Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
  • Home
  • Mijn SKB
  • SKBaby
  • Print
  • contact

Dag van de beroerte

dinsdag 08 mei 2018

Dinsdag 8 mei 2018 is het de Europese Dag van de Beroerte. Santiz locatie Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) en Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé (SZMK) organiseren die dag van 9.30 tot 15.30 uur een inloop dag bij SZMK locatie de Pronsweide in Winterswijk. Iedereen die een gezonde leefstijl wil nastreven is welkom. De nadruk ligt op preventie en het verkleinen van de risico’s op hart- en vaatziekten. Bezoekers kunnen daarom gratis hun cholesterol, bloeddruk, bloedsuiker en BMI laten meten.

Gratis risicotesten
Tijdens de Dag van de Beroerte worden gratis testen aangeboden om het risico op het krijgen van een beroerte te meten. De uitkomsten van de testen bieden inzage in de leefstijl en mogelijke risicofactoren. Verpleegkundigen en diëtisten van het SKB en SZMK zijn die dag aanwezig om de testen af te nemen en inzage te geven in de uitslagen. Komen hier bijzonderheden uit, dan bespreken de CVA deskundige en/of de verpleegkundig specialisten neurologie van het SKB dit direct met u. Bezoekers krijgen de uitslagen op papier mee, zodat zij dit eventueel kunnen bespreken met de huisarts.

Vitaliteitstest
Fysiotherapeuten van SZMK en het SKB voeren tijdens de Dag van de Beroerte vitaliteitstesten uit om de conditie te beoordelen. Daarnaast biedt een ergotherapeut een test om het geheugen, aandacht- en concentratievermogen in kaart te brengen. Er zijn diverse stands met informatie over de mogelijkheden voor begeleiding en nazorg na een niet aangeboren hersenletsel (NAH). Tevens presenteert CVA-getroffene Ria Tuinte haar boek met haar eigen ervaringsverhaal “Morgen kan het zo maar anders zijn”.

Gezonde leefstijl
Het voorkomen van een eerste beroerte, maar ook het verkleinen van de kans op een tweede of volgende beroerte, kan door een aangepaste leefstijl: goede voeding, voldoende bewegen, minder stress, niet roken en matig omgaan met alcoholconsumptie. Ook controle (minstens één keer per jaar) op de risicofactoren door uw (huis)arts is van belang.

Dag van de Beroerte
In 2000 startte SAFE (Stroke Alliance for Europe) een Europese Dag van de Beroerte om o.a. aandacht te vragen voor preventie en de risicofactoren van een beroerte. Ieder jaar overlijden er nog steeds circa 10.000 mensen als gevolg van een beroerte (oftewel een CVA). Om dit aantal terug te dringen is het belangrijk om te weten wat een CVA (cerebrovasculair accident) is, hoe men dit kan herkennen en wat men vervolgens moet doen.

Het evenement Dag van de beroerte vindt plaats op:
Van: dinsdag 08 mei 2018 09:30
Tot: dinsdag 08 mei 2018 15:30

‹ Terug

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services