Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
 • Home
 • Mijn SKB
 • SKBaby
 • Print
 • contact

Nieuws


Mijn SKB

Het persoonlijke online zorgportaal voor patiënten

Geplaatst op: 25-07-2019

Mijn SKB

Vanaf 1 januari 2020 zijn ziekenhuizen verplicht om patiënten de mogelijkheid te bieden om hun medisch dossier digitaal in te zien. Maar wist u dat dit nu al mogelijk is bij het SKB? Via uw persoonlijke online zorgportaal… Mijn SKB!

Lees verder...

Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Geplaatst op: 15-07-2019

Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Iedere twee maanden wisselen de exposities in ons ziekenhuis. Tot zaterdag 7 september exposeren de volgende regionale kunstenaars hun werk in de centrale gang, poligangen en vitrines: Rob Blekkink, Yvonne Verheijen, Diana Meijerink en Johan Antvelink.

Lees verder...

Nieuwe bewegwijzering in het SKB

Geplaatst op: 10-07-2019

Nieuwe bewegwijzering in het SKB

Het SKB heeft vanaf 21 juni nieuwe bewegwijzering binnen het ziekenhuis. De bewegwijzering werkt met routes en routenummers. In de centrale hal hangt een bord met de alle afdelingen, de routes en de routenummers. Mensen volgen eerst het nummer naar de juiste route. Daar aangekomen lopen zij door tot zij het nummer van de bestemming bereikt hebben.

Poli’s en afdelingen op dezelfde plek
Elke poli en afdeling is op dezelfde plek te vinden als tevoren. Daar is niets aan veranderd. Bent u bekend in het ziekenhuis en weet u de weg? Dan loopt u gewoon uw vertrouwde route. De enige verandering is dat de nummers en bestemmingen gewijzigd zijn. Let op! Poli Interne geneeskunde en Geriatrie zijn eerder dit jaar wel verhuisd. Bent u nog niet op de nieuwe locatie geweest? Kijkt u dan even goed waar u naar toe moet.

Informatie voor patiënten
Patiënten ontvangen afspraakbrieven waarin het nieuwe routenummer voor de betreffende poli of afdeling is opgenomen. In afspraakbrieven voor afspraken die langer geleden (voor juni) gemaakt zijn, kan nog het oude polinummer vermeld staan. Het juiste routenummer vindt u in dat geval op het overzicht in de centrale hal. Lukt het toch niet om de weg te vinden? De vrijwilligers van de gastenservice helpen iedereen met vragen op weg.

De eerste periode houden wij goed in de gaten of de nieuwe route ‘goed werkt’. Daar waar nodig passen we de situatie aan om de weg zo eenvoudig mogelijk te vinden.


Een kijkje in de keuken bij de recovery

Geplaatst op: 08-07-2019

Een kijkje in de keuken bij de recovery

Na een ingreep op de operatiekamer (OK) gaan de meeste patiënten eerst naar de recovery. Daar krijgen zij de tijd om rustig bij te komen. Ook worden ze nauwlettend in de gaten gehouden om te zorgen dat het bijkomen na een ingreep goed verloopt. Op de recovery werken gespecialiseerde verpleegkundigen die de patiënten in de gaten houden en ondersteunen. Hoe gaat het er verder aan toe op de recovery

Lees verder...

SKB ontvangt roze lintje van Borstkankervereniging Nederland

Geplaatst op: 04-07-2019

SKB ontvangt roze lintje van Borstkankervereniging Nederland

Het SKB ontving op 4 april 2019 opnieuw het roze lintje van Borstkankervereniging Nederland (BVN). Dit lintje staat symbool voor het voldoen aan de normen die Borstkankervereniging Nederland (BVN) stelt voor patiëntgerichte borstkankerzorg. Van de ondervraagde patiënten die in 2018 onder behandeling waren in het SKB,  zou 95% van de patiënten het SKB aanbevelen bij andere patiënten met borstkanker.

Lees verder...

Het woord ‘pijn’ roept bij iedereen een stressreactie op

Focustaal, de kracht van positief taalgebruik

Geplaatst op: 02-07-2019

Het woord ‘pijn’ roept bij iedereen een stressreactie op

Patiënten krijgen vaak de vraag hoeveel pijn zij hebben of hoe het met hun klachten gaat. Goedbedoeld natuurlijk, maar het kan ook anders. Door een positievere benadering kan stress, angst en pijn verminderen. Het gebruik van focustaal, de kracht van positief taalgebruik, bevordert het welbevinden van de patiënt. 

Orthopedagoog Marijn Waanders en kinderarts Saskia van Daalen zijn geschoold in medische hypnose, waarvan focustaal een onderdeel is. De ervaring met het gebruik van focustaal in andere ziekenhuizen is positief. Onlangs zijn we ook in ons ziekenhuis gestart met deze manier van werken. We zijn begonnen met een werkgroep op de kinderafdeling in samenwerking met het laboratorium, de afdeling Radiologie en de vakgroep anesthesie. We hopen dat deze aanpak in het hele ziekenhuis geïntroduceerd wordt”, aldus Marijn.

Pijnscores
Tot nu toe was het vaak zo dat bezorgde ouders, familie en zorgverleners vroegen naar pijn, misselijkheid en narigheid. Dat is goedbedoeld. Kinderen anders benaderen lijkt niet moeilijk, maar blijkt in de praktijk toch ingewikkeld. Artsen en verpleegkundigen zijn opgeleid met het idee dat dit soort pijnscores inzicht geven in hoe patiënten zich voelen. Dat is ook zo, maar daarnaast weten we dat positieve associaties doorwerken in het welbevinden van de patiënt. Laten we ons even beperken tot zieke kinderen”, aldus Marijn en Saskia. “Uit ervaring blijkt dat bij het woord ‘pijn’, kinderen hun klachten direct weer heviger ervaren. Dat is jammer, want mocht het kind net lekker met iets bezig zijn, waardoor de klacht iets naar de achtergrond zakte, dan ligt meteen het accent op de pijn en poppen de klachten als het ware ter plekke op. Dat is juist wat we niet willen.” “We zijn heel erg gewend om dingen op een bepaalde manier te doen. Als hulpmiddel voor onszelf en ouders hebben we onder andere posters met hulpzinnetjes. Daarop staat wat je beter niet kunt zeggen en wat dan een goed alternatief is. Ook is er een folder voor ouders waarin we uitleggen waarom we voor deze aanpak kiezen en wat je daarin als ouder kunt betekenen. De pedagogisch medewerkers van de afdeling worden nu ook geschoold in focustaal om ouders te ondersteunen.”

Een praktijkvoorbeeld
Kinderarts Saskia: “Een infuus prikken is een veel voorkomende medische handeling. In het verleden legden we de nadruk op het feit dat een prik nou eenmaal vervelend is en pijn doet, maar dat het wel moest gebeuren. ‘Ik ga je een prik geven, dat kan wel pijn doen. Maar ik vertel je precies wat ik ga doen. We tellen: een, tweeeee, drieeee, daar komt de prik’. We dachten daar goed aan te doen, kinderen grip te geven op de situatie door te vertellen wat er ging gebeuren. Maar we hebben nu geleerd dat we de spanning alleen maar opbouwden. Alleen al als je zegt ‘er komt een prik, er komt wel een beetje pijn’, dan stijgt het stressniveau. Een goed alternatief is ‘de dokter gaat bloedonderzoek naar het laboratorium opsturen, terwijl mama een verhaaltje voorleest’. Zo verleg je het accent, terwijl je toch eerlijk bent over wat er gaat gebeuren. Als het kind vraagt of het pijn doet, kun je zeggen ‘misschien een beetje, het kan wat prikken of kriebelig voelen. En omdat jij nu zo rustig bent, zul je merken dat het makkelijker voor je is’. Je bent eerlijk over wat je doet, maar bent je bewust van de woorden die je kiest.”

Hoe focustaal werkt
De oefening met de uitgestrekte vinger is symbolisch voor hoe focustaal werkt; als je gefocust bent op je vinger, wordt de rest er omheen wazig. Andersom werkt het ook; je kunt focussen op het gebied achter de vinger. En soms is de vinger helemaal uit beeld. De vinger staat symbool voor de klacht; buikpijn bijvoorbeeld. Bij de vraag ‘hoe is het met je buikpijn’, kan de pijn acuut weer opkomen, ook als je er net even niet aan dacht.


Het nieuwe patiëntenmagazine is uit

Geplaatst op: 27-06-2019

Het nieuwe patiëntenmagazine is uit

De nieuwste editie van ons patiëntenmagazine ligt sinds eind juni op de verpleegafdelingen en in de wachtkamers van de poliklinieken. In deze editie leest u o.a. over aandacht voor positief taalgebruik, een kennismaking met de recovery en informatie over reuma en bewegen.

Bent u in het ziekenhuis, neem dan gerust een gratis exemplaar mee. Of bekijk het magazine online. Veel leesplezier!


Nieuwe bewegwijzering in ons ziekenhuis

Geplaatst op: 18-06-2019

Nieuwe bewegwijzering in ons ziekenhuis

Het SKB heeft vanaf 21 juni nieuwe bewegwijzering binnen het ziekenhuis. In de loop van de jaren is het ziekenhuis grondig verbouwd en uitgebreid. Daardoor paste de oude bewegwijzering niet meer bij de huidige situatie. Met de nieuwe bewegwijzering is het weer makkelijker om de juiste poli of afdeling te vinden.

Hoe werkt het?
De bewegwijzering werkt met routes en routenummers. In de centrale hal hangt een bord met de alle afdelingen, de routes en de routenummers. Mensen volgen eerst het nummer naar de juiste route. Daar aangekomen lopen zij door tot zij het nummer van de bestemming bereikt hebben.

Informatie voor patiënten
Patiënten ontvangen afspraakbrieven waarin het nieuwe routenummer voor de betreffende poli of afdeling is opgenomen. In afspraakbrieven voor afspraken die langer geleden gemaakt zijn, staat nog het oude polinummer vermeld. Het juiste routenummer vinden patiënten in dat geval op het overzicht in de centrale hal. Daarnaast zijn poli’s en afdelingen niet verhuisd en op hun vertrouwde plek te vinden. Lukt het toch niet om de weg te vinden? De vrijwilligers van de gastenservice helpen iedereen met vragen op weg.

Cliëntenraad heeft meegedacht
Bij het ontwikkelen van de nieuwe bewegwijzering heeft de Cliëntenraad meegedacht. Zo is er na het eerste ontwerp een proefronde gelopen door een afvaardiging van de Cliëntenraad. Pieter van der Laan van de Cliëntenraad over de vernieuwing: “De bewegwijzering is zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Tijdens de proefronde hebben we gemerkt dat dit goed werkt. Daarnaast hebben we samen gekeken naar de locaties van de borden. Ik heb er alle vertrouwen in dat patiënten nu weer eenvoudiger de weg kunnen vinden binnen het ziekenhuis”.


Santiz beste opleidingsplaats volgens co-assistenten

Geplaatst op: 07-06-2019

Santiz beste opleidingsplaats volgens co-assistenten

Op woensdag 5 juni is door de Medische Faculteitsvereniging Nijmegen en de Ko-Raad de jaarlijkse ‘Coschap van het Jaar-verkiezing’ gehouden. Bij deze verkiezingen werden de beste coschappen van het jaar 2018 gekozen. Santiz-locatie Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) is uitgeroepen tot ‘beste Coschap Kindergeneeskunde 2018’. De locatie Slingeland Ziekenhuis ontving de titel ‘beste Coschap Gynaecologie 2018’.

Lees verder...

Nieuwe Centrale Sterilisatie Afdeling

één van de modernste van Nederland

Geplaatst op: 23-05-2019

Nieuwe Centrale Sterilisatie Afdeling

Onze Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) is onlangs vernieuwd. Op een CSA worden instrumenten, die gebruikt worden bij operaties en kleine ingrepen, gereinigd en gesteriliseerd. “Gebruiksvriendelijk, ergonomisch, efficiënt, milieuvriendelijk en duurzaam waren van belang voor het ontwerp van de afdeling. Mede dankzij de inzet van alle betrokkenen mag het resultaat er zijn; een toekomstbestendige, prettige werkomgeving. Eén van de modernste CSA’s van het land”, aldus Jacques Henkelman, hoofd CSA en OK.

Lees verder...

Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Geplaatst op: 20-05-2019

Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Iedere twee maanden wisselen de exposities in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Tot zaterdag 6 juli 2019 exposeren onderstaande regionale kunstenaars hun werk in de centrale gang, poligangen en vitrines.

Lees verder...

Streekziekenhuis Koningin Beatrix behoudt NIAZ kwaliteitskeurmerk

Nuchterheid en menselijke maat is onze kracht

Geplaatst op: 07-05-2019

Streekziekenhuis Koningin Beatrix behoudt NIAZ kwaliteitskeurmerk

Op dinsdag 7 mei ontving het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk voor de vierde achtereenvolgende keer het kwaliteitskeurmerk van het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ). Het SKB voldoet aan 99% van de NIAZ normen en toont hiermee aan dat het verantwoorde patiëntenzorg biedt en continu blijft verbeteren.

Lees verder...

Spataderen zijn meestal goed te behandelen

Geplaatst op: 02-05-2019

Spataderen zijn meestal goed te behandelen

Spataderen ontsieren en kunnen klachten geven. Ze liggen niet altijd aan de oppervlakte. Ook een diep in het been verborgen spatader kan klachten
geven. In veel gevallen is er goed iets aan te doen. Spataderen zitten doorgaans in de benen. “Of je wel of niet spataderen krijgt, is vooral een kwestie van familiaire aanleg. Een zwangerschap, overgewicht en staand werk vergroten ook de kans op spataderen”, zegt Ria Elschot, physician assistant chirurgie. 

Lees verder...

Gratis meten cholesterol, bloeddruk en bloedsuiker in SKB

Geplaatst op: 24-04-2019

Gratis meten cholesterol, bloeddruk en bloedsuiker in SKB

Op dinsdag 14 mei kan iedereen gratis zijn of haar cholesterol, bloeddruk en bloedsuiker laten meten in de hal van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk (SKB). Wie dit doet, krijgt direct de uitslag en zo nodig advies en meer informatie. De inloopdag start om 9.30 uur en duurt tot 15.30 uur.

De tests  worden georganiseerd vanwege de Europese Dag van de Beroerte op 14 mei. SKB en Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé (SZMK) organiseren de testdag samen. Iedereen is welkom. De nadruk ligt op gezonde leefstijl en het voorkomen en het verkleinen van de risico’s op hart- en vaatziekten. Daarom kunnen bezoekers gratis hun bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker en BMI laten meten. Ook bieden fysiotherapeuten en ergotherapeuten testen aan om de lichamelijke en geestelijke fitheid in kaart te brengen.

Direct uitslag
Verpleegkundigen en diëtisten van het SKB en SZMK zijn die dag aanwezig om de diverse tests uit te voeren. Iedereen krijgt ter plekke de uitslag en zo nodig een advies. Komen er bijzonderheden uit de testen? Dan wordt de uitslag direct besproken met gespecialiseerde verpleegkundigen op dit gebied. Bezoekers krijgen de uitslagen op papier mee, zodat zij deze eventueel kunnen bespreken met de huisarts.

Over de dag van de Beroerte
In 2000 startte SAFE (Stroke Alliance for Europe) een Europese Dag van de Beroerte. Onder meer om aandacht te vragen voor preventie en de risicofactoren van een beroerte. Ieder jaar overlijden er nog steeds circa 10.000 mensen als gevolg van een beroerte. Om dit aantal terug te dringen is het  belangrijk om te weten wat een beroerte is, hoe je dit kunt herkennen en wat je vervolgens moet doen.

Risico verkleinen
Een gezonde leefstijl verkleint het risico op een beroerte: gezonde voeding, voldoende bewegen, minder stress, niet roken en matig omgaan met alcohol. Daarnaast verkleint het ook de kans op volgende beroerte. Verder is het bij een verhoogd risico belangrijk één keer per jaar een check te doen bij de huisarts.  

Informatiestands
Naast het testen zijn er die dag diverse stands met informatie over onderwerpen die te maken hebben met een beroerte. Bijvoorbeeld over begeleiding en nazorg voor patiënten en mantelzorgers na niet aangeboren hersenletsel.


Patiënten kunnen snel terecht voor een nucleair geneeskundig onderzoek

Geplaatst op: 19-04-2019

Patiënten kunnen snel terecht voor een nucleair geneeskundig onderzoek

Patiënten kunnen op de afdeling nucleaire geneeskunde snel terecht voor onderzoeken zoals een botscan of een schildklierscan. “Dat komt omdat we een eigen laboratorium hebben. Hier bereiden we de injecties voor de onderzoeken zelf voor. Een groot voordeel ten opzichte van veel andere ziekenhuizen. Want hierdoor kunnen we snel handelen”, aldus nucleair geneeskundigen Ben Bulten en Wouter van der Bruggen.

“Komt een patiënt ’s ochtends bij een specialist, dan kan het zo zijn dat hij direct door kan voor een scan en dat hij ’s middags de uitslag van het scanonderzoek al weet. Natuurlijk houden we daarbij rekening met de wens van de patiënt en de mogelijkheden binnen de planning.” Om scans te kunnen doen, krijgen patiënten een injectie met een radioactieve stof. Na een wachttijd die varieert van twintig minuten tot twee uur, kan het onderzoek starten. “Na het onderzoek maken we een beoordelingsverslag voor de specialist dat we vervolgens in een gezamenlijk overleg bespreken.”

Hoe gaat een onderzoek in z’n werk?
Bij nucleaire geneeskunde denken mensen vaak al snel aan kanker. Maar daarnaast zijn er ook veel andere onderzoeken waarvoor mensen, meestal na verwijzing van een specialist, terecht kunnen bij de nucleair geneeskundigen. Hoe gaat dat in z’n werk? “Met radioactieve stoffen kunnen we diverse afwijkingen en stofwisselingsprocessen zichtbaar maken. Bepaalde delen van het lichaam of organen nemen de stof die geïnjecteerd is op en geven meer straling af. Dit bekijken we met een speciale camera en dit wordt weer omgezet in beelden”, leggen de nucleair geneeskundigen uit. “Hierdoor krijgen we belangrijke informatie over een aandoening of klacht.”

Opsporen van de oorzaak
Verschillende specialisten maken gebruik van het nucleair geneeskundig onderzoek, zoals de internist, orthopeed, reumatoloog, cardioloog of chirurg. “Zo maken we bijvoorbeeld een botscan bij artrose, pijnlijke gewrichten of een ontsteking van de gewrichten”, licht Ben toe. “Maar het kan ook gaan om kleine breukjes in voeten, handen of pols die moeilijk op een röntgenfoto te zien zijn. Of een prothese die los zit of geïnfecteerd is. Het grote verschil met een röntgenfoto is dat we bij een botscan zien hoe de botcellen zich gedragen.” Datzelfde geldt voor schildklierklachten. Dat kunnen algemene klachten zijn zoals zweetaanvallen, onrust, vermoeidheid, afvallen of diarree. Wouter: “Op een echo van de schildklier kan het heel goed zijn dat de schildklier er normaal uitziet. Via nucleair geneeskundig onderzoek kijken we naar hoe de schildklier werkt. En dan kan het zijn dat de schildklier heel actief is of juist niet en dat dit de oorzaak van de klachten is. Die informatie is heel belangrijk voor een goede behandeling.”


Hartinfarctpatiënten zo snel mogelijk behandeld in ziekenhuis Bocholt

Geplaatst op: 27-03-2019

Bij mensen met een hartinfarct telt elke seconde. Vanaf 1 april kunnen patiënten uit de Oost-Achterhoek direct met de ambulance naar het St. Agnes-Hospital in Bocholt. Dit gebeurt als dit dichterbij is dan een Nederlands ziekenhuis. Groot voordeel is dat de aanrijtijd korter is, een patiënt sneller in het ziekenhuis is en zo snel mogelijk de medische zorg krijgt die nodig is. Deze afspraak is gemaakt binnen Netwerk Acute Zorg Euregio waar het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) onderdeel van uitmaakt.

Dit nieuwe initiatief is een samenwerking tussen organisaties die vallen binnen Netwerk Acute Zorg Euregio: het SKB, het St. Agnes-Hospital van Klinikverbund Westmünsterland, ambulance-organisatie Witte Kruis, Westmünsterland Kreis Borken en zorgverzekeraar Menzis. Met deze Duits-Nederlandse samenwerkingsafspraak verbetert de bereikbaarheid en beschikbaarheid van acute zorg voor hartpatiënten in de gemeenten Aalten, Dinxperlo, Winterswijk en delen van Oost-Gelre en de Oude-IJsselstreek

Gezondheidswinst
Patiënten met pijn op de borst worden in de huidige situatie thuis of in de ambulance direct beoordeeld. Is er sprake is van een hartinfarct en hebben zij direct een dotterbehandeling nodig? Dan gaan zij rechtstreeks naar MST in Enschede of Rijnstate in Arnhem. In de nieuwe situatie is het St. Agnes-Hospital een extra snelle mogelijkheid. Met toestemming van de patiënt rijdt de ambulance rechtstreeks naar Bocholt als dit sneller is. Dit levert tijdswinst en dus gezondheidswinst op. Hartinfarcten kunnen levensbedreigend zijn. Hoe sneller iemand medische hulp krijgt, hoe beter.

Noodzakelijke zorg volgens Nederlandse kwaliteitseisen
Het St. Agnes-Hospital biedt alle noodzakelijke onderzoeken en behandelingen volgens de Nederlandse kwaliteitsstandaarden. Voor cardiochirurgie werkt het St. Agnes-Hospital net als het SKB samen met het Thorax Centrum Twente van MST. Patiënten krijgen informatie over de behandeling en het vervolg in het Nederlands. Na de behandeling gaan patiënten weer terug naar het ziekenhuis in Nederland.  

Vergoeding door zorgverzekeraar
De kosten van vervoer naar het St. Agnes-Hospital, de noodzakelijke onderzoeken en behandeling worden vergoed door de zorgverzekeraar van de patiënt.


Prikpost SKB in Neede blijft geopend

Geplaatst op: 26-03-2019

Prikpost SKB in Neede blijft geopend

Ook na 15 april kunt u terecht bij uw vertrouwde prikpost aan de Marktstraat in Neede. Hoewel Medlon verhuist naar een andere locatie, blijft de prikpost van het SKB geopend. Het voordeel van bloedprikken bij de prikpost van het SKB, is dat uw gegevens digitaal beschikbaar zijn in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Als u met spoed naar het ziekenhuis moet, kunnen onze zorgprofessionals u sneller de juiste medische hulp bieden.

Prikpost SKB
Marktstraat 13
7161 DG Neede

Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 tot 10.00 uur.


Burgemeester opent nieuwe sterilisatieafdeling SKB

Geplaatst op: 25-03-2019

Burgemeester opent nieuwe sterilisatieafdeling SKB

Vandaag op 25 maart opende Burgemeester Joris Bengevoord van Winterwijk de nieuwe Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Daarmee beschikt het SKB over een van modernste CSA’s van het land.  In april wordt de nieuwe afdeling in gebruik genomen.

Op een CSA worden instrumenten voor ingrepen en operaties gereinigd en gesteriliseerd. De afgelopen jaren heeft het SKB, onderdeel van Santiz, geïnvesteerd in de meerjarenrenovatie van het ziekenhuis. Een nieuwe CSA is één van de grotere investeringen in dit renovatietraject. De nieuwe afdeling biedt veel logistieke voordelen en is voorzien van de modernste apparatuur.

Efficiënt en duurzaam
In het ontwerp is veel aandacht besteed aan efficiëntie en duurzaamheid. De afdeling grenst direct  aan het operatiekamer-complex en is verbonden met een luchtbrug. Daarnaast zijn processen zo ingericht dat deze efficiënt, kosten-, en milieubesparend zijn en verspilling voorkomen.

Kennis van medewerkers
De nieuwe afdeling is ingericht samen met medewerkers. Een belangrijke wens was zoveel mogelijk daglicht. Daar is in het ontwerp rekening mee gehouden. Jacques Henkelman, hoofd Operatieafdeling over dit proces: “Medewerkers weten heel goed wat belangrijk is in hun werk en wat nodig is voor veilige patiëntenzorg. Die kennis en wensen hebben we meegenomen in het ontwerpproces. Hierdoor hebben we nu een hypermoderne CSA met hoogwaardige, toekomstbestendige machines en een inrichting die prettig werken is voor medewerkers. Dit is een weloverwogen keuze. Met de huidige CSA hebben we tot op de dag van vandaag goed en veilig gewerkt. Met de nieuwe afdeling kunnen we nu zeker ook weer 15 tot 20 jaar vooruit.”


Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Geplaatst op: 04-04-2019

Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Iedere twee maanden wisselen de exposities in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Tot zaterdag 4 mei 2019 exposeren onderstaande regionale kunstenaars hun werk in de centrale gang, poligangen en vitrines.

Lees verder...

Groepsvoorlichting revalideren bij kanker op maandag 1 april

Geplaatst op: 20-03-2019

Groepsvoorlichting revalideren bij kanker op maandag 1 april

Voor de meeste mensen die te horen krijgen dat zij kanker hebben, is dit een zeer ingrijpende en vaak emotionele gebeurtenis in hun leven. Om mensen te ondersteunen, organiseert het Streekziekenhuis Koningin Beatrix groepsvoorlichting. De eerstvolgende voorlichtingsbijeenkomst staat gepland op maandag 1 april van 11.00 tot 13.00 uur. Deze is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Adinda van Dorp is medisch maatschappelijk werker en begeleidt mensen met kanker. “Naast medische vragen en het behandeltraject, hebben mensen vaak ook andere vragen en lopen zij tegen veel dingen aan. Zoals vermoeidheid, conditie, emoties en weer aan het werk gaan. Al dit soort onderwerpen komen aan bod tijdens de bijeenkomst.” Kanker heeft op veel dagelijkse dingen invloed en is ook vaak lastig voor de omgeving. “Dankzij de vele ervaringsverhalen van patiënten weet ik hoe mensen kunnen worstelen met de ziekte. Sommige mensen lopen vast in vermoeidheid, boosheid of verdriet. En hoe ga je bijvoorbeeld om met bekenden die wegduiken in de supermarkt of hoe praat ik erover met mijn collega’s of mijn kinderen?” Goede voorlichting vermindert gevoelens van onzekerheid, spanning en angst en helpt bij een sneller herstel.

Omgaan met kanker in het dagelijks leven
De voorlichting is geschikt voor mensen die aan het begin van hun behandeling staan maar ook voor mensen die deze al achter de rug hebben. Een fysiotherapeut en ergotherapeut vertellen over hoe mensen in conditie kunnen blijven en deze verbeteren. Daarnaast leren zij hoe om te gaan met vermoeidheid en de balans in energie. De maatschappelijk werker vertelt over de veranderingen die de diagnose kanker heeft op emotioneel en sociaal gebied. Zoals binnen het gezin, familie, collega’s en bij vrienden. Ook zaken zoals emoties en herstel in de periode na de behandeling en weer aan het werk gaan komen voorbij.

Waar en wanneer
De eerstvolgende voorlichting is op maandag 1 april van 11.00 – 13.00 uur in het auditorium van het SKB in Winterswijk. Wilt u uw partner of iemand anders meenemen naar de bijeenkomst? Dat kan natuurlijk altijd. Er staat koffie, thee en wat lekkers klaar.

Aanmelden
Een bijeenkomst bijwonen? Aanmelden kan via https://www.skbwinterswijk.nl/agenda. Aanmelden kan tot en met vrijdag 29 maart aanstaande.


Schouderspreekuur: snel de juiste diagnose

Geplaatst op: 19-03-2019

Schouderspreekuur: snel de juiste diagnose

Sinds enkele jaren biedt het SKB een schouderspreekuur. Dit spreekuur doen een fysiotherapeut, orthopedisch chirurg en radioloog samen. Die samenwerking levert een snelle diagnose op, met daaruit volgend een behandelplan. De patiënt hoeft er maar één keer voor naar het ziekenhuis.

“Het schoudergewricht is misschien wel het meest complexe gewricht van ons lichaam, dat bovendien bij veel mensen klachten geeft”, zeggen orthopedisch chirurg Robert Berg en fysiotherapeut Bert Grashof. We praten met hen over het schou­derspreekuur van het SKB. “We doen dit nu enkele jaren en we merken dat we door de onderlinge samenwerking steeds beter zijn geworden. Je leert van elkaar en daar heeft de patiënt profijt van.”

In één bezoek
Beiden vertellen hoe het spreekuur in zijn werk gaat. “De patiënt doet alles in één bezoek. Eerst wordt een röntgenfoto gemaakt, die door de radioloog wordt beoordeeld. Vervol­gens maakt een echolaborant samen met de radioloog een echografie van de schouder, waar de orthopedisch chirurg en de fysiotherapeut bij zijn. Daarna volgt een lichamelijk onder­zoek, waarbij naar de functionaliteit van de schouder wordt gekeken. Ie­der kijkt vanuit zijn eigen deskundig­heid en we overleggen ter plaatse om tot een goede diagnose te komen, met van daaruit een behandelplan. Die samenwerking komt de kwaliteit van de diagnose ten goede en de pa­tiënt hoeft er maar één keer voor naar het ziekenhuis te komen.”

Soms is een operatie nodig, maar vaak kan met een andere behandeling worden volstaan, zoals een injectie of fysiotherapie. “Vroeger hebben we operaties uitgevoerd aan schouders die nu niet meer nodig zijn”, vertelt Robert Berg. “Er zijn nu behandelin­gen die een operatie on­nodig maken.”

Per saldo minder tijd
Er is dus een moment dat vier men­sen tegelijk een patiënt onderzoeken: een echolaborant, een radioloog, een orthopedisch chirurg en een fysiothe­rapeut. Dat lijkt een kostbare aangele­genheid. “Maar uiteindelijk is het kos­tenbesparend en is het prettiger voor de patiënt”, aldus Robert Berg en Bert Grashof. “Zeker bij een ingewikkeld probleem moest een patiënt voorheen nog wel eens meerdere keren heen en weer tussen de verschillende zorgver­leners, steeds met een nieuwe vraag van de ene zorgverlener aan de ander. Nu kijken we samen tegelijk naar de patiënt en overleggen we ter plaatse. Daardoor kost het per saldo minder tijd om tot een diagnose en behandel­plan te komen.”

Fysiotherapeut Bert Grashof is van Fysiotherapie VersGras, een vrijge­vestigde praktijk die een plek heeft in het SKB. Voor het schouderspreekuur werkt het SKB samen met VersGras. “Maar dat wil niet zeggen dat wij pati­ënten dan voor behandeling naar Vers­Gras verwijzen”, benadrukt Robert Berg. “Integendeel, wij verwijzen voor de behandeling bij voorkeur terug naar iemands eigen fysiotherapeut. We wil­len juist graag een netwerk van lokale fysiotherapeuten opbouwen.”

Op de foto van links naar rechts: Jan van den Nieuwboer (radioloog), Yvonne Jansen (echolaborant), Robert Berg (orthopedisch chirurg) en
Bert Grashof (fysiotherapeut).


Handboek babytaal helpt je baby te begrijpen

Geplaatst op: 21-03-2019

Handboek babytaal helpt je baby te begrijpen

Voor ouders die met hun pasgeboren baby in het SKB verblijven, hebben enkele verpleegkundigen een handboek babytaal gemaakt. Het is een prettig hulpmiddel om je baby te leren begrijpen en weten wat te doen bij bepaalde signalen die de baby geeft. Ontwikkelingsgerichte zorg is hierin een kernbegrip.

Lees verder...

Hevig menstrueel bloedverlies: vaak goed iets aan te doen

Geplaatst op: 28-02-2019

Hevig menstrueel bloedverlies: vaak goed iets aan te doen

Eén op de vijf vrouwen kampt met hevig menstrueel bloedverlies. Dat kan veel ongemak geven in het dagelijks leven en soms tot ijzergebrek leiden. Toch blijven veel vrouwen er mee rondlopen. “Dat is jammer, want vaak is er goed iets aan te doen”, zegt gynaecoloog Els van Doorn.

Lees verder...

Herken een beroerte of TIA

Geplaatst op: 26-02-2019

Herken een beroerte of TIA

Een scheve mond, verlamde arm of onduidelijke spraak? Ook al duurt het maar even, het is van groot belang dat u in dat geval meteen de huisarts of 112 belt. Want hoe eerder de behandeling start, hoe beter de prognose.

Lees verder...

Nieuwe plek voor Interne geneeskunde en Geriatrie

Geplaatst op: 21-02-2019

Nieuwe plek voor Interne geneeskunde en Geriatrie

De poliklinieken Interne geneeskunde en Geriatrie hebben een nieuwe plek gekregen. De maanden daarvoor is er hard gewerkt om er een moderne en prettige plek van te maken. Zowel voor medewerkers als patiënten.

Ons ziekenhuis staat er al vanaf 1984. Geen wonder dus dat het af en toe nodig is om de boel eens flink te verbouwen. Dat is op veel afdelingen en poliklinieken in het ziekenhuis al gebeurd. En nu voor deze twee poli’s. ‘Wat zo fijn is dat we nu een heerlijk lichte en frisse plek hebben. En veel meer ruimte. Nu in het begin is het nog wel even zoeken, maar dat is logisch als je er net zit”. Medewerkers zijn positief over de nieuwe plek. Ook patiënten reageren enthousiast.

Voor Interne geneeskunde is het grote voordeel dat alles nu dicht bij elkaar zit en op één plek te vinden is. In de oude situatie konden niet alle specialisten bij elkaar in de buurt zitten. Nu kan dat wel. Daarnaast hebben de diabetespoli en de diëtist hier een plek en is er ook ruimte voor de poli oncologie. In de oude situatie moesten patiënten daarvoor naar een andere plek in het ziekenhuis. Dat alles nu bij elkaar zit, is natuurlijk ook prettig voor patiënten.

Ook de polikliniek Geriatrie is er flink op vooruit gegaan. Drie jaar lang was deze poli te vinden in één van de zij-barakken aan de lange gang. Die tijd is nu voorbij. Met de verhuizing hebben zij ook een fijne nieuwe plek in het ziekenhuis gekregen.

Komt u in ons ziekenhuis voor Interne geneeskunde of Geriatrie? U vindt de polikliniek op 11a. Bij binnenkomst gaat u bij de ingang vanaf nu linksaf. Als u de borden volgt, komt u er vanzelf.

 


SKB doet mee aan proef verwijderen medicijnresten uit water

Geplaatst op: 12-12-2018

SKB doet mee aan proef verwijderen medicijnresten uit water

In de eerste week van januari 2019 start een pilot om medicijnresten slimmer te verwijderen uit het afvalwater van ziekenhuizen. Nijhuis Industries, Van Remmen UV en Waterschap Rijn en IJssel onderzoeken of het afvalwater van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix Winterswijk effectiever en rendabeler voorgezuiverd kan worden met een gecombineerde toepassing van Ozon- en UV-technologie. Vanaf de eerste week van januari staat een gele pilotcontainer hiervoor bij het ziekenhuis, dus bij de bron. In het najaar van 2019 verhuist deze naar de rioolwaterzuivering in Winterswijk.

Doel is om de waterkwaliteit voor mens en dier te verbeteren. Momenteel gaat al het afvalwater van ziekenhuizen via het riool naar rioolwaterzuiveringen, die dit water zuiveren voordat het in de beken en rivieren belandt. Hiermee voorkom je echter niet dat een deel van de medicijnresten toch in het oppervlaktewater terecht komt. Een voorzuivering kan dit voorkomen. In de pilotcontainer wordt het afvalwater van het ziekenhuis behandeld met een geïntegreerde Ozon- en UV-behandeling, voordat het geloosd wordt op het riool. In deze periode wordt uitgebreid onderzocht of en hoe een aanpak bij de bron, “decentraal zuiveren”, bij ziekenhuizen effectiever en rendabeler kan.

Medicijnresten uit water
We gebruiken in Nederland steeds meer medicijnen, onder meer door vergrijzing van de bevolking. De resten daarvan komen via urine en ontlasting in het riool en daarna in de waterketen terecht. Naar verwachting zal de concentratie van medicijnresten in het watermilieu toenemen. Droogte zoals afgelopen zomer maakt het watermilieu ook kwetsbaarder. Het is belangrijk om de belasting van medicijnresten op het water te verminderen. Daarvoor is samenwerking tussen verschillende partijen en sectoren nodig, met maatregelen in de geneesmiddelenketen en de waterketen. Deze pilot past dan ook in de  ‘Ketenaanpak Medicijnresten uit Water’ van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daarnaast dragen de uitkomsten van de pilot bij aan de toekomstige Europese wetgeving voor waterkwaliteit (EU Water Framework Directive). Deze worden in 2027 ingevoerd met onder meer strengere eisen voor het behandelen en lozen van afvalwater.

Een slim concept - doelgericht en efficiënt voorbehandelen
De projectpartners van het project hebben een nieuw slim concept ontwikkeld. Hierbij  wordt bestudeerd hoe de geïntegreerde Ozon- en UV-behandeling (UVO3) voor de afbraak van medicijnresten, röntgencontrastvloeistoffen en resistente bacteriën kan zorgen. Het einddoel van dit project is een kosteneffectieve behandeling te ontwikkelen die makkelijk, flexibel en modulair toe te passen is op deze behandelvraag van de toekomst. Dit zal zich niet alleen beperken tot ziekenhuizen, maar uitstrekken over de hele zorgsector en de keten. Het UVO3 project is mede mogelijk gemaakt met subsidies van de EU, provincie Gelderland, provincie Overijssel en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Wilt u meer weten? Kijk dan op de projectpagina over de proef waterzuivering.


Wijziging afhalen spoedmedicatie na 23.00 uur

Geplaatst op: 04-12-2018

Wijziging afhalen spoedmedicatie na 23.00 uur

Vanaf 1 januari 2019 is het van maandag t/m zondag na 23.00 uur niet meer mogelijk om spoedmedicatie af te halen bij de Beatrix dienstapotheek in Winterswijk.

Waar kunt u na 23.00 uur wel terecht?
Van maandag t/m zondag kunt u, net zoals anders, voor spoed terecht bij de huisartsenpost en spoedeisende hulp. Als u na 23.00 uur via de huisartsenpost of spoedeisende hulp, in overleg met de arts, medicatie voorgeschreven krijgt, dan worden de medicijnen bij u thuis bezorgd.

Openingstijden vanaf 1 januari 2019
Beatrix Apotheek

 • Maandag t/m vrijdag van 08.00 – 18.00 uurBeatrix dienstapotheek

 • Maandag t/m vrijdag van 18.00 – 23.00 uur
 • Zaterdag en zondag van 09.00 – 23.00 uur


Van 23.00 tot 08.00 uur (op zaterdag en zondag tot 09.00 uur) is de Beatrix dienstapotheek gesloten.


Het SKB hoort ook in 2018 tot de beste ziekenhuizen van Nederland volgens Elsevier

Geplaatst op: 19-11-2018

Het SKB hoort ook in 2018 tot de beste ziekenhuizen van Nederland volgens Elsevier

De resultaten van het jaarlijkse onderzoek Beste Ziekenhuizen van Elsevier Weekblad zijn bekend. Het SKB behaalde, samen met zeven andere ziekenhuizen, de hoogste score in een beoordeling op bijna zevenhonderd indicatoren. Dat betekent dat wij, net zoals vorig jaar, tot de beste ziekenhuizen van Nederland horen! Bekijk hier de resultaten van het onderzoek.

 


SKB in top 5 beste streekziekenhuizen

Geplaatst op: 13-11-2018

SKB in top 5 beste streekziekenhuizen

De beste ziekenhuizen in deze regio staan in Winterswijk en Arnhem. Dat blijkt uit de jaarlijkse Ziekenhuis Top 100. Het SKB staat op de vierde plaats bij de streekziekenhuizen. Rijnstate Arnhem staat op de vijfde plaats bij de topklinische ziekenhuizen.

Lees verder...

Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Geplaatst op: 12-11-2018

Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Iedere twee maanden wisselen de exposities in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Tot 5 januari 2019 exposeren regionale kunstenaars hun werk in de centrale gang, poligangen en de vitrines.

Lees verder...

Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Geplaatst op: 09-10-2018

Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Iedere twee maanden wisselen de exposities van regionale kunstenaars in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Tot 3 november exposeren Ellen Fiering, Mieke Swart-Sprakel, Marieke de Boer, Diana Meijerink, Jeanine Vogel, Henrike Gussinklo en Imelada Uzunovoc hun werk in de centrale gang, poligangen en de vitrines.

 

Lees verder...

Landelijke week van de Continentie

Geplaatst op: 27-09-2018

Landelijke week van de Continentie

De eerste week van oktober is het de Landelijke Week van de Continentie. Tijdens deze week wordt landelijk aandacht besteed aan continentie in al zijn vormen. Het SKB doet hier aan mee met een aantal activiteiten.

Lees verder...

SKB ontvangt Vaatkeurmerk en Spataderkeurmerk 2018

Geplaatst op: 21-09-2018

SKB ontvangt Vaatkeurmerk en Spataderkeurmerk 2018

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix heeft voor 2018 zowel het Vaatkeurmerk als het Spataderkeurmerk van Harteraad ontvangen. De vaat- en spataderzorg in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix voldoen hiermee aan de uitgebreide criteria die Harteraad hanteert. De keurmerken kunnen patiënten helpen bij hun keuze voor een ziekenhuis waar goede vaat- en spataderzorg wordt aangeboden.

Lees verder...

Informatieavond over bekkenbodemproblemen en oplossingen

Geplaatst op: 14-09-2018

Informatieavond over bekkenbodemproblemen en oplossingen

Urineverlies, ontlastingsverlies en/of een verzakking van de blaas of baarmoeder. Veel vrouwen hebben er last van, vaak al jarenlang, maar zoeken er geen hulp voor. Veel vrouwen denken dat het er gewoon bij hoort. Terwijl er vaak goed wat aan te doen is. Tijdens de informatieavond SKB legt uit vertellen de uroloog, gynaecoloog, continentieverpleegkundigen en bekkenfysiotherapeuten hoe problemen vaak volledig kunnen worden verholpen of zijn minst flink verminderd.

SKB legt uit: bekkenbodemproblemen
Maandag 1 oktober vanaf 19.30 uur
Toegang gratis

U bent van harte welkom
Deze avond is onderdeel van een reeks bijeenkomsten die het SKB onder de noemer ‘SKB legt uit’ organiseert voor belangstellenden. Artsen en andere professionals uit de zorg vertellen op begrijpelijke wijze over tal van medische onderwerpen. Maandag 1 oktober is de zaal open vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur en is rond 21.30 uur afgelopen. Er staat koffie en thee klaar. Ook in de pauze wordt gezorgd voor een hapje en drankje. De avond en het parkeren zijn gratis.

U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier.

Lees verder...

SKB ontvangt roze lintje van Borstkankervereniging Nederland

Geplaatst op: 05-07-2018

Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk ontving vandaag opnieuw het roze lintje van Borstkankervereniging Nederland (BVN). Dit lintje staat symbool voor het voldoen aan de normen die Borstkankervereniging Nederland (BVN) stelt voor patiëntgerichte borstkankerzorg.

Lees verder...

Openingstijden bloedprikken bij prikposten SKB gewijzigd

Geplaatst op: 28-06-2018

Met ingang van half juni zijn de tijden voor bloedprikken bij prikposten van het SKB gewijzigd. Patiënten die bloed moeten laten prikken, krijgen van hun huisarts een verwijzing mee waarop ook de nieuwe openingstijden vermeld staan. In Berkelland en omgeving zijn de openingstijden het meest gewijzigd. Hier vindt u het meest actuele overzicht van de openingstijden van alle prikposten.


Santiz-ziekenhuizen beste opleidingsplaats volgens co-assistenten

Geplaatst op: 18-06-2018

Op woensdag 13 juni is door de Medische Faculteitsvereniging Nijmegen en de Ko-Raad de jaarlijkse ‘Co-schap van het Jaar Verkiezing’ gehouden. Bij deze verkiezingen werden de beste coschappen van het jaar 2017 gekozen. Santiz-locatie Slingeland Ziekenhuis is uitgeroepen tot ‘beste Co-schap Interne Geneeskunde 2017’ en ‘beste Co-schap Gynaecologie 2017’. De locatie Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) ontving de titel ‘beste Co-schap Kindergeneeskunde 2017’.

Lees verder...

Nieuwe SKB polikliniek in Eibergen vanaf 18 juni open

Geplaatst op: 16-06-2018

Op maandag 18 juni opent de nieuwe polikliniek van het SKB haar deuren in het Hageman Medisch Centrum in Eibergen. In het Hageman Medisch Centrum in Eibergen kunnen patiënten terecht voor een afspraak bij een specialist of verpleegkundige, een onderzoek of een kleine ingreep. De polikliniek in het Hageman Medisch Centrum komt in plaats van de locatie in de Meergaarden in Eibergen.

Lees verder...

Groepsvoorlichting revalideren bij kanker

Geplaatst op: 20-08-2018

Groepsvoorlichting revalideren bij kanker

Voor de meeste mensen die te horen krijgen dat zij kanker hebben, is dit een zeer ingrijpende en vaak emotionele gebeurtenis in hun leven. Om mensen hierbij te ondersteunen, organiseren wij groepsvoorlichting. De eerstvolgende voorlichtingsbijeenkomst staat gepland op dinsdag 11 september van 11.00 - 13.00 uur.

 

Lees verder...

Wondzorg 2.0 met SmartGlass

Vanuit het ziekenhuis meekijken bij de patiënt thuis met een digitale bril

Geplaatst op: 09-05-2018

Wondzorg 2.0 met SmartGlass

Dit kan nu met de smart glass, een kleine draagbare computer in de vorm van een bril. “In het ziekenhuis gebruiken we de bril als hulpmiddel om te ondersteunen bij wondzorg. Zo kunnen we vanuit het ziekenhuis meekijken door de ogen van de verpleegkundige bij de patiënt thuis”, vertelt wondzorgcoördinator Wendy Roelofsen. Samen met projectleider Polle Driesprong vertelt zij over de smart glass.

Lees verder...

Gratis risicotesten tijdens de Dag van de Beroerte bij de Pronsweide in Winterswijk

Geplaatst op: 01-05-2018

Dinsdag 8 mei 2018 is het de Europese Dag van de Beroerte. Santiz locatie Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) en Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé (SZMK) organiseren die dag van 9.30 tot 15.30 uur een inloop dag bij SZMK locatie de Pronsweide in Winterswijk. Iedereen die een gezonde leefstijl wil nastreven is welkom. De nadruk ligt op preventie en het verkleinen van de risico’s op hart- en vaatziekten. Bezoekers kunnen daarom gratis hun cholesterol, bloeddruk, bloedsuiker en BMI laten meten. Kijk voor meer informatie in de agenda.


Benoeming nieuw lid Raad van Bestuur

Geplaatst op: 13-04-2018

De Raad van Toezicht van Santiz heeft de heer B. (Bijar) Altalabani benoemd tot lid van de Raad van Bestuur. Hij volgt hiermee Bert Kleinlugtenbeld op. Samen met voorzitter Raad van Bestuur, Chrit van Ewijk zal Altalabani een vervolg geven aan de ingezette strategische koers van het ziekenhuis.

Lees verder...

Nieuwe prikpost in Neede

Geplaatst op: 28-03-2018

Vanaf dinsdag 3 april 2018 opent SKB een nieuwe prikpost aan de Marktstraat 13, in Neede. Dit is het voormalig kantoor van de Rabobank. Van maandag t/m vrijdag van 07.30 tot 10.00 uur kunnen patiënten bij deze prikpost terecht.


SKB legt uit: alles over de Overgang

Geplaatst op: 15-02-2018

SKB legt uit: alles over de Overgang

De menopauze (of Overgang) is geen ziekte. Maar vrouwen kunnen zich er wel ziek door voelen. De Overgang duurt gemiddeld tien jaar en is een belangrijke fase in het leven van een vrouw. Goede informatie en deskundige hulp kunnen een steun zijn in deze periode. Vandaar dat Santiz, locatie Streekziekenhuis Koningin Beatrix op donderdag 1 maart 2018 van 19.00 - 20.45 uur een speciale informatieavond organiseert over de menopauze. 

 

Lees verder...

Bert Kleinlugtenbeld, lid Raad van Bestuur, verlaat Santiz

Geplaatst op: 22-12-2017

De Raad van Toezicht van Santiz, de fusieorganisatie van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix te Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem, heeft kennis genomen van het aanstaande vertrek van Bert Kleinlugtenbeld, lid Raad van Bestuur.  De Raad van Toezicht waardeert zijn enorme inzet voor Santiz ten behoeve van uitstekende ziekenhuiszorg in de Achterhoek.

Bert Kleinlugtenbeld heeft de afgelopen jaren een gewichtige rol gespeeld bij richtinggevende besluiten, zoals de medische en innovatieve ontwikkeling van het SKB, de fusie tot Santiz en de intensivering van de regionale samenwerking. Tevens heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de voorbereidingen van de nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis. Hiervoor is de Raad van Toezicht Bert Kleinlugtenbeld veel dank verschuldigd.   

De Raad van Toezicht respecteert zijn keuze en zal zorgdragen voor een adequate opvolger in de Raad van Bestuur, die samen met de voorzitter, Chrit van Ewijk, een vervolg geeft aan de ingezette strategische koers. De Raad van Toezicht wenst Bert Kleinlugtenbeld veel succes bij de volgende stap in zijn carrière als voorzitter Raad van Bestuur van het ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten.


SKB beste ziekenhuis volgens Elsevier 2017

Geplaatst op: 30-11-2017

SKB beste ziekenhuis volgens Elsevier 2017

Santiz, locatie Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB), is vandaag door weekblad Elsevier uitgeroepen tot het beste ziekenhuis in Nederland. De locatie Slingeland Ziekenhuis scoort ook goed met een plek in de kopgroep van 8 ziekenhuizen. In de categorie ‘meest patiëntgericht’ worden beide Santiz locaties genoemd. SKB behoort daarnaast ook tot de top van ziekenhuizen die de beste medische zorg bieden.

Lees verder...

Opening polikliniek Oogheelkunde SKB

Geplaatst op: 24-11-2017

Onder grote belangstelling opende de burgemeester van Winterswijk, Joris Bengevoord, op donderdag 16 november jl. de geheel vernieuwde polikliniek Oogheelkunde van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk, onderdeel van Santiz.

Lees verder...

Regionale functie voor opvang anorexiapatiënten

Geplaatst op: 07-11-2017

Sinds oktober 2017 vervult de kinderafdeling van Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk, onderdeel van Santiz ziekenhuizen, een regionale functie bij de eerste opvang en begeleiding van jongeren met anorexia waarbij sprake is van ernstige lichamelijke problematiek.

Jongeren met anorexia uit de regio Nijmegen, Arnhem en de Achterhoek worden voor noodzakelijke medische zorg naar het SKB verwezen. Hier zijn twee bedden gereserveerd voor directe opvang van deze jonge patiënten. Een enthousiast en betrokken team van deskundigen (kinderarts, orthopedagoog, diëtist, pedagogisch medewerker en verpleegkundigen) staat voor ze klaar en biedt hen de best mogelijke medische en psychische zorg. “Doordat we nu een regionale functie hebben, kunnen we meer patiënten opvangen en behandelen waardoor onze expertise nog verder zal toenemen. Want als je iets vaker doet, word je steeds beter,” aldus kinderarts Saskia van Daalen.

Lees verder...

Het nieuwe patiëntenmagazine is uit!

Geplaatst op: 03-11-2017

Het nieuwe patiëntenmagazine is uit!

De vierde editie van het magazine, ‘Welkom in ons ziekenhuis’, ligt sinds donderdag 2 november op de verpleegafdelingen en in de wachtkamers van de poliklinieken. In deze editie leest u o.a. over de afdeling oogheelkunde, een kijkje achter de schermen bij de spoedpost en SKB als ouderenvriendelijk ziekenhuis.

Bent u in het ziekenhuis, neem dan gerust een gratis exemplaar mee. Of bekijk het magazine online. Veel leesplezier!


SKB stapt succesvol over op nieuwe versie EPD

Geplaatst op: 03-11-2017

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB), onderdeel van Santiz, is sinds 3 november 2017 succesvol overgestapt op HiX, een geheel vernieuwde versie van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) van Chipsoft. Hiermee zet het SKB de deur open naar de toekomst.

Lees verder...

Even voorstellen: de LOL-stagiaires in het SKB

Geplaatst op: 19-10-2017

Even voorstellen: de LOL-stagiaires in het SKB

Stipt om 09.00 uur donderdagochtend staan Damla, Ömer, Lopke en Ibrahim klaar om de handen uit de mouwen te steken. Samen met hun begeleidster Caroline zorgen zij ervoor dat de openbare ruimtes van het SKB er schoon uit zien. Ze wissen de gangen, stoffen kozijnen af en zorgen ervoor dat de verschillende wachtruimtes er netjes bij liggen. Voordat ze aan het werk gaan bespreken ze de dag met een kop koffie.

 

 

Lees verder...

SKB, Seniorvriendelijk ziekenhuis

Uitstekende zorg voor ouderen in de Achterhoek

Geplaatst op: 11-10-2017

Voor de tweede keer heeft ons ziekenhuis het keurmerk Seniorvriendelijk ziekenhuis ontvangen. Wij zijn trots op onze medewerkers en vrijwilligers. Iedere dag staan zij klaar om de best mogelijk zorg en diensten te leveren. Het keurmerk is naast een bevestiging dat we uitstekende zorg leveren, ook een verdere stimulans om de zorg en onze gastvrijheid continu te blijven verbeteren.

 

Lees verder...

Patiënten kunnen binnen 4 weken terecht op de poli Oogheelkunde

Geplaatst op: 21-09-2017

Patiënten kunnen binnen 4 weken terecht op de poli Oogheelkunde

Per 1 augustus is het aantal spreekuren op de polikliniek Oogheelkunde uitgebreid. “Patiënten kunnen nu binnen vier weken terecht op de poli”, aldus Bram van Kooij, een van de zes oogartsen van de vakgroep Oogheelkunde.

De oogartsen van het Deventer Ziekenhuis en Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen werken sinds 2012 samen in het SKB. “Vanuit deze samenwerking bieden we een kwalitatief hoogstaand, samenhangend en volledig oogheelkundig zorgaanbod voor patiënten in de regio Oost Nederland”, aldus oogarts Van Kooij.

 

Lees verder...

Keurmerken voor SKB

Geplaatst op: 11-09-2017

Keurmerken voor SKB

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis (SZ) in Doetinchem hebben van de Hart & Vaatgroep wederom het spataderkeurmerk en het vaatkeurmerk ontvangen. Daarmee voldoen beide ziekenhuizen aan alle kwaliteitscriteria voor het leveren van de beste spataderzorg.  De keurmerken van De Hart&Vaatgroep helpen patiënten een geïnformeerde keuze te maken voor een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum waar goede spataderzorg en vaatzorg worden aangeboden.


 

Lees verder...

Heeft u moeite met lezen of schrijven? Vraag hulp!

Geplaatst op: 06-09-2017

Heeft u moeite met lezen of schrijven? Vraag hulp!

Het is de week van de alfabetisering! Wist u dat in Nederland 2,5 miljoen mensen problemen hebben met lezen en schrijven?

Uit onderzoek blijkt dat taal en gezondheid nauw met elkaar zijn verbonden. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven hebben vaak ook moeite om de informatie over hun ziekte of zorg te begrijpen.

...Heeft u zelf problemen met lezen en schrijven? Of begrijpt u iets niet? Vraag dan om hulp. Zorgverleners helpen u graag verder.

Op www.lezenenschrijven.nl vindt u meer informatie over laaggeletterdheid in Nederland. Stichting Lezen & Schrijven biedt programma’s om mensen in Nederland beter te leren lezen en schrijven.


Ik zorg voor...

Geplaatst op: 17-08-2017

Lees hier het interview met een vrijwilliger van de parkeerservice.

Lees verder...

SKB legt uit

Omgaan met hartfalen

Geplaatst op: 11-08-2017

SKB legt uit

Donderdag 21 september organiseren we onder de naam 'SKB legt uit' een informatieavond over 'omgaan met hartfalen.'

Hartfalen is een ernstige ziekte met veel gevolgen voor de patiënt en diens naasten. In deze SKB legt uit gaat cardioloog Da Fonseca in op de medische kant van hartfalen, wat de oorzaken zijn en hoe u het kunt herkennen.

Verpleegkundig specialist Adelheid Kolkman legt uit hoe u ermee om kunt gaan en wat de gevolgen voor het dagelijks leven kunnen zijn. Daarnaast vertelt de Hartstichting kort wat over de rol van de patiëntenvereniging.

Gratis informatieavond
De informatieavond is op donderdag 21 september van 19.30 tot 21.15 uur en vindt plaats in het Auditorium van het SKB. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Er staat koffie en thee klaar. Ook in de pauze wordt gezorgd voor een hapje en een drankje. De avond en het parkeren zijn gratis.

Wilt u deze avond bijwonen, meldt u zich dan aan via telefoonnummer 0543 54 44 15 (vrijwilligers Gastenservice) of via het inschrijfformulier op de website. Klik hier... Het formulier vindt u onderaan de pagina.

 


Nieuw bezoekersrestaurant in gebruik genomen

Geplaatst op: 11-08-2017

Nieuw bezoekersrestaurant in gebruik genomen

Na een ingrijpende verbouwing van de centrale hal van ons ziekenhuis, is op 8 augustus het bezoekersrestaurant in gebruik genomen. Bijna alle voorzieningen zijn gerealiseerd en we serveren op de nieuwe locatie alweer een heerlijke kop koffie of thee met wat lekkers erbij. Ook bieden wij u de keuze uit een groot assortiment belegde broodjes en hartige versnaperingen. Net als op de vorige locatie kunt u hier terecht voor een boeketje bloemen of een attentie voor als u op ziekenbezoek gaat.


Wij zijn erg tevreden met de uitstraling van het nieuwe restaurant en wij hopen dat wij mensen hiermee de gelegenheid bieden om op een plek te zijn waar ze aangenaam kunnen verblijven en waar ze als het ware even uit een ziekenhuisomgeving te zijn. Bij moor weer kunt u terecht op het terras in de binnentuin, voor wat afleiding vindt u lectuur op de leestafel en bij de oplaadpunten kunt u uw smartphone, tablet of laptop opladen.


We heten u graag van harte welkom in ons nieuwe restaurant!


De behandeling van een beroerte (CVA)

Geplaatst op: 14-08-2017

Als er sprake is van een beroerte dan gaat er iets mis met de bloedvoorziening van de hersenen. Een deel van de hersenen krijgt op dat moment voor korte of langere tijd geen zuurstof meer. Dit veroorzaakt dan plotseling optredende uitvalsverschijnselen.

Als er een beroerte plaatsvindt dan kan het gaan om een herseninfarct of een hersenbloeding. Bij een herseninfarct sluit een bloedpropje een bloedvat in de hersenen af. Bij een hersenbloeding is een bloedvat in de hersenen stuk, waardoor er bloed in het hersenweefsel loopt. Beide zorgen voor een beschadiging van hersenweefsel die tot blijvende beperkingen en handicap kunnen leiden. Ook de naam TIA wordt vaak  gehoord. Dit is een kortdurende afsluiting van een bloedvat, dus een dreigend herseninfarct in de hersenen, met tijdelijke uitvalsverschijnselen die binnen 24 uur herstellen.

Behandeling
Na de melding via 112 of via de huisarts wordt de patiënt met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Direct na aankomst in het  ziekenhuis wordt er een CT-scan gemaakt, waardoor het meteen duidelijk is of de patiënt een herseninfarct of -bloeding heeft. Het is bij een beroerte altijd van groot belang dat de patiënt en/of familie kan vertellen wanneer de klachten exact zijn begonnen. Dit is van belang, omdat bij een herseninfarct in de eerste zes uur twee soorten behandelingen mogelijk zijn. Bij een hersenbloeding is soms een operatie mogelijk om de kans op herhaling te verkleinen.

Opname
Na de eerste behandeling en opvang op de SEH wordt de patiënt overgeplaatst naar een speciale patiëntenkamer op de afdeling Neurologie. Hier worden patiënten 24 tot 48 uur intensief in de gaten gehouden door gespecialiseerde verpleegkundigen. De eerste dagen vinden allerlei onderzoeken plaats om de oorzaken van de beroerte op te sporen. Mensen met hoge bloeddruk, suikerziekte, hoge cholesterolwaardes,
overgewicht, hartritmestoornissen of mensen die roken, lopen extra risico op problemen met de bloedvaten. Behandeling van deze risicofactoren, onder andere door medicatie en leefstijladviezen, wordt dus meteen gestart om de kans op herhaling zo klein mogelijk te maken. Ook komen er vanaf de eerste dag op de afdeling gespecialiseerde therapeuten langs om te beoordelen of er beperkingen en handicaps bij de patiënt zijn ontstaan. Er wordt meteen gestart met therapie en begeleiding om de hinder en gevaren die deze beperkingen met zich meebrengen zo klein mogelijk te maken. Iemand met een verlamde arm en/of been krijgt bijvoorbeeld oefeningen met een (loop)hulpmiddel of een rolstoel aangemeten. Iemand met spraakproblemen krijgt logopedie. Bij problemen met slikken wordt de drank verdikt of krijgt iemand sondevoeding.

Nazorg
Na de opname in het SKB vinden er altijd nazorggesprekken plaats op de poli Neurologie met de verpleegkundig specialist. Hierbij worden zowel de patiënt als de personen in zijn of haar naaste omgeving de gelegenheid geboden om de ervaren veranderingen ter sprake te brengen en hier oplossingen voor te bedenken. Eén van de zaken die voor veel patiënten enorm van belang zijn, zijn de gevolgen van een beroerte voor het autorijden. Hierover wordt tijdens de nazorggesprekken uitleg gegeven.

Herstel
In het eerste halfj aar na een beroerte is de kans op geheel of gedeeltelijk herstel het grootst. De patiënt krijgt revalidatie aangeboden om weer zoveel mogelijk zelfstandig te functioneren.

In het SKB is een team van verschillende specialisten/therapeuten bij een patiënt met een beroerte betrokken. Dit zijn de neuroloog, de
verpleegkundige, de verpleegkundig specialist, de fysiotherapeut, de ergotherapeut, de logopedist, de revalidatiearts, de diëtiste en eventueel een psycholoog of maatschappelijk werker. Op de foto ziet u de twee verpleegkundig specialisten Renata Gierkink en Anoek Forkink.


“We proberen de zorg en begeleiding zo passend mogelijk aan te bieden, waarbij we zo goed mogelijk rekening houden met de patiënt en zijn naasten. Informatie geven we op zo’n manier dat de patiënt het ook echt begrijpt. Wanneer een patiënt bijvoorbeeld gewend is om dialect te spreken, dan houden we daar rekening mee en geven we dus alle informatie in het dialect. Ervaring leert dat patiënten dit erg waarderen”, vertelt Renata.
In de bijlage hieronder treft u dit artikel aan in het patiëntenmagazine.


Bijlagen downloaden


Pijnbehandeling met pepers

Geplaatst op: 08-08-2017

In het SKB vinden behandelingen bij zenuwpijn plaats door middel van peperpleisters. Deze behandelingen worden uitgevoerd door de pijnconsulenten van het pijnteam. De zogenoemde peperpleister geeft medicatie via de huid af en wordt daarom ook wel huidpleister genoemd.

De pleister wordt door het pijnteam ingezet bij verschillende soorten chronische pijn die zich aan de buitenzijde van het lichaam bevinden, bijvoorbeeld:

 •    Pijn na gordelroos
 •    Aanhoudende wondpijn/littekenpijn – Uitstraling bij uw litteken na een operatie of na verwonding
 •    Pijn bij diabetes (polyneuropathie)
 •    Zenuwpijn na een amputatie, neurologische ziekten zoals multiple sclerose of na een beroerte.
 •    Zenuwpijn door medicijnen die als bijwerking zenuwen beschadigen zoals chemotherapie bij kanker.

De werkzame stof van de peper is Capsaïcine. Capsaïcine is een stofje dat in hete pepers zit. Deze stof is het werkzame bestandsdeel van Spaanse pepers maar dan in een hoge dosering. Het is de stof die de peper het pittige karakter geeft en een branderig gevoel geeft in de mond. Capsaïcine is ongeveer 250 keer zo sterk als sambal. Er bestaat ook capsaïcine-crème. Deze crème bevat 0,25 tot 0,75% capsaïcine. De pleister bevat 8% capsaïcine en is dus veel sterker.

Bij zenuwpijn zijn de zenuwen in de huid overprikkeld. Hierdoor ontstaat vaak een branderige of schietende pijn, pijn bij aanraken, overgevoeligheid voor warmte of kou en tintelingen. De behandeling met Capsaïcine pleisters is voor mensen met zenuwpijn, waarbij bepaalde zenuwcellen overactief zijn. Anders dan oraal toegediende medicatie wordt capsaïcine niet in de bloedbaan opgenomen. De stof is alleen actief op de plek waar hij zijn werk moet doen en er zijn geen andere dan lokale bijwerkingen.

De capsaïcine in de pleister bindt zich aan de overprikkelde zenuwcellen in de huid en zorgt ervoor dat ze minder gevoelig worden voor pijn. Hierdoor worden minder pijnprikkels doorgegeven aan de hersenen en neemt de pijn af. Pijnvermindering treedt gemiddeld na 7 tot 14 dagen op. Sommige mensen ervaren het al eerder. De pijnvermindering duurt gemiddeld 12 weken. Na deze 12 weken kan, in samenspraak met u, besloten worden om de behandeling te herhalen

Huisartsen maar ook andere medisch specialisten kunnen patiënten doorverwijzen naar onze pijnpoli/pijnteam. Tijdens een consult kijken we wat er precies met een patiënt aan de hand is en of een pijnbehandeling met een peperpleister zinvol kan zijn.

Behandeling
Het Pijnteam legt uit hoe een behandeling verloopt: “Eerst geeft de patiënt precies aan waar de pijn zit. Die plek tekenen we af met een viltstift. Vervolgens brengen we een verdovende crème aan, die een uur moet blijven zitten. Na dat uur haal je de crème eraf en plak je de pleister erop. Je kunt de pleister precies in de gewenste vorm knippen.” De patiënt krijgt tijdens de behandeling paracetamol om de branderige pijn iets te verzachten. Waar weinig tegen te doen valt, is de rode plek die tevoorschijn komt als de pleister na een uur verwijderd wordt. Drie of vier dagen zal de patiënt nog enige pijn hebben, maar ondertussen blijft de door de huid opgenomen capsaïcine actief. De stof geeft de TRPV1-receptoren (die zitten op de pijnzenuwen en spelen een rol bij de verwerking van pijnprikkels)  zo veel te doen dat ze geen tijd meer hebben om neuropathische pijnprikkels door te geven aan de hersenen. Als alles goed gaat, komen de zenuwen uiteindelijk weer helemaal tot rust. De receptoren zijn in de war geraakt en worden door de capsaïcine als het ware gereset.

Bij de meerderheid van de patiënten die we tot nu toe met de pleister behandeld hebben, blijkt het aan te slaan. Mocht de pijn na ongeveer drie maanden terugkomen, dan kan de behandeling worden herhaald.

Persoonlijke benadering
Het Pijnteam kiest een persoonlijke benadering  Een week na behandeling bellen we de patiënten op om te vragen hoe het met de patiënt gaat en hoe het gaat met de pijn. Het persoonlijke contact motiveert een patiënt ook om, indien nodig, de behandeling een tweede maal te ondergaan. Het is  geweldig dat we mensen kunnen helpen die jarenlang met zenuwpijn hebben rondgelopen. Dat iemand opeens minder pijn voelt of helemaal pijnvrij is, een normale nachtrust heeft en weer aan het werk kan. Of gewoon eindelijk weer eens een spijkerbroek kan dragen.

 


Begeleiding van patiënten met COPD gaat na een opname thuis door

Geplaatst op: 02-08-2017

COPD is een ongeneeslijke ziekte waarbij de longen steeds verder achteruit gaan. “Mensen met COPD kunnen soms zo benauwd zijn dat ze opgenomen worden in het ziekenhuis. Als de behandeling thuis wordt voortgezet met behulp van zuurstof of een vernevelaar is dat heel ingrijpend. Wij vinden het belangrijk dat mensen ook na een opname in de thuissituatie goed begeleid worden”, aldus Sibylla Bos, verpleegkundig specialist en Joke Wieggers, (transmuraal) longverpleegkundige bij Sensire.


Bijlagen downloaden

Lees verder...

Het derde patiëntenmagazine is uit

Geplaatst op: 26-07-2017

Het derde patiëntenmagazine is uit

De derde editie van het magazine, ‘Welkom in ons ziekenhuis’, ligt vanaf maandag 31 juli op de verpleegafdelingen en in de wachtkamers van de poliklinieken. In deze editie leest u o.a. over de risico's van teveel zonlicht voor de huid en gezondheid, bewegen in het ziekenhuis en infectiepreventie.

Bent u in het ziekenhuis, neem dan gerust een gratis exemplaar mee. Of bekijk het magazine online. Veel leesplezier!


Patiënten kunnen binnen vier weken terecht op de poli Oogheelkunde

Advertorial juli 2017

Geplaatst op: 21-07-2017

Patiënten kunnen binnen vier weken terecht op de poli Oogheelkunde

Per 1 augustus wordt het aantal spreekuren op de polikliniek Oogheelkunde uitgebreid. “Patiënten kunnen dan binnen anderhalve week terecht op de poli”, aldus Bram van Kooij, één van de zes oogartsen van de vakgroep Oogheelkunde.


Bijlagen downloaden

Lees verder...

Patiëntgerichte zorg in SKB scoort wederom roze lintje

Geplaatst op: 06-07-2017

Patiëntgerichte zorg in SKB scoort wederom roze lintje

Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) ontving afgelopen week wederom het roze lintje van Borstkankervereniging Nederland (BVN). Dit  lintje staat symbool voor het voldoen aan de normen die Borstkankervereniging Nederland (BVN) stelt voor patiëntgerichte borstkankerzorg.

Lees verder...

Santiz verbindt het Slingeland Ziekenhuis en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix

Geplaatst op: 02-07-2017

Santiz is de nieuwe naam voor de overkoepelende organisatie van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix en het Slingeland Ziekenhuis. Op 1 juli 2017 werd de naam op feestelijke wijze bekendgemaakt. Met Santiz gaan de twee ziekenhuizen voor een vitale Achterhoek. Hoewel beide ziekenhuizen ieder hun naam en logo behouden, willen zij met Santiz uitdrukken dat ze bij elkaar horen.

Lees verder...

Klant Contact Centrum

Geplaatst op: 29-06-2017

Eén van de kernwaarden van ons ziekenhuis is gastvrijheid. Gastvrijheid moet een gevoel van welbehagen teweegbrengen bij iedereen die contact met ons ziekenhuis heeft of in ons ziekenhuis verblijft. Vaak verloopt het eerste contact met het ziekenhuis telefonisch: bellen om een afspraak te maken, een afspraak verzetten of om een vraag te stellen. En juist dat telefonische contact is een belangrijk onderdeel van gastvrijheid. Om u telefonisch nog beter van dienst te kunnen zijn, zijn wij op 1 juni 2017 gestart met het Klant Contact Centrum (KCC). Het doel van het KCC is de kwaliteit van de telefonische bereikbaarheid verbeteren voor zowel patiënten als voor de polikliniekmedewerkers.

Het KCC is een groeimodel. Dat wil zeggen dat nu nog niet alle poli’s zijn aangesloten op het KCC, maar dat dit gefaseerd gebeurd. Momenteel zijn orthopedie, urologie, kno, dermatologie, chirurgie, neurologie en reumatologie aangesloten op het KCC. Per september en oktober volgen ook interne geneeskunde, cardiologie, longgeneeskunde en geriatrie.

Het hoofddoel van het KCC is het verbeteren van de telefonische bereikbaarheid, maar ook het optimaal afhandelen van inkomende telefonie en het verder optimaliseren van de kwaliteit van dienstverlening  zijn belangrijke uitgangspunten van het KCC.

Belangrijk om te melden is dat het KCC nauw samenwerkt  met de poliklinieken. Er zal veelvuldig overleg plaatsvinden om de processen op de poliklinieken goed te kunnen ondersteunen. Deze samenwerking zal er zeker toe leiden dat het KCC voor zowel patiënten als de medewerkers op de poliklinieken winst oplevert. De komst van het KCC zorgt voor het wegnemen van veel werkdruk en dus voor rust op de polikliniek, tijd voor de feitelijke werkzaamheden en meer tevreden patiënten.


De diagnose kanker… en nu?

Advertorial juni 2017

Geplaatst op: 29-06-2017

“Patiënten met kanker kunnen in ons ziekenhuis naast het medische behandeltraject ook terecht voor ondersteuning, gericht op lichamelijk, psychisch en sociaal herstel. Tijdens een groepsvoorlichting worden patiënten en hun naasten geïnformeerd wat de fysiotherapeut, ergotherapeut en medisch maatschappelijk werker kunnen betekenen tijdens en na het behandeltraject”, aldus Adinda van Dorp, medisch maatschappelijk werker, tevens coördinator van de groepsvoorlichting.

 “Naast de lichamelijke impact, geeft de ziekte vaak klachten op het gebied van emotionele verwerking. Er kunnen problemen ontstaan in de relatie met familie en vrienden, maar ook in de relatie tot werk en de kijk op het leven”, aldus Adinda. Als medisch maatschappelijk werker gaat Adinda in op de omgang met de ziekte in relatie tot jezelf en je directe omgeving. ‘’Dankzij de vele ervaringsverhalen van patiënten weet ik hoe mensen kunnen worstelen met de ziekte. Sommige mensen lopen vast in vermoeidheid, boosheid of verdriet. Hoe ga je bijvoorbeeld om met bekenden die wegduiken in de supermarkt of hoe vertel ik het mijn collega’s of mijn kinderen?”

Lees meer over de groepsvoorlichting voor patiënten met kanker en hun naasten en over de workshops Look Good Feel Better in de advertorial van juni 2017.


Bijlagen downloaden


Coschap van het Jaar Verkiezing

Geplaatst op: 16-06-2017

Op woensdag 14 juni werd door de Medische Faculteitsvereniging Nijmegen en de Ko-Raad weer de jaarlijkse ‘Coschap van het Jaar Verkiezing’ gehouden. Bij deze verkiezingen werden de beste coschappen van het jaar 2016 gekozen. Dit jaar was het thema “feedback tijdens het coschap”. Aan de hand van enquêtes, die door de co-assistenten ingevuld worden na ieder coschap, worden per specialisatie 3 ziekenhuizen met de beste resultaten genomineerd.

Binnen het specialisme Neurologie, waarbij 7 ziekenhuizen kans maakten op de felbegeerde oorkonde, is de vakgroep neurologie van het SKB Winterswijk uitgeroepen tot beste coschap neurologie 2016! Voor het tweede jaar op rij heeft de vakgroep deze oorkonde mogen ontvangen.
Het directe contact en de korte lijntjes tussen co-assistenten en specialisten worden als erg fijn ervaren. De artsen staan erg open voor verbeteringen en aanvullingen van het coschap. Een co-assistent beschreef het coschap neurologie in het SKB ook als “supercoschap”!

Namens de vakgroep Neurologie namen verpleegkundig specialisten Anoek Forkink en Renata Gierkink de oorkonde in ontvangst. 


Wereld Niet Roken Dag

Geplaatst op: 31-05-2017

Vandaag, 31 mei, is het Wereld Niet Roken Dag. In 1987 werd deze dag in het leven geroepen door de World Health Organization om meer aandacht te vragen voor de gevaren van roken. Rookt u nog? En heeft u ook meerdere ‘redenen’ om te blijven roken of hoort u zichzelf wel eens iets zeggen in de trant van: ‘Ik kan zo stoppen met roken dus het is gewoon een kwestie van wilskracht?’ Zo zijn er een heleboel redenen, die geen echte reden blijken te zijn.

Drogredenen
Veel mensen denken dat roken een vrije keuze is, maar meer dan 80% van de rokers begint voor zijn 18e levensjaar en binnen vier weken is een kind verslaafd. Nicotine is enorm verslavend en op elke straathoek te koop. Daarom kunt u ook niet zomaar stoppen met roken, want met wilskracht alleen komt niet iedereen er. Niet alleen door het verslavingselement, maar ook omdat het erfelijk bepaald is hoe makkelijk u kunt stoppen met roken. Dit blijkt uit studies tussen rokende tweelingen. Nicotineverslaving heeft dus niet alleen met wilskracht te maken.

‘’Mijn opa is 90 jaar geworden en hij rookte twee pakjes per dag’’ is een veelgehoorde reden om door te blijven roken, maar dat is wel erg kort door de bocht. Als er tien kikkers over de snelweg lopen, wordt de overkant altijd wel door één gehaald. Maar feit is, dat meer dan de helft van de rokers aan roken overlijdt. ’Ja, maar ik moet toch ergens aan dood gaan?’ is een argument dat ook vaak wordt aangedragen. Voor tabaksverslaving geldt, als u niet begint mist u niets, maar bent u eenmaal begonnen dan kunt u nauwelijks nog stoppen. Het klopt dat u ergens aan dood moet gaan, maar waarom 7 - 18 jaar eerder? 20 tot 30 procent van alle kanker wordt veroorzaakt door roken en elk jaar sterven er circa 19.000 mensen als gevolg van roken.

Veel mensen denken ook dat hun stress afneemt door te roken, maar een sigaret heft alleen het nicotinetekort op, niet het stressgevoel. Dit tekort ontstaat al vanaf een half uur na het doven van een sigaret. Het blijkt ook dat rokers meer stress ervaren dan niet-rokers en vaker depressief en angstig zijn. Maar zeg nu zelf, als uw kind stress heeft vanwege een toets of wedstrijd, dan geeft u hem of haar toch ook geen sigaret? Als u stopt met roken kunt u een paar dagen last hebben van ontwenningsverschijnselen, zoals een zenuwachtig gevoel, maar eigenlijk vertelt uw lichaam u dan dat u goed bezig bent.

Tips om te stoppen
Als u wilt stoppen is het aan te raden om de redenen op een rij te zetten en de situaties waarin u het liefst rookt in kaart te brengen. Op deze manier kunt u vooraf al een oplossing bedenken hoe u met deze situatie om wilt gaan. Als u bijvoorbeeld altijd een sigaret opsteekt na het eten kunt u nu vooraf bedenken dat u voortaan fruit gaat eten na het eten. Door een stopdag te bepalen en door uw omgeving te vertellen dat u gaat stoppen, maakt dat het stoppen gemakkelijker. Het is ook aan te raden om alles op te ruimen wat u aan roken herinnert, bijvoorbeeld uw aanstekers. Verander uw eet- en drinkgewoonten, zorg voor voldoende lichamelijke ontspanning en beloon uzelf met het geld dat u bespaart. Mocht u een terugval hebben, geef dan de moed niet op en ga na in welke situatie dat gebeurde en probeer te bedenken met welk ander (alternatief) gedrag u voortaan kunt reageren.

Lukt het u niet op eigen kracht? Bij de Rookstoppoli van het SKB kunt u onder deskundige begeleiding stoppen met roken. In een persoonlijk gesprek overlegt een gespecialiseerd verpleegkundige met u wat voor u de meest geschikte manier is om te stoppen met roken. Ook worden de motivatie, redenen en verwachtingen besproken. Wilt u een afspraak maken voor de Rookstoppoli? Dan kunt u bellen naar de polikliniek Longgeneeskunde, 0543 54 45 10. U heeft hiervoor geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

Geïnteresseerd in meer mythes over tabaksverslaving? Kan dan op wandadekanter.nl


SKB legt uit: Epilepsie, medicijnen en bijwerkingen

Geplaatst op: 19-05-2017

SKB legt uit: Epilepsie, medicijnen en bijwerkingen

Let op: inschrijven is niet meer mogelijk

Donderdag 15 juni organiseren het SKB en de Epilepsievereniging Nederland een informatieavond over de behandeling van epilepsie met medicijnen en de bijwerkingen.

SKB legt uit
Naar schatting hebben ongeveer 120.000 mensen in ons land epilepsie. Epilepsie kent veel verschijningsvormen. Een ervan is een ‘aanval’ waarbij men het bewustzijn tijdelijk kan verliezen. De behandeling van epilepsie bestaat veelal uit het dagelijkse gebruik van medicijnen.

Wie epilepsie heeft en medicijnen moet slikken, kan last hebben van bijwerkingen. En daarover gaat deze SKB legt uit. Dr. Jurgen Schelhaas, neuroloog bij Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe en ééns in de twee weken aanwezig in het SKB, legt uit welke behandelingen met medicatie er mogelijk zijn en wat de bijwerkingen van deze zogeheten epileptica zijn. Na een korte pauze zal Inge van Dijk van de Epilepsie Vereniging Nederland meer vertellen over de vereniging en hun rol.

Gratis informatieavond
De informatieavond is op donderdag 15 juni van 19.30 tot 21.15 uur en vindt plaats in het auditorium van het SKB. U bent van harte welkom vanaf 19.00 uur. Er staat koffie en thee klaar en ook in de pauze wordt gezorgd voor een hapje en drankje. De avond en het parkeren zijn gratis.

Aanmelden
Wij vinden het prettig om vooraf te weten dat u komt. U kunt zich aanmelden via dit online formulier. Of bel op werkdagen naar de Gastenservice: 0543 54 44 15. Wilt u meer informatie over de avond, dan kunt u contact opnemen met mevrouw B. Lentink van de Epilepsievereniging Nederland via middenoost@epilepsievereniging.nl.


Bezoekersrestaurant verhuist naar de centrale hal

Geplaatst op: 19-05-2017

Het bezoekersrestaurant wordt verplaatst naar een prominente plek in de centrale hal van het ziekenhuis. “Een mooie lichte plek, zeg maar gerust een A-locatie die zeer geschikt is om onze patiënten en bezoekers te ontvangen”, aldus Coen Nieuwenhuis, manager vastgoed en bouwzaken. Zoals het er nu naar uitziet, kunnen bezoekers vanaf half juli terecht voor een aangeklede kop koffie of thee, een lekker belegd broodje of een kop soep tegen een redelijke prijs.

Het restaurant komt op de plaats waar momenteel de Thuiszorgwinkel is gevestigd. De Thuiszorgwinkel verhuist, samen met de Travel Health Clinic (de reizigerskliniek) en de kapsalon, naar de plek waar nu het bezoekersrestaurant is gevestigd. Deze veranderingen zijn onderdeel van de renovatie van het ziekenhuisgebouw. Met  deze verhuizing en verbouwing krijgt de centrale hal inclusief het bezoekersrestaurant een gastvrije, toegankelijke uitstraling.

Binnen en buiten
“De inrichting bestaat uit tafels in verschillende hoogtes waaronder een leestafel. Bij mooi weer kunnen de bezoekers terecht op het terras. Zo kunnen mensen een plek kiezen waar ze zich het beste thuis voelen. Bezoekers kunnen gratis gebruik maken  van het gasten wifi netwerk en er zijn oplaadpunten voor smartphones, laptops en tablets”, licht Coen toe. “Met het nieuwe bezoekersrestaurant bieden we mensen de gelegenheid om als het ware even uit een ziekenhuisomgeving te zijn op een plek waar ze aangenaam kunnen verblijven.”

Artist impression van het nieuwe bezoekersrestaurant

Op de artist impression valt de afscheiding door middel van banken in een ronde vorm meteen op. De bouw van het ziekenhuis bestaat voornamelijk uit rechte lijnen, de centrale hal heeft een ruitvorm. De ronde vorm is afwijkend, maar kan juist ondersteunend zijn om een andere sfeer te beleven; het biedt geborgenheid en bescherming. Bovendien vormen de banken een soort afscheiding met de rest van de hal.


Hostesses in het dagbehandelingscentrum

Geplaatst op: 19-05-2017

In het dagbehandelingscentrum van het SKB werken zes hostesses. “Als hostess sta je dicht bij de patiënt. Met informatie en praktische ondersteuning, maar ook met tijd en aandacht voor de patiënt en zijn of haar naasten”, aldus Anneke Kamphuis en Ellen Hengeveld, twee van de zes hostesses die op het dagbehandelingscentrum werken.

“De dag begint meestal met praktische zaken zoals het klaarleggen van de OK-jasjes. Maar het allerbelangrijkste is dat we patiënten welkom heten, wegwijs maken en op hun gemak stellen als dat nodig is. Als hostess ben je de hele dag op de afdeling, zodat je goed voeling kunt houden met de patiënt en signaleert waar behoefte aan is”, aldus Ellen en Anneke.

Lees verder in de advertorial van mei 2017.

Hostess Veronique ten Barge en Hemla Prins


Opblaasbare darm in het SKB

Geplaatst op: 15-05-2017

Donderdagavond 18 mei vindt ‘’SKB legt uit: Chronische darmklachten’’ plaats. Ter gelegenheid van deze informatieavond staat er van dinsdag 16 tot en met donderdag 18 mei een opblaasbare darm in de centrale hal van ons ziekenhuis. Geïnteresseerden kunnen door de opblaasbare darm lopen en zien hoe darmpoliepen en andere darmafwijkingen eruit zien. Ook kunnen er illustraties en uitleg van aandoeningen bekeken worden. De levensgrote darm is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting om het belang van vroege opsporing van darmkanker onder de aandacht te brengen. Je bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen! 

 Opblaasbare darm MLD Stichting

 

 


SKB legt uit: Chronische darmklachten

Geplaatst op: 26-04-2017

SKB legt uit: Chronische darmklachten

Donderdag 18 mei organiseert Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk onder de naam ‘SKB legt uit’ een informatieavond over chronische darmklachten. 

Darmen zorgen voor de vertering van voedsel, het opnemen van voedingsstoffen en het verwerken van afvalstoffen. Wanneer de darmen hun werk niet goed doen, kunnen er chronische klachten ontstaan zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of het prikkelbaar darmsyndroom.

SKB legt uit
Veel mensen hebben last van darmklachten. Met welke klachten ga je naar de huisarts, wanneer zijn de klachten chronisch en wat is er aan te doen? Tijdens de informatieavond legt Sven van den Hazel, maag-, darm-, leverarts in het SKB en Slingeland Ziekenhuis, uit hoe chronische en goedaardige darmklachten kunnen ontstaan en welke behandelingen er mogelijk zijn.

Na een korte pauze waarin u gelegenheid heeft vragen te stellen en informatie- en voorlichtingsmateriaal te bekijken, zullen de endoscopieverpleegkundigen Ilone Jansen en Claudia Meekes u uitleg geven over de verschillende darmonderzoeken.

Gratis informatieavond
De informatieavond is op donderdag 18 mei van 19.30 tot 21.15 uur en vindt plaats in het auditorium van het SKB. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Er staat koffie en thee klaar. Ook in de pauze wordt gezorgd voor een hapje en drankje. De avond en het parkeren zijn gratis.

Aanmelden
Wij vinden het prettig om vooraf te weten dat u komt. U kunt zich aanmelden door het formulier in te vullen of op werkdagen te bellen naar de Gastenservice 0543 54 44 15


Dag van de beroerte

Geplaatst op: 26-04-2017

Laat gratis uw cholesterol, bloeddruk en bloedsuiker meten op de Dag van de Beroerte 

Dinsdag 9 mei 2017 is het de Europese Dag van de Beroerte. Het SKB organiseert die dag van 9.00 tot 15.30 uur een informatiemarkt in de centrale hal van het ziekenhuis. De nadruk ligt op preventie en het verkleinen van de risico’s op hart- en vaatziekten.

Het thema dit jaar is 'De impact van een beroerte'. Het verder leven na een beroerte is een belangrijk onderwerp. Het voorkomen van een eerste beroerte, maar ook het verkleinen van de kans op een tweede of volgende beroerte kan door een aangepaste leefstijl: goede voeding, voldoende bewegen, minder stress, niet roken en matig met alcohol. Ook controle (minstens een keer per jaar) op de risicofactoren door uw (huis)arts is van belang.

Op 9 mei zijn in de hal van ons ziekenhuis verschillende plekken ingericht waar u de mogelijkheid hebt uw cholesterol en bloedsuiker te laten prikken, de bloeddruk te laten meten en hun BMI te laten uitrekenen. Verpleegkundigen en diëtisten zijn die dag aanwezig om tips te geven. Net als voorgaande jaren wordt er gewerkt met gekleurde kaartjes met daarop een nummer. Zo is precies te zien wanneer iemand aan de beurt is. De uitkomsten van de testen bieden inzage in de leefstijl en mogelijke risicofactoren. Komen hier bijzonderheden uit, dan bespreken de verpleegkundig specialisten neurologie dit direct met u. 

Gezonde leefstijl verminderd kans op een CVA
“Iedereen kan door een CVA worden getroffen, maar door een aanpassing van de leefstijl, zoals stoppen met roken, goede voeding, voldoende bewegen en matig met alcohol kan het risico op een hersenbloeding of herseninfarct al sterk verminderen,“ besluit Renata Gierkink, verpleegkundig specialist Neurologie.


SKB legt uit: slaapproblemen

Geplaatst op: 14-03-2017

SKB legt uit: slaapproblemen

Op donderdag 30 maart jl. vond alweer de derde SKB legt uit plaats. Deze keer ging het over slaapproblemen. Longarts Hans Schoppers, de KNO artsen Corine Alvarado en Hans Hinderink en verpleegkundig specialist Lisette Drenthen legden uit hoe slaapproblemen

Slaapapneu

Verpleegkundig specialist Longgeneeskunde Lisette Drenthen, vertelt dat veel slaapproblemen worden veroorzaakt door slaapapneu oftewel ademstops. Een apneu wordt veroorzaakt door een nauwe ruimte (obstructie) in de keel/neusholte. Deze vernauwing kan een gevolg zijn van overgewicht, verslapping van de spieren in de mond, keelholte, grote amandelen of huig. Maar ook roken, alcohol en bijvoorbeeld slaapmedicatie kunnen hierop van invloed zijn.Informatie over slaapproblemen

Geplaatst op: 10-03-2017

Informatie over slaapproblemen

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix organiseert op donderdag 30 maart een ‘SKB legt uit’ over slaapproblemen.

Verpleegkundig specialist Longgeneeskunde Lisette Drenthen, vertelt dat veel slaapproblemen worden veroorzaakt door slaapapneu oftewel ademstops. Een apneu wordt veroorzaakt door een nauwe ruimte (obstructie) in de keel/neusholte. Deze vernauwing kan een gevolg zijn van overgewicht, verslapping van de spieren in de mond, keelholte, grote amandelen of huig. Maar ook roken, alcohol en bijvoorbeeld slaapmedicatie kunnen hierop van invloed zijn.

De obstructie en de daaruit voortvloeiende slaapapneu wordt OSAS genoemd. OSAS kan leiden tot slaperigheid overdag en kan vervelende gevolgen hebben op het werk, in een relatie en het gezin, maar het kan ook tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en diabetes leiden.

Informatieavond SKB legt uit
Op donderdagavond 30 maart van 19.30 tot 21.15 uur organiseert het SKB een informatieavond over slaapproblemen onder de naam 'SKB legt uit'. Een KNO arts en een verpleegkundig specialist vertellen u alles over slaapproblemen, mogelijke behandelingen en wat u zelf kunt doen om beter te slapen. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Koffie en thee staan klaar. Ook in de pauze wordt gezorgd voor een hapje en drankje. De bijeenkomst en het parkeren zijn gratis. Via deze link kunt u zich  aanmelden. Telefonisch aanmelden kan ook, via telefoonnummer 0543 544415 (vrijwilligers Gastenservice).

Lees verder...

Online inzicht in uw medische gegevens via Mijn SKB

Geplaatst op: 08-03-2017

Online inzicht in uw medische gegevens via Mijn SKB

Vanaf 9 maart 2017 kunnen patiënten van 16 jaar of ouder, inzage krijgen in hun medische gegevens via de beveiligde internetomgeving Mijn SKB. Door met uw DigiD code met sms-functie in te loggen op Mijn SKB, kunt u de gegevens uit het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) inzien.

Daarnaast kunt u via Mijn SKB de benodigde vragenlijsten digitaal invullen en verzenden, voordat u de polikliniek bezoekt. Dit scheelt veel tijd en de antwoorden staan direct in een beveiligde omgeving waar de zorgverlener ze kan bekijken. Via Mijn SKB kunt u ook persoonlijke aantekeningen maken.

Wat heeft u nodig om Mijn SKB te kunnen gebruiken?
Om Mijn SKB te gebruiken, heeft u het volgende nodig:

 • Een DigiD code met sms-functie
 • Een mobiele telefoon (om de sms-code te ontvangen)
 • Een computer of tablet met een internetverbinding
 • U bent patiënt van het SKB (geweest)


Welke gegevens kunt u als patiënt zien in Mijn SKB?
Nadat u heeft ingelogd op de beveiligde internetomgeving, kunt u vanaf 9 maart de volgende gegevens inzien:

 • De uitslagen van onderzoeken, geschreven na 9 maart 2017 zijn inzichtelijk. Uitslagen voor die datum zijn niet in te zien via Mijn SKB, met uitzondering van de labuitslagen. Labuitslagen worden ook van voor deze datum getoond.
 • Uw brieven van het SKB (brieven vóór 9 maart zijn niet inzichtelijk).
 • Verwijsbrieven, bijvoorbeeld van uw huisarts (brieven vóór 9 maart zijn niet inzichtelijk).
 • Andere medische gegevens, zoals diagnoses, medicatie en allergieën, maar ook metingen zoals bloeddrukmetingen, lengte en gewicht.
 • Overzicht van uw afspraken, zowel in het verleden als afspraken die nog komen.

  Wilt u meer weten?

  Dan verwijzen wij u graag naar www.skbwinterswijk.nl/mijnskb. Heeft u een vraag over het gebruik van Mijn SKB, dan kunt u een e-mail sturen naar mijn@skbwinterswijk.nl of bel 088 055 43 40. Heeft u een zorginhoudelijke vraag over een verslag of uitslag, bespreek dit dan tijdens uw volgende afspraak met uw zorgverlener.


SKB behaalt borstvoedingscertificaat

Geplaatst op: 27-01-2017

SKB behaalt borstvoedingscertificaat

De Vrouw-kindeenheid van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk behaalde eind 2016 het certificaat ‘Zorg voor Borstvoeding’. Hiermee voldoet het ziekenhuis aan de hoge internationale kwaliteitseisen voor borstvoeding die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) & Unicef hebben opgesteld. Alle verpleegkundigen, verloskundigen, kinderartsen, gynaecologen en lacatatiekundigen hebben borstvoedingszorg hoog in het vaandel staan en werken nauw samen om moeder en kind de best mogelijke borstvoedingszorg te bieden.

Het certificaat is een bewijs van de kwalitatief goede borstvoedingszorg die het SKB levert.  Tijdens de zwangerschap worden vrouwen voorgelicht over de voordelen en de praktijk van borstvoeding geven. Is de baby geboren, dan blijven moeder en baby dag en nacht bij elkaar op de kamer. Verder wordt aan de moeder uitgelegd hoe ze haar baby moet aanleggen en hoe ze de borstvoeding in stand kan houden.

Lees verder...

Het nieuwe patiëntenmagazine is uit

Geplaatst op: 01-05-2017

Het nieuwe patiëntenmagazine is uit

Vanaf vandaag wordt de tweede editie van ons magazine, ‘Welkom in ons ziekenhuis’, wordt uitgedeeld op de verpleegafdelingen en ligt in de wachtkamers van de poliklinieken. In deze editie leest u o.a. over de digitale ontwikkelingen, wondzorg, het huiskamerproject, informatiebeveiliging en het werk van een gipsverbandmeester. 

Bent u in het ziekenhuis, neem gerust een gratis exemplaar mee. Veel leesplezier.

 

 


SKB gaat voor nog hogere medicatieveiligheid

Geplaatst op: 01-02-2017

SKB gaat voor nog hogere medicatieveiligheid

Het SKB is één van de eerste ziekenhuizen in Nederland die ziekenhuisbreed medicatie gaat verifiëren met het Medeye medicatieveiligheidssysteem. Met de invoering van dit systeem kunnen de patiënt- en medicatieveiligheid nog beter worden gegarandeerd.

 

De verpleegkundige laat de medicijnen scannen in het MedEye medicatieveiligheidssysteem. Een van de functies van het systeem is een 3D-scanner met geavanceerde software waarmee wordt gecontroleerd of de patiënt de juiste medicijnen krijgt. Op deze manier worden medicijnen nog zorgvuldiger uitgedeeld en toegediend. Ziekenhuisapotheker en voorzitter van de medicatiecommissie Arjan Bulsink vertelt: ‘’Voorheen vond de controle plaats door middel van barcodes, maar die zitten niet op alle medicatie, waardoor elektronische controle niet altijd mogelijk was. Het verder optimaliseren van de patiëntveiligheid en de efficiency waren uitgangspunten voor de aanschaf van het nieuwe systeem.’’

 

Dit innovatieve apparaat gaat na of de toe te dienen medicijnen overeenkomen met wat de arts heeft voorgeschreven. De controle met de MedEye vindt namelijk net voor de medicatietoediening, aan het bed van de patiënt, plaats. Hierbij wordt gecontroleerd of het om de juiste persoon, het correcte tijdstip en de juiste dosering van het juiste medicijn gaat.‘‘Computers zijn beter in routinematige controles dan mensen, hoe hard ze ook hun best doen. Alle checks die plaats moeten vinden, kunnen nu computergestuurd gedaan worden,’’ aldus Arjan Bulsink. Door gebruik te maken van deze nieuwe technologie verbetert de medicijnverstrekking en nemen de patiënt- en medicatieveiligheid nog verder toe.


Intensieve samenwerking Beatrixapotheek en ziekenhuisapotheek

Geplaatst op: 01-02-2017

Per 1 februari zijn de Beatrixapotheek en de ziekenhuisapotheek samengevoegd tot één vakgroep. Zij gaan intensiever samenwerken. Als eerste wordt het ontslagmedicatie-traject verbeterd. Hiermee wordt op de afdeling C1 een proef gestart.


Wijzigingen wachtruimte Beatrix Apotheek

Geplaatst op: 19-01-2017

Om het wachten op medicijnen van de Beatrix Apotheek aangenamer te maken, wijzigen wij met ingang van maandag 23 januari 2017 de procedure. De nieuwe procedure is als volgt:   

 

Lees verder...

Website SKB veilig

Geplaatst op: 09-01-2017

Naar aanleiding van de berichtgeving in de media over onveilige websites van ziekenhuizen heeft SKB de acties die het al had ingezet om de website beter te beveiligen per direct uit laten voeren.

Dat heeft ertoe geleid dat sinds maandagmiddag 9 januari de website van Streekziekenhuis Koningin Beatrix  aan de beveiligingseisen voldoet. Het internetadres begint met 'https' en in het internetadres is ook een (groen) hangslotje afgebeeld.

SKB geeft nogmaals aan dat de website uitsluitend informatief is en geen link heeft met ziekenhuissystemen. Patiëntendossiers staan niet op dezelfde server maar op een andere plek in een beveiligde omgeving. Hetzelfde geldt voor SKBaby, de babycam van het ziekenhuis. Deze functionaliteit komt eveneens via een beveiligde verbinding tot stand en staat op een andere server dan de website. Via de website van het SKB kunnen geen vertrouwelijke gegevens verstuurd of geraadpleegd worden.


Doorlopende bezoektijden

Geplaatst op: 04-01-2017

Wie een patiënt in Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk wil bezoeken, kan vanaf 1 januari 2017 dagelijks terecht van 14.30 tot 20.00 uur.  In de weekenden en op feestdagen is bezoek tussen 10.45 en 11.30 uur ook mogelijk. Uitzonderingen zijn de afdeling Intensive care/Cardio care en de Vrouw-kindafdeling. 

Lees verder...

Rondleiding nieuwe afdeling IC/CC in SKB

Geplaatst op: 18-01-2017

Rondleiding nieuwe afdeling IC/CC in SKB

De nieuwe afdeling IC/CC (Intensive Care / Cardio Care) vormt samen met de Spoedeisende Hulp (SEH) het centrum acute zorg. Voordat de nieuwe afdeling IC/CC in gebruik wordt genomen, kunnen belangstellenden eerst een kijkje komen nemen. Op zaterdag 21 januari tussen 10.00 en 13.00 uur is iedereen welkom. Ook de Spoedeisende Hulp, die in 2015 geheel is vernieuwd, opent deze dag haar deuren.

Teammanager Acute Zorg, Sjaak Hulshof, is samen met zijn team  trots op het nieuwe centrum acute zorg, uniek in de regio. Het unieke aan dit centrum is dat er een directe verbinding is tussen beide afdelingen. Daarnaast zorgen de ruime opzet, de directe verbinding middels de spoedlift met het OK-centrum, de royale ontvangst- en werkbalie en de riante patiëntenkamers voor een rustige, professionele uitstraling. De patiëntenkamers zijn comfortabel en van de modernste technieken voorzien, zowel voor de patiënten als voor de verpleegkundigen.

Belangstellenden worden van harte uitgenodigd voor een rondleiding over beide afdelingen. De gipskamer is die dag niet geopend. Parkeren is die ochtend gratis. Bij de hoofdingang worden belangstellenden welkom geheten en verwezen naar de nieuwe afdelingen.


Wereldlichtjesdag

Geplaatst op: 11-12-2016

Wereldlichtjesdag

Elke tweede zondag in december wordt Wereldlichtjesdag gehouden. Op deze dag steken mensen over de hele wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Het SKB besteedt deze hele week extra aandacht aan het verlies van dierbaren.

Je bent ver weg
en toch dichtbij
het licht dat jou omgeeft
is ook in mij

Wij nodigen iedereen uit die een kind, familielid, vriend of collega wil gedenken om deze week een (elektrisch) kaarsje op te steken in ons vernieuwde stiltecentrum.

 

 


Per 1 januari 2017 zijn het Slingeland Ziekenhuis en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix gefuseerd

Beide ziekenhuizen bundelen hun krachten

Geplaatst op: 06-12-2016

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk hebben goedkeuring ontvangen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om te fuseren.

Lees verder...

Eerste editie SKB legt uit groot succes

Geplaatst op: 30-11-2016

Eerste editie SKB legt uit groot succes

Woensdag 30 november vond de eerste SKB legt uit plaats. Onder die naam organiseert SKB tien tot twaalf keer per jaar informatieavonden over aandoeningen en behandelingen. De eerste avond ging over de behandeling van goedaardige prostaatvergroting. Ruim 90 belangstellenden
woonden de avond bij. 

Uroloog Ilhan Karaoglu wist beeldend uit te leggen hoe  de prostaat werkt en welke behandelopties er zijn bij een vergrote prostaat. Uniek voor de Achterhoek is de behandeling met de Green light laser. Met deze laser wordt op een elegante, patiëntvriendelijke manier het teveel aan weefsel als het ware weggestoomd.  Patiënten herstellen na deze ingreep snel en hoeven over het algemeen maar een nacht in het ziekenhuis te blijven. Operatieassistent Marleen Blikman liet in haar presentatie  zien hoe de ingreep op de OK verloopt.

Lees verder...

Ouderenzorg op maat

Geplaatst op: 30-11-2016

Ouderenzorg op maat

Oudere patiënten hebben vaak meerdere gezondheidsproblemen tegelijkertijd. Dit is meestal een combinatie van lichamelijke, geestelijke en/of functionele problemen, zoals moeite met bewegen of rondom de inname van veel medicijnen. Om het totaalplaatje in één keer in kaart te brengen, komen deze patiënten op het spreekuur van de klinisch geriater, specialist in de ouderengeneeskunde.

Lees verder...

Extra aandacht voor ondervoede patiënten

Screening bij opname met aanvullende behandeling

Geplaatst op: 30-11-2016

Extra aandacht voor ondervoede patiënten

Uit landelijke cijfers blijkt dat 15 à 25% van de patiënten in een ziekenhuis ondervoed is. “Het gaat dan vooral om ouderen, chronisch zieken en patiënten rondom een operatie”, aldus diëtisten Daphne Waarle en Erna Dunnewold. “Ondervoede patiënten herstellen minder snel van een ziekte of operatie en hebben meer kans op complicaties, zoals infecties en een vertraagde wondgenezing. Daarom screenen we iedere patiënt bij opname op ondervoeding.”

 

Lees verder...

Informatie over borstimplantaten voor patiënten

Geplaatst op: 14-11-2016

In het televisieprogramma Zorg.nu ( 8 november 2016) is uitgebreid aandacht besteed aan de mogelijke risico’s en bijwerkingen van siliconen borstimplantaten: http://zorgnu.avrotros.nl/uitzendingen/08-11-2016/. Directe aanleiding was een onderzoek van het RIVM in opdracht van de IGZ naar de (technische) dossiers van 10 fabrikanten die in Nederland siliconen borstimplantaten op de markt brengen. Hierbij zijn diverse tekortkomingen aan het licht gekomen. De NVPC heeft het initiatief van het onderzoek destijds erg ondersteund.  

 

Lees verder...

Groene vinkjes voor SKB

Geplaatst op: 11-11-2016

Groene vinkjes voor SKB

Afgelopen week ontving Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk groene vinkjes voor stomazorg en prostaatkankerzorg. De vinkjes zijn een erkenning voor het leveren van goede zorg.

Lees verder...

SKB legt uit: Goedaardige prostaatvergroting

Extra informatieavond

Geplaatst op: 23-11-2016

SKB legt uit: Goedaardige prostaatvergroting

De informatieavond over goedaardige prostaatklachten en (in)continentie op 30 november is vol. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. We streven ernaar deze informatieavond in de loop van 2017 opnieuw te organiseren. Naarmate mannen ouder worden, neemt de grote van de prostaat toe, waardoor er geleidelijk klachten ontstaan bij het legen van de blaas. Klachten die bijzonder hinderlijk kunnen zijn en die, wanneer ze niet worden behandeld, kunnen leiden tot blaasontstekingen en nierklachten.

SKB legt uit
Tijdens de informatieavond legt uroloog Ilhan Karaoglu uit wat de oorzaken van goedaardige prostaatklachten kunnen zijn en hoe deze behandeld kunnen worden. Een zeer patiënt-vriendelijke manier van behandelen van een goedaardige prostaatvergroting, is laseren met de zogenaamde Green Light Laser.

Operatieassistent Marleen Blikman neemt u aan de hand van een presentatie mee naar de operatiekamer. Zij legt uit hoe de ingreep van een vergrote prostaat technisch verloopt. 

Na een korte pauze waarin u gelegenheid heeft vragen te stellen en informatie- en voorlichtingsmateriaal te bekijken, zal Specialistisch verpleegkundige Urologie en Continentiezorg Nancy Berentsen u uitleg geven over incontinentie bij prostaatklachten. Welke materialen zijn er specifiek voor mannen en hoe zit het met de vergoeding van deze materialen.

Gratis informatieavond
De informatieavond is op woensdag 30 november van 19.30 tot 21.15 uur in vindt plaats in het auditorium van het SKB. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Er staat koffie en thee klaar. Ook in de pauze wordt gezorgd voor een hapje en drankje. De avond en het parkeren is gratis.


SKB op 9e plaats in de AD ziekenhuis top 100

Geplaatst op: 05-11-2016

SKB op 9e plaats in de AD ziekenhuis top 100

In de AD ziekenhuis top 100 die zaterdag 5 november bekend werd gemaakt is het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk op een 9e plek geëindigd. Dit is het derde jaar op rij dat SKB in de AD top tien staat.

Lees verder...

SKB in de top 5 van de meest patiëntvriendelijke ziekenhuizen

Geplaatst op: 04-11-2016

SKB in de top 5 van de meest patiëntvriendelijke ziekenhuizen

Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk is één van de vijf ziekenhuizen die is genomineerd voor de titel meest patiëntvriendelijke ziekenhuis van Nederland. Het is de tweede keer dat SKB door Zorgkaart Nederland is genomineerd. Ook Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem is opnieuw genomineerd. Op dinsdag 13 december maakt Zorgkaart Nederland de winnaar bekend.

Lees verder...

Herstellen in een huiselijke omgeving

Geplaatst op: 06-10-2016

Herstellen in een huiselijke omgeving

Maandag 10 oktober start Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk met de pilot ‘Huiskamer, herstellen in een huiselijke omgeving’. In twee sfeervol ingerichte huiskamers krijgen ouderen de zorg die ze nodig hebben en blijven ze met gerichte spel- en bewegingsactiviteiten zoveel mogelijk actief en zelfstandig. Dit bevordert het herstel, zowel tijdens als na de ziekenhuisopname. Iedere huiskamer biedt ruimte aan acht patiënten van 70 jaar en ouder die zijn opgenomen in het SKB.

 

 “Met de invoering van het huiskamermodel proberen we een sfeer te creëren waar kwetsbare ouderen zich veilig en op hun gemak voelen. Samen met anderen actief te zijn en te eten bevordert het herstel en vermindert de kans op vallen, acute verwardheid en ondervoeding,” legt José Weykamp, stafmedewerker ouderenbeleid, uit.

Lees verder...

Streekziekenhuis Koningin Beatrix stijgt naar de 8e plaats in de BDO Benchmark Ziekenhuizen

Geplaatst op: 07-10-2016

Accountants- en advieskantoor BDO concludeert in zijn jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen dat de sector lijkt te stabiliseren. Toch is er reden voor zorg. Vooral onder kleinere ziekenhuizen zouden faillissementsrisico’s blijven bestaan. Ondanks deze trend blijft het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) ieder jaar stijgen in de ranking.


SKB sterk gestegen in de ranglijst
Waar het SKB in 2014 nog op plek 24 stond in de lijst, is het nu gestegen naar de 8e plaats. Ook de rapportcijfers blijven stijgen. Van een zeven in 2013 naar een tien in 2015. Hiermee scoort het SKB ruim boven het gemiddelde rapportcijfer in de sector dat in 2015 licht daalde naar 6,8 ten opzichte van 7,1 in het jaar ervoor.


BDO Benchmark Ziekenhuizen
In de jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen worden de algemene ziekenhuizen in Nederland door BDO gerangschikt op basis van de jaarverslagen. De ziekenhuizen worden beoordeeld op omzet, bedrijfsresultaat, eigen vermogen, solvabiliteit en liquiditeit. In totaal staan er 68 ziekenhuizen in de lijst. Hiervan scoren 15 ziekenhuizen een onvoldoende, 28 werden beoordeeld met een acht of hoger. Slechts acht ziekenhuizen, waaronder het SKB, scoorden een tien.


Sector stabiliseert, maar faillissementsrisico’s blijven
De conclusie die BDO trekt naar aanleiding van het onderzoek is dat de situatie ten opzichte van vorig jaar lijkt te stabiliseren. Desondanks zit 20% van de ziekenhuizen financieel nog in de gevarenzone. De ziekenhuizen met een onvoldoende scoren daarnaast ongeveer een punt lager dan de ziekenhuizen met onvoldoendes in het vorige onderzoek.

Lees verder...

Samen werken aan veilige zorg!

Geplaatst op: 05-10-2016

Samen werken aan veilige zorg!

Gelukkig komt een acute verloskundige situatie niet heel vaak voor. Maar op het moment dat er een uitgezakte navelstreng, of een vitale fluxus (heftig bloedverlies na een bevalling) ontstaat, moeten alle partijen goed voorbereid zijn. Daarom trainen eerste- en tweedelijns verloskundigen, gynaecologen en verpleegkundigen van het SKB de aankomende maanden samen. De trainingen gaan onder andere in op het versterken van teamwerken en goed communiceren tijdens acute situaties.

Lees verder...

Geslaagde rampenoefening SKB

Geplaatst op: 03-10-2016

Geslaagde rampenoefening SKB

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix hield zaterdag 1 oktober een grootschalige rampoefening. Medewerkers van de Spoedeisende Hulp (SEH) werden geconfronteerd met een rampscenario waarbij er brand was uitgebroken in de bakkerij van een supermarkt in Winterwijk. Tientallen slachtoffers, van zwaar – tot lichtgewond, werden naar het ziekenhuis gebracht of kwamen op eigen gelegenheid. Aan de oefening deden artsen, SEH-, afdelings- en polikliniekverpleegkundigen, secretaresses van de SEH, wondverpleegkundigen, medewerkers röntgenafdeling, medewerkers beveiliging en een huisarts mee. Leden van de Lotusvereniging uit Zieuwent speelden de rol van slachtoffer.

Doel van de oefening was om het Ziekenhuis Rampenopvangplan (ZiROP) te testen en om medewerkers in een nagespeelde situatie te confronteren met een crisissituatie. Daarbij wordt uitgegaan van een zo reëel mogelijke scenario.

Rampscenario
“Om 8.00 uur kreeg de SEH een melding binnen dat er een grote brand was in de bakkerij van een supermarkt. Vlak erna kwamen de eerste slachtoffers het ziekenhuis binnen. Op de SEH vond de registratie en de screening van de slachtoffers plaats. Lichtgewonde patiënten werden doorgestuurd naar de poli Chirurgie, zwaargewonde patiënten werden op de SEH behandeld. Om 10.00 uur was de oefening afgelopen. In totaal zijn er 35 slachtoffers behandeld.”

Teammanager acute zorg en portefeuillehouder van het ZiROP, SjaakHulshof,  is tevreden over het verloop van de oefening. “Iedereen was zeer betrokken en wist precies wat er van hem of haar werd verwacht. De verbeterpunten die na de evaluatie naar voren kwamen, worden verwerkt in het ZiROP.”

Goed voorbereid
Het SKB test regelmatig het ZiROP aan de hand van rampscenario’s. Begin april vond er een oefening familieopvang plaats en in november staat er een organisatorische oefening gepland. Zo blijven alle medewerkers getraind op onverwachte situaties, waardoor de patiëntveiligheid ook in een crisissituatie is gewaarborgd.


Nieuwe webcams bij de pasgeborenen!

Geplaatst op: 03-10-2016

Nieuwe webcams bij de pasgeborenen!

Sinds deze week kunnen ouders van wie de pasgeborene nog in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk moet verblijven, hun baby thuis live volgen via nieuwe, verbeterde webcams. Via een beveiligde internetverbinding kunnen ouders beelden ontvangen van hun baby
in één van de couveuses in het ziekenhuis. 

 

 

 

Lees verder...

Dokter, vertel eens meer over..

postnatale of postpartum depressie

Geplaatst op: 21-09-2016

Dokter, vertel eens meer over..

“Wat als na de bevalling de roze wolk ontbreekt.” Deze pakkende titel publiceerde Vrouw afgelopen 13 september op haar website. Het artikel vertelt het verhaal van Anne-Marieke Graafmans, een moeder die na de geboorte van haar kind geconfronteerd werd met een postnatale depressie. Om meer aandacht en begrip voor dit taboe te creëren, besloot zij om er een documentaire over te maken. Een patiënte van drs. Els van Doorn, gynaecoloog, vroeg haar naar aanleiding van dit artikel: “Dokter, wilt u eens iets vertellen over een postpartum depressie?” Wij delen haar antwoord ook graag met u.

 

Lees verder...

Kom in beweging voor, tijdens en na een ziekenhuisopname

Geplaatst op: 21-09-2016

Kom in beweging voor, tijdens en na een ziekenhuisopname

Ook voor patiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis is het goed om meer te bewegen. Dat lijkt wellicht tegenstrijdig omdat het gaat om zieke mensen”, aldus Ellie Halink, teammanager para- en perimedische diensten. “Maar uit onderzoek blijkt dat de spiermassa snel afneemt bij te weinig beweging; een 65-plusser is na tien dagen opname maar liefst 15% van zijn spieren kwijt en krijgt de verloren spiermassa slechts met zeer veel moeite terug.”

Lees verder...

Mensen met chronische pijn revalideren in groepsverband

Geplaatst op: 21-09-2016

Mensen met chronische pijn revalideren in groepsverband

Ongeveer 18% van de Nederlandse bevolking ervaart matige tot ernstige chronische pijn. “Het gaat daarbij om pijn die langer dan zes weken aanhoudt”, aldus revalidatieartsen Van Cooten en Konter. “Sinds 2010 bieden we patiënten met chronische pijn een revalidatieprogramma aan in groepsverband. Mensen die het programma volgen, worden mentaal en fysiek sterker, waardoor zij, ondanks de pijnklachten, beter functioneren. Het is overigens niet zo dat de pijn verdwijnt.

Lees verder...

Spataderkeurmerk 2016

Geplaatst op: 14-09-2016

Spataderkeurmerk 2016

Ook dit jaar hebben wij weer het Spataderkeurmerk ontvangen van de Hart & Vaatgroep. Het keurmerk geeft aan welk ziekenhuis voldoet aan de kwaliteitseisen voor goede spataderzorg. 

Lees verder...

SKB ontvangt opnieuw roze lintje voor patiëntgerichte borstkankerzorg

Geplaatst op: 07-07-2016

SKB ontvangt opnieuw roze lintje voor patiëntgerichte borstkankerzorg

Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) heeft opnieuw het roze lintje voor patiëntgerichte borstkankerzorg van de Borstkanker Vereniging Nederland (BVN) ontvangen. SKB voldoet daarmee aan de vereiste criteria.

Jaarlijks worden de criteria voor het roze lintje voor patiëntgerichte borstkankerzorg aangescherpt. BVN heeft via B-force – een online vragenlijst - en een focusgroep getoetst wat borstkankerpatiënten belangrijk vinden. Daarnaast spraken zij met beroepsgroepen, zorgverzekeraars en zorgverleners uit de ziekenhuizen. Alle input is gebruikt om nieuwe criteria op te stellen. Ziekenhuizen die hieraan voldoen, hebben de zorg goed afgestemd op hun patiënten en naasten. 

Zorg afgestemd op de behoefte van de patiënt
Het mammateam bestaat uit gespecialiseerd chirurgen, mammacareverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, radiologen, oncologen, een patholoog, plastisch chirurgen, een radiotherapeut en afdelingsverpleegkundigen.

“We zijn een hecht team en werken nauw met elkaar samen. Daardoor kunnen we snel schakelen en de zorg aanpassen aan de individuele patiënt,” aldus chirurg Kirsten Kuizenga en verpleegkundig specialist Annemieke Kreiter.

Lees verder...

Ziekenhuizen Winterswijk en Doetinchem kunnen verder met fusieplannen

Geplaatst op: 30-06-2016

Het Koningin Beatrix Streekziekenhuis in Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem kunnen verder met hun fusieplannen. De cruciale zorg (spoedeisende hulp (SEH), acute verloskunde en cisisopvang GGZ) komt door de concentratie niet in gevaar, zo heeft de Zorgautoriteit geconstateerd. Ondernemingsraden, cliëntenraden, en overige medezeggenschapsorganen van de beide ziekenhuizen zijn op zorgvuldige wijze bij de voorbereiding van de fusie betrokken. Alle medezeggenschapsorganen hebben positief geadviseerd. Ook de overige stakeholders, bijvoorbeeld zorgverzekeraars en banken zijn goed betrokken bij de fusieplannen en zijn hier positief over.


Neurologie genomineerd voor ‘coschap van het jaar 2015

Geplaatst op: 23-06-2016

Na ieder coschap krijgt een coassistent een enquête voorgelegd door de coassistenten- en stageloperscommissie (CoStaCie) en e Ko-raad. Op basis van de antwoorden van de coassistent wordt van ieder specialisme het best gewaardeerde coschap genomineerd voor de ‘Coschap van het jaar trofee’. SKB heeft de nominatie voor Neurologie in de wacht gesleept!

Lees verder...

Je eigen Franniez spiraal!

Geplaatst op: 13-06-2016

Je eigen Franniez spiraal!

Chronisch zieke kinderen ontvangen nu Franniez bij een bezoek aan of een opname in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix! De Franniez methode bestaat uit een spiraal, treden en stickers plus een digitaal dagboek. Mees mocht als eerste een Franniez spiraal in ontvangst nemen.

Lees verder...

Rampenoefening in het SKB

Geplaatst op: 08-06-2016

Rampenoefening in het SKB

Op zaterdagmorgen 4 juni werd in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) een oefening in familieopvang bij een ramp gehouden. Het ziekenhuis test hiermee een deel van het ziekenhuis rampenopvangplan (ZiROP). De oefening vond voornamelijk plaats in het personeelsrestaurant, waardoor de overlast voor patiënten en bezoekers tot een minimum beperkt bleef.

Lees verder...

Medicijnpaspoort

Geplaatst op: 02-06-2016

Medicijnpaspoort

U heeft een medicatieoverzicht nodig als u naar uw (huis)arts of medisch specialist gaat. U kunt dit overzicht opvragen bij uw apotheek. Maar u kunt bijvoorbeeld ook het medicijnpaspoort gebruiken.

Op het medicijnpaspoort noteert u zelf alle medicijnen die u gebruikt. U kunt het medicijnpaspoort downloaden. Vervolgens kunt u het document uitprinten of opslaan en invullen op de computer (de ingevulde gegevens kunt u opslaan). U kunt ook een papierenversie opvragen bij de balie van de polikliniek.

Noteer op het medicijnpaspoort alle medicijnen die u gebruikt:
- De medicijnen die u van de apotheek heeft gekregen. Hiervoor kunt u ook een medicijnoverzicht opvragen bij uw eigen apotheek.
- De medicijnen die u zelf koopt, bijvoorbeeld bij de drogist of via internet.

Neem een actueel medicatieoverzicht mee naar het gesprek met uw arts. Het is namelijk belangrijk dat uw arts weet welke medicijnen u gebruikt. Een actueel medicatieoverzicht of medicijnpaspoort helpt uw arts om de juiste beslissingen te nemen over uw behandeling en daardoor kunnen vergissingen met medicatie worden voorkomen. Neem het medicatieoverzicht mee naar elke afspraak in het ziekenhuis of bij de huisarts.

Meld veranderingen in uw medicatie bij uw arts en apotheker
U kunt ook zelf bijdragen aan het actueel houden van uw medicatieoverzicht. Bijvoorbeeld door aan de apotheek door te geven wanneer u bepaalde medicijnen niet meer slikt. Informeer uw apotheek en de zorgverlener ook over bijwerkingen en allergieën. Wijzigt uw medicatiegebruik? Zorg dan voor een nieuw medicatieoverzicht voor uw volgende afspraak bij huisarts of medisch specialist.


Bijlagen downloaden


Ben jij de man of vrouw voor de parkeerservice?

Geplaatst op: 19-05-2016

Ben jij de man of vrouw voor de parkeerservice?

“Gastvrijheid vinden we erg belangrijk. Oog en aandacht hebben voor de mensen vanaf het moment dat ze bij het ziekenhuis aankomen. Een   gastvrije ontvangst is vaak bepalend voor hoe mensen de rest van een ziekenhuisbezoek ervaren”, aldus Carola Overbeek, teammanager Hospitality/Staffunctionaris facilitair bedrijf. “Sinds mei zijn we gestart met een parkeerservice en zoeken we vrijwilligers die patiënten en bezoekers willen ondersteunen rondom het parkeren.”

Lees verder...

SKB screent, onderzoekt en behandelt darmkanker

Geplaatst op: 19-05-2016

SKB screent, onderzoekt en behandelt darmkanker

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stuurt sinds 2014 gefaseerd alle mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker. “Het beste efficiënte preventieve onderzoek in Nederland dat we hebben”, aldus Joost Scherpenisse, MDL-arts. Dankzij het onderzoek worden op termijn jaarlijks 2.500 sterfgevallen aan darmkanker voorkomen.

Dat het SKB goede darmkankerzorg heeft, bleek onlangs weer na visitatie door het RIVM. “We zijn erg blij met de complimenten voor de goede organisatie, de kwaliteit van zorg en de moderne apparatuur. En we zijn trots op ons enthousiaste en deskundige team waarmee we het gehele onderzoek tot en met de behandeling kunnen verrichten. Een groot pluspunt is bovendien dat het SKB in onze regio de kortste doorlooptijd
heeft; de intake, het onderzoek en de uitslag binnen drie weken.”

Lees verder...

Mozaïekwerk en abstracte werken in de gangen van het SKB

Nieuws van de kunstcommissie

Geplaatst op: 07-07-2016

Mozaïekwerk en abstracte werken in de gangen van het SKB

Iedere twee maanden wisselen de exposities in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. In juni en augustus exposeren regionale kunstenaars hun werk in de centrale gang, poligangen en de vitrines.

Lees verder...

Maak kennis met het werk van de plastisch chirurgen

Geplaatst op: 06-04-2016

Het werk van de plastisch chirurgen is vooral bekend van de cosmetische ingrepen, zoals een facelift of liposuctie, terwijl dat maar om vijf tot tien procent van de ingrepen gaat. Meer dan de helft van de behandelingen heeft te maken met hand- en polsaandoeningen. 

Lees verder...

Vrijwilligers gezocht!

Geplaatst op: 04-04-2016

Vrijwilligers gezocht!

Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) is op zoek naar vrijwilligers die patiënten en bezoekers willen helpen bij het parkeren. Je kunt hierbij denken aan helpen met in- en uitstappen, mensen met een rolstoel van en naar de parkeerplaats vervoeren en parkeerplaatsen aanwijzen.

Als vrijwilliger lever je een belangrijke bijdrage aan het welbevinden van onze patiënten en bezoekers. Je stelt ze op hun gemak door een persoonlijk ontvangst en begeleiding. Je bent enthousiast, gastvrij, hebt een warm hart en een luisterend oor. Maar ook integriteit, betrouwbaarheid, flexibiliteit, ‘n goede gezondheid, zelfstandigheid en het in teamverband kunnen werken, zijn steekwoorden die bij jou passen.

Interesse
Wil jij ons één of meerdere dagdelen per week helpen om onze gastvrijheid verder te verbeteren? Neem dan contact op met Lydeke van Leest, coördinator vrijwilligers, telefoonnummer: 0543 54 41 90 of per e-mail: a.f.vanleest@skbwinterswijk.nl.


Samen naar een fusie

Geplaatst op: 16-03-2016

Samen naar een fusie

Zoals u mogelijk in de media heeft vernomen, werken het Streekziekenhuis Koningin Beatrix en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem toe naar een bestuurlijke fusie. Voor de fusie daadwerkelijk een feit is wordt er door de beide ziekenhuizen een berg aan werk verzet.

De cliëntenraad wordt bij dit traject voortdurend nauw betrokken. Hierbij staat u als cliënt centraal. Wij proberen voortdurend voor ogen te houden, wat mogelijk het effect van procedures en maatregelen kan zijn voor de cliënt. Wij beschouwen het dan ook als positief dat het uitgangspunt voor de fusie is dat er twee volwaardige ziekenhuizen in de Achterhoek blijven bestaan, waar een zo volledig mogelijk pakket van basiszorg wordt geleverd.

Lees verder...

Open huis poli 2

Geplaatst op: 09-03-2016

Open huis poli 2

Poli 2, de poli waar de para—perimedische diensten zijn gehuisvest -  heeft een metamorfose ondergaan.  De gang en de aangrenzende ruimtes zijn verbouwd en het resultaat mag er zijn. Licht, modern, ruim en aangepast aan de eisen van deze tijd.

Lees verder...

IkPas, een update!

Geplaatst op: 25-02-2016

IkPas, een update!

De campagne IkPas, waarbij wij uitgedaagd worden om geen alcohol te nuttigen gedurende 40 dagen, is nu twee weken bezig. Op 1 maart starten degenen die 30 dagen ‘nee’ zeggen tegen alcohol. Wij steken deze collega’s graag een hart onder de riem.

Is het moeilijk? Nee.
Zijn er valkuilen? Ja, absoluut!

Bij een etentje bijvoorbeeld. Wanneer de ober komt vragen of je iets wil drinken, volgt bijna automatisch: “een glas witte wijn alstublieft”. Je hebt niet eens door dat je een alcoholisch drankje besteld. Door familie en vrienden op de hoogte te stellen van je uitdaging maak je het jezelf makkelijker. Wanneer je (bijna) de fout in gaat, wijzen zij je op IkPas.

Lees verder...

AED, daar red je levens mee!

Geplaatst op: 28-01-2016

AED, daar red je levens mee!

Krijgt u een hartstilstand in het ziekenhuis, dan is medische hulp snel ter plaatse. Maar wist u dat landelijk iedere dag 35 mensen buiten het ziekenhuis aan een hartstilstand overlijden? Hun kans om te overleven is sterk verhoogd als er binnen 6 minuten mensen ter plekke zijn die starten met reanimeren en een AED gebruiken. Dit is een draagbaar apparaat dat het hartritme met behulp van een elektrische schok weer kan herstellen bij een hartstilstand.

AED’s zijn door het hele land verspreid. Ook op de buitenmuren van Streekziekenhuis Koningin Beatrix hangen twee AED’s. De eerste hangt op de buitenmuur bij poli 22 (nabij de hoofdingang) en de andere hangt naast het fietsenrek bij de Spoedeisende Hulp. Maar wie haalt een AED en hoe werkt zo'n apparaat?

Lees verder...

Problemen bij het geven van borstvoeding?

Onze gecertificeerd lactatiekundigen helpen graag!

Geplaatst op: 20-01-2016

Problemen bij het geven van borstvoeding?

Borstvoeding is belangrijk voor een baby en iedere moeder wil het beste voor haar kind. Maar wat als het geven van borstvoeding niet lukt? Bijvoorbeeld omdat de baby de borst weigert, of omdat moeder of baby ziek is? Streekziekenhuis Koningin Beatrix vindt de zorg bij en de begeleiding van borstvoeding erg belangrijk. Daarom bezoeken sinds januari twee gecertificeerd lactatiekundigen alle zwangere vrouwen en moeders met zuigelingen in het ziekenhuis.
 

Lees verder...

Workshops uiterlijke verzorging

Geplaatst op: 06-11-2015

Workshops uiterlijke verzorging

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk organiseert vier keer per jaar workshops uiterlijke verzorging voor patiënten met kanker die onder behandeling zijn in het SKB. De workshops zijn gratis en worden verzorgd door de stichting "Look Good…Feel Better".
De eerstvolgende workshop is op donderdag 12 november van 10.00 tot 12.00 uur. Er zijn nog een paar plekken vrij. Wilt u of kent u iemand die deze workshop bij wil wonen, meldt u zich of hem/haar dan aan bij de Dagbehandeling Interne Geneeskunde (DIG) in het SKB. Het telefoonnummer is 0543 544 644 en e-mailadres is chemopoli@skbwinterswijk.nl
 
Wie kanker heeft of heeft gehad, weet dat als gevolg van uw ziekte en/of de behandelingen kan uw uiterlijk veranderen. Veel gehoorde vragen en klachten zijn bijvoorbeeld: “Mijn huid is schilferig en zeer droog geworden, hoe kan ik dit het beste behandelen?” “Door chemotherapie is mijn haar broos en dun geworden, wat kan ik hier aan doen?”  “Hoe krijg ik meer uitdrukking op mijn gezicht, nu ik geen wenkbrauwen meer heb?”
Tijdens de workshop krijgt u advies over de verzorging van uw huid en het gebruik van make-up. Vaak zijn met eenvoudige tips en adviezen veel van de klachten te verbeteren of te camoufleren. Vervolgens gaat u, onder begeleiding van een gediplomeerd en gespecialiseerde schoonheidsspecialist, zelf aan de slag met speciaal voor deze workshop beschikbaar gestelde huidverzorgingsproducten. Tevens is er ruimte voor individuele vragen.

Er is ook een haarwerker aanwezig die uitleg geeft over aanschaf, gebruik en onderhoud van haarwerken en alternatieven voor haarwerken. Ook hier kunt u terecht met uw vragen.

Na afloop van de workshop krijgt iedereen een speciaal samengesteld “productentasje” en een “stap voor stap instructieboekje” mee naar huis.
Zeer waarschijnlijk zult u ervaren dat extra aandacht voor het uiterlijk een goed gevoel geeft!


Een natuurlijke keizersnede

Gentle sectio

Geplaatst op: 04-05-2016

Een natuurlijke keizersnede

Giel is de jongste zoon van Judith en Bas. Anders dan zijn twee oudere zussen is hij met een natuurlijke keizersnede (gentle sectio) ter wereld gekomen, Moeder, kind én vader blijven gedurende de hele bevalling bij elkaar.

 “Hoewel ik ook nu weer erg gespannen was, en mij niet meer alles tot in detail kan herinneren, heb ik deze manier van bevallen als heel plezierig ervaren,” vertelt Judith. De geboorte van een kindje blijft bijzonder. Je krijgt een kindje, je gezinnetje breidt uit. Maar wanneer je bevalt met een keizersnede, gaat dit erg snel. Zodra je de operatiekamer binnenkomt, weet je dat je binnen een half uur moeder bent en een nieuwe fase van je leven ingaat. Iets wat ik telkens weer spannend vond.”

Moeder, vader en kind blijven bij elkaar
Ook Bas kijkt heel positief terug op de geboorte van zijn zoon. “Ik heb het altijd vreemd gevonden dat zodra je kindje was geboren, het direct weggehaald werd bij de moeder. Je gaat dan wel mee, maar je staat in tweestrijd; je wilt graag bij je vrouw blijven, maar je wilt ook je kindje zien en vasthouden. Bij de vorige geplande keizersnede zat ik na de geboorte met mijn pasgeboren kindje in mijn armen ergens ver weg in het ziekenhuis. Het voelt raar om je vrouw achter te laten op de operatiekamer. Bij deze bevalling was ik veel meer betrokken en heb ik Giel echt geboren zien worden. Ik was erbij toen de ruggenprik werd gegeven en op de OK kon ik zien hoe het kindje werd gehaald. Heel bijzonder.”

Verschil met een gewone keizersnede
Judith vertelt dat de eerste bevalling, een spoedkeizersnede, destijds langs haar heen is gegaan. De tweede keizersnede heeft ze wel bewust meegemaakt. Het feit dat haar dochter direct na de geboorte werd weggehaald, was een gegeven. Dat was het protocol en je bent al heel blij dat je een gezond kindje hebt gekregen. Maar de laatste keizersnee, de natuurlijke, was emotioneler. “Je ziet je baby geboren worden, je houdt hem direct vast. Met z’n tweeën bewonder je je kindje, heel intiem en emotioneel.”

Achtergrondinformatie natuurlijke keizersnede    
Bij een natuurlijke keizersnede wordt het kindje op min of meer dezelfde manier geboren als bij een natuurlijke bevalling. Eerst komt het hoofdje, gevolgd door de schoudertjes en de rest van het lijfje. Het kindje wordt direct op de borst van de moeder gelegd en blijft daar liggen totdat de operatie helemaal is afgerond. Daarna gaan de ouders met hun kindje naar de kraamsuite.
 


Vakgroep Kindergeneeskunde SKB wint titel ‘Coschap van het jaar 2014’!

Geplaatst op: 30-06-2015

Vakgroep Kindergeneeskunde SKB wint titel ‘Coschap van het jaar 2014’!

De vakgroep Kindergeneeskunde van het SKB heeft het beste coschap van het jaar 2014. Dat maakte Stichting Ko-raad op 10 juni bekend. Frits Küpers en Saskia van Daalen –beiden kinderarts in ons ziekenhuis- namen de prijs in ontvangst tijdens de jaarlijkse ‘Coschap van het jaar verkiezing’. De uitreiking vond traditiegetrouw plaats in het Radboudumc.


Kinderartsen Küpers (links) en van Daalen met coassistenten Teuntje en Myrthe.
 

Lees verder...

Pluscertificaat voor behandeling herseninfarct

Geplaatst op: 24-06-2015

De vakgroep Neurologie ontving begin juni 2015 het pluscertificaat van Achmea voor de behandeling van het herseninfarct. Het pluscertificaat wordt toegekend omdat de vakgroep aan een groot aantal kwaliteitseisen voor de behandeling van een herseninfarct in het algemeen en specifiek de patiëntveiligheid voldoet. Slechts 15 ziekenhuizen beschikken over dit pluscertificaat. Een mooie beloning voor de inzet van alle betrokken medewerkers.

Na het ontstaan van een herseninfarct en TIA is het voor een patiënt van groot belang om zo snel mogelijk in het ziekenhuis te arriveren. Het snel herkennen van de symptomen die bij een herseninfarct horen in de thuissituatie, is daarom erg belangrijk. Symptomen zijn onder meer een naar beneden zakkende mondhoek, onduidelijk spreken en het niet recht kunnen houden van de armen wanneer daarom wordt verzocht. Daarna volgt het zo snel mogelijk waarschuwen en inschakelen van huisarts. Ook kan bij de verdenking op een herseninfarct 112 gebeld worden.

Snel handelen beperkt de schade aan de hersenen
De belangrijkste behandeling bij een herseninfarct is het toedienen van medicijnen om het stolsel in een bloedvat in de hersenen op te lossen. Dit wordt trombolyse genoemd. Hoe eerder deze behandeling begint, des te meer hersenweefsel er gered kan worden. Hierdoor kan een patiënt beter herstellen en zal er minder blijvende schade in de hersenen op treden.

Voor de opvang en behandeling van patiënten zijn veel afspraken en een goede samenwerking van allerlei hulpverleners nodig. Meteen vanaf het ontstaan van de verschijnselen thuis, maar ook binnen het ziekenhuis, in de revalidatiefase en de nazorgfase als patiënten weer thuis zijn.

Deze zorg is in de regio Oost-Achterhoek goed geregeld en wordt ook zorgvuldig geregistreerd waarmee zorgverzekeraars duidelijke inzage hebben in de prestaties en resultaten van de behandeling.

De vakgroep Neurologie is erg blij met deze erkenning!


Co-assistenten bij de vakgroep Neurologie

Geplaatst op: 18-05-2015

Maandag 4 mei zijn de eerste twee co-assistenten van de Radboud Universiteit Nijmegen gestart met hun co-schap Neurologie in ons ziekenhuis. Ze lopen vier weken mee op de polikliniek en in de kliniek, waarbij ze leren zelfstandig een oordeel te vormen over het probleem van de patiënt.

De co-assistenten kijken niet alleen mee, maar nemen zelf een nauwkeurige en gedetailleerde anamnese af en verrichten neurologisch onderzoek. Voor de patiënt betekent dit, dat hij een beginnend arts aan zijn bed of tijdens zijn afspraak kan krijgen. De co-assistent werkt onder supervisie van de neuroloog. Nadat de co-assistent klaar is, zal de neuroloog de patiënt beoordelen op dezelfde manier als hij dat doet bij alle andere patiënten.

Lang niet alle patiënten worden door de co-assistenten gezien. Om ze kennis te laten maken met een zo breed mogelijk spectrum van neurologische aandoeningen, is gekozen voor nieuwe verwijzingen. Wanneer een nieuwe patiënt een afspraak maakt, legt de poliklinieksecretaresse aan de patiënt uit dat het consult een uur langer duurt, in totaal anderhalf uur. Het eerste uur is voor de co-assistent, daarna sluit de neuroloog aan om de bevindingen van de co-assistent door te nemen en de patiënt zelf te bekijken.

Begeleiding vindt plaats door alle neurologen. Het is stimulerend en verfrissend om met jonge artsen te werken. Het houdt je scherp, je moet je weer bewustzijn van en uitleg geven over zaken die in jouw ogen vanzelfsprekend zijn.


Bevorderen hartrevalidatie na hartinfarct

Cardiologen, huisartsen en ambulancedienst versterken samenwerking

Geplaatst op: 24-04-2015

Op donderdag 23 april vond de start plaats van NVVC Connect: een landelijk project van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie, in de ambulanceregio Twente. Dit project heeft als uitgangspunt een sterke en goed samenwerkende zorgketen: van huisarts en ambulance tot dottercentrum en hartrevalidatie. Omdat elke minuut telt, dient de keten van zorgverleners zo efficiënt mogelijk georganiseerd te zijn. Hierdoor is het mogelijk gezamenlijk het sterftecijfer nog verder terug te dringen, de preventie en kwaliteit van zorg nog verder te verbeteren en hartrevalidatie te stimuleren.

Regionale samenwerking van levensbelang
De cardiologen van het MST in Enschede, ZGT in Almelo en Hengelo en het SKB in Winterswijk, werken binnen NVVC Connect samen met de regionale huisartsen, Ambulance Oost en ambulancedienst Witte Kruis, de Acute Zorg EUREGIO en De Hart&Vaatgroep.

Speerpunten
Onderdeel van het project is het in kaart brengen van patiëntenervaringen en -voorkeuren bij een acuut hartinfarct. Studenten gezondheidswetenschappen van de Universiteit Twente doen de komende maanden een onderzoek. Tevens gaat de LHV Kring Twente een nascholing voor huisartsen en doktersassistenten organiseren. Het laatste onderdeel van het project is te onderzoeken hoe deelname aan hartrevalidatie verbeterd kan worden. “Niet alle patiënten met een doorgemaakt hartinfarct volgen hartrevalidatie. Dat is jammer,” stelt Gert van Houwelingen, cardioloog in het Medisch Spectrum Twente “Want hartrevalidatie heeft een bewezen effect. Patiënten herstellen sneller, krijgen een betere conditie en kunnen vaak sneller weer aan het werk."

In het kader van het project NVVC Connect gaan cardiologen in samenwerking met de zorgverzekeraar een pilot in de regio opzetten om hartrevalidatie dichterbij de patiënt door eerstelijns fysiotherapeuten aan te bieden.


‹ Terug

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services