Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
 • Home
 • Mijn SKB
 • SKBaby
 • Print
 • contact

Andere maatregelen in het ziekenhuis met betrekking tot het coronavirus

Waarom worden algemene gebruiksoppervlakken (zoals rolstoelen en knopjes van koffieautomaten, pinautomaten, liften en de slagbomen) niet continu gereinigd?
Het continu reinigen van bijvoorbeeld rolstoelen of knopjes van liften of koffieautomaten is niet nodig. De kans dat het virus via oppervlakken wordt overgedragen is niet groot. Wat daadwerkelijk besmetting met het virus voorkomt, is zorgen dat er geen virus in de mond, neus of het oogslijmvlies komt. Dat wordt voorkomen door heel regelmatig de handen te wassen met water en zeep en het gezicht niet aan te raken als de handen niet schoon zijn. U kunt uw handen wassen bij elk toilet.

Waar moeten patiënten die bij de huisartsenpost zijn geweest hun medicijnen ophalen?
Bent u bij de huisartsenpost geweest en moet u uw medicijnen ophalen bij de Beatrix apotheek? Dit kan bij de nachtingang van de Beatrixapotheek. Loopt u daarvoor buitenom het ziekenhuis richting de hoofdingang. Aan de rechterzijde net voor de hoofdingang vindt u de nachtingang van de apotheek. 

Mogen medewerkers patiënten en begeleiders nog een hand geven?
Nee. Wij geven geen handen meer aan patiënten, bezoekers, leveranciers, collega’s etc. Wij volgen hiermee het landelijk beleid op.

Wat doet het ziekenhuis om verspreiding te voorkomen?
Wij zijn goed voorbereid als er iemand met (een verdenking op) het coronavirus in het ziekenhuis wordt opgenomen. Zodra een patiënt met (een verdenking op) het coronavirus in het ziekenhuis komt, gaat het speciale protocol in werking en wordt de patiënt met isolatiemaatregelen opgenomen. Dit houdt in dat hij of zij op een speciale éénpersoonskamer komt te liggen en medewerkers extra beschermende kleding dragen. Medewerkers weten goed wat er van hen wordt verwacht. Een patiënt met klachten waarvan de afspraak bij de polikliniek doorgaat, dient zich te melden bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Daar krijgt hij of zij een mondneusmasker die tijdens het hele verblijf in het ziekenhuis gedragen moet worden.

Wanneer wordt een patiënt in het ziekenhuis getest op het coronavirus?
Als een patiënt verdacht wordt van het coronavirus, wordt dit altijd gemeld bij de (dienstdoende) arts-microbioloog. In overleg wordt bekeken of de patiënt wel of niet getest wordt op het coronavirus.

Wij vragen iedereen die naar het ziekenhuis komt om binnen 24 uur voor het bezoek de digitale coronacheck in te vullen. Daarnaast staat bij de hoofdingang een controlepunt ingericht voor iedere bezoeker van het ziekenhuis. Voordat u het ziekenhuis binnenkomt vragen wij u bij het controlepunt het advies van de digitale coronacheck bij de hand te houden . Is het niet gelukt om de coronacheck vooraf in te vullen, dan kan dat alsnog bij het controlepunt.

Als u klachten heeft, maar vooraf geen contact met de polikliniek krijgt, kunt u alsnog naar uw afspraak komen. U krijgt dan bij het controlepunt een mondneusmasker. Dit masker draagt u zolang u in het ziekenhuis verblijft. Als u geen klachten heeft, geeft de medewerker bij het controlepunt aan dat u kunt doorlopen.

Wat kan ik zelf doen om besmetting te voorkomen?
Neem de maatregelen van de overheid serieus en volg deze op. Zo helpt u samen met iedereen mee om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Het is belangrijk deze tips op te volgen:

 • Houd 1,5 meter afstand
 • Was uw handen goed en regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
 • Gebruik papieren wegwerp zakdoekjes
 • Schud geen handen
 • Verlaat na uw afspraak direct het ziekenhuis
 • Vermijd zoveel mogelijk contact met zieke mensen
 • Beperk sociale contacten zoveel mogelijk
 • Raadpleeg het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken en volg deze op


Wat daadwerkelijk besmetting met het virus voorkomt is zorgen dat er geen virus in de mond, neus of  het oogslijmvlies komt. Dat wordt voorkomen door heel regelmatig de handen te wassen met water en zeep en het gezicht niet aan te raken als de handen niet schoon zijn. 

Gaan informatiebijeenkomsten door?
Bijeenkomsten die een onderdeel zijn van de behandeling en belangrijk voor de continuïteit van de zorg kunnen doorgaan, zolang iedereen zich aan de maatregelen kan houden. Dit zijn bijvoorbeeld informatiebijeenkomsten in het kader van revalidatie of ter voorbereiding op een operatie. Alle andere bijeenkomsten in het ziekenhuis, zoals 'SKB legt uit', worden tot nader order geannuleerd. Twijfelt u of een bijeenkomst doorgaat, informeer dan bij de organisator van de bijeenkomst. 

Waarom dragen niet alle zorgverleners een mondneusmasker?
Ook in het SKB houden wij de 1,5 meter maatregel aan. Maar om u te kunnen onderzoeken en behandelen, kunnen onze zorgverleners niet altijd 1,5 meter afstand houden. Onze medewerkers zijn goed getraind en weten hoe ze veilig en hygiënisch moeten werken. Dat hoort bij hun werk. Medewerkers van het SKB zijn gezond en dragen geen mondkapje als dat niet nodig is. Als de patiënten voor wie dit nodig is wél een mondmasker dragen, is het voor iedereen veilig.

 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 

‹ Terug

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services