Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
 • Home
 • Mijn SKB
 • SKBaby
 • Print
 • contact

Behandeling van prostaatkanker

Voor prostaatkanker zijn er twee behandelvormen: behandelingen die gericht zijn op genezing en klachtenverlichtende behandelingen. Als bekend is dat u prostaatkanker heeft, neemt de uroloog samen met u de vervolgstappen en behandelkeuzes door. De uroloog maakt hierbij gebruik van de landelijke richtlijn voor de behandeling van prostaatkanker (Oncoline). De volgende behandelingen kunnen plaatsvinden als is vastgesteld dat u prostaatkanker heeft:

Actief volgen bij prostaatkanker (active surveillance)
Prostaatkanker is een langzaam groeiende soort kanker. Bij 30% van de mannen blijkt de tumor zelfs helemaal niet of nauwelijks te groeien en ook geen klachten te veroorzaken. Het is daarom niet altijd zinvol om prostaatkanker direct actief te behandelen. Dit geldt bijvoorbeeld voor oudere mannen met een zeer langzaam groeiende prostaatkanker zonder klachten.

Ook voor mannen met een lage PSA-waarde, bij wie weinig tumorcellen zijn gevonden en die verder gezond zijn, is behandeling niet noodzakelijk. Zij hebben een levensverwachting van meer dan tien jaar. Als u en uw artsen na zorgvuldig overleg besluiten om u (nog) niet direct actief te behandelen, wordt het verloop van uw ziekte nauwkeurig gevolgd met controleonderzoeken. Deze vorm van 'behandeling' heet actief volgen.

Verwijderen deel van de prostaat (TURP)
Als uw vergrote prostaat plasklachten veroorzaakt, kan een deel van de prostaat via de plasbuis worden weggenomen. Deze ingreep wordt TURP genoemd: Transurethale resectie van de prostaat. Deze ingreep is uitsluitend bedoeld om de plasklachten te verhelpen. Als u prostaatkanker heeft, heeft de ingreep geen invloed op de tumor. Meer informatie vindt u in de folder 'TURP'.

Prostaat verwijderen (totale prostatectomie)
Als u prostaatkanker heeft en er zijn geen uitzaaiingen aangetoond, dan kan de uroloog de hele prostaat met zaadblaasjes verwijderen. Dit gebeurt met behulp van een buikoperatie. De medische term voor deze operatie is radicale of totale prostatectomie. De operatie gebeurt niet in het SKB. U wordt hiervoor doorverwezen het MST.

Aanvullende behandelingen
Het kan zijn dat u na de operatie een aanvullende behandeling krijgt, bestaande uit chemotherapie en/ of hormoontherapie en/ of bestraling (radiotherapie).

 • Bestraling (radiotherapie)
  Een mogelijke behandelvorm bij prostaatkanker is radiotherapie. Dit wordt ook wel bestraling genoemd. Bestraling is een plaatselijke behandeling met als doel de kankercellen te vernietigen. Tegelijkertijd worden de gezonde cellen zoveel mogelijk gespaard. Er zijn twee vormen van bestraling: uitwendige en inwendige bestraling.

  Uitwendige bestraling

  Bij uitwendige bestraling komt de straling uit een toestel. Het te behandelen gebied wordt van buitenaf (door de huid heen) bestraald. Uitwendige bestraling kan zowel genezend als klachtenverminderend zijn.
  In het SKB is het niet mogelijk om uitwendig bestraald te worden. Patiënten worden hiervoor doorverwezen naar het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede of naar ARTI in Deventer. Lees meer over radiotherapie bij het MST.   

  Inwendige bestraling (brachytherapie)
  Hierbij plaatst de uroloog radioactief materiaal in de prostaat. Bestraling vindt dan van binnenuit plaats. Dit is een genezende behandeling. Inwendige bestraling is niet mogelijk in het SKB. Als u in overleg met de uroloog kiest voor inwendige bestraling dan wordt u doorverwezen naar het Deventer Ziekenhuis.  Meer informatie vindt u op de website van het Deventer Ziekenhuis en op www.prostaat.nl.

 • Cryotherapie
  Bij cryotherapie worden prostaatkankercellen vernietigd door ze te bevriezen. De behandeling is vooral geschikt voor patiënten die al bestraald zijn en vermoedelijk opnieuw prostaatkanker hebben (recidief). Ook als u een niet-uitgezaaide prostaatkanker heeft en geen operatie kunt of wil ondergaan, kan cryotherapie misschien geschikt zijn. Als u in aanmerking komt voor cryotherapie bespreekt uw uroloog dit met u. 
  Cryotherapie wordt onder narcose uitgevoerd. De opnameduur is meestal twee tot drie dagen.  Cryotherapie is niet mogelijk in het SKB. Indien gekozen wordt voor deze behandeling, dan zal de uroloog u verwijzen naar het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen. Klik hier voor meer informatie over het CWZ.

 • Hormoontherapie
  Als u prostaatkanker heeft, kunt u als aanvullende of klachtenverlichtende behandeling hormoontherapie krijgen. Meer informatie vindt u in de folder 'hormoontherapie'.  

 • Klachtenverlichtende behandeling (palliatieve zorg)
  Het is mogelijk dat uw prostaatkanker niet te genezen is. Dit betekent dat er geen behandelingen zijn die u beter kunnen maken. Wel kunt u behandelingen krijgen die uw klachten verlichten en levensverlengend zijn. De medische naam voor deze zorg is palliatieve zorg. De uroloog informeert u uitgebreid over mogelijke palliatieve behandelingen. De palliatieve zorg kan bestaan uit hormonale of chemotherapie. Als de hormoontherapie niet meer effectief is, kunnen mannen met een uitgezaaide prostaatkanker ook behandeld worden met palliatieve chemotherapie. Ze worden dan verwezen naar de internist-hemato-oncoloog van het SKB.

‹ Terug

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services