Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
  • Home
  • Mijn SKB
  • Print
  • contact
  • Zorgverlenerslogin

Wondzorg 2.0 met SmartGlass

Vanuit het ziekenhuis meekijken bij de patiënt thuis met een digitale bril

Wondzorg 2.0 met SmartGlass

Dit kan nu met de smart glass, een kleine draagbare computer in de vorm van een bril. “In het ziekenhuis gebruiken we de bril als hulpmiddel om te ondersteunen bij wondzorg. Zo kunnen we vanuit het ziekenhuis meekijken door de ogen van de verpleegkundige bij de patiënt thuis”, vertelt wondzorgcoördinator Wendy Roelofsen. Samen met projectleider Polle Driesprong vertelt zij over de smart glass.

Ellen Wolterink is verpleegkundige in de wijk bij Careaz en is blij met de smart glass. Ze gebruikt de bril bij patiënten thuis om door te geven hoe de wond eruitziet. “Of als ik even gebruik wil maken van de specialistische kennis van het ziekenhuis”, vertelt Ellen. “Als ik de bril opzet, kan de wondconsulent via een beveiligde verbinding meekijken op haar computer in het ziekenhuis. Dankzij de bril heb ik mijn handen vrij om de patiënt te behandelen onder supervisie van Wendy. Bovendien kunnen we via een spreek-luisterverbinding niet alleen met elkaar overleggen, maar ook met de patiënt en de familie.”

Dichtbij de patiënt
“Via deze werkwijze brengen we gespecialiseerde kennis van het ziekenhuis bij de patiënt thuis”. Wendy vertelt verder: “We bieden dezelfde zorg als in het ziekenhuis, met als voordeel dat de patiënt thuis behandeld kan worden. Vergeet niet dat het voor veel patiënten vaak belastend is om  naar het ziekenhuis te komen. Het gaat meestal om kwetsbare ouderen die voor vervoer een beroep moeten doen op familie of buren. Soms is zelfs een rolstoeltaxi nodig. Bovendien kan een ziekenhuisbezoek de nodige stress opleveren. In de thuissituatie kunnen we de patiënt ontspannen helpen in zijn eigen vertrouwde omgeving.”

Gerichte zorg
Op dit moment werkt het SKB met de smart glass op het gebied van wondzorg. Maar er is veel meer mogelijk. “Denk bijvoorbeeld aan kraam- of stomazorg. Of ambulancemedewerkers die de smart glass dragen wanneer zij bij een spoedgeval komen en verbinding maken met de spoedpost”, vertelt projectleider Polle Driesprong. De smart glass kan ook in andere situaties goed gebruikt worden, bijvoorbeeld voor mensen die bang zijn om naar het ziekenhuis te komen. “Of zoals laatst”, vertelt Wendy. “Toen hielpen we een autistische jongen met doorligplekken. Een ziekenhuisbezoek zou voor hem erg veel spanning betekenen. Via de smart glass konden we in alle rust meekijken en hem de zorg geven die hij nodig had.” Samen met zorgorganisaties De smart glass past heel goed in het streven om de zorg efficiënt en betaalbaar te houden. Kennis en kunde delen met samenwerkingspartners is daarbij belangrijk. In 2014 begon het SKB een proef met de bril, om thuiszorgmedewerkers van  Careaz te ondersteunen. “Nu is het moment gekomen om de bril ook te testen met andere organisaties, zoals Marga Klompé en Buurtzorg”, vertelt Polle. “Zo zijn er langzaamaan steeds meer patiënten die thuis behandeld kunnen worden in plaats van in de polikliniek van het ziekenhuis. Dit is een belangrijke ontwikkeling omdat het aantal chronisch zieke mensen in deze regio stijgt. Nieuwe technologie draagt bij aan betaalbare en efficiënte zorg en samenwerking tussen zorgprofessionals.”

De onderstaande film laat zien hoe smart glass werkt in de praktijk:

Wondzorg op afstandUw reactie op "Wondzorg 2.0 met SmartGlass"

Uw naam wordt zichtbaar bij de blogreactie.
Alle reacties worden eerst door SKB Winterswijk gecontroleerd voordat deze op de website zichtbaar worden.

‹ Terug

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services