregistreerd in Mijn SKB? Controleer of deze nog kloppen en weet zeker dat wij u een herinnering kunnen sturen. Ga naar www.mijnskb.nl en log in met uw persoonlijke DigiD.

Bekijk de corona informatiepagina voor alle maatregelen die wij treffen bij het SKB.

 

Lees verder...

Bestuurder Bijar Altalabani vertrekt bij Santiz

Geplaatst op: 24-08-2020

Bijar Altalabani, de bestuurder van Santiz die zich toelegt op het Streekziekenhuis Koningin Beatrix te Winterswijk (SKB), heeft besloten zijn loopbaan elders voort te zetten.

Nadat hij in een bewogen periode onderdeel is geweest van de fusieorganisatie Santiz, acht Altalabani de tijd rijp om ruimte te maken voor een nieuwe bestuurder. Het SKB gaat een nieuwe fase in. Daarbij past dat er ook een nieuwe bestuurder komt, die zich gaat toeleggen op het plan voor de verdere toekomst van SKB. Per 1 september aanstaande legt Altalabani zijn functie neer en gaat hij zich oriënteren op een andere functie.

De Raad van Toezicht van Santiz waardeert en respecteert de keuze van Altalabani, dankt hem voor zijn inzet voor Santiz en wenst hem veel succes in zijn verdere loopbaan. Er zal met voorrang worden uitgekeken naar een tijdelijke opvolger voor de heer Altalabani.

 
 

Lees verder...

Cliëntenraad Santiz heft zich op

Geplaatst op: 14-08-2020

De cliëntenraad van Santiz heeft zich in zijn vergadering van 10 augustus 2020 ontheven van zijn functie. Per 1 april 2018 hebben de cliëntenraden van het Slingeland Ziekenhuis (SZ) en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) gezamenlijk besloten om, als vervolg op de bestuursfusie van beide ziekenhuizen, samen op te gaan in één gemeenschappelijke raad, de cliëntenraad Santiz. De ontwikkelingen in het afgelopen jaar hebben geleid tot het besluit om de gemeenschappelijke cliëntenraad op te heffen.

Door de Raad van Bestuur van Santiz zullen op korte termijn twee cliëntenraden worden ingesteld voor beide huizen.


Mevrouw Schraverus, interim voorzitter Raad van Bestuur geeft aan: “Onder de huidige omstandigheden van defusie is dit een zeer te respecteren besluit. Hiermee maakt de cliëntenraad Santiz ruimte voor de beide ziekenhuizen om hun medezeggenschap van cliënten te regelen. Dit is zoals ik deze cliëntenraad heb leren kennen. Betrokken en realistisch met een goed oog voor de patiënten belangen van beide organisaties.”

De leden van de cliëntenraad Santiz betreuren dat het niet mogelijk is gebleken, in het belang van de cliënten in de Achterhoek, tot een duurzame samenwerking tussen de ziekenhuizen te komen. De leden van de Cliëntenraad Santiz spreken de wens uit dat ook in de toekomst patiëntbelangen voorop mogen staan in de Achterhoek.

 
 

Lees verder...

Het nieuwe patiëntenmagazine is uit!

Geplaatst op: 21-07-2020

Het nieuwe patiëntenmagazine is uit!

De nieuwste editie van ons patiëntenmagazine is sinds juli uit. In deze editie leest u o.a. over het Beweegplein voor patiënten en kunt u diverse mooie fotoreportages bekijken, zoals foto's van de coronacrisis in het SKB.

Bent u in het ziekenhuis, neem dan gerust een gratis exemplaar mee. Of bekijk het magazine online. Veel leesplezier!

 
 
 
 

Lees verder...

Persbericht van de verkenner

Verkenner: Samenwerking SKB en SZ ook na defusie noodzakelijk in belang van Achterhoek

Geplaatst op: 20-07-2020

Defusie zonder inhoudelijke afwegingen
Na de fusie van het Slingeland Ziekenhuis (SZ) te Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk in 2017 is ophef ontstaan over een mogelijk toekomstige verschuiving van met name Eerste Hulp, intensive care, en verloskunde van het SKB naar het SZ. Hierop zijn de verhoudingen dusdanig verstoord geraakt dat recent is besloten per 1 januari 2021 te defuseren. Conclusie uit de verkenning is dat het besluit tot defusie gezien de verstoorde verhoudingen wellicht onontkoombaar was, maar dat deze stap zonder brede interne dialoog en zonder echt inhoudelijke afwegingen wordt gezet. Met het besluit tot defusie is er nog geen antwoord op de vraag hoe kwalitatief goede, toegankelijke en betaalbare zorg voor de inwoners van de Achterhoek ook in de toekomst gegarandeerd kan worden.

Defusie maakt SKB en SZ kwetsbaar; samenwerking is noodzakelijk
Op dit moment is er geen twijfel over de kwaliteit van de zorg in beide ziekenhuizen. Een van de conclusies in het rapport is echter dat het SZ en (in nog sterkere mate) het SKB in de toekomst kwetsbaar zijn. Naast een vergrijzing in de regio en een afname van het aantal zorgmedewerkers hebben kwaliteitseisen, landelijke ontwikkelingen als ‘juiste zorg op de juiste plek’, financiële beperkingen en politieke discussies over hoe en waar mensen terecht kunnen voor welke zorg gevolgen voor de ziekenhuizen. De gedachte dat ook op lange termijn kleine ziekenhuizen zelfstandig uitgebreide 24/7 spoedeisende hulp, intensive care en verloskundige zorg kunnen blijven bieden is daarmee weinig realistisch. Om de Achterhoek van goede zorg te blijven voorzien is samenwerking tussen de beide ziekenhuizen op basis van een gedegen toekomstvisie de beste optie. Ook de initiatieven op het gebied van werkgelegenheid en scholing in de regio vragen daarom.

Regio-klankbord groep kijkt mee
Bij de Raad van Bestuur, Raad van Toezicht, medisch specialisten en andere medewerkers van de ziekenhuizen ligt de verantwoordelijkheid om goede samenwerking vorm te geven. De verkenner adviseert om hierin externe begeleiding te zoeken, zodat vóór 1 januari 2021 betekenisvolle stappen in de samenwerking en het opstellen van een toekomstvisie zijn gezet. In de komende maanden zal een regio-klankbordgroep bestaande uit vertegenwoordigers van zorgverzekeraars, zorgaanbieders uit de eerste lijn en lokaal openbaar bestuur een vinger aan de pols houden en toezien op de progressie die wordt gemaakt. De minister heeft de huidige verkenner gevraagd om deze regio-klankbordgroep voor te zitten.

 
 
 

Lees verder...

Versoepeling bezoekersregeling

Geplaatst op: 22-07-2020

Versoepeling bezoekersregeling

Bezoek aan patiënten
Patiënten mogen tussen 14.30 uur en 20.00 uur weer meerdere bezoekers ontvangen, maar wel één bezoeker per bezoekmoment. Het is helaas nog niet mogelijk om met twee of meer bezoekers op hetzelfde moment te komen. Overleg voordat u op bezoek komt met de patiënt of de contactpersoon van de patiënt of het tijdstip uitkomt. Houd tijdens uw bezoek altijd 1,5 meter afstand, ook in het bezoekersrestaurant en in de hal en gangen van het SKB. Zo zorgen we er samen voor dat het niet te druk wordt en we afstand kunnen houden. Komt u toch met twee of meer bezoekers naar het SKB? Betreed dan niet tegelijkertijd het ziekenhuis, maar wissel elkaar af en wacht tussendoor buiten het ziekenhuis of in uw auto.

Op deze regel gelden een aantal uitzonderingen:

 • Kinderen jonger dan 18 jaar mogen met een volwassen familielid of kennis mee op bezoek. Per bezoek mag er één kind mee.
 • Tijdens een poliklinische bevalling mogen maximaal drie bezoekers aanwezig zijn.
 • Tijdens een klinische bevalling mag maximaal één bezoeker aanwezig zijn.

 

Bezoek aan patiënten met (een verdenking van) corona
Patiënten met (een verdenking van) corona mogen weer bezoek ontvangen. Bij deze patiënten geldt: één bezoeker per dag. Het is niet mogelijk dat er twee of meer bezoekers op hetzelfde moment komen. Overlegt u van tevoren met de patiënt of contactpersoon van de patiënt of het tijdstip uitkomt.

Op deze regel gelden drie uitzonderingen:

 • Bij zwangeren of kraamvrouwen met corona zijn de partner én één bezoeker per dag welkom. Bij vrouwen met corona die één nacht of langer moeten blijven, mogen de eigen kinderen eenmaal per dag onder begeleiding van de partner op bezoek komen.
 • Bij kinderen met corona mogen twee ouders of verzorgers per dag op bezoek komen. Een ouder mag blijven slapen.
 • Terminale patiënten met corona mogen maximaal vijf bezoekers ontvangen. Niet meer dan drie bezoekers mogen tegelijk naar binnen. De eerste contactpersoon van de patiënt bepaalt welke vijf mensen dit zijn.

 

Bekijk op de Corona informatiepagina welke andere maatregelen het SKB treft tegen een verdere verspreiding van het coronavirus.

 
 
 

Lees verder...

Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Geplaatst op: 15-07-2020

Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Iedere twee maanden wisselen de exposities in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Tot zaterdag 5 september exposeren onderstaande regionale kunstenaars hun werk in de centrale gang, poligangen en vitrines.

 

Lees verder...

SKB volop aan het beeldbellen

Geplaatst op: 14-07-2020

SKB volop aan het beeldbellen

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) is volop aan het beeldbellen met patiënten. Afspraken vinden steeds vaker via een videoverbinding plaats, zodat patiënten niet naar het ziekenhuis hoeven te komen. In het ziekenhuis is de mogelijkheid tot beeldbellen versneld ingevoerd vanwege het coronavirus. Veel poliklinische afspraken in het ziekenhuis konden niet doorgaan. Een afspraak via beeldbellen is een succesvol alternatief gebleken. En beeldbellen biedt meer voordelen.

 
 
 
 
 

Lees verder...

Patiënten kunnen het SKB veilig bezoeken

Geplaatst op: 13-07-2020

Patiënten kunnen het SKB veilig bezoeken

Inmiddels is de coronapiek achter de rug en is het SKB weer volop in bedrijf. “Gelukkig kunnen we mensen weer de zorg bieden die ze nodig hebben in een veilige omgeving”, vertelt Reumatoloog Paul Olthof.

“We moesten veel afspraken inhalen maar we merken dat dit heel goed lukt.” Olthof is betrokken bij de werkgroep voor het opstarten van de normale zorg. “We kijken vooral naar de mogelijkheden en maken ook afspraken op maat. Bijvoorbeeld door afspraken in het ziekenhuis af te wisselen met telefonische afspraken of beeldbellen waar dit kan. Zo is er genoeg plek voor iedereen. Ook plannen we deze zomer meer operaties in dan andere jaren. Zo zijn patiënten ook hiervoor weer sneller aan de beurt. In sommige gevallen merken we dat mensen zelf terughoudend zijn met bezoeken aan de huisarts of specialist. Als mensen echt klachten hebben, is het belangrijk om een afspraak te maken. Iedereen is welkom en het is veilig om naar het SKB te komen.”

Veilig naar het SKB
Bij het SKB volgen we de landelijke richtlijnen en zijn er extra maatregelen. Zo vult iedereen de coronacheck in voor zij het ziekenhuis bezoeken en is er een controlepunt bij de ingang. Als iemand klachten heeft die op corona kunnen wijzen, plannen we een nieuwe afspraak in. Ook in het ziekenhuis zijn er aanpassingen zodat onze zorg veilig is voor iedereen. Bij binnenkomst desinfecteren bezoekers hun handen. We houden anderhalve meter afstand en wachtkamers zijn anders ingericht. Ook maken we gebruik van telefonische afspraken en beeldbellen. De animatievideo en meer informatie over een veilig bezoek aan het SKB is te vinden op www.skbwinterswijk.nl/coronavirus

 

 

Lees verder...

Gewijzigde openingstijden prikposten SKB vakantieperiode

Geplaatst op: 09-07-2020

Gewijzigde openingstijden prikposten SKB vakantieperiode

Tijdens de vakantieperiode zijn de openingstijden van de prikposten van het SKB aangepast. Op deze  website vindt u het overzicht van de openingstijden tijdens deze periode. Is de prikpost in uw woonplaats gesloten en wilt u toch bloedprikken? Dan bent u van harte welkom bij de poli Bloedafname in het SKB. Uiteraard treffen we de nodige maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

 


Mijn SKB nu ook voor kinderen beschikbaar

Geplaatst op: 01-07-2020

Mijn SKB nu ook voor kinderen beschikbaar

Sinds 1 juli 2020 is Mijn SKB ook beschikbaar voor kinderen jonger dan zestien jaar. Mijn SKB is vanaf nu dus beschikbaar voor elke patiënt met een persoonlijke DigiD.

Wat kunt u met Mijn SKB?
Mijn SKB is het persoonlijke online patiëntportaal voor patiënten van het SKB; één centrale plek voor al uw medische informatie. Met Mijn SKB kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week in een beveiligde online omgeving uw medische informatie van het SKB inzien.

 
 

Lees verder...

Streekziekenhuis Koningin Beatrix start waardegedreven zorgprogramma geboortezorg

Geplaatst op: 18-06-2020

Streekziekenhuis Koningin Beatrix start een waardegedreven zorgprogramma geboortezorg samen met 15 andere regionale SAZ ziekenhuizen. Bijzonder is dat alle eerstelijns verloskundigen van VSV Oost Achterhoek vanaf het begin aan dit programma deelnemen. Door uitwisseling van data en uitwisseling van goede voorbeelden wordt de geboortezorg nog verder verbeterd en wordt er een volgende stap richting integrale geboortezorg gezet.

In juni kwamen 70 zorgprofessionals zoals gynaecologen en eerste- en tweedelijns verloskundigen uit 16 regio’s voor het eerst online bijeen in een digitale bijeenkomst. In deze bijeenkomst zijn de prestaties van de deelnemende organisaties open en transparant besproken. De deelnemers wisselden enthousiast goede voorbeelden uit en zetten op basis van alle inzichten verbetertrajecten op. De komende 18 maanden blijven zij kennis met elkaar uitwisselen en ‘bij elkaar in de keuken kijken’ om van elkaar te leren.

Over het SAZ programma waardegedreven zorg
De regionale SAZ ziekenhuizen zijn in 2018 in samenwerking met Value2Health gestart met het programma waardegedreven zorg. Value2Health heeft ervoor gezorgd dat ziekenhuizen laagdrempelig toegang krijgen tot informatie over hun eigen prestaties ten opzichte van hoe andere deelnemende ziekenhuizen presteren. Inmiddels zijn er 22 SAZ ziekenhuizen actief in het waardegedreven zorgprogramma. Zij werken samen op het gebied van: darmkanker, heupfractuur, borstkanker, galblaas, liesbreuk, geboortezorg en hartfalen.


Sneller naar huis met nieuwe knie of heup

Geplaatst op: 11-06-2020

Sneller naar huis met nieuwe knie of heup

Patiënten die in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix een knie- of heupprothese krijgen, gaan na 1 of 2 dagen ziekenhuis alweer naar huis. Een nieuw revalidatieprotocol maakt dit mogelijk. Zo snel mogelijk weer normaal bewegen is heel belangrijk voor een voorspoedig herstel na een knie- of heupoperatie. Het  nieuwe begeleidingstraject rondom de operatie is hier op afgestemd, waardoor iemand sneller op de been is en snel weer naar huis kan.

Lees verder...

Jeltje Schraverus nieuwe interim voorzitter Raad van Bestuur Santiz

Geplaatst op: 12-06-2020

PERSBERICHT

Jeltje Schraverus nieuwe interim voorzitter Raad van Bestuur Santiz

12 juni 2020

De Raad van Toezicht heeft Jeltje Schraverus benoemd tot de nieuwe interim bestuursvoorzitter bij
Santiz. Jeltje Schraverus start op 1 juli a.s.

Jeltje Schraverus zal zich met name gaan richten op het aansturen van het aangekondigde
ontvlechtingsonderzoek van de Achterhoekse ziekenhuizen en vervolgens, uitgaande van ontvlechting, het
begeleiden van het ontvlechtingsproces. Verder wordt zij voorzitter van de Raad van Bestuur, die verder
bestaat uit Bijar Altalabani (portefeuillehouder SKB) en Erwin Bomers (portefeuillehouder SZ).

"In deze fase is het voor Santiz van groot belang om een (interim) voorzitter te hebben met een brede
bestuurlijke ervaring in complexe omgevingen", aldus Anne Flierman, voorzitter Raad van Toezicht. Jeltje
Schraverus is op dit moment bestuurder bij zorginstelling de Noorderbrug. Daarvoor is zij onder meer
voorzitter Raad van Bestuur geweest bij Magentazorg, het Flevoziekenhuis en het Waterlandziekenhuis.
Ook gaf zij voorheen leiding aan de health care groep van PwC.
Flierman vult aan: "Schraverus combineert voornoemde ervaring met een sterk verbindend vermogen.
Haar kerncompetenties en persoonskenmerken waren doorslaggevend in de keuze voor Jeltje Schraverus."

De Raad van Toezicht heeft er het volste vertrouwen in dat met de komst van Jeltje Schraverus verder
gewerkt kan worden aan het herstel van de verhoudingen binnen Santiz en het realiseren van een goede
toekomst voor de beide ziekenhuizen.

 
 
 
 

Lees verder...

Met pensioen in coronatijd

Geplaatst op: 09-06-2020

Wim Doorakkers, Marianne Dijkgraaf, Autje Sesink en Marieke Beijer hebben afscheid genomen van het SKB. Na 22, 44, 49 en zelfs 50 jaar in dienst te zijn geweest gaan ze nu met pensioen. Door het coronavirus was het helaas geen afscheid zoals ze zich hadden voorgesteld. Ze namen afscheid zonder een handdruk en een knuffel van collega’s waar ze vele jaren lief en leed mee hebben gedeeld. Achterhoek Nieuws vroeg de pensionado’s hoe het is om met pensioen te gaan in coronatijd. Lees het hele artikel hier.
 


Tijdelijke prikpost SKB in gebouw Rode Kruis in Borculo

Geplaatst op: 03-06-2020

Tijdelijke prikpost SKB in gebouw Rode Kruis in Borculo

De komende periode kunnen inwoners van Borculo voor bloedprikken terecht in het gebouw van het Rode Kruis aan de Haarloseweg 2-3 in Borculo. De openingstijden zijn ongewijzigd. Op maandag, woensdag en vrijdag kunnen inwoners tussen 7.30 – 8.30 uur terecht. Op dinsdag en donderdag kunnen zij van 9.30 – 10.30 uur terecht. Voor bloedafname voor de huisarts werkt de prikpost met tijdsloten. Zo is het mogelijk om patiënten zoveel mogelijk te spreiden tijdens de openingstijden. De huisartsen in Borculo zijn op de hoogte in welk tijdslot patiënten terecht kunnen.

Het SKB was dringend op zoek naar een alternatieve locatie voor bloedprikken in Borculo. Vanwege corona kon geen gebruik meer gemaakt worden van de locatie in het Andriessenhuis. Het Rode Kruis heeft meegedacht en biedt een tijdelijke oplossing door een ruimte in haar gebouw beschikbaar te stellen. Een voormalig klaslokaal is omgebouwd tot prikpost. Het biedt voldoende ruimte om te voldoen aan alle coronamaatregelen. Dit maakt het mogelijk om veilig en dichtbij bloed te prikken voor inwoners van Borculo. Vrijwilligers van het Rode Kruis zijn aanwezig tijdens openingstijden en zorgen ervoor dat patiënten gereguleerd binnen komen. Ook zorgen zij dat de ruimte wordt schoongemaakt en weer spic en span is voor de volgende dag.

Bekijk het overzicht voor de actuele openingstijden.

 
 

Lees verder...

Santiz ziekenhuizen onder verscherpt toezicht op thema goed bestuur

Geplaatst op: 26-05-2020

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft besloten Santiz, waar zowel Streekziekenhuis Koningin Beatrix als het Slingeland Ziekenhuis onder vallen, onder verscherpt toezicht te stellen. Het gaat om een periode van zes maanden. Aanleiding daarvoor is het oordeel dat er tekortkomingen zijn op het thema goed bestuur. De IGJ twijfelt op dit moment niet aan de kwaliteit van zorg.

Tekortkomingen op thema goed bestuur
Begin mei stelde de IGJ een onderzoek in bij Santiz naar aanleiding van de bestuurlijke onrust in relatie tot de bestuurlijk fusie. Uit het inspectieonderzoek blijkt dat er tekortkomingen zijn op het thema goed bestuur. De IGJ zegt daarover het volgende: “Zorg, bestuur en toezicht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De IGJ houdt toezicht op het leveren van goede zorg zoals bedoeld in de Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg) en een belangrijke randvoorwaarde daarvoor is goed bestuur. Binnen een half jaar zijn twee voorzitters van de Raad van Bestuur teruggetreden. Het vertrouwen tussen interne gremia is ernstig beschadigd. Hierbij spelen de voorgenomen fusie en de toekomstscenario’s voor beide ziekenhuizen een belangrijke rol. De Raad van Toezicht wil op korte termijn een voorzitter a.i. benoemen.”

Geen twijfel over kwaliteit van zorg
De IGJ twijfelt op dit moment niet over de kwaliteit van zorg. Daarover zegt de IGJ het volgende: “De inspectie twijfelt vooralsnog niet aan de kwaliteit van zorg, maar het ontbreken van goed bestuur vindt zij wel een risico voor goede zorg op de langere termijn. De inspectie wil het herstel van goed bestuur van dichtbij volgen en heeft geoordeeld dat het instellen van verscherpt toezicht hierbij noodzakelijk is.”

Maatregelen
De inspectie voert tijdens de periode van het verscherpt toezicht gesprekken met diverse betrokkenen. Onder meer met de Raad van Bestuur, Raad van Toezicht , een vertegenwoordiging van specialisten en de Cliëntenraad. Daarnaast kan de IGJ (onaangekondigde) bezoeken aan beide ziekenhuizen brengen. Na de periode van zes maanden beoordeelt de IGJ of het verscherpt toezicht kan worden opgeheven of dat het verlengd moet worden.

 
 

Lees verder...

SKB start de normale zorg voor patiënten weer op

Geplaatst op: 08-05-2020

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix start de normale zorg voor patiënten weer op. We vinden het belangrijk dat dit veilig gebeurt, zowel voor patiënten als medewerkers. Daarom starten we de normale zorg op in kleine, zorgvuldige stappen. Wat dit voor u als patiënt, bezoeker of begeleider betekent en welke maatregelen voor u gelden leest u op de informatiepagina over het Coronavirus.


Prikposten tijdens feestdagen gesloten

Geplaatst op: 04-05-2020

Onze prikposten zijn op de volgende feestdagen gesloten:

 • Bevrijdingsdag -  dinsdag 5 mei 2020
 • Hemelvaartsdag - donderdag 21 mei 2020
 • 2e Pinksterdag - maandag 1 juni 2020


Kijk hier voor de aangepaste openingstijden van onze prikposten tijdens corona.

 


Ondernemingsraad Santiz splitst zich niet op

Geplaatst op: 02-05-2020

De ontwikkelingen rondom fusie/defusie gaan razendsnel. De OR heeft afgelopen twee weken extra vergaderingen belegd om op de hoogte te blijven van alle lopende zaken. De OR Santiz vertegenwoordigt de achterban binnen beide ziekenhuizen, dit omdat we nog steeds bestuurlijk gefuseerd zijn. In goed overleg met de OR leden van beide locaties hebben we besloten onze samenwerking voort te zetten tot beide locaties middels een verantwoorde ontvlechting van elkaar gescheiden zijn. Dit om in deze fase invloed te kunnen blijven uitoefenen. We hebben als OR geconcludeerd dat er helaas geen draagvlak meer is om de fusie te laten voortbestaan en dat defusie verantwoord in gang gezet moet worden, waarbij de continuïteit van de zorg niet in gevaar mag komen.


Cliëntenraad Santiz splitst zich niet op

Geplaatst op: 30-04-2020

Op 29 april 2020 hebben de leden van de cliëntenraad van Santiz met elkaar gesproken over de ontwikkelingen rond Santiz en hun positie daarin.

Een cliëntenraad vertegenwoordigt, op basis van de wet medezeggenschap cliënten (WMCZ), de belangen van alle cliënten in het verzorgingsgebied van een zorginstelling. Voor Santiz betreft dit dus zowel de cliënten in de Oost Achterhoek als in de West Achterhoek.

Hoewel er in de media veel verhalen de ronde doen, krijgt de cliëntenraad signalen dat niet iedereen zich hierin herkent.

Op dit moment is er nog sprake van een bestuurlijke fusie tussen SKB en SZ.

De  cliëntenraad is unaniem tot de conclusie gekomen dat er nu geen reden is zich op te splitsen in afzonderlijke cliëntenraden voor SKB en SZ.

Tot het moment dat er een andere situatie ontstaat blijft de Cliëntenraad Santiz haar taak verrichten in het gezamenlijke belang van alle cliënten in de Achterhoek

 

De cliëntenraad Santiz


Vertrek Rolf de Folter bij Santiz

Geplaatst op: 24-04-2020

In goed overleg hebben de Raad van Toezicht van Santiz en de heer Rolf de Folter besloten de samenwerking te beëindigen. Reden hiervoor is de wederzijdse constatering dat er te weinig draagvlak is gebleken om in een open en transparant proces tot een zorgvuldige afweging van belangen te komen ten einde een duurzame inrichting van de ziekenhuiszorg in de Achterhoek te realiseren. Daarbij zouden alle opties, inclusief een defusering, worden onderzocht. Ook was het de insteek om dat in een gezamenlijk traject met alle stakeholders te doen. ‘Het is spijtig dat wij deze conclusie hebben moeten trekken’ aldus Rolf de Folter. ‘De medewerkers van Santiz en de patiënten in de regio hebben recht op een heldere visie op hoe de zorg in de regio het best kan worden georganiseerd, met behoud van kwaliteit en veiligheid. Door alle ontwikkelingen in de zorg, toename van regelgeving en het onder druk staan van financiering en van de arbeidsmarkt, kan die visie niet heel lang meer op zich laten wachten.’

Rolf de Folter startte 16 maart op interim basis als voorzitter van de Raad van bestuur van Santiz. Bij zijn aantreden brak juist de coronacrisis uit waardoor de kennismaking met de organisatie niet op de gebruikelijke manier kon plaatsvinden. Hij constateert dat, mede hierdoor, het creëren van rust en vertrouwen in de organisatie onvoldoende tot stand heeft kunnen komen. Hij wenst Santiz en alle medewerkers alle goeds voor de toekomst.

‘Onze eerste zorg gaat nu uit naar het continueren van het bestuur van Santiz’, voegt de voorzitter van de Raad van Toezicht, Anne Flierman daar aan toe. Daarna zullen we ons beraden op een volgende stap. We zullen er op toezien dat de kwaliteit van de zorg die Santiz levert hierdoor niet onder druk zal komen te staan.’

De Raad van Toezicht is van mening dat er gegeven de huidige situatie zo spoedig mogelijk een onderzoek moet worden gestart, met als uitgangspunt defusie om daar de voor- en nadelen en de consequenties van te inventariseren. Dit zodat op basis van dit onderzoek een afgewogen besluit kan worden genomen over de verdere toekomst van de ziekenhuizen. Uiteraard zullen alle stakeholders in de Achterhoek bij dit proces worden betrokken.

De Raad van Toezicht dankt Rolf de Folter voor zijn inzet voor de Santiz Ziekenhuizen.


Reactie op bericht van 23 april in Achterhoek Nieuws

Geplaatst op: 23-04-2020

Op 23 april 2020 is een bericht in Achterhoek Nieuws verschenen met de kop 'Fusie afblazen of fuseren en afdelingen SKB opheffen'. De Raad van Bestuur van Santiz neemt afstand van de inhoud van dit artikel en betreurt het dat er geen hoor en wederhoor is gepleegd.


Nieuwe vacaturesite: Werken bij SKB

Geplaatst op: 14-04-2020

Sinds dinsdag 14 april 2020 heeft Santiz locatie Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) een ‘Werken bij’ website. Op deze website staan alle openstaande vacatures gebundeld op één plek. Naast vacatures staat er ook informatie over de arbeidsvoorwaarden, stagelopen, opleidingsmogelijkheden en vrijwilligerswerk.

Lees verder...

Wij zijn trots!

Geplaatst op: 11-04-2020

Wij zijn trots!

Trots op al onze collega’s, op patiënten en hun naasten, op inwoners van de Achterhoek. We steunen elkaar, we doen het samen en dat is hartverwarmend. Dank jullie wel!

Bekijk onze advertoral!

Wij zijn trots!


Wijziging NIPT afnames

Geplaatst op: 10-04-2020

Ben je zwanger en wil je binnenkort bloed laten prikken voor de NIPT-test? Op de volgende feestdagen worden geen NIPT afnames verricht omdat de poli Bloedafname gesloten is:

2e Paasdag - maandag 13 april 2020
Koningsdag - maandag 27 april 2020
Bevrijdingsdag – dinsdag 5 mei 2020
Hemelvaartsdag – donderdag 21 mei 2020
2e Pinksterdag – maandag 1 juni 2020
Afnames op vrijdagen verandert niet en blijft dus niet mogelijk.

Kijk voor de openingstijden van de poli Bloedafname op: www.skbwinterswijk.nl/bloedprikken. Daar vind je ook de openingstijden voor andere bloedafnames.


Santiz over op Horizontaal Toezicht

Geplaatst op: 03-04-2020

In deze tijd waarin corona begrijpelijk veel aandacht vraagt, is er af en toe ook nieuws op ander vlak. De Santiz ziekenhuizen bestaande uit het Slingeland ziekenhuis en Streekziekenhuis Koningin Beatrix zijn met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020 over op Horizontaal Toezicht. Samen met zorgverzekeraars Menzis en VGZ is hier de afgelopen twee jaar hard aan gewerkt.

Lees verder...

Reactie op onwaarheden in artikel in De Gelderlander

Geplaatst op: 31-03-2020

Vandaag, dinsdag 31 maart, staat in De Gelderlander een artikel met als kop ‘Winterswijks ziekenhuis SKB zou bij corona-opvang buiten spel worden gezet’. De inhoud van dit artikel is onjuist en berust niet op waarheid.

In deze Coronacrisis wordt van de beide ziekenhuizen een maximale inzet en bijdrage van ons allemaal verwacht om de patiënten op te vangen. In het stuk wordt geschreven dat de nieuwe Santiz-voorzitter Rolf de Folter heeft voorgesteld om in het SKB in Winterswijk geen coronaslachtoffers op te vangen. Dit klopt niet, Rolf de Folter heeft dit voorstel niet gedaan. Daarnaast hebben wij in onze reactie naar de journalist aangegeven dat zowel de medische staf SKB als de Raad van Bestuur constateren dat er feitelijke onjuistheden in dit stuk staan en dat beide partijen zich niet in deze berichtgeving herkennen. Van deze reactie heeft de journalist maar een deel in het artikel opgenomen. Hierdoor ontstaat het onjuiste beeld dat alleen de Raad van Bestuur zich niet herkent in de berichtgeving terwijl de reactie het standpunt van de Raad van Bestuur én de medische staf van het SKB verwoordt.


Bezoek voor patiënten met (verdenking van) corona niet langer toegestaan

Geplaatst op: 27-03-2020

Vanaf zaterdag 28 maart wordt de bezoekregeling aangescherpt in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Voor een patiënt met het coronavirus of de patiënten waarbij we vermoeden dat ze besmet zijn, geldt dat zij geen bezoek meer mogen ontvangen.

Er zijn enkele uitzonderingen op deze maatregel:

 • Bij kinderen met (verdenking van) corona mag één ouder per dag op bezoek komen.
 • Bij kraamvrouwen met (verdenking van) corona mag de partner op bezoek komen.
 • Bij terminale patiënten met corona mogen maximaal vijf bezoekers komen, en niet meer dan drie gelijktijdig.


We realiseren ons dat dit een zware maatregel is die grote invloed heeft. We hopen desondanks op uw begrip. Wij doen dit voor uw en onze veiligheid, het is nodig om de verspreiding van het virus tegen te gaan.


Tijdelijke sluiting buitenpolikliniek Eibergen

Geplaatst op: 18-03-2020

Door de genomen maatregelen rondom de polibezoeken en om zo veel mogelijk materialen te besparen, is besloten om de buitenpolikliniek in Eibergen vanaf 19 maart 2020 tot nader order te sluiten. De prikpost in Eibergen blijft wel geopend.


Opening twee aparte huisartsencentra voor patiënten met verdenking op corona

Geplaatst op: 17-03-2020

Huisartsen in de West en Oost Achterhoek openen in samenwerking met de beide ziekenhuizen twee centra voor de huisartsenzorg aan inwoners met klachten die mogelijk op besmetting met Corona wijzen. Deze centra zijn bedoeld voor alle inwoners van de West en Oost Achterhoek. Met deze maatregel willen ze de verspreiding van het Corona-virus zoveel mogelijk vertragen, zodat de zorgcapaciteit voldoende blijft. Zoals ook premier Rutte heeft aangegeven.

Lees verder...

Patiënt met coronavirus in SKB

Geplaatst op: 15-03-2020

Dit weekend is de eerste patiënt met een infectie met het Coronavirus (COVID-19) opgenomen in het SKB. De patiënt wordt in strikte isolatie verzorgd. Het gaat om een patiënt die overgeplaatst is uit de regio Noord-Brabant.

Lees verder...

Prikpost in Borculo tijdelijk gesloten

Geplaatst op: 13-03-2020

Vandaag hebben we bericht gehad van Careaz dat onze prikpost in het woonzorgcentrum J.W. Andriessen niet gebruikt kan worden. Dit in verband met maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus. We hebben begrip voor deze maatregel van Careaz. Vooralsnog kunt u indien noodzakelijk wel terecht op de prikposten in: 

 • Ruurlo ("Kulturhus", Nieuwe Weg 5-6)
 • Eibergen (Hageman MC, J.W. Hagemanstraat 46-2)
 • Groenlo (GC "Den Papendiek", Buitenschans 22)
 • Neede (Poli SKB, Markstraat 13)


Wij vragen u om de landelijke richtlijnen te volgen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Meer informatie hierover vindt u op https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19 of www.skbwinterswijk.nl/coronavirus


Open dag SKB gaat uit voorzorg niet door

Geplaatst op: 04-03-2020

In verband met het coronavirus heeft Streekziekenhuis Koningin Beatrix besloten om de open dag op zaterdag 21 maart uit voorzorg niet
door te laten gaan. SKB volgt hiermee het advies op van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

De verwachting is dat veel belangstellenden op de open dag afkomen. Op plekken waar veel mensen bij elkaar komen, is de kans op besmetting
groter. Omdat wij als ziekenhuis geen enkel risico willen lopen voor onze patiënten, bezoekers en medewerkers zijn we helaas genoodzaakt de open dag niet door te laten gaan.

 

.

 

 


Over het coronavirus

Geplaatst op: 17-09-2020

Over het coronavirus

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix start de normale zorg voor patiënten weer op. We vinden het belangrijk dat dit veilig gebeurt, zowel voor patiënten als medewerkers. Daarom starten we de normale zorg op in kleine, zorgvuldige stappen. Gaat u binnenkort naar het ziekenhuis? Lees dan de informatie hieronder die belangrijk is voor uw bezoek.

 
 
 
  
 
 
 
 
 

Lees verder...

Santiz stopt met kwaliteitskeurmerken

Geplaatst op: 27-02-2020

Santiz stopt vanaf 1 maart 2020 met het voeren van kwaliteitskeurmerken, zoals lintjes, vinkjes en smiley’s. Santiz volgt daarmee het advies op van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Vrijwel alle ziekenhuizen voldoen tegenwoordig aan de keurmerken. Deze zijn daardoor weinig onderscheidend. Wel brengen ze extra kosten en administratieve lasten met zich mee.

Lees verder...

Rolf de Folter nieuwe voorzitter Raad van Bestuur Santiz

Geplaatst op: 28-02-2020

PERSBERICHT 

Rolf de Folter nieuwe voorzitter Raad van Bestuur Santiz 
28 februari 2020

De Raad van Toezicht is verheugd om Rolf de Folter aan te kondigen als nieuwe voorzitter Raad van Bestuur bij Santiz. Samen met Bijar Altalabani zal de heer De Folter de Raad van Bestuur van Santiz gaan vormen. De heer De Folter is nu nog interim voorzitter Raad van Bestuur bij Treant Zorggroep. De komende weken zal hij zich als interim voorzitter inwerken bij Santiz en tegelijkertijd zijn taak bij Treant afronden.

Rolf de Folter heeft ruime ervaring in de ziekenhuiszorg. Niet alleen bij Treant, maar onder andere ook als bestuurder van het Amphia Ziekenhuis in Breda en het UMC Utrecht. De heer De Folter zal de functie van voorzitter Raad van Bestuur op interim basis gaan vervullen tot het eind van dit jaar. In deze cruciale fase is het voor de Achterhoekse ziekenhuizen belangrijk een voorzitter Raad van Bestuur te hebben, die veel kennis en ervaring met de ziekenhuiswereld en in strategische ontwikkelingsprocessen meebrengt. Hij combineert dit met het vermogen om te luisteren en te verbinden. De Raad van Toezicht heeft er dan ook alle vertrouwen in dat de heer De Folter met zijn kwaliteiten in staat is de verdere koers van Santiz op een goede manier op te pakken en uit te dragen.

Erwin Bomers zal de komende tijd als waarnemer blijven optreden zolang Bijar Altalabani nog niet (volledig) arbeidsgeschikt is.


Stand van zaken interim bestuurder Santiz

Geplaatst op: 27-02-2020

Er is inmiddels een interim bestuurder voor Santiz in beeld waar vergaande gesprekken mee zijn gevoerd. Echter zijn de gesprekken nog niet afgerond. Om deze reden is er vanuit onze organisatie nog geen nieuws te delen over wie de nieuwe interim bestuurder is. Wij hopen hier spoedig meer over te kunnen vertellen.


SKB Winterswijk opent Beweegplein voor patiënten

Geplaatst op: 04-02-2020

SKB Winterswijk opent Beweegplein voor patiënten

Vandaag heeft Santiz locatie Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) een Beweegplein voor patiënten geopend. Het Beweegplein bestaat uit een aantal oefen-apparaten verspreid over de gang op de eerste verdieping. Dit biedt patiënten de mogelijkheid om eenvoudige oefeningen te doen tijdens hun ziekenhuisopname. Zo zijn patiënten sneller op de been en kunnen ze fitter naar huis. Dit Beweegplein kan met dank aan Stichting Vrienden van het SKB in gebruik genomen worden.

 

Lees verder...

Bestuur medische staf treedt af

Geplaatst op: 03-02-2020

De situatie rondom de toekomst van Santiz heeft ertoe geleid dat het bestuur van de medische staf (MSC-bestuur) zal aftreden. De patiëntenzorg gaat door zoals altijd. Vanaf dit moment is het MSC-bestuur demissionair. Deze demissionaire status heeft te maken met de besturing van het Medisch Specialistisch Coöperatief (MSC). We benadrukken dat onze specialisten en medewerkers zoals altijd ook nu de beste zorg leveren.

Lees verder...

Patiëntenzorg gaat onverhinderd door

Geplaatst op: 31-01-2020

De Gelderlander heeft jl. een artikel gepubliceerd waarbij ze insinueren dat er ‘chaos’ zou zijn bij de Achterhoekse ziekenhuizen na een ‘vermeende ruzie’ tussen artsen. We merken dat dit soort berichtgeving leidt tot onrust onder onze patiënten. Dit betreuren wij ten zeerste, aangezien onze medewerkers en specialisten zich, zoals altijd, inspannen om de beste zorg te verlenen. We benadrukken dat de medische en verpleegkundige zorg onverhinderd door gaat, zoals u van ons gewend bent.


Santiz locatie SKB krijgt PET/CT scan

Geplaatst op: 27-01-2020

Santiz locatie Streekziekenhuis Koningin Beatrix krijgt een PET/CT scan. Daarvoor wordt de afdeling Nucleaire geneeskunde grondig verbouwd en uitgebreid met ruim 200 vierkante meter. Op 23 januari is gestart met de voorbereidende werkzaamheden. Naar verwachting worden de werkzaamheden eind juli 2020 afgerond en wordt de PET/CT scan begin september in bedrijf genomen.

Lees verder...

Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Geplaatst op: 24-01-2020

Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Iedere twee maanden wisselen de exposities in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Tot zaterdag 7 maart exposeren onderstaande regionale kunstenaars hun werk in de centrale gang, poligangen en vitrines.

Lees verder...

Start Regiogroep uitgesteld

Geplaatst op: 22-01-2020

De start van de Regiogroep ‘Duurzame medisch specialistische zorg Achterhoek’ is uitgesteld. De regiogroep zou een eerste overleg hebben op woensdag 29 januari aanstaande. Een aantal partijen heeft zich afgemeld voor dit moment. Om een goede start te maken, is het belangrijk om zo compleet mogelijk te zijn. Daarnaast is er wegens het vertrek van de voorzitter van de Raad van Bestuur van Santiz een nieuwe situatie ontstaan. Om die reden willen Santiz en Menzis meer tijd nemen om de eerste bijeenkomst van de regiogroep goed voor te bereiden. 


Citrix ingeschakeld: inloggen via externe toegang weer mogelijk

Geplaatst op: 21-01-2020

Update 21 januari 2020

De Citrix-servers van het Slingeland Ziekenhuis en Streekziekenhuis Koningin Beatrix zijn weer online. In beide ziekenhuizen zijn maatregelen genomen om een mogelijke kwetsbaarheid (lek) in het programma te repareren met een patch (update) van Citrix.
Nadat ook het Nationaal Cyber Security Centrum (NSCS) aangaf dat de update die nu is geïnstalleerd toereikend is, konden de Citrix-servers weer ingeschakeld worden.

 

Nieuwsbericht 18 januari 2020

Het Slingeland Ziekenhuis en Streekziekenhuis Koningin Beatrix hebben uit veiligheidsoverwegingen besloten het dataverkeer dat via het Citrix systeem verloopt, uit voorzorg stil te leggen. Dit gebeurde naar aanleiding van het advies van het Nationaal Cyber Security Centrum en het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat waarschuwde voor een ernstige kwetsbaarheid in het programma, waardoor hackers zich toegang kunnen verschaffen tot de systemen.

Momenteel is het daarom niet mogelijk buiten de ziekenhuislocaties in te loggen op de ziekenhuisnetwerken. De patiëntenzorg ondervindt hiervan geen hinder. Binnen de muren van de ziekenhuizen werkt alles normaal.

Voor dienstdoende specialisten en medewerkers geldt dat zij niet vanuit huis kunnen inloggen.
Inloggen in Mijn Slingeland en Mijn SKB is wel gewoon mogelijk.

De afgelopen dagen is er nauw contact geweest met ZCert (expertisecentrum over cyber security in de zorg) m.b.t. het beschikbaar houden van de Citrix omgeving en alle maatregelen die zijn doorgevoerd.

Hoe lang deze situatie zal duren is op dit moment niet duidelijk.


Aankondiging vertrek voorzitter Raad van Bestuur Santiz

Geplaatst op: 16-01-2020

PERSBERICHT - 16 januari 2020

Aankondiging vertrek voorzitter Raad van Bestuur Santiz
De Raad van Toezicht van Santiz kondigt het vertrek van Chrit van Ewijk als voorzitter Raad van Bestuur aan. Naar aanleiding van de presentatie van toekomstplannen voor de beide ziekenhuizen van Santiz eind november is er intern en extern veel onrust ontstaan. De Raad van Toezicht en de voorzitter van de Raad van Bestuur verschillen van mening over de aanpak die nodig is om deze onrust te beteugelen. De Raad van Toezicht acht het daarom onontkoombaar dat Chrit van Ewijk zijn functie neerlegt. Dit doet niet af aan de grote waardering van de Raad van Toezicht voor de inzet en betrokkenheid van Chrit van Ewijk bij Santiz.

De taken van de voorzitter worden waargenomen door Bijar Altalabani, thans lid van de Raad van Bestuur. De Raad van Toezicht zal op korte termijn voorzien in versterking van de Raad van Bestuur door middel van het aantrekken van een interim bestuurder. De Raad van Toezicht zal de komende periode intensief aandacht besteden aan de stappen die nodig zijn voor het verder borgen van goed bestuur voor Santiz en haar strategische koers. Uiteraard wordt u daarover nader geïnformeerd.


Het nieuwe patiëntmagazine is uit!

Geplaatst op: 07-01-2020

Het nieuwe patiëntmagazine is uit!

De nieuwste editie van ons patiëntenmagazine ligt sinds december op de verpleegafdelingen en in de wachtkamers van de poliklinieken. In deze editie leest u o.a. over het belang van een goed gesprek met uw arts en tips daarbij, oorzaken van en behandeling bij slaapapneu en goede voornemens van onze patiënten.

Bent u in het ziekenhuis, neem dan gerust een gratis exemplaar mee. Of bekijk het magazine online. Veel leesplezier!


Raad van Bestuur Santiz neemt initiatief voor regiogroep

Besluitvorming over de strategische koers in februari 2020 uitgesteld

Geplaatst op: 16-12-2019

16 december 2019 - Eind november heeft de Raad van Bestuur van Santiz haar medewerkers geïnformeerd over de voorgenomen strategische koers voor de komende jaren. Deze berichten hebben bij interne en externe betrokkenen en belanghebbenden tot vragen geleid. De Raad van Bestuur van Santiz begrijpt dat er grote behoefte bestaat aan afstemming en overleg over de plannen voor de toekomst. Om deze reden vormt Santiz samen met een vertegenwoordiging van interne en externe betrokkenen en belanghebbenden de regiogroep ‘Duurzame medisch specialistische zorg Achterhoek’. Gezamenlijk werken zij aan de verdere invulling van de meest duurzame inrichting van de medisch specialistische zorg in de Achterhoek. Het geplande moment van besluitvorming in februari 2020 is niet meer aan de orde. Zorgvuldigheid in de besluitvorming, samen met interne betrokkenen en externe belanghebbenden, staat voor Santiz voorop.

De regiogroep ‘Duurzame medisch specialistische zorg Achterhoek’ start in januari 2020. Naast de Raad van Bestuur van Santiz en vertegenwoordigers uit het Medisch Specialistisch Collectief Achterhoek, zal de regiogroep bestaan uit een vertegenwoordiging vanuit de huisartsen Oost- en West-Achterhoek, verloskundigen in de regio, de Santiz Cliëntenraad, Zorgbelang Inclusief, Witte Kruis Ambulancediensten, colleges van B&W uit Oost- en West Achterhoek en zorgverzekeraars Menzis en VGZ. Het proces wordt begeleid door een externe voorzitter, die gezamenlijk geselecteerd wordt. Deelonderwerpen worden in overleg met de regiogroep uitgewerkt door inhoudsdeskundigen. Samen bereidt de regiogroep een besluit voor betreffende de meest duurzame medisch specialistische zorg in de Achterhoek. Daarnaast worden de gevolgen hiervan voor de locatieprofielen in Doetinchem en Winterswijk uitgewerkt. De regiogroep vormt een beeld van de mogelijkheden en beoordeelt deze op de belangrijkste criteria (met name patiëntenbelang, haalbaarheid, bereikbaarheid en betaalbaarheid).

Wij hebben er vertrouwen in dat deze werkwijze zal leiden tot een gezamenlijk gedragen besluit over de inrichting van de ziekenhuizen in Doetinchem en Winterswijk, waarmee goede, duurzame medisch specialistische zorg wordt gewaarborgd voor alle inwoners van de Achterhoek.

De Raad van Bestuur van Santiz hecht er belang aan om de verdere besluitvorming los te koppelen van de nieuwbouw in Doetinchem. Meer concreet betekent dit dat ter vervanging van het huidige ziekenhuis in Doetinchem verder gewerkt wordt aan de realisatie van een nieuw, flexibel en toekomstbestendig ziekenhuis aan de A18. De financiering van dit nieuwe ziekenhuis wordt gedekt uit de exploitatie van het huidige Slingeland Ziekenhuis.


Veelgestelde vragen over de strategische koers voor de ziekenhuizen van Santiz

Geplaatst op: 16-12-2019

Santiz gaat samen met een vertegenwoordiging van interne betrokkenen en externe belanghebbenden de strategische koers voor de ziekenhuizen zorgvuldig uitwerken. Met dit overzicht proberen we zo goed en duidelijk mogelijk antwoord te geven op vragen die er zijn over de uitwerking van de strategische koers van Santiz. Mochten zich de komende periode nieuwe vragen voordoen, nemen we deze uiteraard op.


Vragen over de strategische koers

1. Wat is de reden dat er een (aangepaste) strategische koers moet komen?
Momenteel hebben het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem een vergelijkbaar zorgaanbod. Beide ziekenhuizen presteren goed en zijn financieel gezond. Zoals breder geldt binnen de gezondheidszorg, staan we in de (nabije) toekomst voor grote uitdagingen. Denk hierbij aan personele schaarste (met name in de acute zorg), kostenstijgingen en het kunnen blijven voldoen aan kwaliteitseisen en wet- en regelgeving. Daarnaast zijn grote investeringen nodig voor vernieuwing en digitalisering.


2. Is dat ook de reden dat er wordt gesproken van ‘toekomstbestendige’ zorg?
Klopt. Santiz is van mening dat wanneer we niet vooruit kijken en hier nu niet op wordt ingespeeld er een reële kans bestaat dat de kwaliteit van de zorg onder druk komt te staan. Dat willen we voorkomen. In de ‘strategische koers voor de ziekenhuizen’ wordt geformuleerd hoe we bereikbare, betaalbare en kwalitatief goede zorg aan de inwoners van de Achterhoek kunnen blijven bieden.

 

Vragen over de fusie 

3. Waarom is de fusie tussen het SKB en het Slingeland Ziekenhuis zo belangrijk?
Het SKB en Slingeland Ziekenhuis zijn in 2017 gefuseerd om als ziekenhuisorganisatie samen sterker te staan en toekomstbestendiger te zijn. Zoals breder geldt binnen de gezondheidszorg, staan we in de (nabije) toekomst voor grote uitdagingen. Denk hierbij aan personele schaarste, kostenstijgingen en het kunnen blijven voldoen aan kwaliteitseisen en wet- en regelgeving. Daarnaast zijn grote investeringen nodig voor zorgvernieuwingen en digitalisering. Dankzij de fusie lukt het om gezamenlijk te blijven voldoen aan de zorgvraag in een vergrijzende Achterhoek. Ook lukt het zo beter om in te spelen op beschikbaarheid en inzet van zorgpersoneel. Ten behoeve van het behoud van de kwaliteit van zorg zijn we samen beter in staat om in te spelen op kwaliteitseisen en investeringen in zorgtechnologie en innovaties die nodig zijn. Bovendien kunnen we door de fusie op beide locaties een breder aanbod van zorg leveren, zoals vaatchirurgie, en hebben we als grotere organisatie meer te bieden als werkgever.

4. Gaat het ziekenhuis in Winterswijk in de toekomst sluiten of wordt het ontmanteld?
Van sluiting of ontmanteling van het SKB is geen sprake. Iedere bewering of suggestie in die richting is ongefundeerd en onjuist.

 

Lees verder...

Sluiting SKB is niet aan de orde

Geplaatst op: 06-12-2019

In de afgelopen week is in de media veel gezegd en geschreven over de voorgenomen strategische koers van Santiz. Wij begrijpen dat hierover onrust en bezorgdheid bestaat. Bijvoorbeeld over de voorgenomen veranderingen bij de geboortezorg en klinische kindergeneeskunde na 2025. Met zowel interne als externe stakeholders zijn we hierover in gesprek.

Helaas constateren we dat er (in de media) ook sprake is van suggestieve uitspraken en feitelijke onjuistheden, met alle gevolgen van dien voor direct betrokkenen of belanghebbenden. Hiermee doelen we met name op diverse beweringen en publicaties waarin gesproken wordt over een sluiting of ontmanteling van het SKB in Winterswijk.

Santiz benadrukt dat van een dergelijk scenario geen sprake is. Iedere bewering, speculatie of suggestie over een eventuele sluiting van het SKB is ongefundeerd en onjuist.


SKB beste ziekenhuis in de ZorgkaartNederland Top 2019

Geplaatst op: 03-12-2019

SKB beste ziekenhuis in de ZorgkaartNederland Top 2019

Op 3 december is het SKB uitgeroepen tot beste ziekenhuis in de ZorgkaartNederland Top 2019. Alle ziekenhuizen die in 2019 meer dan honderd waarderingen behaalden op ZorgkaartNederland zijn beoordeeld.

Lees verder...

Constructief overleg met gemeenten over toekomst zorg Achterhoek

Santiz-bestuur betreurt commotie: “IC-zorg in beide ziekenhuizen blijft.”

Geplaatst op: 02-12-2019

Winterswijk, 2 december 2019 – Naar aanleiding van de ontstane maatschappelijke onrust over de voorgenomen plannen van Santiz over de ziekenhuiszorg in de Achterhoek na 2025, heeft er maandagmiddag overleg plaatsgevonden tussen de Raad van Bestuur van Santiz en de burgemeesters en wethouders van de gemeenten Winterswijk, Aalten, Oost Gelre en Berkelland.

Lees verder...

Toekomstbestendige ziekenhuiszorg voor alle Achterhoekers

Geplaatst op: 29-11-2019

Momenteel hebben het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk een vergelijkbaar zorgaanbod. Om alle inwoners van de Achterhoek ook in de toekomst bereikbare, betaalbare en kwalitatief goede zorg te blijven bieden, wil Santiz toewerken naar een sterker eigen profiel van beide locaties. Dit plan wordt de komende periode intern besproken. Aan de hand daarvan zal begin februari een besluit genomen worden.

Lees verder...

Achterhoekse ziekenhuizen vanaf 1 januari 2020 rookvrij

Geplaatst op: 28-11-2019

Achterhoekse ziekenhuizen vanaf 1 januari 2020 rookvrij

Vanaf 1 januari 2020 is Santiz volledig rookvrij. Dat houdt in dat er op het terrein van het Slingeland Ziekenhuis en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix niet meer gerookt mag worden. Santiz wil een gezondheidsbevorderende omgeving bieden en roken hoort daar niet bij.

 

Lees verder...

CAO-acties op 20 november op Santiz locatie SKB

Geplaatst op: 13-11-2019

CAO-acties op 20 november op Santiz locatie SKB

De vakbonden en de actiecomités in ziekenhuizen hebben opgeroepen tot een landelijke staking. Ook in de Santiz ziekenhuizen wordt hieraan gehoor gegeven. Op woensdag 20 november doen verschillende afdelingen van Santiz locatie Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) mee aan deze landelijke staking in de zorg. Medewerkers van de verpleegafdelingen, de operatiekamers en een aantal andere afdelingen van het ziekenhuis draaien beperkte diensten. Dit betekent dat er op deze afdeling alleen noodzakelijke zorg wordt verleend. Spoedzorg gaat altijd door. Tijdens de acties blijft de veiligheid voor patiënten altijd voorop staan.

Wat merkt u als patiënt van de actie?
Ingeplande operaties en ziekenhuisopnames op woensdag 20 november gaan niet door en worden verzet naar een ander moment. Dit geldt ook voor alle afspraken op de opnameafdeling, de dagbehandeling en (combinatie) afspraken voor radiologie (onder meer röntgenfoto’s, CT-scan). We snappen dat dit vervelend voor u is, maar we hopen op uw begrip hiervoor.

U krijgt persoonlijk bericht als uw afspraak verzet moet worden
Patiënten van wie een afspraak, een operatie of een ziekenhuisopname niet doorgaat, worden uiterlijk 18 november persoonlijk gebeld om de geplande afspraak, operatie of opname te verzetten. Hiervoor wordt zo spoedig mogelijk een nieuwe afspraak ingepland. Bent u niet gebeld? Dan gaat de afspraak op 20 november wel door. Wij maken u erop attent dat, als het ziekenhuis belt, in het scherm van uw telefoon het woord ‘anoniem’ verschijnt en geen telefoonnummer.

Welke zorg gaat wél door
• De afspraken bij poliklinieken. Uitzondering geldt voor afspraken in combinatie met radiologie. Wanneer patiënten een combinatie-afspraak hebben, worden zij hier persoonlijk over gebeld.
• Bloedprikken.
• Chemotherapie, oncologische operaties en opnames van kankerpatiënten.
• Alle spoedzorg.
• Alle bevallingen, ook vooraf ingeplande bevallingen.

Polikliniek SKB in Eibergen
Bij de polikliniek in Eibergen gaan geplande afspraken voor radiologie niet door. Alle spreekuren gaan wel gewoon door. Patiënten worden persoonlijk gebeld voor een andere afspraak voor radiologie.

Ludieke acties
In het ziekenhuis kunnen op 20 november op alle afdelingen ludieke acties plaatsvinden om de actie kracht bij te zetten. Deze acties zullen altijd patiëntvriendelijk verlopen.

Nieuwe cao
Santiz vindt goede afspraken over arbeidsvoorwaarden belangrijk voor haar medewerkers die zich dag en nacht inzetten voor onze patiënten. Helaas hebben de vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen nog geen overeenstemming bereikt over de nieuwe CAO.

Vragen
Heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met de polikliniek waar u onder behandeling bent.


Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Geplaatst op: 15-11-2019

Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Iedere twee maanden wisselen de exposities in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Tot zaterdag 4 januari exposeren onderstaande regionale kunstenaars hun werk in de centrale gang, poligangen en vitrines.

Lees verder...

Leerlingen presenteren 13 november robotica in SKB

Kom en oordeel mee!

Geplaatst op: 11-11-2019

Leerlingen presenteren 13 november robotica in SKB

Op woensdag 13 november vanaf 13.30 uur presenteren leerlingen van het Technasium Schaersvoorde in de centrale hal van het SKB hun ‘oplossingen’ voor het project ‘Robotica in de zorg’. Vrijdag 8 november streden groepen leerlingen tegen elkaar. De vier beste teams nemen het woensdag tegen elkaar op, waarbij ze beoordeeld worden door een jury, patiënten, bezoekers en medewerkers van het SKB. Rond 16.00 uur is de prijsuitreiking.

Lees verder...

Aangekondigde CAO-acties 20 november in ziekenhuizen Santiz

Geplaatst op: 02-11-2019

De vakbonden roepen op tot een landelijke staking in ziekenhuizen op woensdag 20 november. Het actiecomité binnen Santiz (Streekziekenhuis Koningin Beatrix en Slingeland Ziekenhuis) heeft aangegeven deel te nemen aan deze actie. Op dit moment is nog niet duidelijk in welke vorm dit zal zijn en welke afdelingen hieraan meedoen. Zodra hier meer duidelijkheid over is, volgt meer informatie. 
Ook tijdens de acties in de ziekenhuizen blijven de veiligheid van patiënten en de kwaliteit van zorg gewaarborgd.

Lees verder...

SKBaby langere tijd niet beschikbaar

Geplaatst op: 01-11-2019

SKBaby langere tijd niet beschikbaar

Onze webpagina SKBaby is vanwege onderhoudswerkzaamheden voorlopig niet beschikbaar. U kunt tijdens het onderhoud geen gebruik maken van de babycam.

Hartelijk bedankt voor uw begrip.


Let op: 'babbeltrucs' bloedafname aan huis

Bel bij twijfel met de Trombosedienst

Geplaatst op: 31-10-2019

Let op: 'babbeltrucs' bloedafname aan huis

De afgelopen dagen zijn er in het nieuws verschillende berichten verschenen over 'babbeltrucs' bij bloedafname aan huis.

Onze medewerkers van bloedafname zijn te herkennen aan een jas van het SKB met logo en dragen altijd hun medewerkerspas bij zich. Daarnaast komen zij bij een huisbezoek met een laboratorium auto van het SKB. U kunt altijd vragen naar een legitimatiebewijs.

Heeft u vragen of twijfelt u of de medewerker zegt wie hij of zij is? Neem dan contact op met de SKB Trombosedienst via 0543 - 54 41 11, doorkiesnummer toets 3: aanvragen voor huisprikken.


Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Geplaatst op: 25-09-2019

Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Iedere twee maanden wisselen de exposities in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Tot zaterdag 2 november exposeren onderstaande regionale kunstenaars hun werk in de centrale gang, poligangen en vitrines.

Lees verder...

Naar het SKB? Neem uw ID-bewijs mee

Over identificatie in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix

Geplaatst op: 01-10-2019

Naar het SKB? Neem uw ID-bewijs mee

Als u medische zorg krijgt, moet u zich kunnen legitimeren. Dit geldt ook in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB). Daarom vragen wij u vanaf oktober om bij elk bezoek een geldig ID-bewijs te laten zien. Zo weten we dat we de juiste patiënt en het juiste dossier voor ons hebben. De legitimatieplicht geldt voor iedereen en voor elke leeftijd.

 

 

Lees verder...

Nieuwe mogelijkheden Mijn SKB

Het persoonlijke online zorgportaal voor patiënten

Geplaatst op: 09-12-2019

Nieuwe mogelijkheden Mijn SKB

Als patiënt van het SKB kunt u uw medisch dossier digitaal inzien. Via uw persoonlijke online patiëntportaal... Mijn SKB! Sinds 9 december 2019 heeft Mijn SKB weer meer mogelijkheden, zoals vragen stellen aan uw zorgverlener via een e-consult en het aanvragen van herhaalmedicatie. Waar en wanneer u dat wilt.

Heeft u van uw huisarts een verwijzing via ZorgDomein voor een afspraak bij Reumatologie? Dan kunt u in Mijn SKB zelf uw afspraak plannen. Dit is een pilot. In de toekomst is dit misschien ook mogelijk voor andere specialismen. 

De komende perioden wordt het online patiëntportaal verder ontwikkeld en zullen er steeds meer mogelijkheden beschikbaar zijn.

Lees verder...

Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Geplaatst op: 15-07-2019

Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Iedere twee maanden wisselen de exposities in ons ziekenhuis. Tot zaterdag 7 september exposeren de volgende regionale kunstenaars hun werk in de centrale gang, poligangen en vitrines: Rob Blekkink, Yvonne Verheijen, Diana Meijerink en Johan Antvelink.

Lees verder...

Nieuwe bewegwijzering in het SKB

Geplaatst op: 10-07-2019

Nieuwe bewegwijzering in het SKB

Het SKB heeft vanaf 21 juni nieuwe bewegwijzering binnen het ziekenhuis. De bewegwijzering werkt met routes en routenummers. In de centrale hal hangt een bord met de alle afdelingen, de routes en de routenummers. Mensen volgen eerst het nummer naar de juiste route. Daar aangekomen lopen zij door tot zij het nummer van de bestemming bereikt hebben.

Poli’s en afdelingen op dezelfde plek
Elke poli en afdeling is op dezelfde plek te vinden als tevoren. Daar is niets aan veranderd. Bent u bekend in het ziekenhuis en weet u de weg? Dan loopt u gewoon uw vertrouwde route. De enige verandering is dat de nummers en bestemmingen gewijzigd zijn. Let op! Poli Interne geneeskunde en Geriatrie zijn eerder dit jaar wel verhuisd. Bent u nog niet op de nieuwe locatie geweest? Kijkt u dan even goed waar u naar toe moet.

Informatie voor patiënten
Patiënten ontvangen afspraakbrieven waarin het nieuwe routenummer voor de betreffende poli of afdeling is opgenomen. In afspraakbrieven voor afspraken die langer geleden (voor juni) gemaakt zijn, kan nog het oude polinummer vermeld staan. Het juiste routenummer vindt u in dat geval op het overzicht in de centrale hal. Lukt het toch niet om de weg te vinden? De vrijwilligers van de gastenservice helpen iedereen met vragen op weg.

De eerste periode houden wij goed in de gaten of de nieuwe route ‘goed werkt’. Daar waar nodig passen we de situatie aan om de weg zo eenvoudig mogelijk te vinden.


Een kijkje in de keuken bij de recovery

Geplaatst op: 08-07-2019

Een kijkje in de keuken bij de recovery

Na een ingreep op de operatiekamer (OK) gaan de meeste patiënten eerst naar de recovery. Daar krijgen zij de tijd om rustig bij te komen. Ook worden ze nauwlettend in de gaten gehouden om te zorgen dat het bijkomen na een ingreep goed verloopt. Op de recovery werken gespecialiseerde verpleegkundigen die de patiënten in de gaten houden en ondersteunen. Hoe gaat het er verder aan toe op de recovery

Lees verder...

SKB ontvangt roze lintje van Borstkankervereniging Nederland

Geplaatst op: 04-07-2019

SKB ontvangt roze lintje van Borstkankervereniging Nederland

Het SKB ontving op 4 april 2019 opnieuw het roze lintje van Borstkankervereniging Nederland (BVN). Dit lintje staat symbool voor het voldoen aan de normen die Borstkankervereniging Nederland (BVN) stelt voor patiëntgerichte borstkankerzorg. Van de ondervraagde patiënten die in 2018 onder behandeling waren in het SKB,  zou 95% van de patiënten het SKB aanbevelen bij andere patiënten met borstkanker.

Lees verder...

Het woord ‘pijn’ roept bij iedereen een stressreactie op

Focustaal, de kracht van positief taalgebruik

Geplaatst op: 02-07-2019

Het woord ‘pijn’ roept bij iedereen een stressreactie op

Patiënten krijgen vaak de vraag hoeveel pijn zij hebben of hoe het met hun klachten gaat. Goedbedoeld natuurlijk, maar het kan ook anders. Door een positievere benadering kan stress, angst en pijn verminderen. Het gebruik van focustaal, de kracht van positief taalgebruik, bevordert het welbevinden van de patiënt. 

Orthopedagoog Marijn Waanders en kinderarts Saskia van Daalen zijn geschoold in medische hypnose, waarvan focustaal een onderdeel is. De ervaring met het gebruik van focustaal in andere ziekenhuizen is positief. Onlangs zijn we ook in ons ziekenhuis gestart met deze manier van werken. We zijn begonnen met een werkgroep op de kinderafdeling in samenwerking met het laboratorium, de afdeling Radiologie en de vakgroep anesthesie. We hopen dat deze aanpak in het hele ziekenhuis geïntroduceerd wordt”, aldus Marijn.

Pijnscores
Tot nu toe was het vaak zo dat bezorgde ouders, familie en zorgverleners vroegen naar pijn, misselijkheid en narigheid. Dat is goedbedoeld. Kinderen anders benaderen lijkt niet moeilijk, maar blijkt in de praktijk toch ingewikkeld. Artsen en verpleegkundigen zijn opgeleid met het idee dat dit soort pijnscores inzicht geven in hoe patiënten zich voelen. Dat is ook zo, maar daarnaast weten we dat positieve associaties doorwerken in het welbevinden van de patiënt. Laten we ons even beperken tot zieke kinderen”, aldus Marijn en Saskia. “Uit ervaring blijkt dat bij het woord ‘pijn’, kinderen hun klachten direct weer heviger ervaren. Dat is jammer, want mocht het kind net lekker met iets bezig zijn, waardoor de klacht iets naar de achtergrond zakte, dan ligt meteen het accent op de pijn en poppen de klachten als het ware ter plekke op. Dat is juist wat we niet willen.” “We zijn heel erg gewend om dingen op een bepaalde manier te doen. Als hulpmiddel voor onszelf en ouders hebben we onder andere posters met hulpzinnetjes. Daarop staat wat je beter niet kunt zeggen en wat dan een goed alternatief is. Ook is er een folder voor ouders waarin we uitleggen waarom we voor deze aanpak kiezen en wat je daarin als ouder kunt betekenen. De pedagogisch medewerkers van de afdeling worden nu ook geschoold in focustaal om ouders te ondersteunen.”

Een praktijkvoorbeeld
Kinderarts Saskia: “Een infuus prikken is een veel voorkomende medische handeling. In het verleden legden we de nadruk op het feit dat een prik nou eenmaal vervelend is en pijn doet, maar dat het wel moest gebeuren. ‘Ik ga je een prik geven, dat kan wel pijn doen. Maar ik vertel je precies wat ik ga doen. We tellen: een, tweeeee, drieeee, daar komt de prik’. We dachten daar goed aan te doen, kinderen grip te geven op de situatie door te vertellen wat er ging gebeuren. Maar we hebben nu geleerd dat we de spanning alleen maar opbouwden. Alleen al als je zegt ‘er komt een prik, er komt wel een beetje pijn’, dan stijgt het stressniveau. Een goed alternatief is ‘de dokter gaat bloedonderzoek naar het laboratorium opsturen, terwijl mama een verhaaltje voorleest’. Zo verleg je het accent, terwijl je toch eerlijk bent over wat er gaat gebeuren. Als het kind vraagt of het pijn doet, kun je zeggen ‘misschien een beetje, het kan wat prikken of kriebelig voelen. En omdat jij nu zo rustig bent, zul je merken dat het makkelijker voor je is’. Je bent eerlijk over wat je doet, maar bent je bewust van de woorden die je kiest.”

Hoe focustaal werkt
De oefening met de uitgestrekte vinger is symbolisch voor hoe focustaal werkt; als je gefocust bent op je vinger, wordt de rest er omheen wazig. Andersom werkt het ook; je kunt focussen op het gebied achter de vinger. En soms is de vinger helemaal uit beeld. De vinger staat symbool voor de klacht; buikpijn bijvoorbeeld. Bij de vraag ‘hoe is het met je buikpijn’, kan de pijn acuut weer opkomen, ook als je er net even niet aan dacht.


Het nieuwe patiëntenmagazine is uit

Geplaatst op: 15-10-2019

Het nieuwe patiëntenmagazine is uit

De nieuwste editie van ons patiëntenmagazine ligt sinds oktober op de verpleegafdelingen en in de wachtkamers van de poliklinieken. In deze editie leest u o.a. over ons digitale patiëntportaal Mijn SKB en patiëntidentificatie in het ziekenhuis.

Bent u in het ziekenhuis, neem dan gerust een gratis exemplaar mee. Of bekijk het magazine online. Veel leesplezier!


Nieuwe bewegwijzering in ons ziekenhuis

Geplaatst op: 18-06-2019

Nieuwe bewegwijzering in ons ziekenhuis

Het SKB heeft vanaf 21 juni nieuwe bewegwijzering binnen het ziekenhuis. In de loop van de jaren is het ziekenhuis grondig verbouwd en uitgebreid. Daardoor paste de oude bewegwijzering niet meer bij de huidige situatie. Met de nieuwe bewegwijzering is het weer makkelijker om de juiste poli of afdeling te vinden.

Hoe werkt het?
De bewegwijzering werkt met routes en routenummers. In de centrale hal hangt een bord met de alle afdelingen, de routes en de routenummers. Mensen volgen eerst het nummer naar de juiste route. Daar aangekomen lopen zij door tot zij het nummer van de bestemming bereikt hebben.

Informatie voor patiënten
Patiënten ontvangen afspraakbrieven waarin het nieuwe routenummer voor de betreffende poli of afdeling is opgenomen. In afspraakbrieven voor afspraken die langer geleden gemaakt zijn, staat nog het oude polinummer vermeld. Het juiste routenummer vinden patiënten in dat geval op het overzicht in de centrale hal. Daarnaast zijn poli’s en afdelingen niet verhuisd en op hun vertrouwde plek te vinden. Lukt het toch niet om de weg te vinden? De vrijwilligers van de gastenservice helpen iedereen met vragen op weg.

Cliëntenraad heeft meegedacht
Bij het ontwikkelen van de nieuwe bewegwijzering heeft de Cliëntenraad meegedacht. Zo is er na het eerste ontwerp een proefronde gelopen door een afvaardiging van de Cliëntenraad. Pieter van der Laan van de Cliëntenraad over de vernieuwing: “De bewegwijzering is zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Tijdens de proefronde hebben we gemerkt dat dit goed werkt. Daarnaast hebben we samen gekeken naar de locaties van de borden. Ik heb er alle vertrouwen in dat patiënten nu weer eenvoudiger de weg kunnen vinden binnen het ziekenhuis”.


Santiz beste opleidingsplaats volgens co-assistenten

Geplaatst op: 07-06-2019

Santiz beste opleidingsplaats volgens co-assistenten

Op woensdag 5 juni is door de Medische Faculteitsvereniging Nijmegen en de Ko-Raad de jaarlijkse ‘Coschap van het Jaar-verkiezing’ gehouden. Bij deze verkiezingen werden de beste coschappen van het jaar 2018 gekozen. Santiz-locatie Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) is uitgeroepen tot ‘beste Coschap Kindergeneeskunde 2018’. De locatie Slingeland Ziekenhuis ontving de titel ‘beste Coschap Gynaecologie 2018’.

Lees verder...

Nieuwe Centrale Sterilisatie Afdeling

één van de modernste van Nederland

Geplaatst op: 23-05-2019

Nieuwe Centrale Sterilisatie Afdeling

Onze Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) is onlangs vernieuwd. Op een CSA worden instrumenten, die gebruikt worden bij operaties en kleine ingrepen, gereinigd en gesteriliseerd. “Gebruiksvriendelijk, ergonomisch, efficiënt, milieuvriendelijk en duurzaam waren van belang voor het ontwerp van de afdeling. Mede dankzij de inzet van alle betrokkenen mag het resultaat er zijn; een toekomstbestendige, prettige werkomgeving. Eén van de modernste CSA’s van het land”, aldus Jacques Henkelman, hoofd CSA en OK.

Lees verder...

Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Geplaatst op: 20-05-2019

Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Iedere twee maanden wisselen de exposities in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Tot zaterdag 6 juli 2019 exposeren onderstaande regionale kunstenaars hun werk in de centrale gang, poligangen en vitrines.

Lees verder...

Streekziekenhuis Koningin Beatrix behoudt NIAZ kwaliteitskeurmerk

Nuchterheid en menselijke maat is onze kracht

Geplaatst op: 07-05-2019

Streekziekenhuis Koningin Beatrix behoudt NIAZ kwaliteitskeurmerk

Op dinsdag 7 mei ontving het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk voor de vierde achtereenvolgende keer het kwaliteitskeurmerk van het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ). Het SKB voldoet aan 99% van de NIAZ normen en toont hiermee aan dat het verantwoorde patiëntenzorg biedt en continu blijft verbeteren.

Lees verder...

Spataderen zijn meestal goed te behandelen

Geplaatst op: 02-05-2019

Spataderen zijn meestal goed te behandelen

Spataderen ontsieren en kunnen klachten geven. Ze liggen niet altijd aan de oppervlakte. Ook een diep in het been verborgen spatader kan klachten
geven. In veel gevallen is er goed iets aan te doen. Spataderen zitten doorgaans in de benen. “Of je wel of niet spataderen krijgt, is vooral een kwestie van familiaire aanleg. Een zwangerschap, overgewicht en staand werk vergroten ook de kans op spataderen”, zegt Ria Elschot, physician assistant chirurgie. 

Lees verder...

Gratis meten cholesterol, bloeddruk en bloedsuiker in SKB

Geplaatst op: 24-04-2019

Gratis meten cholesterol, bloeddruk en bloedsuiker in SKB

Op dinsdag 14 mei kan iedereen gratis zijn of haar cholesterol, bloeddruk en bloedsuiker laten meten in de hal van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk (SKB). Wie dit doet, krijgt direct de uitslag en zo nodig advies en meer informatie. De inloopdag start om 9.30 uur en duurt tot 15.30 uur.

De tests  worden georganiseerd vanwege de Europese Dag van de Beroerte op 14 mei. SKB en Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé (SZMK) organiseren de testdag samen. Iedereen is welkom. De nadruk ligt op gezonde leefstijl en het voorkomen en het verkleinen van de risico’s op hart- en vaatziekten. Daarom kunnen bezoekers gratis hun bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker en BMI laten meten. Ook bieden fysiotherapeuten en ergotherapeuten testen aan om de lichamelijke en geestelijke fitheid in kaart te brengen.

Direct uitslag
Verpleegkundigen en diëtisten van het SKB en SZMK zijn die dag aanwezig om de diverse tests uit te voeren. Iedereen krijgt ter plekke de uitslag en zo nodig een advies. Komen er bijzonderheden uit de testen? Dan wordt de uitslag direct besproken met gespecialiseerde verpleegkundigen op dit gebied. Bezoekers krijgen de uitslagen op papier mee, zodat zij deze eventueel kunnen bespreken met de huisarts.

Over de dag van de Beroerte
In 2000 startte SAFE (Stroke Alliance for Europe) een Europese Dag van de Beroerte. Onder meer om aandacht te vragen voor preventie en de risicofactoren van een beroerte. Ieder jaar overlijden er nog steeds circa 10.000 mensen als gevolg van een beroerte. Om dit aantal terug te dringen is het  belangrijk om te weten wat een beroerte is, hoe je dit kunt herkennen en wat je vervolgens moet doen.

Risico verkleinen
Een gezonde leefstijl verkleint het risico op een beroerte: gezonde voeding, voldoende bewegen, minder stress, niet roken en matig omgaan met alcohol. Daarnaast verkleint het ook de kans op volgende beroerte. Verder is het bij een verhoogd risico belangrijk één keer per jaar een check te doen bij de huisarts.  

Informatiestands
Naast het testen zijn er die dag diverse stands met informatie over onderwerpen die te maken hebben met een beroerte. Bijvoorbeeld over begeleiding en nazorg voor patiënten en mantelzorgers na niet aangeboren hersenletsel.


Patiënten kunnen snel terecht voor een nucleair geneeskundig onderzoek

Geplaatst op: 19-04-2019

Patiënten kunnen snel terecht voor een nucleair geneeskundig onderzoek

Patiënten kunnen op de afdeling nucleaire geneeskunde snel terecht voor onderzoeken zoals een botscan of een schildklierscan. “Dat komt omdat we een eigen laboratorium hebben. Hier bereiden we de injecties voor de onderzoeken zelf voor. Een groot voordeel ten opzichte van veel andere ziekenhuizen. Want hierdoor kunnen we snel handelen”, aldus nucleair geneeskundigen Ben Bulten en Wouter van der Bruggen.

“Komt een patiënt ’s ochtends bij een specialist, dan kan het zo zijn dat hij direct door kan voor een scan en dat hij ’s middags de uitslag van het scanonderzoek al weet. Natuurlijk houden we daarbij rekening met de wens van de patiënt en de mogelijkheden binnen de planning.” Om scans te kunnen doen, krijgen patiënten een injectie met een radioactieve stof. Na een wachttijd die varieert van twintig minuten tot twee uur, kan het onderzoek starten. “Na het onderzoek maken we een beoordelingsverslag voor de specialist dat we vervolgens in een gezamenlijk overleg bespreken.”

Hoe gaat een onderzoek in z’n werk?
Bij nucleaire geneeskunde denken mensen vaak al snel aan kanker. Maar daarnaast zijn er ook veel andere onderzoeken waarvoor mensen, meestal na verwijzing van een specialist, terecht kunnen bij de nucleair geneeskundigen. Hoe gaat dat in z’n werk? “Met radioactieve stoffen kunnen we diverse afwijkingen en stofwisselingsprocessen zichtbaar maken. Bepaalde delen van het lichaam of organen nemen de stof die geïnjecteerd is op en geven meer straling af. Dit bekijken we met een speciale camera en dit wordt weer omgezet in beelden”, leggen de nucleair geneeskundigen uit. “Hierdoor krijgen we belangrijke informatie over een aandoening of klacht.”

Opsporen van de oorzaak
Verschillende specialisten maken gebruik van het nucleair geneeskundig onderzoek, zoals de internist, orthopeed, reumatoloog, cardioloog of chirurg. “Zo maken we bijvoorbeeld een botscan bij artrose, pijnlijke gewrichten of een ontsteking van de gewrichten”, licht Ben toe. “Maar het kan ook gaan om kleine breukjes in voeten, handen of pols die moeilijk op een röntgenfoto te zien zijn. Of een prothese die los zit of geïnfecteerd is. Het grote verschil met een röntgenfoto is dat we bij een botscan zien hoe de botcellen zich gedragen.” Datzelfde geldt voor schildklierklachten. Dat kunnen algemene klachten zijn zoals zweetaanvallen, onrust, vermoeidheid, afvallen of diarree. Wouter: “Op een echo van de schildklier kan het heel goed zijn dat de schildklier er normaal uitziet. Via nucleair geneeskundig onderzoek kijken we naar hoe de schildklier werkt. En dan kan het zijn dat de schildklier heel actief is of juist niet en dat dit de oorzaak van de klachten is. Die informatie is heel belangrijk voor een goede behandeling.”


Hartinfarctpatiënten zo snel mogelijk behandeld in ziekenhuis Bocholt

Geplaatst op: 27-03-2019

Bij mensen met een hartinfarct telt elke seconde. Vanaf 1 april kunnen patiënten uit de Oost-Achterhoek direct met de ambulance naar het St. Agnes-Hospital in Bocholt. Dit gebeurt als dit dichterbij is dan een Nederlands ziekenhuis. Groot voordeel is dat de aanrijtijd korter is, een patiënt sneller in het ziekenhuis is en zo snel mogelijk de medische zorg krijgt die nodig is. Deze afspraak is gemaakt binnen Netwerk Acute Zorg Euregio waar het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) onderdeel van uitmaakt.

Dit nieuwe initiatief is een samenwerking tussen organisaties die vallen binnen Netwerk Acute Zorg Euregio: het SKB, het St. Agnes-Hospital van Klinikverbund Westmünsterland, ambulance-organisatie Witte Kruis, Westmünsterland Kreis Borken en zorgverzekeraar Menzis. Met deze Duits-Nederlandse samenwerkingsafspraak verbetert de bereikbaarheid en beschikbaarheid van acute zorg voor hartpatiënten in de gemeenten Aalten, Dinxperlo, Winterswijk en delen van Oost-Gelre en de Oude-IJsselstreek

Gezondheidswinst
Patiënten met pijn op de borst worden in de huidige situatie thuis of in de ambulance direct beoordeeld. Is er sprake is van een hartinfarct en hebben zij direct een dotterbehandeling nodig? Dan gaan zij rechtstreeks naar MST in Enschede of Rijnstate in Arnhem. In de nieuwe situatie is het St. Agnes-Hospital een extra snelle mogelijkheid. Met toestemming van de patiënt rijdt de ambulance rechtstreeks naar Bocholt als dit sneller is. Dit levert tijdswinst en dus gezondheidswinst op. Hartinfarcten kunnen levensbedreigend zijn. Hoe sneller iemand medische hulp krijgt, hoe beter.

Noodzakelijke zorg volgens Nederlandse kwaliteitseisen
Het St. Agnes-Hospital biedt alle noodzakelijke onderzoeken en behandelingen volgens de Nederlandse kwaliteitsstandaarden. Voor cardiochirurgie werkt het St. Agnes-Hospital net als het SKB samen met het Thorax Centrum Twente van MST. Patiënten krijgen informatie over de behandeling en het vervolg in het Nederlands. Na de behandeling gaan patiënten weer terug naar het ziekenhuis in Nederland.  

Vergoeding door zorgverzekeraar
De kosten van vervoer naar het St. Agnes-Hospital, de noodzakelijke onderzoeken en behandeling worden vergoed door de zorgverzekeraar van de patiënt.


Prikpost SKB in Neede blijft geopend

Geplaatst op: 26-03-2019

Prikpost SKB in Neede blijft geopend

Ook na 15 april kunt u terecht bij uw vertrouwde prikpost aan de Marktstraat in Neede. Hoewel Medlon verhuist naar een andere locatie, blijft de prikpost van het SKB geopend. Het voordeel van bloedprikken bij de prikpost van het SKB, is dat uw gegevens digitaal beschikbaar zijn in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Als u met spoed naar het ziekenhuis moet, kunnen onze zorgprofessionals u sneller de juiste medische hulp bieden.

Prikpost SKB
Marktstraat 13
7161 DG Neede

Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 tot 10.00 uur.


Burgemeester opent nieuwe sterilisatieafdeling SKB

Geplaatst op: 25-03-2019

Burgemeester opent nieuwe sterilisatieafdeling SKB

Vandaag op 25 maart opende Burgemeester Joris Bengevoord van Winterwijk de nieuwe Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Daarmee beschikt het SKB over een van modernste CSA’s van het land.  In april wordt de nieuwe afdeling in gebruik genomen.

Op een CSA worden instrumenten voor ingrepen en operaties gereinigd en gesteriliseerd. De afgelopen jaren heeft het SKB, onderdeel van Santiz, geïnvesteerd in de meerjarenrenovatie van het ziekenhuis. Een nieuwe CSA is één van de grotere investeringen in dit renovatietraject. De nieuwe afdeling biedt veel logistieke voordelen en is voorzien van de modernste apparatuur.

Efficiënt en duurzaam
In het ontwerp is veel aandacht besteed aan efficiëntie en duurzaamheid. De afdeling grenst direct  aan het operatiekamer-complex en is verbonden met een luchtbrug. Daarnaast zijn processen zo ingericht dat deze efficiënt, kosten-, en milieubesparend zijn en verspilling voorkomen.

Kennis van medewerkers
De nieuwe afdeling is ingericht samen met medewerkers. Een belangrijke wens was zoveel mogelijk daglicht. Daar is in het ontwerp rekening mee gehouden. Jacques Henkelman, hoofd Operatieafdeling over dit proces: “Medewerkers weten heel goed wat belangrijk is in hun werk en wat nodig is voor veilige patiëntenzorg. Die kennis en wensen hebben we meegenomen in het ontwerpproces. Hierdoor hebben we nu een hypermoderne CSA met hoogwaardige, toekomstbestendige machines en een inrichting die prettig werken is voor medewerkers. Dit is een weloverwogen keuze. Met de huidige CSA hebben we tot op de dag van vandaag goed en veilig gewerkt. Met de nieuwe afdeling kunnen we nu zeker ook weer 15 tot 20 jaar vooruit.”


Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Geplaatst op: 04-04-2019

Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Iedere twee maanden wisselen de exposities in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Tot zaterdag 4 mei 2019 exposeren onderstaande regionale kunstenaars hun werk in de centrale gang, poligangen en vitrines.

Lees verder...

Groepsvoorlichting revalideren bij kanker op maandag 1 april

Geplaatst op: 20-03-2019

Groepsvoorlichting revalideren bij kanker op maandag 1 april

Voor de meeste mensen die te horen krijgen dat zij kanker hebben, is dit een zeer ingrijpende en vaak emotionele gebeurtenis in hun leven. Om mensen te ondersteunen, organiseert het Streekziekenhuis Koningin Beatrix groepsvoorlichting. De eerstvolgende voorlichtingsbijeenkomst staat gepland op maandag 1 april van 11.00 tot 13.00 uur. Deze is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Adinda van Dorp is medisch maatschappelijk werker en begeleidt mensen met kanker. “Naast medische vragen en het behandeltraject, hebben mensen vaak ook andere vragen en lopen zij tegen veel dingen aan. Zoals vermoeidheid, conditie, emoties en weer aan het werk gaan. Al dit soort onderwerpen komen aan bod tijdens de bijeenkomst.” Kanker heeft op veel dagelijkse dingen invloed en is ook vaak lastig voor de omgeving. “Dankzij de vele ervaringsverhalen van patiënten weet ik hoe mensen kunnen worstelen met de ziekte. Sommige mensen lopen vast in vermoeidheid, boosheid of verdriet. En hoe ga je bijvoorbeeld om met bekenden die wegduiken in de supermarkt of hoe praat ik erover met mijn collega’s of mijn kinderen?” Goede voorlichting vermindert gevoelens van onzekerheid, spanning en angst en helpt bij een sneller herstel.

Omgaan met kanker in het dagelijks leven
De voorlichting is geschikt voor mensen die aan het begin van hun behandeling staan maar ook voor mensen die deze al achter de rug hebben. Een fysiotherapeut en ergotherapeut vertellen over hoe mensen in conditie kunnen blijven en deze verbeteren. Daarnaast leren zij hoe om te gaan met vermoeidheid en de balans in energie. De maatschappelijk werker vertelt over de veranderingen die de diagnose kanker heeft op emotioneel en sociaal gebied. Zoals binnen het gezin, familie, collega’s en bij vrienden. Ook zaken zoals emoties en herstel in de periode na de behandeling en weer aan het werk gaan komen voorbij.

Waar en wanneer
De eerstvolgende voorlichting is op maandag 1 april van 11.00 – 13.00 uur in het auditorium van het SKB in Winterswijk. Wilt u uw partner of iemand anders meenemen naar de bijeenkomst? Dat kan natuurlijk altijd. Er staat koffie, thee en wat lekkers klaar.

Aanmelden
Een bijeenkomst bijwonen? Aanmelden kan via https://www.skbwinterswijk.nl/agenda. Aanmelden kan tot en met vrijdag 29 maart aanstaande.


Schouderspreekuur: snel de juiste diagnose

Geplaatst op: 19-03-2019

Schouderspreekuur: snel de juiste diagnose

Sinds enkele jaren biedt het SKB een schouderspreekuur. Dit spreekuur doen een fysiotherapeut, orthopedisch chirurg en radioloog samen. Die samenwerking levert een snelle diagnose op, met daaruit volgend een behandelplan. De patiënt hoeft er maar één keer voor naar het ziekenhuis.

“Het schoudergewricht is misschien wel het meest complexe gewricht van ons lichaam, dat bovendien bij veel mensen klachten geeft”, zeggen orthopedisch chirurg Robert Berg en fysiotherapeut Bert Grashof. We praten met hen over het schou­derspreekuur van het SKB. “We doen dit nu enkele jaren en we merken dat we door de onderlinge samenwerking steeds beter zijn geworden. Je leert van elkaar en daar heeft de patiënt profijt van.”

In één bezoek
Beiden vertellen hoe het spreekuur in zijn werk gaat. “De patiënt doet alles in één bezoek. Eerst wordt een röntgenfoto gemaakt, die door de radioloog wordt beoordeeld. Vervol­gens maakt een echolaborant samen met de radioloog een echografie van de schouder, waar de orthopedisch chirurg en de fysiotherapeut bij zijn. Daarna volgt een lichamelijk onder­zoek, waarbij naar de functionaliteit van de schouder wordt gekeken. Ie­der kijkt vanuit zijn eigen deskundig­heid en we overleggen ter plaatse om tot een goede diagnose te komen, met van daaruit een behandelplan. Die samenwerking komt de kwaliteit van de diagnose ten goede en de pa­tiënt hoeft er maar één keer voor naar het ziekenhuis te komen.”

Soms is een operatie nodig, maar vaak kan met een andere behandeling worden volstaan, zoals een injectie of fysiotherapie. “Vroeger hebben we operaties uitgevoerd aan schouders die nu niet meer nodig zijn”, vertelt Robert Berg. “Er zijn nu behandelin­gen die een operatie on­nodig maken.”

Per saldo minder tijd
Er is dus een moment dat vier men­sen tegelijk een patiënt onderzoeken: een echolaborant, een radioloog, een orthopedisch chirurg en een fysiothe­rapeut. Dat lijkt een kostbare aangele­genheid. “Maar uiteindelijk is het kos­tenbesparend en is het prettiger voor de patiënt”, aldus Robert Berg en Bert Grashof. “Zeker bij een ingewikkeld probleem moest een patiënt voorheen nog wel eens meerdere keren heen en weer tussen de verschillende zorgver­leners, steeds met een nieuwe vraag van de ene zorgverlener aan de ander. Nu kijken we samen tegelijk naar de patiënt en overleggen we ter plaatse. Daardoor kost het per saldo minder tijd om tot een diagnose en behandel­plan te komen.”

Fysiotherapeut Bert Grashof is van Fysiotherapie VersGras, een vrijge­vestigde praktijk die een plek heeft in het SKB. Voor het schouderspreekuur werkt het SKB samen met VersGras. “Maar dat wil niet zeggen dat wij pati­ënten dan voor behandeling naar Vers­Gras verwijzen”, benadrukt Robert Berg. “Integendeel, wij verwijzen voor de behandeling bij voorkeur terug naar iemands eigen fysiotherapeut. We wil­len juist graag een netwerk van lokale fysiotherapeuten opbouwen.”

Op de foto van links naar rechts: Jan van den Nieuwboer (radioloog), Yvonne Jansen (echolaborant), Robert Berg (orthopedisch chirurg) en
Bert Grashof (fysiotherapeut).


Handboek babytaal helpt je baby te begrijpen

Geplaatst op: 21-03-2019

Handboek babytaal helpt je baby te begrijpen

Voor ouders die met hun pasgeboren baby in het SKB verblijven, hebben enkele verpleegkundigen een handboek babytaal gemaakt. Het is een prettig hulpmiddel om je baby te leren begrijpen en weten wat te doen bij bepaalde signalen die de baby geeft. Ontwikkelingsgerichte zorg is hierin een kernbegrip.

Lees verder...

Hevig menstrueel bloedverlies: vaak goed iets aan te doen

Geplaatst op: 28-02-2019

Hevig menstrueel bloedverlies: vaak goed iets aan te doen

Eén op de vijf vrouwen kampt met hevig menstrueel bloedverlies. Dat kan veel ongemak geven in het dagelijks leven en soms tot ijzergebrek leiden. Toch blijven veel vrouwen er mee rondlopen. “Dat is jammer, want vaak is er goed iets aan te doen”, zegt gynaecoloog Els van Doorn.

Lees verder...

Herken een beroerte of TIA

Geplaatst op: 26-02-2019

Herken een beroerte of TIA

Een scheve mond, verlamde arm of onduidelijke spraak? Ook al duurt het maar even, het is van groot belang dat u in dat geval meteen de huisarts of 112 belt. Want hoe eerder de behandeling start, hoe beter de prognose.

Lees verder...

Nieuwe plek voor Interne geneeskunde en Geriatrie

Geplaatst op: 21-02-2019

Nieuwe plek voor Interne geneeskunde en Geriatrie

De poliklinieken Interne geneeskunde en Geriatrie hebben een nieuwe plek gekregen. De maanden daarvoor is er hard gewerkt om er een moderne en prettige plek van te maken. Zowel voor medewerkers als patiënten.

Ons ziekenhuis staat er al vanaf 1984. Geen wonder dus dat het af en toe nodig is om de boel eens flink te verbouwen. Dat is op veel afdelingen en poliklinieken in het ziekenhuis al gebeurd. En nu voor deze twee poli’s. ‘Wat zo fijn is dat we nu een heerlijk lichte en frisse plek hebben. En veel meer ruimte. Nu in het begin is het nog wel even zoeken, maar dat is logisch als je er net zit”. Medewerkers zijn positief over de nieuwe plek. Ook patiënten reageren enthousiast.

Voor Interne geneeskunde is het grote voordeel dat alles nu dicht bij elkaar zit en op één plek te vinden is. In de oude situatie konden niet alle specialisten bij elkaar in de buurt zitten. Nu kan dat wel. Daarnaast hebben de diabetespoli en de diëtist hier een plek en is er ook ruimte voor de poli oncologie. In de oude situatie moesten patiënten daarvoor naar een andere plek in het ziekenhuis. Dat alles nu bij elkaar zit, is natuurlijk ook prettig voor patiënten.

Ook de polikliniek Geriatrie is er flink op vooruit gegaan. Drie jaar lang was deze poli te vinden in één van de zij-barakken aan de lange gang. Die tijd is nu voorbij. Met de verhuizing hebben zij ook een fijne nieuwe plek in het ziekenhuis gekregen.

Komt u in ons ziekenhuis voor Interne geneeskunde of Geriatrie? U vindt de polikliniek op 11a. Bij binnenkomst gaat u bij de ingang vanaf nu linksaf. Als u de borden volgt, komt u er vanzelf.

 


Wijziging afhalen spoedmedicatie na 23.00 uur

Geplaatst op: 04-12-2018

Wijziging afhalen spoedmedicatie na 23.00 uur

Vanaf 1 januari 2019 is het van maandag t/m zondag na 23.00 uur niet meer mogelijk om spoedmedicatie af te halen bij de Beatrix dienstapotheek in Winterswijk.

Waar kunt u na 23.00 uur wel terecht?
Van maandag t/m zondag kunt u, net zoals anders, voor spoed terecht bij de huisartsenpost en spoedeisende hulp. Als u na 23.00 uur via de huisartsenpost of spoedeisende hulp, in overleg met de arts, medicatie voorgeschreven krijgt, dan worden de medicijnen bij u thuis bezorgd.

Openingstijden vanaf 1 januari 2019
Beatrix Apotheek

 • Maandag t/m vrijdag van 08.00 – 18.00 uurBeatrix dienstapotheek

 • Maandag t/m vrijdag van 18.00 – 23.00 uur
 • Zaterdag en zondag van 09.00 – 23.00 uur


Van 23.00 tot 08.00 uur (op zaterdag en zondag tot 09.00 uur) is de Beatrix dienstapotheek gesloten.


Het SKB hoort ook in 2018 tot de beste ziekenhuizen van Nederland volgens Elsevier

Geplaatst op: 19-11-2018

Het SKB hoort ook in 2018 tot de beste ziekenhuizen van Nederland volgens Elsevier

De resultaten van het jaarlijkse onderzoek Beste Ziekenhuizen van Elsevier Weekblad zijn bekend. Het SKB behaalde, samen met zeven andere ziekenhuizen, de hoogste score in een beoordeling op bijna zevenhonderd indicatoren. Dat betekent dat wij, net zoals vorig jaar, tot de beste ziekenhuizen van Nederland horen! Bekijk hier de resultaten van het onderzoek.

 


SKB in top 5 beste streekziekenhuizen

Geplaatst op: 13-11-2018

SKB in top 5 beste streekziekenhuizen

De beste ziekenhuizen in deze regio staan in Winterswijk en Arnhem. Dat blijkt uit de jaarlijkse Ziekenhuis Top 100. Het SKB staat op de vierde plaats bij de streekziekenhuizen. Rijnstate Arnhem staat op de vijfde plaats bij de topklinische ziekenhuizen.

Lees verder...

Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Geplaatst op: 12-11-2018

Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Iedere twee maanden wisselen de exposities in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Tot 5 januari 2019 exposeren regionale kunstenaars hun werk in de centrale gang, poligangen en de vitrines.

Lees verder...

Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Geplaatst op: 09-10-2018

Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Iedere twee maanden wisselen de exposities van regionale kunstenaars in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Tot 3 november exposeren Ellen Fiering, Mieke Swart-Sprakel, Marieke de Boer, Diana Meijerink, Jeanine Vogel, Henrike Gussinklo en Imelada Uzunovoc hun werk in de centrale gang, poligangen en de vitrines.

 

Lees verder...

Landelijke week van de Continentie

Geplaatst op: 27-09-2018

Landelijke week van de Continentie

De eerste week van oktober is het de Landelijke Week van de Continentie. Tijdens deze week wordt landelijk aandacht besteed aan continentie in al zijn vormen. Het SKB doet hier aan mee met een aantal activiteiten.

Lees verder...

Informatieavond over bekkenbodemproblemen en oplossingen

Geplaatst op: 14-09-2018

Informatieavond over bekkenbodemproblemen en oplossingen

Urineverlies, ontlastingsverlies en/of een verzakking van de blaas of baarmoeder. Veel vrouwen hebben er last van, vaak al jarenlang, maar zoeken er geen hulp voor. Veel vrouwen denken dat het er gewoon bij hoort. Terwijl er vaak goed wat aan te doen is. Tijdens de informatieavond SKB legt uit vertellen de uroloog, gynaecoloog, continentieverpleegkundigen en bekkenfysiotherapeuten hoe problemen vaak volledig kunnen worden verholpen of zijn minst flink verminderd.

SKB legt uit: bekkenbodemproblemen
Maandag 1 oktober vanaf 19.30 uur
Toegang gratis

U bent van harte welkom
Deze avond is onderdeel van een reeks bijeenkomsten die het SKB onder de noemer ‘SKB legt uit’ organiseert voor belangstellenden. Artsen en andere professionals uit de zorg vertellen op begrijpelijke wijze over tal van medische onderwerpen. Maandag 1 oktober is de zaal open vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur en is rond 21.30 uur afgelopen. Er staat koffie en thee klaar. Ook in de pauze wordt gezorgd voor een hapje en drankje. De avond en het parkeren zijn gratis.

U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier.

Lees verder...

Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Geplaatst op: 11-07-2018

Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Iedere twee maanden wisselen de exposities in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. In juli en augustus exposeren regionale kunstenaars hun werk in de centrale gang, poligangen en de vitrines.  

 

 

Lees verder...

SKB ontvangt roze lintje van Borstkankervereniging Nederland

Geplaatst op: 05-07-2018

Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk ontving vandaag opnieuw het roze lintje van Borstkankervereniging Nederland (BVN). Dit lintje staat symbool voor het voldoen aan de normen die Borstkankervereniging Nederland (BVN) stelt voor patiëntgerichte borstkankerzorg.

Lees verder...

Openingstijden bloedprikken bij prikposten SKB gewijzigd

Geplaatst op: 28-06-2018

Met ingang van half juni zijn de tijden voor bloedprikken bij prikposten van het SKB gewijzigd. Patiënten die bloed moeten laten prikken, krijgen van hun huisarts een verwijzing mee waarop ook de nieuwe openingstijden vermeld staan. In Berkelland en omgeving zijn de openingstijden het meest gewijzigd. Hier vindt u het meest actuele overzicht van de openingstijden van alle prikposten.


Santiz-ziekenhuizen beste opleidingsplaats volgens co-assistenten

Geplaatst op: 18-06-2018

Op woensdag 13 juni is door de Medische Faculteitsvereniging Nijmegen en de Ko-Raad de jaarlijkse ‘Co-schap van het Jaar Verkiezing’ gehouden. Bij deze verkiezingen werden de beste coschappen van het jaar 2017 gekozen. Santiz-locatie Slingeland Ziekenhuis is uitgeroepen tot ‘beste Co-schap Interne Geneeskunde 2017’ en ‘beste Co-schap Gynaecologie 2017’. De locatie Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) ontving de titel ‘beste Co-schap Kindergeneeskunde 2017’.

Lees verder...

Nieuwe SKB polikliniek in Eibergen vanaf 18 juni open

Geplaatst op: 16-06-2018

Op maandag 18 juni opent de nieuwe polikliniek van het SKB haar deuren in het Hageman Medisch Centrum in Eibergen. In het Hageman Medisch Centrum in Eibergen kunnen patiënten terecht voor een afspraak bij een specialist of verpleegkundige, een onderzoek of een kleine ingreep. De polikliniek in het Hageman Medisch Centrum komt in plaats van de locatie in de Meergaarden in Eibergen.

Lees verder...

Groepsvoorlichting revalideren bij kanker

Geplaatst op: 20-08-2018

Groepsvoorlichting revalideren bij kanker

Voor de meeste mensen die te horen krijgen dat zij kanker hebben, is dit een zeer ingrijpende en vaak emotionele gebeurtenis in hun leven. Om mensen hierbij te ondersteunen, organiseren wij groepsvoorlichting. De eerstvolgende voorlichtingsbijeenkomst staat gepland op dinsdag 11 september van 11.00 - 13.00 uur.

 

Lees verder...

Wondzorg 2.0 met SmartGlass

Vanuit het ziekenhuis meekijken bij de patiënt thuis met een digitale bril

Geplaatst op: 09-05-2018

Wondzorg 2.0 met SmartGlass

Dit kan nu met de smart glass, een kleine draagbare computer in de vorm van een bril. “In het ziekenhuis gebruiken we de bril als hulpmiddel om te ondersteunen bij wondzorg. Zo kunnen we vanuit het ziekenhuis meekijken door de ogen van de verpleegkundige bij de patiënt thuis”, vertelt wondzorgcoördinator Wendy Roelofsen. Samen met projectleider Polle Driesprong vertelt zij over de smart glass.

Lees verder...

Gratis risicotesten tijdens de Dag van de Beroerte bij de Pronsweide in Winterswijk

Geplaatst op: 01-05-2018

Dinsdag 8 mei 2018 is het de Europese Dag van de Beroerte. Santiz locatie Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) en Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé (SZMK) organiseren die dag van 9.30 tot 15.30 uur een inloop dag bij SZMK locatie de Pronsweide in Winterswijk. Iedereen die een gezonde leefstijl wil nastreven is welkom. De nadruk ligt op preventie en het verkleinen van de risico’s op hart- en vaatziekten. Bezoekers kunnen daarom gratis hun cholesterol, bloeddruk, bloedsuiker en BMI laten meten. Kijk voor meer informatie in de agenda.


Benoeming nieuw lid Raad van Bestuur

Geplaatst op: 13-04-2018

De Raad van Toezicht van Santiz heeft de heer B. (Bijar) Altalabani benoemd tot lid van de Raad van Bestuur. Hij volgt hiermee Bert Kleinlugtenbeld op. Samen met voorzitter Raad van Bestuur, Chrit van Ewijk zal Altalabani een vervolg geven aan de ingezette strategische koers van het ziekenhuis.

Lees verder...

Nieuwe prikpost in Neede

Geplaatst op: 28-03-2018

Vanaf dinsdag 3 april 2018 opent SKB een nieuwe prikpost aan de Marktstraat 13, in Neede. Dit is het voormalig kantoor van de Rabobank. Van maandag t/m vrijdag van 07.30 tot 10.00 uur kunnen patiënten bij deze prikpost terecht.


SKB legt uit: alles over de Overgang

Geplaatst op: 15-02-2018

SKB legt uit: alles over de Overgang

De menopauze (of Overgang) is geen ziekte. Maar vrouwen kunnen zich er wel ziek door voelen. De Overgang duurt gemiddeld tien jaar en is een belangrijke fase in het leven van een vrouw. Goede informatie en deskundige hulp kunnen een steun zijn in deze periode. Vandaar dat Santiz, locatie Streekziekenhuis Koningin Beatrix op donderdag 1 maart 2018 van 19.00 - 20.45 uur een speciale informatieavond organiseert over de menopauze. 

 

Lees verder...

Bert Kleinlugtenbeld, lid Raad van Bestuur, verlaat Santiz

Geplaatst op: 22-12-2017

De Raad van Toezicht van Santiz, de fusieorganisatie van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix te Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem, heeft kennis genomen van het aanstaande vertrek van Bert Kleinlugtenbeld, lid Raad van Bestuur.  De Raad van Toezicht waardeert zijn enorme inzet voor Santiz ten behoeve van uitstekende ziekenhuiszorg in de Achterhoek.

Bert Kleinlugtenbeld heeft de afgelopen jaren een gewichtige rol gespeeld bij richtinggevende besluiten, zoals de medische en innovatieve ontwikkeling van het SKB, de fusie tot Santiz en de intensivering van de regionale samenwerking. Tevens heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de voorbereidingen van de nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis. Hiervoor is de Raad van Toezicht Bert Kleinlugtenbeld veel dank verschuldigd.   

De Raad van Toezicht respecteert zijn keuze en zal zorgdragen voor een adequate opvolger in de Raad van Bestuur, die samen met de voorzitter, Chrit van Ewijk, een vervolg geeft aan de ingezette strategische koers. De Raad van Toezicht wenst Bert Kleinlugtenbeld veel succes bij de volgende stap in zijn carrière als voorzitter Raad van Bestuur van het ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten.


SKB beste ziekenhuis volgens Elsevier 2017

Geplaatst op: 30-11-2017

SKB beste ziekenhuis volgens Elsevier 2017

Santiz, locatie Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB), is vandaag door weekblad Elsevier uitgeroepen tot het beste ziekenhuis in Nederland. De locatie Slingeland Ziekenhuis scoort ook goed met een plek in de kopgroep van 8 ziekenhuizen. In de categorie ‘meest patiëntgericht’ worden beide Santiz locaties genoemd. SKB behoort daarnaast ook tot de top van ziekenhuizen die de beste medische zorg bieden.

Lees verder...

Opening polikliniek Oogheelkunde SKB

Geplaatst op: 24-11-2017

Onder grote belangstelling opende de burgemeester van Winterswijk, Joris Bengevoord, op donderdag 16 november jl. de geheel vernieuwde polikliniek Oogheelkunde van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk, onderdeel van Santiz.

Lees verder...

Regionale functie voor opvang anorexiapatiënten

Geplaatst op: 07-11-2017

Sinds oktober 2017 vervult de kinderafdeling van Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk, onderdeel van Santiz ziekenhuizen, een regionale functie bij de eerste opvang en begeleiding van jongeren met anorexia waarbij sprake is van ernstige lichamelijke problematiek.

Jongeren met anorexia uit de regio Nijmegen, Arnhem en de Achterhoek worden voor noodzakelijke medische zorg naar het SKB verwezen. Hier zijn twee bedden gereserveerd voor directe opvang van deze jonge patiënten. Een enthousiast en betrokken team van deskundigen (kinderarts, orthopedagoog, diëtist, pedagogisch medewerker en verpleegkundigen) staat voor ze klaar en biedt hen de best mogelijke medische en psychische zorg. “Doordat we nu een regionale functie hebben, kunnen we meer patiënten opvangen en behandelen waardoor onze expertise nog verder zal toenemen. Want als je iets vaker doet, word je steeds beter,” aldus kinderarts Saskia van Daalen.

Lees verder...

Het nieuwe patiëntenmagazine is uit!

Geplaatst op: 03-11-2017

Het nieuwe patiëntenmagazine is uit!

De vierde editie van het magazine, ‘Welkom in ons ziekenhuis’, ligt sinds donderdag 2 november op de verpleegafdelingen en in de wachtkamers van de poliklinieken. In deze editie leest u o.a. over de afdeling oogheelkunde, een kijkje achter de schermen bij de spoedpost en SKB als ouderenvriendelijk ziekenhuis.

Bent u in het ziekenhuis, neem dan gerust een gratis exemplaar mee. Of bekijk het magazine online. Veel leesplezier!


SKB stapt succesvol over op nieuwe versie EPD

Geplaatst op: 03-11-2017

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB), onderdeel van Santiz, is sinds 3 november 2017 succesvol overgestapt op HiX, een geheel vernieuwde versie van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) van Chipsoft. Hiermee zet het SKB de deur open naar de toekomst.

Lees verder...

Even voorstellen: de LOL-stagiaires in het SKB

Geplaatst op: 19-10-2017

Even voorstellen: de LOL-stagiaires in het SKB

Stipt om 09.00 uur donderdagochtend staan Damla, Ömer, Lopke en Ibrahim klaar om de handen uit de mouwen te steken. Samen met hun begeleidster Caroline zorgen zij ervoor dat de openbare ruimtes van het SKB er schoon uit zien. Ze wissen de gangen, stoffen kozijnen af en zorgen ervoor dat de verschillende wachtruimtes er netjes bij liggen. Voordat ze aan het werk gaan bespreken ze de dag met een kop koffie.

 

 

Lees verder...

Heeft u moeite met lezen of schrijven? Vraag hulp!

Geplaatst op: 06-09-2017

Heeft u moeite met lezen of schrijven? Vraag hulp!

Het is de week van de alfabetisering! Wist u dat in Nederland 2,5 miljoen mensen problemen hebben met lezen en schrijven?

Uit onderzoek blijkt dat taal en gezondheid nauw met elkaar zijn verbonden. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven hebben vaak ook moeite om de informatie over hun ziekte of zorg te begrijpen.

...Heeft u zelf problemen met lezen en schrijven? Of begrijpt u iets niet? Vraag dan om hulp. Zorgverleners helpen u graag verder.

Op www.lezenenschrijven.nl vindt u meer informatie over laaggeletterdheid in Nederland. Stichting Lezen & Schrijven biedt programma’s om mensen in Nederland beter te leren lezen en schrijven.


Ik zorg voor...

Geplaatst op: 17-08-2017

Lees hier het interview met een vrijwilliger van de parkeerservice.

Lees verder...

SKB legt uit

Omgaan met hartfalen

Geplaatst op: 11-08-2017

SKB legt uit

Donderdag 21 september organiseren we onder de naam 'SKB legt uit' een informatieavond over 'omgaan met hartfalen.'

Hartfalen is een ernstige ziekte met veel gevolgen voor de patiënt en diens naasten. In deze SKB legt uit gaat cardioloog Da Fonseca in op de medische kant van hartfalen, wat de oorzaken zijn en hoe u het kunt herkennen.

Verpleegkundig specialist Adelheid Kolkman legt uit hoe u ermee om kunt gaan en wat de gevolgen voor het dagelijks leven kunnen zijn. Daarnaast vertelt de Hartstichting kort wat over de rol van de patiëntenvereniging.

Gratis informatieavond
De informatieavond is op donderdag 21 september van 19.30 tot 21.15 uur en vindt plaats in het Auditorium van het SKB. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Er staat koffie en thee klaar. Ook in de pauze wordt gezorgd voor een hapje en een drankje. De avond en het parkeren zijn gratis.

Wilt u deze avond bijwonen, meldt u zich dan aan via telefoonnummer 0543 54 44 15 (vrijwilligers Gastenservice) of via het inschrijfformulier op de website. Klik hier... Het formulier vindt u onderaan de pagina.

 


Nieuw bezoekersrestaurant in gebruik genomen

Geplaatst op: 11-08-2017

Nieuw bezoekersrestaurant in gebruik genomen

Na een ingrijpende verbouwing van de centrale hal van ons ziekenhuis, is op 8 augustus het bezoekersrestaurant in gebruik genomen. Bijna alle voorzieningen zijn gerealiseerd en we serveren op de nieuwe locatie alweer een heerlijke kop koffie of thee met wat lekkers erbij. Ook bieden wij u de keuze uit een groot assortiment belegde broodjes en hartige versnaperingen. Net als op de vorige locatie kunt u hier terecht voor een boeketje bloemen of een attentie voor als u op ziekenbezoek gaat.


Wij zijn erg tevreden met de uitstraling van het nieuwe restaurant en wij hopen dat wij mensen hiermee de gelegenheid bieden om op een plek te zijn waar ze aangenaam kunnen verblijven en waar ze als het ware even uit een ziekenhuisomgeving te zijn. Bij moor weer kunt u terecht op het terras in de binnentuin, voor wat afleiding vindt u lectuur op de leestafel en bij de oplaadpunten kunt u uw smartphone, tablet of laptop opladen.


We heten u graag van harte welkom in ons nieuwe restaurant!


De behandeling van een beroerte (CVA)

Geplaatst op: 14-08-2017

Als er sprake is van een beroerte dan gaat er iets mis met de bloedvoorziening van de hersenen. Een deel van de hersenen krijgt op dat moment voor korte of langere tijd geen zuurstof meer. Dit veroorzaakt dan plotseling optredende uitvalsverschijnselen.

Als er een beroerte plaatsvindt dan kan het gaan om een herseninfarct of een hersenbloeding. Bij een herseninfarct sluit een bloedpropje een bloedvat in de hersenen af. Bij een hersenbloeding is een bloedvat in de hersenen stuk, waardoor er bloed in het hersenweefsel loopt. Beide zorgen voor een beschadiging van hersenweefsel die tot blijvende beperkingen en handicap kunnen leiden. Ook de naam TIA wordt vaak  gehoord. Dit is een kortdurende afsluiting van een bloedvat, dus een dreigend herseninfarct in de hersenen, met tijdelijke uitvalsverschijnselen die binnen 24 uur herstellen.

Behandeling
Na de melding via 112 of via de huisarts wordt de patiënt met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Direct na aankomst in het  ziekenhuis wordt er een CT-scan gemaakt, waardoor het meteen duidelijk is of de patiënt een herseninfarct of -bloeding heeft. Het is bij een beroerte altijd van groot belang dat de patiënt en/of familie kan vertellen wanneer de klachten exact zijn begonnen. Dit is van belang, omdat bij een herseninfarct in de eerste zes uur twee soorten behandelingen mogelijk zijn. Bij een hersenbloeding is soms een operatie mogelijk om de kans op herhaling te verkleinen.

Opname
Na de eerste behandeling en opvang op de SEH wordt de patiënt overgeplaatst naar een speciale patiëntenkamer op de afdeling Neurologie. Hier worden patiënten 24 tot 48 uur intensief in de gaten gehouden door gespecialiseerde verpleegkundigen. De eerste dagen vinden allerlei onderzoeken plaats om de oorzaken van de beroerte op te sporen. Mensen met hoge bloeddruk, suikerziekte, hoge cholesterolwaardes,
overgewicht, hartritmestoornissen of mensen die roken, lopen extra risico op problemen met de bloedvaten. Behandeling van deze risicofactoren, onder andere door medicatie en leefstijladviezen, wordt dus meteen gestart om de kans op herhaling zo klein mogelijk te maken. Ook komen er vanaf de eerste dag op de afdeling gespecialiseerde therapeuten langs om te beoordelen of er beperkingen en handicaps bij de patiënt zijn ontstaan. Er wordt meteen gestart met therapie en begeleiding om de hinder en gevaren die deze beperkingen met zich meebrengen zo klein mogelijk te maken. Iemand met een verlamde arm en/of been krijgt bijvoorbeeld oefeningen met een (loop)hulpmiddel of een rolstoel aangemeten. Iemand met spraakproblemen krijgt logopedie. Bij problemen met slikken wordt de drank verdikt of krijgt iemand sondevoeding.

Nazorg
Na de opname in het SKB vinden er altijd nazorggesprekken plaats op de poli Neurologie met de verpleegkundig specialist. Hierbij worden zowel de patiënt als de personen in zijn of haar naaste omgeving de gelegenheid geboden om de ervaren veranderingen ter sprake te brengen en hier oplossingen voor te bedenken. Eén van de zaken die voor veel patiënten enorm van belang zijn, zijn de gevolgen van een beroerte voor het autorijden. Hierover wordt tijdens de nazorggesprekken uitleg gegeven.

Herstel
In het eerste halfj aar na een beroerte is de kans op geheel of gedeeltelijk herstel het grootst. De patiënt krijgt revalidatie aangeboden om weer zoveel mogelijk zelfstandig te functioneren.

In het SKB is een team van verschillende specialisten/therapeuten bij een patiënt met een beroerte betrokken. Dit zijn de neuroloog, de
verpleegkundige, de verpleegkundig specialist, de fysiotherapeut, de ergotherapeut, de logopedist, de revalidatiearts, de diëtiste en eventueel een psycholoog of maatschappelijk werker. Op de foto ziet u de twee verpleegkundig specialisten Renata Gierkink en Anoek Forkink.


“We proberen de zorg en begeleiding zo passend mogelijk aan te bieden, waarbij we zo goed mogelijk rekening houden met de patiënt en zijn naasten. Informatie geven we op zo’n manier dat de patiënt het ook echt begrijpt. Wanneer een patiënt bijvoorbeeld gewend is om dialect te spreken, dan houden we daar rekening mee en geven we dus alle informatie in het dialect. Ervaring leert dat patiënten dit erg waarderen”, vertelt Renata.
In de bijlage hieronder treft u dit artikel aan in het patiëntenmagazine.


Bijlagen downloaden


Pijnbehandeling met pepers

Geplaatst op: 08-08-2017

In het SKB vinden behandelingen bij zenuwpijn plaats door middel van peperpleisters. Deze behandelingen worden uitgevoerd door de pijnconsulenten van het pijnteam. De zogenoemde peperpleister geeft medicatie via de huid af en wordt daarom ook wel huidpleister genoemd.

De pleister wordt door het pijnteam ingezet bij verschillende soorten chronische pijn die zich aan de buitenzijde van het lichaam bevinden, bijvoorbeeld:

 •    Pijn na gordelroos
 •    Aanhoudende wondpijn/littekenpijn – Uitstraling bij uw litteken na een operatie of na verwonding
 •    Pijn bij diabetes (polyneuropathie)
 •    Zenuwpijn na een amputatie, neurologische ziekten zoals multiple sclerose of na een beroerte.
 •    Zenuwpijn door medicijnen die als bijwerking zenuwen beschadigen zoals chemotherapie bij kanker.

De werkzame stof van de peper is Capsaïcine. Capsaïcine is een stofje dat in hete pepers zit. Deze stof is het werkzame bestandsdeel van Spaanse pepers maar dan in een hoge dosering. Het is de stof die de peper het pittige karakter geeft en een branderig gevoel geeft in de mond. Capsaïcine is ongeveer 250 keer zo sterk als sambal. Er bestaat ook capsaïcine-crème. Deze crème bevat 0,25 tot 0,75% capsaïcine. De pleister bevat 8% capsaïcine en is dus veel sterker.

Bij zenuwpijn zijn de zenuwen in de huid overprikkeld. Hierdoor ontstaat vaak een branderige of schietende pijn, pijn bij aanraken, overgevoeligheid voor warmte of kou en tintelingen. De behandeling met Capsaïcine pleisters is voor mensen met zenuwpijn, waarbij bepaalde zenuwcellen overactief zijn. Anders dan oraal toegediende medicatie wordt capsaïcine niet in de bloedbaan opgenomen. De stof is alleen actief op de plek waar hij zijn werk moet doen en er zijn geen andere dan lokale bijwerkingen.

De capsaïcine in de pleister bindt zich aan de overprikkelde zenuwcellen in de huid en zorgt ervoor dat ze minder gevoelig worden voor pijn. Hierdoor worden minder pijnprikkels doorgegeven aan de hersenen en neemt de pijn af. Pijnvermindering treedt gemiddeld na 7 tot 14 dagen op. Sommige mensen ervaren het al eerder. De pijnvermindering duurt gemiddeld 12 weken. Na deze 12 weken kan, in samenspraak met u, besloten worden om de behandeling te herhalen

Huisartsen maar ook andere medisch specialisten kunnen patiënten doorverwijzen naar onze pijnpoli/pijnteam. Tijdens een consult kijken we wat er precies met een patiënt aan de hand is en of een pijnbehandeling met een peperpleister zinvol kan zijn.

Behandeling
Het Pijnteam legt uit hoe een behandeling verloopt: “Eerst geeft de patiënt precies aan waar de pijn zit. Die plek tekenen we af met een viltstift. Vervolgens brengen we een verdovende crème aan, die een uur moet blijven zitten. Na dat uur haal je de crème eraf en plak je de pleister erop. Je kunt de pleister precies in de gewenste vorm knippen.” De patiënt krijgt tijdens de behandeling paracetamol om de branderige pijn iets te verzachten. Waar weinig tegen te doen valt, is de rode plek die tevoorschijn komt als de pleister na een uur verwijderd wordt. Drie of vier dagen zal de patiënt nog enige pijn hebben, maar ondertussen blijft de door de huid opgenomen capsaïcine actief. De stof geeft de TRPV1-receptoren (die zitten op de pijnzenuwen en spelen een rol bij de verwerking van pijnprikkels)  zo veel te doen dat ze geen tijd meer hebben om neuropathische pijnprikkels door te geven aan de hersenen. Als alles goed gaat, komen de zenuwen uiteindelijk weer helemaal tot rust. De receptoren zijn in de war geraakt en worden door de capsaïcine als het ware gereset.

Bij de meerderheid van de patiënten die we tot nu toe met de pleister behandeld hebben, blijkt het aan te slaan. Mocht de pijn na ongeveer drie maanden terugkomen, dan kan de behandeling worden herhaald.

Persoonlijke benadering
Het Pijnteam kiest een persoonlijke benadering  Een week na behandeling bellen we de patiënten op om te vragen hoe het met de patiënt gaat en hoe het gaat met de pijn. Het persoonlijke contact motiveert een patiënt ook om, indien nodig, de behandeling een tweede maal te ondergaan. Het is  geweldig dat we mensen kunnen helpen die jarenlang met zenuwpijn hebben rondgelopen. Dat iemand opeens minder pijn voelt of helemaal pijnvrij is, een normale nachtrust heeft en weer aan het werk kan. Of gewoon eindelijk weer eens een spijkerbroek kan dragen.

 


Begeleiding van patiënten met COPD gaat na een opname thuis door

Geplaatst op: 02-08-2017

COPD is een ongeneeslijke ziekte waarbij de longen steeds verder achteruit gaan. “Mensen met COPD kunnen soms zo benauwd zijn dat ze opgenomen worden in het ziekenhuis. Als de behandeling thuis wordt voortgezet met behulp van zuurstof of een vernevelaar is dat heel ingrijpend. Wij vinden het belangrijk dat mensen ook na een opname in de thuissituatie goed begeleid worden”, aldus Sibylla Bos, verpleegkundig specialist en Joke Wieggers, (transmuraal) longverpleegkundige bij Sensire.


Bijlagen downloaden

Lees verder...

Het derde patiëntenmagazine is uit

Geplaatst op: 26-07-2017

Het derde patiëntenmagazine is uit

De derde editie van het magazine, ‘Welkom in ons ziekenhuis’, ligt vanaf maandag 31 juli op de verpleegafdelingen en in de wachtkamers van de poliklinieken. In deze editie leest u o.a. over de risico's van teveel zonlicht voor de huid en gezondheid, bewegen in het ziekenhuis en infectiepreventie.

Bent u in het ziekenhuis, neem dan gerust een gratis exemplaar mee. Of bekijk het magazine online. Veel leesplezier!


Patiënten kunnen binnen vier weken terecht op de poli Oogheelkunde

Advertorial juli 2017

Geplaatst op: 21-07-2017

Patiënten kunnen binnen vier weken terecht op de poli Oogheelkunde

Per 1 augustus wordt het aantal spreekuren op de polikliniek Oogheelkunde uitgebreid. “Patiënten kunnen dan binnen anderhalve week terecht op de poli”, aldus Bram van Kooij, één van de zes oogartsen van de vakgroep Oogheelkunde.


Bijlagen downloaden

Lees verder...

Patiëntgerichte zorg in SKB scoort wederom roze lintje

Geplaatst op: 06-07-2017

Patiëntgerichte zorg in SKB scoort wederom roze lintje

Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) ontving afgelopen week wederom het roze lintje van Borstkankervereniging Nederland (BVN). Dit  lintje staat symbool voor het voldoen aan de normen die Borstkankervereniging Nederland (BVN) stelt voor patiëntgerichte borstkankerzorg.

Lees verder...

Santiz verbindt het Slingeland Ziekenhuis en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix

Geplaatst op: 02-07-2017

Santiz is de nieuwe naam voor de overkoepelende organisatie van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix en het Slingeland Ziekenhuis. Op 1 juli 2017 werd de naam op feestelijke wijze bekendgemaakt. Met Santiz gaan de twee ziekenhuizen voor een vitale Achterhoek. Hoewel beide ziekenhuizen ieder hun naam en logo behouden, willen zij met Santiz uitdrukken dat ze bij elkaar horen.

Lees verder...

Klant Contact Centrum

Geplaatst op: 29-06-2017

Eén van de kernwaarden van ons ziekenhuis is gastvrijheid. Gastvrijheid moet een gevoel van welbehagen teweegbrengen bij iedereen die contact met ons ziekenhuis heeft of in ons ziekenhuis verblijft. Vaak verloopt het eerste contact met het ziekenhuis telefonisch: bellen om een afspraak te maken, een afspraak verzetten of om een vraag te stellen. En juist dat telefonische contact is een belangrijk onderdeel van gastvrijheid. Om u telefonisch nog beter van dienst te kunnen zijn, zijn wij op 1 juni 2017 gestart met het Klant Contact Centrum (KCC). Het doel van het KCC is de kwaliteit van de telefonische bereikbaarheid verbeteren voor zowel patiënten als voor de polikliniekmedewerkers.

Het KCC is een groeimodel. Dat wil zeggen dat nu nog niet alle poli’s zijn aangesloten op het KCC, maar dat dit gefaseerd gebeurd. Momenteel zijn orthopedie, urologie, kno, dermatologie, chirurgie, neurologie en reumatologie aangesloten op het KCC. Per september en oktober volgen ook interne geneeskunde, cardiologie, longgeneeskunde en geriatrie.

Het hoofddoel van het KCC is het verbeteren van de telefonische bereikbaarheid, maar ook het optimaal afhandelen van inkomende telefonie en het verder optimaliseren van de kwaliteit van dienstverlening  zijn belangrijke uitgangspunten van het KCC.

Belangrijk om te melden is dat het KCC nauw samenwerkt  met de poliklinieken. Er zal veelvuldig overleg plaatsvinden om de processen op de poliklinieken goed te kunnen ondersteunen. Deze samenwerking zal er zeker toe leiden dat het KCC voor zowel patiënten als de medewerkers op de poliklinieken winst oplevert. De komst van het KCC zorgt voor het wegnemen van veel werkdruk en dus voor rust op de polikliniek, tijd voor de feitelijke werkzaamheden en meer tevreden patiënten.

 

Lees verder...

De diagnose kanker… en nu?

Advertorial juni 2017

Geplaatst op: 29-06-2017

“Patiënten met kanker kunnen in ons ziekenhuis naast het medische behandeltraject ook terecht voor ondersteuning, gericht op lichamelijk, psychisch en sociaal herstel. Tijdens een groepsvoorlichting worden patiënten en hun naasten geïnformeerd wat de fysiotherapeut, ergotherapeut en medisch maatschappelijk werker kunnen betekenen tijdens en na het behandeltraject”, aldus Adinda van Dorp, medisch maatschappelijk werker, tevens coördinator van de groepsvoorlichting.

 “Naast de lichamelijke impact, geeft de ziekte vaak klachten op het gebied van emotionele verwerking. Er kunnen problemen ontstaan in de relatie met familie en vrienden, maar ook in de relatie tot werk en de kijk op het leven”, aldus Adinda. Als medisch maatschappelijk werker gaat Adinda in op de omgang met de ziekte in relatie tot jezelf en je directe omgeving. ‘’Dankzij de vele ervaringsverhalen van patiënten weet ik hoe mensen kunnen worstelen met de ziekte. Sommige mensen lopen vast in vermoeidheid, boosheid of verdriet. Hoe ga je bijvoorbeeld om met bekenden die wegduiken in de supermarkt of hoe vertel ik het mijn collega’s of mijn kinderen?”

Lees meer over de groepsvoorlichting voor patiënten met kanker en hun naasten en over de workshops Look Good Feel Better in de advertorial van juni 2017.


Bijlagen downloaden


Coschap van het Jaar Verkiezing

Geplaatst op: 16-06-2017

Op woensdag 14 juni werd door de Medische Faculteitsvereniging Nijmegen en de Ko-Raad weer de jaarlijkse ‘Coschap van het Jaar Verkiezing’ gehouden. Bij deze verkiezingen werden de beste coschappen van het jaar 2016 gekozen. Dit jaar was het thema “feedback tijdens het coschap”. Aan de hand van enquêtes, die door de co-assistenten ingevuld worden na ieder coschap, worden per specialisatie 3 ziekenhuizen met de beste resultaten genomineerd.

Binnen het specialisme Neurologie, waarbij 7 ziekenhuizen kans maakten op de felbegeerde oorkonde, is de vakgroep neurologie van het SKB Winterswijk uitgeroepen tot beste coschap neurologie 2016! Voor het tweede jaar op rij heeft de vakgroep deze oorkonde mogen ontvangen.
Het directe contact en de korte lijntjes tussen co-assistenten en specialisten worden als erg fijn ervaren. De artsen staan erg open voor verbeteringen en aanvullingen van het coschap. Een co-assistent beschreef het coschap neurologie in het SKB ook als “supercoschap”!

Namens de vakgroep Neurologie namen verpleegkundig specialisten Anoek Forkink en Renata Gierkink de oorkonde in ontvangst. 


Wereld Niet Roken Dag

Geplaatst op: 31-05-2017

Vandaag, 31 mei, is het Wereld Niet Roken Dag. In 1987 werd deze dag in het leven geroepen door de World Health Organization om meer aandacht te vragen voor de gevaren van roken. Rookt u nog? En heeft u ook meerdere ‘redenen’ om te blijven roken of hoort u zichzelf wel eens iets zeggen in de trant van: ‘Ik kan zo stoppen met roken dus het is gewoon een kwestie van wilskracht?’ Zo zijn er een heleboel redenen, die geen echte reden blijken te zijn.

Drogredenen
Veel mensen denken dat roken een vrije keuze is, maar meer dan 80% van de rokers begint voor zijn 18e levensjaar en binnen vier weken is een kind verslaafd. Nicotine is enorm verslavend en op elke straathoek te koop. Daarom kunt u ook niet zomaar stoppen met roken, want met wilskracht alleen komt niet iedereen er. Niet alleen door het verslavingselement, maar ook omdat het erfelijk bepaald is hoe makkelijk u kunt stoppen met roken. Dit blijkt uit studies tussen rokende tweelingen. Nicotineverslaving heeft dus niet alleen met wilskracht te maken.

‘’Mijn opa is 90 jaar geworden en hij rookte twee pakjes per dag’’ is een veelgehoorde reden om door te blijven roken, maar dat is wel erg kort door de bocht. Als er tien kikkers over de snelweg lopen, wordt de overkant altijd wel door één gehaald. Maar feit is, dat meer dan de helft van de rokers aan roken overlijdt. ’Ja, maar ik moet toch ergens aan dood gaan?’ is een argument dat ook vaak wordt aangedragen. Voor tabaksverslaving geldt, als u niet begint mist u niets, maar bent u eenmaal begonnen dan kunt u nauwelijks nog stoppen. Het klopt dat u ergens aan dood moet gaan, maar waarom 7 - 18 jaar eerder? 20 tot 30 procent van alle kanker wordt veroorzaakt door roken en elk jaar sterven er circa 19.000 mensen als gevolg van roken.

Veel mensen denken ook dat hun stress afneemt door te roken, maar een sigaret heft alleen het nicotinetekort op, niet het stressgevoel. Dit tekort ontstaat al vanaf een half uur na het doven van een sigaret. Het blijkt ook dat rokers meer stress ervaren dan niet-rokers en vaker depressief en angstig zijn. Maar zeg nu zelf, als uw kind stress heeft vanwege een toets of wedstrijd, dan geeft u hem of haar toch ook geen sigaret? Als u stopt met roken kunt u een paar dagen last hebben van ontwenningsverschijnselen, zoals een zenuwachtig gevoel, maar eigenlijk vertelt uw lichaam u dan dat u goed bezig bent.

Tips om te stoppen
Als u wilt stoppen is het aan te raden om de redenen op een rij te zetten en de situaties waarin u het liefst rookt in kaart te brengen. Op deze manier kunt u vooraf al een oplossing bedenken hoe u met deze situatie om wilt gaan. Als u bijvoorbeeld altijd een sigaret opsteekt na het eten kunt u nu vooraf bedenken dat u voortaan fruit gaat eten na het eten. Door een stopdag te bepalen en door uw omgeving te vertellen dat u gaat stoppen, maakt dat het stoppen gemakkelijker. Het is ook aan te raden om alles op te ruimen wat u aan roken herinnert, bijvoorbeeld uw aanstekers. Verander uw eet- en drinkgewoonten, zorg voor voldoende lichamelijke ontspanning en beloon uzelf met het geld dat u bespaart. Mocht u een terugval hebben, geef dan de moed niet op en ga na in welke situatie dat gebeurde en probeer te bedenken met welk ander (alternatief) gedrag u voortaan kunt reageren.

Lukt het u niet op eigen kracht? Bij de Rookstoppoli van het SKB kunt u onder deskundige begeleiding stoppen met roken. In een persoonlijk gesprek overlegt een gespecialiseerd verpleegkundige met u wat voor u de meest geschikte manier is om te stoppen met roken. Ook worden de motivatie, redenen en verwachtingen besproken. Wilt u een afspraak maken voor de Rookstoppoli? Dan kunt u bellen naar de polikliniek Longgeneeskunde, 0543 54 45 10. U heeft hiervoor geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

Geïnteresseerd in meer mythes over tabaksverslaving? Kan dan op wandadekanter.nl


SKB legt uit: Epilepsie, medicijnen en bijwerkingen

Geplaatst op: 19-05-2017

SKB legt uit: Epilepsie, medicijnen en bijwerkingen

Let op: inschrijven is niet meer mogelijk

Donderdag 15 juni organiseren het SKB en de Epilepsievereniging Nederland een informatieavond over de behandeling van epilepsie met medicijnen en de bijwerkingen.

SKB legt uit
Naar schatting hebben ongeveer 120.000 mensen in ons land epilepsie. Epilepsie kent veel verschijningsvormen. Een ervan is een ‘aanval’ waarbij men het bewustzijn tijdelijk kan verliezen. De behandeling van epilepsie bestaat veelal uit het dagelijkse gebruik van medicijnen.

Wie epilepsie heeft en medicijnen moet slikken, kan last hebben van bijwerkingen. En daarover gaat deze SKB legt uit. Dr. Jurgen Schelhaas, neuroloog bij Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe en ééns in de twee weken aanwezig in het SKB, legt uit welke behandelingen met medicatie er mogelijk zijn en wat de bijwerkingen van deze zogeheten epileptica zijn. Na een korte pauze zal Inge van Dijk van de Epilepsie Vereniging Nederland meer vertellen over de vereniging en hun rol.

Gratis informatieavond
De informatieavond is op donderdag 15 juni van 19.30 tot 21.15 uur en vindt plaats in het auditorium van het SKB. U bent van harte welkom vanaf 19.00 uur. Er staat koffie en thee klaar en ook in de pauze wordt gezorgd voor een hapje en drankje. De avond en het parkeren zijn gratis.

Aanmelden
Wij vinden het prettig om vooraf te weten dat u komt. U kunt zich aanmelden via dit online formulier. Of bel op werkdagen naar de Gastenservice: 0543 54 44 15. Wilt u meer informatie over de avond, dan kunt u contact opnemen met mevrouw B. Lentink van de Epilepsievereniging Nederland via middenoost@epilepsievereniging.nl.


Bezoekersrestaurant verhuist naar de centrale hal

Geplaatst op: 19-05-2017

Het bezoekersrestaurant wordt verplaatst naar een prominente plek in de centrale hal van het ziekenhuis. “Een mooie lichte plek, zeg maar gerust een A-locatie die zeer geschikt is om onze patiënten en bezoekers te ontvangen”, aldus Coen Nieuwenhuis, manager vastgoed en bouwzaken. Zoals het er nu naar uitziet, kunnen bezoekers vanaf half juli terecht voor een aangeklede kop koffie of thee, een lekker belegd broodje of een kop soep tegen een redelijke prijs.

Het restaurant komt op de plaats waar momenteel de Thuiszorgwinkel is gevestigd. De Thuiszorgwinkel verhuist, samen met de Travel Health Clinic (de reizigerskliniek) en de kapsalon, naar de plek waar nu het bezoekersrestaurant is gevestigd. Deze veranderingen zijn onderdeel van de renovatie van het ziekenhuisgebouw. Met  deze verhuizing en verbouwing krijgt de centrale hal inclusief het bezoekersrestaurant een gastvrije, toegankelijke uitstraling.

Binnen en buiten
“De inrichting bestaat uit tafels in verschillende hoogtes waaronder een leestafel. Bij mooi weer kunnen de bezoekers terecht op het terras. Zo kunnen mensen een plek kiezen waar ze zich het beste thuis voelen. Bezoekers kunnen gratis gebruik maken  van het gasten wifi netwerk en er zijn oplaadpunten voor smartphones, laptops en tablets”, licht Coen toe. “Met het nieuwe bezoekersrestaurant bieden we mensen de gelegenheid om als het ware even uit een ziekenhuisomgeving te zijn op een plek waar ze aangenaam kunnen verblijven.”

Artist impression van het nieuwe bezoekersrestaurant

Op de artist impression valt de afscheiding door middel van banken in een ronde vorm meteen op. De bouw van het ziekenhuis bestaat voornamelijk uit rechte lijnen, de centrale hal heeft een ruitvorm. De ronde vorm is afwijkend, maar kan juist ondersteunend zijn om een andere sfeer te beleven; het biedt geborgenheid en bescherming. Bovendien vormen de banken een soort afscheiding met de rest van de hal.


Hostesses in het dagbehandelingscentrum

Geplaatst op: 19-05-2017

In het dagbehandelingscentrum van het SKB werken zes hostesses. “Als hostess sta je dicht bij de patiënt. Met informatie en praktische ondersteuning, maar ook met tijd en aandacht voor de patiënt en zijn of haar naasten”, aldus Anneke Kamphuis en Ellen Hengeveld, twee van de zes hostesses die op het dagbehandelingscentrum werken.

“De dag begint meestal met praktische zaken zoals het klaarleggen van de OK-jasjes. Maar het allerbelangrijkste is dat we patiënten welkom heten, wegwijs maken en op hun gemak stellen als dat nodig is. Als hostess ben je de hele dag op de afdeling, zodat je goed voeling kunt houden met de patiënt en signaleert waar behoefte aan is”, aldus Ellen en Anneke.

Lees verder in de advertorial van mei 2017.

Hostess Veronique ten Barge en Hemla Prins


Opblaasbare darm in het SKB

Geplaatst op: 15-05-2017

Donderdagavond 18 mei vindt ‘’SKB legt uit: Chronische darmklachten’’ plaats. Ter gelegenheid van deze informatieavond staat er van dinsdag 16 tot en met donderdag 18 mei een opblaasbare darm in de centrale hal van ons ziekenhuis. Geïnteresseerden kunnen door de opblaasbare darm lopen en zien hoe darmpoliepen en andere darmafwijkingen eruit zien. Ook kunnen er illustraties en uitleg van aandoeningen bekeken worden. De levensgrote darm is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting om het belang van vroege opsporing van darmkanker onder de aandacht te brengen. Je bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen! 

 Opblaasbare darm MLD Stichting

 

 


SKB legt uit: Chronische darmklachten

Geplaatst op: 26-04-2017

SKB legt uit: Chronische darmklachten

Donderdag 18 mei organiseert Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk onder de naam ‘SKB legt uit’ een informatieavond over chronische darmklachten. 

Darmen zorgen voor de vertering van voedsel, het opnemen van voedingsstoffen en het verwerken van afvalstoffen. Wanneer de darmen hun werk niet goed doen, kunnen er chronische klachten ontstaan zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of het prikkelbaar darmsyndroom.

SKB legt uit
Veel mensen hebben last van darmklachten. Met welke klachten ga je naar de huisarts, wanneer zijn de klachten chronisch en wat is er aan te doen? Tijdens de informatieavond legt Sven van den Hazel, maag-, darm-, leverarts in het SKB en Slingeland Ziekenhuis, uit hoe chronische en goedaardige darmklachten kunnen ontstaan en welke behandelingen er mogelijk zijn.

Na een korte pauze waarin u gelegenheid heeft vragen te stellen en informatie- en voorlichtingsmateriaal te bekijken, zullen de endoscopieverpleegkundigen Ilone Jansen en Claudia Meekes u uitleg geven over de verschillende darmonderzoeken.

Gratis informatieavond
De informatieavond is op donderdag 18 mei van 19.30 tot 21.15 uur en vindt plaats in het auditorium van het SKB. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Er staat koffie en thee klaar. Ook in de pauze wordt gezorgd voor een hapje en drankje. De avond en het parkeren zijn gratis.

Aanmelden
Wij vinden het prettig om vooraf te weten dat u komt. U kunt zich aanmelden door het formulier in te vullen of op werkdagen te bellen naar de Gastenservice 0543 54 44 15


Dag van de beroerte

Geplaatst op: 26-04-2017

Laat gratis uw cholesterol, bloeddruk en bloedsuiker meten op de Dag van de Beroerte 

Dinsdag 9 mei 2017 is het de Europese Dag van de Beroerte. Het SKB organiseert die dag van 9.00 tot 15.30 uur een informatiemarkt in de centrale hal van het ziekenhuis. De nadruk ligt op preventie en het verkleinen van de risico’s op hart- en vaatziekten.

Het thema dit jaar is 'De impact van een beroerte'. Het verder leven na een beroerte is een belangrijk onderwerp. Het voorkomen van een eerste beroerte, maar ook het verkleinen van de kans op een tweede of volgende beroerte kan door een aangepaste leefstijl: goede voeding, voldoende bewegen, minder stress, niet roken en matig met alcohol. Ook controle (minstens een keer per jaar) op de risicofactoren door uw (huis)arts is van belang.

Op 9 mei zijn in de hal van ons ziekenhuis verschillende plekken ingericht waar u de mogelijkheid hebt uw cholesterol en bloedsuiker te laten prikken, de bloeddruk te laten meten en hun BMI te laten uitrekenen. Verpleegkundigen en diëtisten zijn die dag aanwezig om tips te geven. Net als voorgaande jaren wordt er gewerkt met gekleurde kaartjes met daarop een nummer. Zo is precies te zien wanneer iemand aan de beurt is. De uitkomsten van de testen bieden inzage in de leefstijl en mogelijke risicofactoren. Komen hier bijzonderheden uit, dan bespreken de verpleegkundig specialisten neurologie dit direct met u. 

Gezonde leefstijl verminderd kans op een CVA
“Iedereen kan door een CVA worden getroffen, maar door een aanpassing van de leefstijl, zoals stoppen met roken, goede voeding, voldoende bewegen en matig met alcohol kan het risico op een hersenbloeding of herseninfarct al sterk verminderen,“ besluit Renata Gierkink, verpleegkundig specialist Neurologie.


SKB legt uit: slaapproblemen

Geplaatst op: 14-03-2017

SKB legt uit: slaapproblemen

Op donderdag 30 maart jl. vond alweer de derde SKB legt uit plaats. Deze keer ging het over slaapproblemen. Longarts Hans Schoppers, de KNO artsen Corine Alvarado en Hans Hinderink en verpleegkundig specialist Lisette Drenthen legden uit hoe slaapproblemen

Slaapapneu

Verpleegkundig specialist Longgeneeskunde Lisette Drenthen, vertelt dat veel slaapproblemen worden veroorzaakt door slaapapneu oftewel ademstops. Een apneu wordt veroorzaakt door een nauwe ruimte (obstructie) in de keel/neusholte. Deze vernauwing kan een gevolg zijn van overgewicht, verslapping van de spieren in de mond, keelholte, grote amandelen of huig. Maar ook roken, alcohol en bijvoorbeeld slaapmedicatie kunnen hierop van invloed zijn.Informatie over slaapproblemen

Geplaatst op: 10-03-2017

Informatie over slaapproblemen

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix organiseert op donderdag 30 maart een ‘SKB legt uit’ over slaapproblemen.

Verpleegkundig specialist Longgeneeskunde Lisette Drenthen, vertelt dat veel slaapproblemen worden veroorzaakt door slaapapneu oftewel ademstops. Een apneu wordt veroorzaakt door een nauwe ruimte (obstructie) in de keel/neusholte. Deze vernauwing kan een gevolg zijn van overgewicht, verslapping van de spieren in de mond, keelholte, grote amandelen of huig. Maar ook roken, alcohol en bijvoorbeeld slaapmedicatie kunnen hierop van invloed zijn.

De obstructie en de daaruit voortvloeiende slaapapneu wordt OSAS genoemd. OSAS kan leiden tot slaperigheid overdag en kan vervelende gevolgen hebben op het werk, in een relatie en het gezin, maar het kan ook tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en diabetes leiden.

Informatieavond SKB legt uit
Op donderdagavond 30 maart van 19.30 tot 21.15 uur organiseert het SKB een informatieavond over slaapproblemen onder de naam 'SKB legt uit'. Een KNO arts en een verpleegkundig specialist vertellen u alles over slaapproblemen, mogelijke behandelingen en wat u zelf kunt doen om beter te slapen. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Koffie en thee staan klaar. Ook in de pauze wordt gezorgd voor een hapje en drankje. De bijeenkomst en het parkeren zijn gratis. Via deze link kunt u zich  aanmelden. Telefonisch aanmelden kan ook, via telefoonnummer 0543 544415 (vrijwilligers Gastenservice).

Lees verder...

Online inzicht in uw medische gegevens via Mijn SKB

Geplaatst op: 08-03-2017

Online inzicht in uw medische gegevens via Mijn SKB

Vanaf 9 maart 2017 kunnen patiënten van 16 jaar of ouder, inzage krijgen in hun medische gegevens via de beveiligde internetomgeving Mijn SKB. Door met uw DigiD code met sms-functie in te loggen op Mijn SKB, kunt u de gegevens uit het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) inzien.

Daarnaast kunt u via Mijn SKB de benodigde vragenlijsten digitaal invullen en verzenden, voordat u de polikliniek bezoekt. Dit scheelt veel tijd en de antwoorden staan direct in een beveiligde omgeving waar de zorgverlener ze kan bekijken. Via Mijn SKB kunt u ook persoonlijke aantekeningen maken.

Wat heeft u nodig om Mijn SKB te kunnen gebruiken?
Om Mijn SKB te gebruiken, heeft u het volgende nodig:

 • Een DigiD code met sms-functie
 • Een mobiele telefoon (om de sms-code te ontvangen)
 • Een computer of tablet met een internetverbinding
 • U bent patiënt van het SKB (geweest)


Welke gegevens kunt u als patiënt zien in Mijn SKB?
Nadat u heeft ingelogd op de beveiligde internetomgeving, kunt u vanaf 9 maart de volgende gegevens inzien:

 • De uitslagen van onderzoeken, geschreven na 9 maart 2017 zijn inzichtelijk. Uitslagen voor die datum zijn niet in te zien via Mijn SKB, met uitzondering van de labuitslagen. Labuitslagen worden ook van voor deze datum getoond.
 • Uw brieven van het SKB (brieven vóór 9 maart zijn niet inzichtelijk).
 • Verwijsbrieven, bijvoorbeeld van uw huisarts (brieven vóór 9 maart zijn niet inzichtelijk).
 • Andere medische gegevens, zoals diagnoses, medicatie en allergieën, maar ook metingen zoals bloeddrukmetingen, lengte en gewicht.
 • Overzicht van uw afspraken, zowel in het verleden als afspraken die nog komen.

  Wilt u meer weten?

  Dan verwijzen wij u graag naar www.mijnskb.nl. Heeft u een vraag over het gebruik van Mijn SKB, dan kunt u een e-mail sturen naar mijn@skbwinterswijk.nl of bel 088 055 43 40. Heeft u een zorginhoudelijke vraag over een verslag of uitslag, bespreek dit dan tijdens uw volgende afspraak met uw zorgverlener.


SKB behaalt borstvoedingscertificaat

Geplaatst op: 27-01-2017

SKB behaalt borstvoedingscertificaat

De Vrouw-kindeenheid van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk behaalde eind 2016 het certificaat ‘Zorg voor Borstvoeding’. Hiermee voldoet het ziekenhuis aan de hoge internationale kwaliteitseisen voor borstvoeding die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) & Unicef hebben opgesteld. Alle verpleegkundigen, verloskundigen, kinderartsen, gynaecologen en lacatatiekundigen hebben borstvoedingszorg hoog in het vaandel staan en werken nauw samen om moeder en kind de best mogelijke borstvoedingszorg te bieden.

Het certificaat is een bewijs van de kwalitatief goede borstvoedingszorg die het SKB levert.  Tijdens de zwangerschap worden vrouwen voorgelicht over de voordelen en de praktijk van borstvoeding geven. Is de baby geboren, dan blijven moeder en baby dag en nacht bij elkaar op de kamer. Verder wordt aan de moeder uitgelegd hoe ze haar baby moet aanleggen en hoe ze de borstvoeding in stand kan houden.

Lees verder...

Het nieuwe patiëntenmagazine is uit

Geplaatst op: 01-05-2017

Het nieuwe patiëntenmagazine is uit

Vanaf vandaag wordt de tweede editie van ons magazine, ‘Welkom in ons ziekenhuis’, wordt uitgedeeld op de verpleegafdelingen en ligt in de wachtkamers van de poliklinieken. In deze editie leest u o.a. over de digitale ontwikkelingen, wondzorg, het huiskamerproject, informatiebeveiliging en het werk van een gipsverbandmeester. 

Bent u in het ziekenhuis, neem gerust een gratis exemplaar mee. Veel leesplezier.

 

 


SKB gaat voor nog hogere medicatieveiligheid

Geplaatst op: 01-02-2017

SKB gaat voor nog hogere medicatieveiligheid

Het SKB is één van de eerste ziekenhuizen in Nederland die ziekenhuisbreed medicatie gaat verifiëren met het Medeye medicatieveiligheidssysteem. Met de invoering van dit systeem kunnen de patiënt- en medicatieveiligheid nog beter worden gegarandeerd.

 

De verpleegkundige laat de medicijnen scannen in het MedEye medicatieveiligheidssysteem. Een van de functies van het systeem is een 3D-scanner met geavanceerde software waarmee wordt gecontroleerd of de patiënt de juiste medicijnen krijgt. Op deze manier worden medicijnen nog zorgvuldiger uitgedeeld en toegediend. Ziekenhuisapotheker en voorzitter van de medicatiecommissie Arjan Bulsink vertelt: ‘’Voorheen vond de controle plaats door middel van barcodes, maar die zitten niet op alle medicatie, waardoor elektronische controle niet altijd mogelijk was. Het verder optimaliseren van de patiëntveiligheid en de efficiency waren uitgangspunten voor de aanschaf van het nieuwe systeem.’’

 

Dit innovatieve apparaat gaat na of de toe te dienen medicijnen overeenkomen met wat de arts heeft voorgeschreven. De controle met de MedEye vindt namelijk net voor de medicatietoediening, aan het bed van de patiënt, plaats. Hierbij wordt gecontroleerd of het om de juiste persoon, het correcte tijdstip en de juiste dosering van het juiste medicijn gaat.‘‘Computers zijn beter in routinematige controles dan mensen, hoe hard ze ook hun best doen. Alle checks die plaats moeten vinden, kunnen nu computergestuurd gedaan worden,’’ aldus Arjan Bulsink. Door gebruik te maken van deze nieuwe technologie verbetert de medicijnverstrekking en nemen de patiënt- en medicatieveiligheid nog verder toe.


Intensieve samenwerking Beatrixapotheek en ziekenhuisapotheek

Geplaatst op: 01-02-2017

Per 1 februari zijn de Beatrixapotheek en de ziekenhuisapotheek samengevoegd tot één vakgroep. Zij gaan intensiever samenwerken. Als eerste wordt het ontslagmedicatie-traject verbeterd. Hiermee wordt op de afdeling C1 een proef gestart.


Wijzigingen wachtruimte Beatrix Apotheek

Geplaatst op: 19-01-2017

Om het wachten op medicijnen van de Beatrix Apotheek aangenamer te maken, wijzigen wij met ingang van maandag 23 januari 2017 de procedure. De nieuwe procedure is als volgt:   

 

Lees verder...

Website SKB veilig

Geplaatst op: 09-01-2017

Naar aanleiding van de berichtgeving in de media over onveilige websites van ziekenhuizen heeft SKB de acties die het al had ingezet om de website beter te beveiligen per direct uit laten voeren.

Dat heeft ertoe geleid dat sinds maandagmiddag 9 januari de website van Streekziekenhuis Koningin Beatrix  aan de beveiligingseisen voldoet. Het internetadres begint met 'https' en in het internetadres is ook een (groen) hangslotje afgebeeld.

SKB geeft nogmaals aan dat de website uitsluitend informatief is en geen link heeft met ziekenhuissystemen. Patiëntendossiers staan niet op dezelfde server maar op een andere plek in een beveiligde omgeving. Hetzelfde geldt voor SKBaby, de babycam van het ziekenhuis. Deze functionaliteit komt eveneens via een beveiligde verbinding tot stand en staat op een andere server dan de website. Via de website van het SKB kunnen geen vertrouwelijke gegevens verstuurd of geraadpleegd worden.


Doorlopende bezoektijden

Geplaatst op: 04-01-2017

Wie een patiënt in Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk wil bezoeken, kan vanaf 1 januari 2017 dagelijks terecht van 14.30 tot 20.00 uur.  In de weekenden en op feestdagen is bezoek tussen 10.45 en 11.30 uur ook mogelijk. Uitzonderingen zijn de afdeling Intensive care/Cardio care en de Vrouw-kindafdeling. 

Lees verder...

Rondleiding nieuwe afdeling IC/CC in SKB

Geplaatst op: 18-01-2017

Rondleiding nieuwe afdeling IC/CC in SKB

De nieuwe afdeling IC/CC (Intensive Care / Cardio Care) vormt samen met de Spoedeisende Hulp (SEH) het centrum acute zorg. Voordat de nieuwe afdeling IC/CC in gebruik wordt genomen, kunnen belangstellenden eerst een kijkje komen nemen. Op zaterdag 21 januari tussen 10.00 en 13.00 uur is iedereen welkom. Ook de Spoedeisende Hulp, die in 2015 geheel is vernieuwd, opent deze dag haar deuren.

Teammanager Acute Zorg, Sjaak Hulshof, is samen met zijn team  trots op het nieuwe centrum acute zorg, uniek in de regio. Het unieke aan dit centrum is dat er een directe verbinding is tussen beide afdelingen. Daarnaast zorgen de ruime opzet, de directe verbinding middels de spoedlift met het OK-centrum, de royale ontvangst- en werkbalie en de riante patiëntenkamers voor een rustige, professionele uitstraling. De patiëntenkamers zijn comfortabel en van de modernste technieken voorzien, zowel voor de patiënten als voor de verpleegkundigen.

Belangstellenden worden van harte uitgenodigd voor een rondleiding over beide afdelingen. De gipskamer is die dag niet geopend. Parkeren is die ochtend gratis. Bij de hoofdingang worden belangstellenden welkom geheten en verwezen naar de nieuwe afdelingen.


Wereldlichtjesdag

Geplaatst op: 11-12-2016

Wereldlichtjesdag

Elke tweede zondag in december wordt Wereldlichtjesdag gehouden. Op deze dag steken mensen over de hele wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Het SKB besteedt deze hele week extra aandacht aan het verlies van dierbaren.

Je bent ver weg
en toch dichtbij
het licht dat jou omgeeft
is ook in mij

Wij nodigen iedereen uit die een kind, familielid, vriend of collega wil gedenken om deze week een (elektrisch) kaarsje op te steken in ons vernieuwde stiltecentrum.

 

 


Per 1 januari 2017 zijn het Slingeland Ziekenhuis en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix gefuseerd

Beide ziekenhuizen bundelen hun krachten

Geplaatst op: 06-12-2016

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk hebben goedkeuring ontvangen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om te fuseren.

Lees verder...

Eerste editie SKB legt uit groot succes

Geplaatst op: 30-11-2016

Eerste editie SKB legt uit groot succes

Woensdag 30 november vond de eerste SKB legt uit plaats. Onder die naam organiseert SKB tien tot twaalf keer per jaar informatieavonden over aandoeningen en behandelingen. De eerste avond ging over de behandeling van goedaardige prostaatvergroting. Ruim 90 belangstellenden
woonden de avond bij. 

Uroloog Ilhan Karaoglu wist beeldend uit te leggen hoe  de prostaat werkt en welke behandelopties er zijn bij een vergrote prostaat. Uniek voor de Achterhoek is de behandeling met de Green light laser. Met deze laser wordt op een elegante, patiëntvriendelijke manier het teveel aan weefsel als het ware weggestoomd.  Patiënten herstellen na deze ingreep snel en hoeven over het algemeen maar een nacht in het ziekenhuis te blijven. Operatieassistent Marleen Blikman liet in haar presentatie  zien hoe de ingreep op de OK verloopt.

Lees verder...

Ouderenzorg op maat

Geplaatst op: 30-11-2016

Ouderenzorg op maat

Oudere patiënten hebben vaak meerdere gezondheidsproblemen tegelijkertijd. Dit is meestal een combinatie van lichamelijke, geestelijke en/of functionele problemen, zoals moeite met bewegen of rondom de inname van veel medicijnen. Om het totaalplaatje in één keer in kaart te brengen, komen deze patiënten op het spreekuur van de klinisch geriater, specialist in de ouderengeneeskunde.

Lees verder...

Extra aandacht voor ondervoede patiënten

Screening bij opname met aanvullende behandeling

Geplaatst op: 30-11-2016

Extra aandacht voor ondervoede patiënten

Uit landelijke cijfers blijkt dat 15 à 25% van de patiënten in een ziekenhuis ondervoed is. “Het gaat dan vooral om ouderen, chronisch zieken en patiënten rondom een operatie”, aldus diëtisten Daphne Waarle en Erna Dunnewold. “Ondervoede patiënten herstellen minder snel van een ziekte of operatie en hebben meer kans op complicaties, zoals infecties en een vertraagde wondgenezing. Daarom screenen we iedere patiënt bij opname op ondervoeding.”

 

Lees verder...

Informatie over borstimplantaten voor patiënten

Geplaatst op: 14-11-2016

In het televisieprogramma Zorg.nu ( 8 november 2016) is uitgebreid aandacht besteed aan de mogelijke risico’s en bijwerkingen van siliconen borstimplantaten: http://zorgnu.avrotros.nl/uitzendingen/08-11-2016/. Directe aanleiding was een onderzoek van het RIVM in opdracht van de IGZ naar de (technische) dossiers van 10 fabrikanten die in Nederland siliconen borstimplantaten op de markt brengen. Hierbij zijn diverse tekortkomingen aan het licht gekomen. De NVPC heeft het initiatief van het onderzoek destijds erg ondersteund.  

 

Lees verder...

Groene vinkjes voor SKB

Geplaatst op: 11-11-2016

Groene vinkjes voor SKB

Afgelopen week ontving Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk groene vinkjes voor stomazorg en prostaatkankerzorg. De vinkjes zijn een erkenning voor het leveren van goede zorg.

Lees verder...

SKB legt uit: Goedaardige prostaatvergroting

Extra informatieavond

Geplaatst op: 23-11-2016

SKB legt uit: Goedaardige prostaatvergroting

De informatieavond over goedaardige prostaatklachten en (in)continentie op 30 november is vol. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. We streven ernaar deze informatieavond in de loop van 2017 opnieuw te organiseren. Naarmate mannen ouder worden, neemt de grote van de prostaat toe, waardoor er geleidelijk klachten ontstaan bij het legen van de blaas. Klachten die bijzonder hinderlijk kunnen zijn en die, wanneer ze niet worden behandeld, kunnen leiden tot blaasontstekingen en nierklachten.

SKB legt uit
Tijdens de informatieavond legt uroloog Ilhan Karaoglu uit wat de oorzaken van goedaardige prostaatklachten kunnen zijn en hoe deze behandeld kunnen worden. Een zeer patiënt-vriendelijke manier van behandelen van een goedaardige prostaatvergroting, is laseren met de zogenaamde Green Light Laser.

Operatieassistent Marleen Blikman neemt u aan de hand van een presentatie mee naar de operatiekamer. Zij legt uit hoe de ingreep van een vergrote prostaat technisch verloopt. 

Na een korte pauze waarin u gelegenheid heeft vragen te stellen en informatie- en voorlichtingsmateriaal te bekijken, zal Specialistisch verpleegkundige Urologie en Continentiezorg Nancy Berentsen u uitleg geven over incontinentie bij prostaatklachten. Welke materialen zijn er specifiek voor mannen en hoe zit het met de vergoeding van deze materialen.

Gratis informatieavond
De informatieavond is op woensdag 30 november van 19.30 tot 21.15 uur in vindt plaats in het auditorium van het SKB. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Er staat koffie en thee klaar. Ook in de pauze wordt gezorgd voor een hapje en drankje. De avond en het parkeren is gratis.


SKB op 9e plaats in de AD ziekenhuis top 100

Geplaatst op: 05-11-2016

SKB op 9e plaats in de AD ziekenhuis top 100

In de AD ziekenhuis top 100 die zaterdag 5 november bekend werd gemaakt is het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk op een 9e plek geëindigd. Dit is het derde jaar op rij dat SKB in de AD top tien staat.

Lees verder...

SKB in de top 5 van de meest patiëntvriendelijke ziekenhuizen

Geplaatst op: 04-11-2016

SKB in de top 5 van de meest patiëntvriendelijke ziekenhuizen

Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk is één van de vijf ziekenhuizen die is genomineerd voor de titel meest patiëntvriendelijke ziekenhuis van Nederland. Het is de tweede keer dat SKB door Zorgkaart Nederland is genomineerd. Ook Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem is opnieuw genomineerd. Op dinsdag 13 december maakt Zorgkaart Nederland de winnaar bekend.

Lees verder...

Herstellen in een huiselijke omgeving

Geplaatst op: 06-10-2016

Herstellen in een huiselijke omgeving

Maandag 10 oktober start Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk met de pilot ‘Huiskamer, herstellen in een huiselijke omgeving’. In twee sfeervol ingerichte huiskamers krijgen ouderen de zorg die ze nodig hebben en blijven ze met gerichte spel- en bewegingsactiviteiten zoveel mogelijk actief en zelfstandig. Dit bevordert het herstel, zowel tijdens als na de ziekenhuisopname. Iedere huiskamer biedt ruimte aan acht patiënten van 70 jaar en ouder die zijn opgenomen in het SKB.

 

 “Met de invoering van het huiskamermodel proberen we een sfeer te creëren waar kwetsbare ouderen zich veilig en op hun gemak voelen. Samen met anderen actief te zijn en te eten bevordert het herstel en vermindert de kans op vallen, acute verwardheid en ondervoeding,” legt José Weykamp, stafmedewerker ouderenbeleid, uit.

Lees verder...

Streekziekenhuis Koningin Beatrix stijgt naar de 8e plaats in de BDO Benchmark Ziekenhuizen

Geplaatst op: 07-10-2016

Accountants- en advieskantoor BDO concludeert in zijn jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen dat de sector lijkt te stabiliseren. Toch is er reden voor zorg. Vooral onder kleinere ziekenhuizen zouden faillissementsrisico’s blijven bestaan. Ondanks deze trend blijft het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) ieder jaar stijgen in de ranking.


SKB sterk gestegen in de ranglijst
Waar het SKB in 2014 nog op plek 24 stond in de lijst, is het nu gestegen naar de 8e plaats. Ook de rapportcijfers blijven stijgen. Van een zeven in 2013 naar een tien in 2015. Hiermee scoort het SKB ruim boven het gemiddelde rapportcijfer in de sector dat in 2015 licht daalde naar 6,8 ten opzichte van 7,1 in het jaar ervoor.


BDO Benchmark Ziekenhuizen
In de jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen worden de algemene ziekenhuizen in Nederland door BDO gerangschikt op basis van de jaarverslagen. De ziekenhuizen worden beoordeeld op omzet, bedrijfsresultaat, eigen vermogen, solvabiliteit en liquiditeit. In totaal staan er 68 ziekenhuizen in de lijst. Hiervan scoren 15 ziekenhuizen een onvoldoende, 28 werden beoordeeld met een acht of hoger. Slechts acht ziekenhuizen, waaronder het SKB, scoorden een tien.


Sector stabiliseert, maar faillissementsrisico’s blijven
De conclusie die BDO trekt naar aanleiding van het onderzoek is dat de situatie ten opzichte van vorig jaar lijkt te stabiliseren. Desondanks zit 20% van de ziekenhuizen financieel nog in de gevarenzone. De ziekenhuizen met een onvoldoende scoren daarnaast ongeveer een punt lager dan de ziekenhuizen met onvoldoendes in het vorige onderzoek.

Lees verder...

Samen werken aan veilige zorg!

Geplaatst op: 05-10-2016

Samen werken aan veilige zorg!

Gelukkig komt een acute verloskundige situatie niet heel vaak voor. Maar op het moment dat er een uitgezakte navelstreng, of een vitale fluxus (heftig bloedverlies na een bevalling) ontstaat, moeten alle partijen goed voorbereid zijn. Daarom trainen eerste- en tweedelijns verloskundigen, gynaecologen en verpleegkundigen van het SKB de aankomende maanden samen. De trainingen gaan onder andere in op het versterken van teamwerken en goed communiceren tijdens acute situaties.

Lees verder...

Geslaagde rampenoefening SKB

Geplaatst op: 03-10-2016

Geslaagde rampenoefening SKB

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix hield zaterdag 1 oktober een grootschalige rampoefening. Medewerkers van de Spoedeisende Hulp (SEH) werden geconfronteerd met een rampscenario waarbij er brand was uitgebroken in de bakkerij van een supermarkt in Winterwijk. Tientallen slachtoffers, van zwaar – tot lichtgewond, werden naar het ziekenhuis gebracht of kwamen op eigen gelegenheid. Aan de oefening deden artsen, SEH-, afdelings- en polikliniekverpleegkundigen, secretaresses van de SEH, wondverpleegkundigen, medewerkers röntgenafdeling, medewerkers beveiliging en een huisarts mee. Leden van de Lotusvereniging uit Zieuwent speelden de rol van slachtoffer.

Doel van de oefening was om het Ziekenhuis Rampenopvangplan (ZiROP) te testen en om medewerkers in een nagespeelde situatie te confronteren met een crisissituatie. Daarbij wordt uitgegaan van een zo reëel mogelijke scenario.

Rampscenario
“Om 8.00 uur kreeg de SEH een melding binnen dat er een grote brand was in de bakkerij van een supermarkt. Vlak erna kwamen de eerste slachtoffers het ziekenhuis binnen. Op de SEH vond de registratie en de screening van de slachtoffers plaats. Lichtgewonde patiënten werden doorgestuurd naar de poli Chirurgie, zwaargewonde patiënten werden op de SEH behandeld. Om 10.00 uur was de oefening afgelopen. In totaal zijn er 35 slachtoffers behandeld.”

Teammanager acute zorg en portefeuillehouder van het ZiROP, SjaakHulshof,  is tevreden over het verloop van de oefening. “Iedereen was zeer betrokken en wist precies wat er van hem of haar werd verwacht. De verbeterpunten die na de evaluatie naar voren kwamen, worden verwerkt in het ZiROP.”

Goed voorbereid
Het SKB test regelmatig het ZiROP aan de hand van rampscenario’s. Begin april vond er een oefening familieopvang plaats en in november staat er een organisatorische oefening gepland. Zo blijven alle medewerkers getraind op onverwachte situaties, waardoor de patiëntveiligheid ook in een crisissituatie is gewaarborgd.


Nieuwe webcams bij de pasgeborenen!

Geplaatst op: 03-10-2016

Nieuwe webcams bij de pasgeborenen!

Sinds deze week kunnen ouders van wie de pasgeborene nog in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk moet verblijven, hun baby thuis live volgen via nieuwe, verbeterde webcams. Via een beveiligde internetverbinding kunnen ouders beelden ontvangen van hun baby
in één van de couveuses in het ziekenhuis. 

 

 

 

Lees verder...

Dokter, vertel eens meer over..

postnatale of postpartum depressie

Geplaatst op: 21-09-2016

Dokter, vertel eens meer over..

“Wat als na de bevalling de roze wolk ontbreekt.” Deze pakkende titel publiceerde Vrouw afgelopen 13 september op haar website. Het artikel vertelt het verhaal van Anne-Marieke Graafmans, een moeder die na de geboorte van haar kind geconfronteerd werd met een postnatale depressie. Om meer aandacht en begrip voor dit taboe te creëren, besloot zij om er een documentaire over te maken. Een patiënte van drs. Els van Doorn, gynaecoloog, vroeg haar naar aanleiding van dit artikel: “Dokter, wilt u eens iets vertellen over een postpartum depressie?” Wij delen haar antwoord ook graag met u.

 

Lees verder...

Kom in beweging voor, tijdens en na een ziekenhuisopname

Geplaatst op: 21-09-2016

Kom in beweging voor, tijdens en na een ziekenhuisopname

Ook voor patiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis is het goed om meer te bewegen. Dat lijkt wellicht tegenstrijdig omdat het gaat om zieke mensen”, aldus Ellie Halink, teammanager para- en perimedische diensten. “Maar uit onderzoek blijkt dat de spiermassa snel afneemt bij te weinig beweging; een 65-plusser is na tien dagen opname maar liefst 15% van zijn spieren kwijt en krijgt de verloren spiermassa slechts met zeer veel moeite terug.”

Lees verder...

Mensen met chronische pijn revalideren in groepsverband

Geplaatst op: 21-09-2016

Mensen met chronische pijn revalideren in groepsverband

Ongeveer 18% van de Nederlandse bevolking ervaart matige tot ernstige chronische pijn. “Het gaat daarbij om pijn die langer dan zes weken aanhoudt”, aldus revalidatieartsen Van Cooten en Konter. “Sinds 2010 bieden we patiënten met chronische pijn een revalidatieprogramma aan in groepsverband. Mensen die het programma volgen, worden mentaal en fysiek sterker, waardoor zij, ondanks de pijnklachten, beter functioneren. Het is overigens niet zo dat de pijn verdwijnt.

Lees verder...

SKB ontvangt opnieuw roze lintje voor patiëntgerichte borstkankerzorg

Geplaatst op: 07-07-2016

SKB ontvangt opnieuw roze lintje voor patiëntgerichte borstkankerzorg

Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) heeft opnieuw het roze lintje voor patiëntgerichte borstkankerzorg van de Borstkanker Vereniging Nederland (BVN) ontvangen. SKB voldoet daarmee aan de vereiste criteria.

Jaarlijks worden de criteria voor het roze lintje voor patiëntgerichte borstkankerzorg aangescherpt. BVN heeft via B-force – een online vragenlijst - en een focusgroep getoetst wat borstkankerpatiënten belangrijk vinden. Daarnaast spraken zij met beroepsgroepen, zorgverzekeraars en zorgverleners uit de ziekenhuizen. Alle input is gebruikt om nieuwe criteria op te stellen. Ziekenhuizen die hieraan voldoen, hebben de zorg goed afgestemd op hun patiënten en naasten. 

Zorg afgestemd op de behoefte van de patiënt
Het mammateam bestaat uit gespecialiseerd chirurgen, mammacareverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, radiologen, oncologen, een patholoog, plastisch chirurgen, een radiotherapeut en afdelingsverpleegkundigen.

“We zijn een hecht team en werken nauw met elkaar samen. Daardoor kunnen we snel schakelen en de zorg aanpassen aan de individuele patiënt,” aldus chirurg Kirsten Kuizenga en verpleegkundig specialist Annemieke Kreiter.

Lees verder...

Ziekenhuizen Winterswijk en Doetinchem kunnen verder met fusieplannen

Geplaatst op: 30-06-2016

Het Koningin Beatrix Streekziekenhuis in Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem kunnen verder met hun fusieplannen. De cruciale zorg (spoedeisende hulp (SEH), acute verloskunde en cisisopvang GGZ) komt door de concentratie niet in gevaar, zo heeft de Zorgautoriteit geconstateerd. Ondernemingsraden, cliëntenraden, en overige medezeggenschapsorganen van de beide ziekenhuizen zijn op zorgvuldige wijze bij de voorbereiding van de fusie betrokken. Alle medezeggenschapsorganen hebben positief geadviseerd. Ook de overige stakeholders, bijvoorbeeld zorgverzekeraars en banken zijn goed betrokken bij de fusieplannen en zijn hier positief over.


Neurologie genomineerd voor ‘coschap van het jaar 2015

Geplaatst op: 23-06-2016

Na ieder coschap krijgt een coassistent een enquête voorgelegd door de coassistenten- en stageloperscommissie (CoStaCie) en e Ko-raad. Op basis van de antwoorden van de coassistent wordt van ieder specialisme het best gewaardeerde coschap genomineerd voor de ‘Coschap van het jaar trofee’. SKB heeft de nominatie voor Neurologie in de wacht gesleept!

Lees verder...

Je eigen Franniez spiraal!

Geplaatst op: 13-06-2016

Je eigen Franniez spiraal!

Chronisch zieke kinderen ontvangen nu Franniez bij een bezoek aan of een opname in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix! De Franniez methode bestaat uit een spiraal, treden en stickers plus een digitaal dagboek. Mees mocht als eerste een Franniez spiraal in ontvangst nemen.

Lees verder...

Rampenoefening in het SKB

Geplaatst op: 08-06-2016

Rampenoefening in het SKB

Op zaterdagmorgen 4 juni werd in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) een oefening in familieopvang bij een ramp gehouden. Het ziekenhuis test hiermee een deel van het ziekenhuis rampenopvangplan (ZiROP). De oefening vond voornamelijk plaats in het personeelsrestaurant, waardoor de overlast voor patiënten en bezoekers tot een minimum beperkt bleef.

Lees verder...

Medicijnpaspoort

Geplaatst op: 02-06-2016

Medicijnpaspoort

U heeft een medicatieoverzicht nodig als u naar uw (huis)arts of medisch specialist gaat. U kunt dit overzicht opvragen bij uw apotheek. Maar u kunt bijvoorbeeld ook het medicijnpaspoort gebruiken.

Op het medicijnpaspoort noteert u zelf alle medicijnen die u gebruikt. U kunt het medicijnpaspoort downloaden. Vervolgens kunt u het document uitprinten of opslaan en invullen op de computer (de ingevulde gegevens kunt u opslaan). U kunt ook een papierenversie opvragen bij de balie van de polikliniek.

Noteer op het medicijnpaspoort alle medicijnen die u gebruikt:
- De medicijnen die u van de apotheek heeft gekregen. Hiervoor kunt u ook een medicijnoverzicht opvragen bij uw eigen apotheek.
- De medicijnen die u zelf koopt, bijvoorbeeld bij de drogist of via internet.

Neem een actueel medicatieoverzicht mee naar het gesprek met uw arts. Het is namelijk belangrijk dat uw arts weet welke medicijnen u gebruikt. Een actueel medicatieoverzicht of medicijnpaspoort helpt uw arts om de juiste beslissingen te nemen over uw behandeling en daardoor kunnen vergissingen met medicatie worden voorkomen. Neem het medicatieoverzicht mee naar elke afspraak in het ziekenhuis of bij de huisarts.

Meld veranderingen in uw medicatie bij uw arts en apotheker
U kunt ook zelf bijdragen aan het actueel houden van uw medicatieoverzicht. Bijvoorbeeld door aan de apotheek door te geven wanneer u bepaalde medicijnen niet meer slikt. Informeer uw apotheek en de zorgverlener ook over bijwerkingen en allergieën. Wijzigt uw medicatiegebruik? Zorg dan voor een nieuw medicatieoverzicht voor uw volgende afspraak bij huisarts of medisch specialist.

 


Bijlagen downloaden


Ben jij de man of vrouw voor de parkeerservice?

Geplaatst op: 19-05-2016

Ben jij de man of vrouw voor de parkeerservice?

“Gastvrijheid vinden we erg belangrijk. Oog en aandacht hebben voor de mensen vanaf het moment dat ze bij het ziekenhuis aankomen. Een   gastvrije ontvangst is vaak bepalend voor hoe mensen de rest van een ziekenhuisbezoek ervaren”, aldus Carola Overbeek, teammanager Hospitality/Staffunctionaris facilitair bedrijf. “Sinds mei zijn we gestart met een parkeerservice en zoeken we vrijwilligers die patiënten en bezoekers willen ondersteunen rondom het parkeren.”

Lees verder...

SKB screent, onderzoekt en behandelt darmkanker

Geplaatst op: 19-05-2016

SKB screent, onderzoekt en behandelt darmkanker

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stuurt sinds 2014 gefaseerd alle mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker. “Het beste efficiënte preventieve onderzoek in Nederland dat we hebben”, aldus Joost Scherpenisse, MDL-arts. Dankzij het onderzoek worden op termijn jaarlijks 2.500 sterfgevallen aan darmkanker voorkomen.

Dat het SKB goede darmkankerzorg heeft, bleek onlangs weer na visitatie door het RIVM. “We zijn erg blij met de complimenten voor de goede organisatie, de kwaliteit van zorg en de moderne apparatuur. En we zijn trots op ons enthousiaste en deskundige team waarmee we het gehele onderzoek tot en met de behandeling kunnen verrichten. Een groot pluspunt is bovendien dat het SKB in onze regio de kortste doorlooptijd
heeft; de intake, het onderzoek en de uitslag binnen drie weken.”

Lees verder...

Mozaïekwerk en abstracte werken in de gangen van het SKB

Nieuws van de kunstcommissie

Geplaatst op: 07-07-2016

Mozaïekwerk en abstracte werken in de gangen van het SKB

Iedere twee maanden wisselen de exposities in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. In juni en augustus exposeren regionale kunstenaars hun werk in de centrale gang, poligangen en de vitrines.

Lees verder...

Maak kennis met het werk van de plastisch chirurgen

Geplaatst op: 06-04-2016

Het werk van de plastisch chirurgen is vooral bekend van de cosmetische ingrepen, zoals een facelift of liposuctie, terwijl dat maar om vijf tot tien procent van de ingrepen gaat. Meer dan de helft van de behandelingen heeft te maken met hand- en polsaandoeningen. 

Lees verder...

Vrijwilligers gezocht!

Geplaatst op: 04-04-2016

Vrijwilligers gezocht!

Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) is op zoek naar vrijwilligers die patiënten en bezoekers willen helpen bij het parkeren. Je kunt hierbij denken aan helpen met in- en uitstappen, mensen met een rolstoel van en naar de parkeerplaats vervoeren en parkeerplaatsen aanwijzen.

Als vrijwilliger lever je een belangrijke bijdrage aan het welbevinden van onze patiënten en bezoekers. Je stelt ze op hun gemak door een persoonlijk ontvangst en begeleiding. Je bent enthousiast, gastvrij, hebt een warm hart en een luisterend oor. Maar ook integriteit, betrouwbaarheid, flexibiliteit, ‘n goede gezondheid, zelfstandigheid en het in teamverband kunnen werken, zijn steekwoorden die bij jou passen.

Interesse
Wil jij ons één of meerdere dagdelen per week helpen om onze gastvrijheid verder te verbeteren? Neem dan contact op met Lydeke van Leest, coördinator vrijwilligers, telefoonnummer: 0543 54 41 90 of per e-mail: a.f.vanleest@skbwinterswijk.nl.


Samen naar een fusie

Geplaatst op: 16-03-2016

Samen naar een fusie

Zoals u mogelijk in de media heeft vernomen, werken het Streekziekenhuis Koningin Beatrix en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem toe naar een bestuurlijke fusie. Voor de fusie daadwerkelijk een feit is wordt er door de beide ziekenhuizen een berg aan werk verzet.

De cliëntenraad wordt bij dit traject voortdurend nauw betrokken. Hierbij staat u als cliënt centraal. Wij proberen voortdurend voor ogen te houden, wat mogelijk het effect van procedures en maatregelen kan zijn voor de cliënt. Wij beschouwen het dan ook als positief dat het uitgangspunt voor de fusie is dat er twee volwaardige ziekenhuizen in de Achterhoek blijven bestaan, waar een zo volledig mogelijk pakket van basiszorg wordt geleverd.

Lees verder...

Open huis poli 2

Geplaatst op: 09-03-2016

Open huis poli 2

Poli 2, de poli waar de para—perimedische diensten zijn gehuisvest -  heeft een metamorfose ondergaan.  De gang en de aangrenzende ruimtes zijn verbouwd en het resultaat mag er zijn. Licht, modern, ruim en aangepast aan de eisen van deze tijd.

Lees verder...

IkPas, een update!

Geplaatst op: 25-02-2016

IkPas, een update!

De campagne IkPas, waarbij wij uitgedaagd worden om geen alcohol te nuttigen gedurende 40 dagen, is nu twee weken bezig. Op 1 maart starten degenen die 30 dagen ‘nee’ zeggen tegen alcohol. Wij steken deze collega’s graag een hart onder de riem.

Is het moeilijk? Nee.
Zijn er valkuilen? Ja, absoluut!

Bij een etentje bijvoorbeeld. Wanneer de ober komt vragen of je iets wil drinken, volgt bijna automatisch: “een glas witte wijn alstublieft”. Je hebt niet eens door dat je een alcoholisch drankje besteld. Door familie en vrienden op de hoogte te stellen van je uitdaging maak je het jezelf makkelijker. Wanneer je (bijna) de fout in gaat, wijzen zij je op IkPas.

Lees verder...

AED, daar red je levens mee!

Geplaatst op: 28-01-2016

AED, daar red je levens mee!

Krijgt u een hartstilstand in het ziekenhuis, dan is medische hulp snel ter plaatse. Maar wist u dat landelijk iedere dag 35 mensen buiten het ziekenhuis aan een hartstilstand overlijden? Hun kans om te overleven is sterk verhoogd als er binnen 6 minuten mensen ter plekke zijn die starten met reanimeren en een AED gebruiken. Dit is een draagbaar apparaat dat het hartritme met behulp van een elektrische schok weer kan herstellen bij een hartstilstand.

AED’s zijn door het hele land verspreid. Ook op de buitenmuren van Streekziekenhuis Koningin Beatrix hangen twee AED’s. De eerste hangt op de buitenmuur bij poli 22 (nabij de hoofdingang) en de andere hangt naast het fietsenrek bij de Spoedeisende Hulp. Maar wie haalt een AED en hoe werkt zo'n apparaat?

Lees verder...

Problemen bij het geven van borstvoeding?

Onze gecertificeerd lactatiekundigen helpen graag!

Geplaatst op: 20-01-2016

Problemen bij het geven van borstvoeding?

Borstvoeding is belangrijk voor een baby en iedere moeder wil het beste voor haar kind. Maar wat als het geven van borstvoeding niet lukt? Bijvoorbeeld omdat de baby de borst weigert, of omdat moeder of baby ziek is? Streekziekenhuis Koningin Beatrix vindt de zorg bij en de begeleiding van borstvoeding erg belangrijk. Daarom bezoeken sinds januari twee gecertificeerd lactatiekundigen alle zwangere vrouwen en moeders met zuigelingen in het ziekenhuis.
 

 

Lees verder...

Workshops uiterlijke verzorging

Geplaatst op: 06-11-2015

Workshops uiterlijke verzorging

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk organiseert vier keer per jaar workshops uiterlijke verzorging voor patiënten met kanker die onder behandeling zijn in het SKB. De workshops zijn gratis en worden verzorgd door de stichting "Look Good…Feel Better".
De eerstvolgende workshop is op donderdag 12 november van 10.00 tot 12.00 uur. Er zijn nog een paar plekken vrij. Wilt u of kent u iemand die deze workshop bij wil wonen, meldt u zich of hem/haar dan aan bij de Dagbehandeling Interne Geneeskunde (DIG) in het SKB. Het telefoonnummer is 0543 544 644 en e-mailadres is chemopoli@skbwinterswijk.nl
 
Wie kanker heeft of heeft gehad, weet dat als gevolg van uw ziekte en/of de behandelingen kan uw uiterlijk veranderen. Veel gehoorde vragen en klachten zijn bijvoorbeeld: “Mijn huid is schilferig en zeer droog geworden, hoe kan ik dit het beste behandelen?” “Door chemotherapie is mijn haar broos en dun geworden, wat kan ik hier aan doen?”  “Hoe krijg ik meer uitdrukking op mijn gezicht, nu ik geen wenkbrauwen meer heb?”
Tijdens de workshop krijgt u advies over de verzorging van uw huid en het gebruik van make-up. Vaak zijn met eenvoudige tips en adviezen veel van de klachten te verbeteren of te camoufleren. Vervolgens gaat u, onder begeleiding van een gediplomeerd en gespecialiseerde schoonheidsspecialist, zelf aan de slag met speciaal voor deze workshop beschikbaar gestelde huidverzorgingsproducten. Tevens is er ruimte voor individuele vragen.

Er is ook een haarwerker aanwezig die uitleg geeft over aanschaf, gebruik en onderhoud van haarwerken en alternatieven voor haarwerken. Ook hier kunt u terecht met uw vragen.

Na afloop van de workshop krijgt iedereen een speciaal samengesteld “productentasje” en een “stap voor stap instructieboekje” mee naar huis.
Zeer waarschijnlijk zult u ervaren dat extra aandacht voor het uiterlijk een goed gevoel geeft!

 

Lees verder...

Pluscertificaat voor behandeling herseninfarct

Geplaatst op: 24-06-2015

De vakgroep Neurologie ontving begin juni 2015 het pluscertificaat van Achmea voor de behandeling van het herseninfarct. Het pluscertificaat wordt toegekend omdat de vakgroep aan een groot aantal kwaliteitseisen voor de behandeling van een herseninfarct in het algemeen en specifiek de patiëntveiligheid voldoet. Slechts 15 ziekenhuizen beschikken over dit pluscertificaat. Een mooie beloning voor de inzet van alle betrokken medewerkers.

Na het ontstaan van een herseninfarct en TIA is het voor een patiënt van groot belang om zo snel mogelijk in het ziekenhuis te arriveren. Het snel herkennen van de symptomen die bij een herseninfarct horen in de thuissituatie, is daarom erg belangrijk. Symptomen zijn onder meer een naar beneden zakkende mondhoek, onduidelijk spreken en het niet recht kunnen houden van de armen wanneer daarom wordt verzocht. Daarna volgt het zo snel mogelijk waarschuwen en inschakelen van huisarts. Ook kan bij de verdenking op een herseninfarct 112 gebeld worden.

Snel handelen beperkt de schade aan de hersenen
De belangrijkste behandeling bij een herseninfarct is het toedienen van medicijnen om het stolsel in een bloedvat in de hersenen op te lossen. Dit wordt trombolyse genoemd. Hoe eerder deze behandeling begint, des te meer hersenweefsel er gered kan worden. Hierdoor kan een patiënt beter herstellen en zal er minder blijvende schade in de hersenen op treden.

Voor de opvang en behandeling van patiënten zijn veel afspraken en een goede samenwerking van allerlei hulpverleners nodig. Meteen vanaf het ontstaan van de verschijnselen thuis, maar ook binnen het ziekenhuis, in de revalidatiefase en de nazorgfase als patiënten weer thuis zijn.

Deze zorg is in de regio Oost-Achterhoek goed geregeld en wordt ook zorgvuldig geregistreerd waarmee zorgverzekeraars duidelijke inzage hebben in de prestaties en resultaten van de behandeling.

De vakgroep Neurologie is erg blij met deze erkenning!


Co-assistenten bij de vakgroep Neurologie

Geplaatst op: 18-05-2015

Maandag 4 mei zijn de eerste twee co-assistenten van de Radboud Universiteit Nijmegen gestart met hun co-schap Neurologie in ons ziekenhuis. Ze lopen vier weken mee op de polikliniek en in de kliniek, waarbij ze leren zelfstandig een oordeel te vormen over het probleem van de patiënt.

De co-assistenten kijken niet alleen mee, maar nemen zelf een nauwkeurige en gedetailleerde anamnese af en verrichten neurologisch onderzoek. Voor de patiënt betekent dit, dat hij een beginnend arts aan zijn bed of tijdens zijn afspraak kan krijgen. De co-assistent werkt onder supervisie van de neuroloog. Nadat de co-assistent klaar is, zal de neuroloog de patiënt beoordelen op dezelfde manier als hij dat doet bij alle andere patiënten.

Lang niet alle patiënten worden door de co-assistenten gezien. Om ze kennis te laten maken met een zo breed mogelijk spectrum van neurologische aandoeningen, is gekozen voor nieuwe verwijzingen. Wanneer een nieuwe patiënt een afspraak maakt, legt de poliklinieksecretaresse aan de patiënt uit dat het consult een uur langer duurt, in totaal anderhalf uur. Het eerste uur is voor de co-assistent, daarna sluit de neuroloog aan om de bevindingen van de co-assistent door te nemen en de patiënt zelf te bekijken.

Begeleiding vindt plaats door alle neurologen. Het is stimulerend en verfrissend om met jonge artsen te werken. Het houdt je scherp, je moet je weer bewustzijn van en uitleg geven over zaken die in jouw ogen vanzelfsprekend zijn.


Bevorderen hartrevalidatie na hartinfarct

Cardiologen, huisartsen en ambulancedienst versterken samenwerking

Geplaatst op: 24-04-2015

Op donderdag 23 april vond de start plaats van NVVC Connect: een landelijk project van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie, in de ambulanceregio Twente. Dit project heeft als uitgangspunt een sterke en goed samenwerkende zorgketen: van huisarts en ambulance tot dottercentrum en hartrevalidatie. Omdat elke minuut telt, dient de keten van zorgverleners zo efficiënt mogelijk georganiseerd te zijn. Hierdoor is het mogelijk gezamenlijk het sterftecijfer nog verder terug te dringen, de preventie en kwaliteit van zorg nog verder te verbeteren en hartrevalidatie te stimuleren.

Regionale samenwerking van levensbelang
De cardiologen van het MST in Enschede, ZGT in Almelo en Hengelo en het SKB in Winterswijk, werken binnen NVVC Connect samen met de regionale huisartsen, Ambulance Oost en ambulancedienst Witte Kruis, de Acute Zorg EUREGIO en De Hart&Vaatgroep.

Speerpunten
Onderdeel van het project is het in kaart brengen van patiëntenervaringen en -voorkeuren bij een acuut hartinfarct. Studenten gezondheidswetenschappen van de Universiteit Twente doen de komende maanden een onderzoek. Tevens gaat de LHV Kring Twente een nascholing voor huisartsen en doktersassistenten organiseren. Het laatste onderdeel van het project is te onderzoeken hoe deelname aan hartrevalidatie verbeterd kan worden. “Niet alle patiënten met een doorgemaakt hartinfarct volgen hartrevalidatie. Dat is jammer,” stelt Gert van Houwelingen, cardioloog in het Medisch Spectrum Twente “Want hartrevalidatie heeft een bewezen effect. Patiënten herstellen sneller, krijgen een betere conditie en kunnen vaak sneller weer aan het werk."

In het kader van het project NVVC Connect gaan cardiologen in samenwerking met de zorgverzekeraar een pilot in de regio opzetten om hartrevalidatie dichterbij de patiënt door eerstelijns fysiotherapeuten aan te bieden.


‹ Terug

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services