Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
  • Home
  • Mijn SKB
  • SKBaby
  • Print
  • contact

Een natuurlijke keizersnede

Gentle sectio

Een natuurlijke keizersnede

Giel is de jongste zoon van Judith en Bas. Anders dan zijn twee oudere zussen is hij met een natuurlijke keizersnede (gentle sectio) ter wereld gekomen, Moeder, kind én vader blijven gedurende de hele bevalling bij elkaar.

 “Hoewel ik ook nu weer erg gespannen was, en mij niet meer alles tot in detail kan herinneren, heb ik deze manier van bevallen als heel plezierig ervaren,” vertelt Judith. De geboorte van een kindje blijft bijzonder. Je krijgt een kindje, je gezinnetje breidt uit. Maar wanneer je bevalt met een keizersnede, gaat dit erg snel. Zodra je de operatiekamer binnenkomt, weet je dat je binnen een half uur moeder bent en een nieuwe fase van je leven ingaat. Iets wat ik telkens weer spannend vond.”

Moeder, vader en kind blijven bij elkaar
Ook Bas kijkt heel positief terug op de geboorte van zijn zoon. “Ik heb het altijd vreemd gevonden dat zodra je kindje was geboren, het direct weggehaald werd bij de moeder. Je gaat dan wel mee, maar je staat in tweestrijd; je wilt graag bij je vrouw blijven, maar je wilt ook je kindje zien en vasthouden. Bij de vorige geplande keizersnede zat ik na de geboorte met mijn pasgeboren kindje in mijn armen ergens ver weg in het ziekenhuis. Het voelt raar om je vrouw achter te laten op de operatiekamer. Bij deze bevalling was ik veel meer betrokken en heb ik Giel echt geboren zien worden. Ik was erbij toen de ruggenprik werd gegeven en op de OK kon ik zien hoe het kindje werd gehaald. Heel bijzonder.”

Verschil met een gewone keizersnede
Judith vertelt dat de eerste bevalling, een spoedkeizersnede, destijds langs haar heen is gegaan. De tweede keizersnede heeft ze wel bewust meegemaakt. Het feit dat haar dochter direct na de geboorte werd weggehaald, was een gegeven. Dat was het protocol en je bent al heel blij dat je een gezond kindje hebt gekregen. Maar de laatste keizersnee, de natuurlijke, was emotioneler. “Je ziet je baby geboren worden, je houdt hem direct vast. Met z’n tweeën bewonder je je kindje, heel intiem en emotioneel.”

Achtergrondinformatie natuurlijke keizersnede    
Bij een natuurlijke keizersnede wordt het kindje op min of meer dezelfde manier geboren als bij een natuurlijke bevalling. Eerst komt het hoofdje, gevolgd door de schoudertjes en de rest van het lijfje. Het kindje wordt direct op de borst van de moeder gelegd en blijft daar liggen totdat de operatie helemaal is afgerond. Daarna gaan de ouders met hun kindje naar de kraamsuite.
 Uw reactie op "Een natuurlijke keizersnede"

Uw naam wordt zichtbaar bij de blogreactie.
Alle reacties worden eerst door SKB Winterswijk gecontroleerd voordat deze op de website zichtbaar worden.

‹ Terug

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services