• Home
  • Print
  • contact
  • Blog
  • Zorgverlenerslogin
Goed, veilig en gastvrij

Patiënten kunnen binnen 4 weken terecht op de poli Oogheelkunde

Patiënten kunnen binnen 4 weken terecht op de poli Oogheelkunde

Per 1 augustus is het aantal spreekuren op de polikliniek Oogheelkunde uitgebreid. “Patiënten kunnen nu binnen vier weken terecht op de poli”, aldus Bram van Kooij, een van de zes oogartsen van de vakgroep Oogheelkunde.

De oogartsen van het Deventer Ziekenhuis en Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen werken sinds 2012 samen in het SKB. “Vanuit deze samenwerking bieden we een kwalitatief hoogstaand, samenhangend en volledig oogheelkundig zorgaanbod voor patiënten in de regio Oost Nederland”, aldus oogarts Van Kooij.

 

Iedere dag spreekuur
Iedere dag is er spreekuur waarbij patiënten terecht kunnen voor de meest voorkomende aandoeningen, zoals staar, maculadegeneratie (slijtage van het netvlies), suikerziekte (afwijking van het netvlies), glaucoom en droge, geïrriteerde ogen. Niet iedereen komt met deze klachten bij de oogarts terecht. “Als mensen (langzaam) minder gaan zien, is een bezoek aan de opticien gebruikelijk”, aldus de oogarts. “Bij pijn, plotseling gezichtsveldverlies of gezichtsvelduitval, het zien van licht itsen of troebelingen, is het wel raadzaam om naar de huisarts te gaan, die vervolgens de patiënt kan verwijzen naar de oogarts. De meeste mensen hebben te maken met ouderdomsproblematiek zoals staar en maculadegeneratie. En er zijn mensen die last hebben van droge, geïrriteerde, rode of jeukende ogen. Mensen die wisselend zien en merken dat hun ogen snel vermoeid zijn tijdens het lezen, computeren, televisie kijken of autorijden, Kortom; inspanningen doen waarbij ze minder met hun ogen knipperen waardoor het oog sneller uitdroogt.”

Minder contrast en doffe kleuren
Mensen met staar merken niet alleen dat ze minder gaan zien, maar zien ook minder contrast en doffere kleuren. “En ze kunnen last hebben van verstrooiing van licht zoals we dat noemen. Denk aan koplampen van tegenliggers die irriteren als je in het donker rijdt”, licht Bram van Kooij toe. “Staar is soms al met een bril te corrigeren en vaak kan een operatie uitkomst bieden. Het effect is over het algemeen bijzonder goed. Na de operatie zijn mensen vooral verbaasd over de kleuren die ze zien en de scherpte. Zo merkte een patiënt op dat ze ineens zoveel huisstof zag liggen.”

Vlekken en krommingen
Bij maculadegeneratie kunnen mensen bijvoorbeeld een vlek zien of rechte lijnen die krommen of vervormen. Droge maculadegeneratie is een voorstadium van natte maculadegeneratie. “Helaas is daar niet zo veel aan te doen. Wel zijn er studies die een positief effect beschrijven van bepaalde voedingssupplementen, zoals zink, zeaxanthine en luteine. Niet dat mensen hierdoor beter gaan zien, maar de kans is groter dat het proces minder snel gaat”, aldus Van Kooij. “Bij natte maculadegeneratie kunnen bloedvaatjes gaan groeien in de droge slijtage, die vanwege hun slechte kwaliteit kunnen lekken of knappen. Daarvoor bestaat wel een behandeling door middel van medicijnprikjes in het oog. Voor mensen met oogproblemen als gevolg van diabetes kan dezelfde behandeling effectief zijn."

Kinderen

“En niet te vergeten de kinderen die hier via het consultatiebureau terecht komen. De orthoptisten behandelen en onderzoeken kinderen die slecht zien of scheelzien of een lui oog hebben”, aldus de oogarts. “Maar ook kinderen die specifieke hoofdpijn- en leesklachten hebben. Dankzij goede behandelmethoden behalen we ook hier goede resultaten.”

 Uw reactie op "Patiënten kunnen binnen 4 weken terecht op de poli Oogheelkunde"

Uw naam wordt zichtbaar bij de blogreactie.
Alle reacties worden eerst door SKB Winterswijk gecontroleerd voordat deze op de website zichtbaar worden.

Deel deze pagina op:

Google+

‹ Terug

RSS icon Actueel
08 feb 2018

Ik Pas: zet uw alcoholgebruik 40 dagen ‘op pauze’

Wilt u vaker nee zeggen tegen een glas bier of wijn? Zet uw alcoholconsumptie dan 30 of 40 dagen op pauze en doe mee met ‘Ik Pas’. De landelijke actie start op 14 februari en aanmelden kan..


22 dec 2017

Bert Kleinlugtenbeld, lid Raad van Bestuur, verlaat Santiz

De Raad van Toezicht van Santiz, de fusieorganisatie van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix te Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem, heeft kennis genomen van het aanstaande vertre..


Blog icon Blog
17 maart: Open Dag!
15-02-2018

17 maart: Open Dag!

Santiz, locatie Streekziekenhuis Koning Beatrix (SKB), houdt op zaterdag 17 maart een Open Dag. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen achter de schermen van het ziekenhuis. De Open Dag is een laagdrempelige...

Huidige expositie
15-01-2018

Huidige expositie

Iedere twee maanden wisselen de exposities in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. In januari en februari exposeren regionale kunstenaars hun werk in de centrale gang, poligangen en de...

Streekziekenhuis Koningin Beatrix en Slingeland Ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
ontwikkeling en realisatie: HPU internet services