• Home
  • Print
  • contact
  • Blog
  • Zorgverlenerslogin
Goed, veilig en gastvrij

Patiënten kunnen binnen 4 weken terecht op de poli Oogheelkunde

Patiënten kunnen binnen 4 weken terecht op de poli Oogheelkunde

Per 1 augustus is het aantal spreekuren op de polikliniek Oogheelkunde uitgebreid. “Patiënten kunnen nu binnen vier weken terecht op de poli”, aldus Bram van Kooij, een van de zes oogartsen van de vakgroep Oogheelkunde.

De oogartsen van het Deventer Ziekenhuis en Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen werken sinds 2012 samen in het SKB. “Vanuit deze samenwerking bieden we een kwalitatief hoogstaand, samenhangend en volledig oogheelkundig zorgaanbod voor patiënten in de regio Oost Nederland”, aldus oogarts Van Kooij.

 

Iedere dag spreekuur
Iedere dag is er spreekuur waarbij patiënten terecht kunnen voor de meest voorkomende aandoeningen, zoals staar, maculadegeneratie (slijtage van het netvlies), suikerziekte (afwijking van het netvlies), glaucoom en droge, geïrriteerde ogen. Niet iedereen komt met deze klachten bij de oogarts terecht. “Als mensen (langzaam) minder gaan zien, is een bezoek aan de opticien gebruikelijk”, aldus de oogarts. “Bij pijn, plotseling gezichtsveldverlies of gezichtsvelduitval, het zien van licht itsen of troebelingen, is het wel raadzaam om naar de huisarts te gaan, die vervolgens de patiënt kan verwijzen naar de oogarts. De meeste mensen hebben te maken met ouderdomsproblematiek zoals staar en maculadegeneratie. En er zijn mensen die last hebben van droge, geïrriteerde, rode of jeukende ogen. Mensen die wisselend zien en merken dat hun ogen snel vermoeid zijn tijdens het lezen, computeren, televisie kijken of autorijden, Kortom; inspanningen doen waarbij ze minder met hun ogen knipperen waardoor het oog sneller uitdroogt.”

Minder contrast en doffe kleuren
Mensen met staar merken niet alleen dat ze minder gaan zien, maar zien ook minder contrast en doffere kleuren. “En ze kunnen last hebben van verstrooiing van licht zoals we dat noemen. Denk aan koplampen van tegenliggers die irriteren als je in het donker rijdt”, licht Bram van Kooij toe. “Staar is soms al met een bril te corrigeren en vaak kan een operatie uitkomst bieden. Het effect is over het algemeen bijzonder goed. Na de operatie zijn mensen vooral verbaasd over de kleuren die ze zien en de scherpte. Zo merkte een patiënt op dat ze ineens zoveel huisstof zag liggen.”

Vlekken en krommingen
Bij maculadegeneratie kunnen mensen bijvoorbeeld een vlek zien of rechte lijnen die krommen of vervormen. Droge maculadegeneratie is een voorstadium van natte maculadegeneratie. “Helaas is daar niet zo veel aan te doen. Wel zijn er studies die een positief effect beschrijven van bepaalde voedingssupplementen, zoals zink, zeaxanthine en luteine. Niet dat mensen hierdoor beter gaan zien, maar de kans is groter dat het proces minder snel gaat”, aldus Van Kooij. “Bij natte maculadegeneratie kunnen bloedvaatjes gaan groeien in de droge slijtage, die vanwege hun slechte kwaliteit kunnen lekken of knappen. Daarvoor bestaat wel een behandeling door middel van medicijnprikjes in het oog. Voor mensen met oogproblemen als gevolg van diabetes kan dezelfde behandeling effectief zijn."

Kinderen

“En niet te vergeten de kinderen die hier via het consultatiebureau terecht komen. De orthoptisten behandelen en onderzoeken kinderen die slecht zien of scheelzien of een lui oog hebben”, aldus de oogarts. “Maar ook kinderen die specifieke hoofdpijn- en leesklachten hebben. Dankzij goede behandelmethoden behalen we ook hier goede resultaten.”

 Uw reactie op "Patiënten kunnen binnen 4 weken terecht op de poli Oogheelkunde"

Uw naam wordt zichtbaar bij de blogreactie.
Alle reacties worden eerst door SKB Winterswijk gecontroleerd voordat deze op de website zichtbaar worden.

Deel deze pagina op:

Google+

‹ Terug

RSS icon Actueel
11 jul 2018

Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Iedere twee maanden wisselen de exposities in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. In juli en augustus exposeren regionale kunstenaars hun werk in de centrale gang, poligangen e..


05 jul 2018

Aangepaste openingstijden prikposten in zomerperiode

Tijdens de vakantieperiode zijn de openingstijden van de prikposten van het SKB aangepast. Op deze  website vindt u het overzicht van de openingstijden tijdens deze periode. U bent ook welkom in ..


Blog icon Blog
Wondzorg 2.0 met SmartGlass
09-05-2018

Wondzorg 2.0 met SmartGlass

Dit kan nu met de smart glass, een kleine draagbare computer in de vorm van een bril. “In het ziekenhuis gebruiken we de bril als hulpmiddel om te ondersteunen bij wondzorg. Zo kunnen we vanuit het ziekenhuis...

SKB beste ziekenhuis volgens Elsevier 2017
30-11-2017

SKB beste ziekenhuis volgens Elsevier 2017

Santiz, locatie Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB), is vandaag door weekblad Elsevier uitgeroepen tot het beste ziekenhuis in Nederland. De locatie Slingeland Ziekenhuis scoort ook goed met een plek in de kopgroep...

Streekziekenhuis Koningin Beatrix en Slingeland Ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
ontwikkeling en realisatie: HPU internet services