Dit is een Santiz ziekenhuis   ●   Samen voor een vitale Achterhoek: Santiz
  • Home
  • Mijn SKB
  • SKBaby
  • Print
  • contact

Neonatologie en Perinatologie

Vanwege het coronavirus gelden er mogelijk aangepaste maatregelen. Ga voor de actuele informatie naar de pagina over het cornonavirus.

Op de Vrouw-Kindeenheid is een aparte afdeling voor pasgeboren kinderen die (intensieve) zorg nodig hebben. Dit kan zijn omdat het kindje te vroeg geboren is, omdat het een te laag geboortegewicht heeft, omdat het ziek is, of omdat het om een andere reden meer zorg nodig heeft. Deze zorg wordt gegeven door de kinderarts en de neonatologie-kinderverpleegkundige.

Hoe ziet de unit neonatologie en perinatologie eruit?
Er zijn verschillende neonatologiesuites waar maximaal twee kinderen tegelijk verpleegd worden. In het SKB is het mogelijk dat wanneer de moeder net is bevallen en het kind meer zorg nodig heeft, moeder en kind samen op één kamer zorg ontvangen. Hiervoor zijn twee kamers en een kraamsuite speciaal ingericht. Op de neonsuites kunnen couveuses of wiegjes staan, afhankelijk van welke zorg de pasgeborene nodig heeft. Op elke kamer zijn voorzieningen voor ouders om te blijven slapen en om het kind te baden.

Bezoek
Dagelijks van:

  • 10.30- 11.30 uur
  • 15.30- 16-30 uur
  • 18.45-19-45 uur

Op de kinderunit en voor de kraamvrouwen is er voor de gezinsleden de gehele dag bezoek mogelijk in overleg met de verpleegkundigen.

Ontwikkelingsgerichte zorg
Ontwikkelingsgerichte zorg is een manier van verzorgen en benaderen van pasgeborenen. Ontwikkelingsgerichte zorg is gericht op comfort, stabiliteit en het verminderen van stress bij pasgeborenen, en premature kinderen in het bijzonder. Daarnaast wordt de relatie met ouders zoveel mogelijk gestimuleerd.

In de praktijk houdt dit in dat de geluidsprikkels zo veel mogelijk gedempt worden, er ritme en regelmaat gecreeerd wordt, en er zo min mogelijk fel licht gebruikt wordt. Contact met de pasgeborene is heel belangrijk voor zowel het kind als de ouder. Op de afdeling leren ouders hun kind te troosten, met hem of haar te “buidelen” (huid op huid contact tussen ouder en kind) en mee te helpen in de verzorging. Belangrijk uitgangspunt is rond roterend handelen. Dit houdt in dat het kindje in een ronde gebogen houding blijft, en dat bewegingen op een draaiende manier worden uitgevoerd. Ouders krijgen hierover instructie van de verpleegkundigen en eventueel van een kinderfysiotherapeut.

Gezinsgerichte zorg
In het SKB vinden we het heel belangrijk dat er aandacht is voor het gezin. Vanuit de filosofie dat de gezinsleden zoveel mogelijk bij elkaar zouden moeten zijn, zijn er fysieke voorwaarden gecreëerd dat ouders tijdens de opname van hun kind zoveel mogelijk samen kunnen zijn. Dit wordt gerealiseerd door de kraamsuites, de verzorging van moeder en kind samen en door de mogelijkheden van rooming in van ouders bij hun kindje op de neonatologie of op de kinderafdeling.

 

 

 

‹ Terug

ontwikkeling en realisatie: HPU internet services